شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۲۱:۱۰ - ۱۶ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۴۲۰۴
سیاست خارجی

همزمانی سفر آبه و تخت‌روانچی به تهران چه معنایی دارد؟/ آیا میانجی‌گری ژاپن میان ایران و آمریکا کارساز است؟

شینزو آبه و دونالد ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
شینزو آبه قرار است هفته آینده به تهران سفر کند. همزمان با اعلام خبر این سفر، تخت روانچی سفیر ایران در سازمان ملل نیز به تهران سفر کرده؛ این همزمانی حاکی از اهمیت این سفر است. آبه قرار است با رهبر انقلاب دیدار داشته و احتمالا پیام ترامپ را مستقیما به رهبری ابلاغ کند. بسیاری نسبت به کارآمدی این میانجی گری تردید دارند اما شواهد نشان میدهد عزم ژاپن جدیست.

مقامات دولت ژاپن از برنامه قطعی سفر شینزو آبه نخست وزیر ژاپن به ایران در هفته آینده خبر داده اند. این اولین سفر نخست وزیر ژاپن در چهار دهه گذشته به ایران است که بسیاری از رسانه‌های ژاپنی آن را پاسخ به درخواست ترامپ برای میانجی گری میان ایران و آمریکا میدانند.

رسانه استریتز تایمز که به ارتش آمریکا تعلق دارد در گزارشی در باره این سفر نوشته: به گفته مقامات دولت آمریکا، توکیو هنوز جزییات این سفر را اعلام نکرده است؛ اما به گزارش رسانه‌های محلی آبه قرار است با رهبر ایران آیت الله خامنه‌ای و رییس جمهور این کشور حسن روحانی دیدار داشته باشد.

رسانه کیودو که یک رسانه ژاپنی است در گزارشی نوشت این اولین سفر نخست وزیر ژاپن در ۴۱ سال گذشته به ایران است.

بر اساس گزارش استریتز تایمز، با بالاگرفتن تنش‌ها میان ایران و دیگر متحد استراتژیک ژاپن یعنی آمریکا، آبه درخواست میانجی گری و مذاکره مستقیم با رهبران کلیدی ایران را مطرح کرده است. در جریان سفر ترامپ به توکیو که چند هفته پیش اتفاق افتاد، ترامپ چراغ سفر این مذاکره را به آبه نشان داد.

آبه در کنفرانس خبری با ترامپ اعلام کرد: با توجه به همکاری‌های نزدیک میان ژاپن و آمریکا، من دوست دارم که به کاهش تنش‌ها پیرامون وضعیت ایران کمک کنم.

ژاپن و ایران باتوجه به وابستگی ژاپن بع واردن نفت از خاورمیانه روابط خوبی دارند. ایران ۵.۳ درصد از انرژی مورد نیاز ژاپن را تامین میکند. از سوی دیگر ترامپ برای اجرای تعهداتش در کمپین انتخاباتی از زمان روی کار آمدن از توافق هسته‌ای ایران خارج شده و روابط با ایران را وارد مرحله‌ای نزدیک به درگیری نظامی کرده است.

فایننشال تایمز نیز در باره سفر آبه به تهران به اهمیت سفر نخست وزیر ژاپن به ایران بعد از انقلاب اسلامی اشاره کرده و نوشته: آخرین نخست وزیر ژاپنی که به ایران سفر کرده تاکه ئو فوکودا بوده که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۶ بهایران سفر کرده بود.

این رسانه در گزارش خود گفته: علی رغم روابط نزدیک ژاپن با آمریکا، توکیو بخشی از توافق هسته‌ای با ایران نبوده و به همین دلیل میتواند برای میانجی گری مواضع بی طرفانه تری اتخاذ کند.

نشریه اوراسیا ریویو درباره این سفر نوشته: آبه با جلب نظر ترامپ برای سفر به تهران با هدف میانجی گری سعی دارد امتیازات خود را در حوزه دیپلماسی در آستانه انتخابات مجلس ژاپن در تابستان بالا ببرد. تاریخ سفر آبه به تهران برای ۱۲ تا ۱۴ ژوئن برنامه ریزی شدهاست. مقامات ژاپنی از ۱۶ می‌تا کنون یعنی از سفر ظریف به توکیو برنامه سفر را در سر داشتند، اما تا زمانی که ترامپ چراغ سبز نشان نداده بود این برنامه را علنی نکردند.

