به گزارش فارس، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری روز دوشنبه مدعی شد اولین تراکنشها در چارچوب ساز وکار موسوم به «اینستکس» در حال انجام هستند.
موگرینی در این نشست همچنین در پاسخ به سوال یک خبرنگار تصریح کرد که کشورهای اروپایی «فعلاً» قصدی برای فعال کردن ساز و کار «حل و فصل اختلاف» در برجام که میتواند در نهایت به احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران منجر شود و به «مکانیسم ماشه» مشهور شده ندارند.
او گفت: «درباره مکانیسم حل و فصل اختلاف-بند ۳۶ برجام- باید بگویم این ساز و کار در توافق برای "عدم پایبندی اساسی" در نظر گرفته شده است. در حال حاضر، هیچکدام از طرفهای توافق قصدی برای فعال کردن این ساز و کار را نشان ندادهاند که این به معنی این است که در حال حاضر- فعلاً و بر اساس اطلاعات موجود- هیچکدام از آنها عدم پایبندی [ایران] را مصداق عدم پایبندی اساسی نمیدانند.»
مکانیسم ماشه چیست؟
منظور از مکانیسم ماشه همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در توافق هستهای برجام است که در آنها مسائل مربوط به حل و فصل اختلاف میان طرفهای برجام، در صورت بروز مناقشه مفصلاً شرح داده شدهاند. این دو بند از آنجا که رجوع به آنها میتواند به بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه ایران منجر شود به «مکانیسم ماشه» معروف شدهاند.
طبق این دو بند، در صورتی که کشورهای اروپایی ایران را به عدم پایبندی به توافق هستهای متهم کنند و تصمیم بگیرند مسئله را به کمیسیون مشترک برجام ارجاع دهند، ایران به عنوان طرف متشاکی ۳۰ روز فرصت خواهد داشت رضایت طرف شاکی (کشورهای اروپایی) را جلب کند. در صورتی که رضایت طرف شاکی جلب نشود، پرونده پس از چند روز به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد شد.
شورای امنیت ظرف یک ماه بعد از دریافت این شکایت بایستی درباره بازگشت تحریمهای ایران رأیگیری کند، اما کشورهای غربی در مذاکرات برجام ساختار این رأیگیری را به گونهای تغییر دادهاند که امکان وتوی نظر کشورهای غربی درباره برگرداندن تحریمها علیه ایران به کل از روسیه و چین سلب شده است.
در شورای امنیت به جای رأیگیری درباره «رفع تحریمهای ایران» بر سر «ادامه رفع تحریمهای ایران» رأیگیری میشود؛ این تغییر در عبارتپردازی ابتکار عمل استفاده از حق وتو را عملاً در اختیار طرف غربی قرار میدهد، به این صورت که این طرفها میتوانند از حق وتوی خود استفاده کرده و از تصویب «ادامه لغو تحریمها» جلوگیری کنند. در این حالت، قطعنامههای تحریمی پیشین سازمان ملل متحد علیه ایران احیا خواهند شد.
اقدامات ایران برگشتپذیر هستند
موگرینی اضافه کرد: «تمامی گامهایی که ایران برداشته -اقداماتی که ما بابت آن متأسفیم و از ایران میخواهیم که به پایبندی کامل برگردد- از لحاظ فنی اقداماتی بازگشتپذیر هستند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرد: «ما امیدواریم که ایران این گامها را به عقب برگرداند و از این کشور دعوت میکنیم که این کار را انجام دهد و به پایبندی کامل به برجام بازگردد.»
موگرینی در ادامه اظهاراتش به نقل از برخی «رابطان» خود تصریح کرد کشورهایی که پیشتر منتقد توافق هستهای برجام بودهاند هم در حال حاضر از ایران میخواهند که به این توافق پایبند باشد.
- 19
- 6