بر اساس گزارش این نشریه، تهران از اینکه آبه پیش قدم میانجی گری میان ایران و آمریکا شده خوشحال است. روابط شخصی و تاریخی نقش مهمی در دنیای دیپلماسی امروز بازی میکن؛ روابط نزدیک میان ترامپ و آبه، روابط ژاپن و آمریکا را تحکیم کرده است. ترامپ به آبه بیش از هر رهبر کشور دیگری برای بازی نقش میانجی اعتماد دارد.

اما ژاپن یک هدف دیگر نیز در سر دارد. این کشور از زمان آغاز مذاکرات شبه جزیره کره از غافله عقب مانده. مذاکرات کره شمالی تا امروز میان این کشور با آمریکا در دو مرحله سنگاپور و ویتنام، با کره جنوبی در دهکده مرزی پان مون جم، با چین در پکن و با روسیه در اواخر آپریل ۲۰۱۹ درجریان بوده، اما ژاپن هیچ نقشی در این مذاکرات نداشته.

ژاپن امیدوار است تلاش هایش برای میانجی میان ایران و آمریکا توجه جهان را به دیپلماسی این کشور جلب کرده و در آستانه نشست گروه ۲۰ در ۲۸-۲۹ ژوئن در اوساکا بتواند امتیازی دست و پا کند.

ترامپ و آبه از زمان ریاست جمهوری ترامپ بار‌ها با هم دیدار داشته اند. روابط این دو به حدی به هم نزدیک است که فارین پالسی در گزارشی که سال گذشته منتشر کرده بود نوشته بود ترامپ وقت و بی وقت با ژاپن تماس میگیرد و با آبه حرف میزند به طوری که نزدیکان او مجبور شدند به ترامپ گوشزد کنند فاصله ساعتی میان توکیو و واشنگتن زیاد است و بعضا او نصفه شب مزاحم آبه می‌شود.

بسیاری از تحلیل گران نسبت به موفقیت سفر آبه به تهران تردید دارند. محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در توییتر خود استقبال چندانی از میانجی گری ژاپن نکرد و گفت: ترامپ باید تمایل خود برای کاهش تنش‌ها را از طریق عمل نشان دهد نه حرف.

اورشلیم پست پس از این اظهار نظر ظریف به سرعت به این نتیجه رسید که میانجی گری ژاپن کارآیی نخواهد داشت چرا که تنش‌ها بیش از حد بالا گرفته است.

با این حال به نظر می‌رسد این سفر اهمیت زیادی داشته باشد؛ نخست به این دلیل که علی الظاهر هیچ یک از طرفین درگیری عزمی برای جنگ ندارند. پاتریک شاناهان جانشین وزیر دفاع آمریکا اخیرا گفته: روشن است که ترامپ جنگ نمی‌خواهد.

ترامپ کمپین خود را بر اساس عدم مداخله ترتیب داده و قطعا به دلیل نزدیکی انتخابات ۲۰۲۰ به دنبال حرکت در خلاف جهت وعده‌های انتخاباتی خود نیست. ضمن اینکه او نشان داده به همه وعده‌های انتخاباتی خود هرچند وعده‌های احمقانه‌ای مانند ساختن دیوار میان آمریکا و مکزیک وفادار بوده است.

در سوی دیگر همه مقامات ایرانی اعلام کردهاند خواستار جنگ نیستند. سفر تخت روانچی سفیر ایران در سازمان ملل همزمان با سفر آبه به تهران نشان دهنده اهمیت این سفر برای تهران در دیپلماسی اش در مقابل واشنگتن است.

در عین حال ژاپن گزینه خوبی برای میانجی گریست. این کشور سومین کشور بزرگ از نظر اقتصاد است و نقش بسیاری کمی در امور جهان بعد از جنگ جهانی دوم داشته همین مساله بی طرفی ژاپن را تقویت کرده است.

rouydad24.ir
  • 13
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش