سخنگوی دولت بیان کرد:پیش نویس برنامه ۲۵ساله همکاري های مشترک ایران و کشور چین به تصویب دولت رسید و نفس آن تایید شکست سیاست منزوي کردن ایران در جامعه جهانی توسط آمریکاست.
علی ربیعی افزود:ایران و چین با داشتن رابطه عمیق دوستانه از زمان برقراری روابط دیپلماتیک در حوزه انرژی، صنعت و علم و فناوری، استعدادی ویژه برای تقویت این ارتباط داشته اند.
وی ادامه داد :مشارکت راهبردی در حوزه های اقتصادی، تقویت همکاری های امنیتی، حمایت از مواضع، توسعه همکاری نظامی برای تقویت ظرفیت های دفاعی و اقداماتی است که بسیار گرانبها است و امیدواریم باعث تقویت چشم انداز کشور شود. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، چهارشنبه هفته قبل، با همتای چینی خود، وانگ یی، مذاکرات ویدئویی انجام داد. بعد از این مذاکرات، ظریف توئیتی به زبان چینی انتشار کرد و از توافق ایران و چین در مورد تعمیق شراکت جامع راهبردی بین دو کشور و پیش برد برنامه ۲۵ساله همکاري های دوجانبه میان تهران و پکن خبر داد.
ظریف توئیت کرد:« بسیار خرسندم که در شب جشنواره دراگون بوت در چین با وانگ یی، عضو شورای دولتی و وزیر خارجه چین، مذاکرات ویدئویی داشتم. ما درخصوص تعمیق مشارکت جامع راهبردی بین دو کشور، پیش برد برنامه ۲۵ساله همکاری های دوجانبه، و تقویت حمایت متقابل در امور بین المللی به توافق رسیدیم. ما مجددا بر حمایت خودمان از برجام، چندجانبه گرایی و قوانین بین الملل تاکید کردیم و مشترکا مخالفت خود با یکجانبه گرایی و تضعیف برجام را ابراز نمودیم. از فرصت بهره جسته، برای دوستان چینی جشنواره دراگون بوت شادی را آرزومندم.»
هفته گذشته، پیش نویس برنامه ۲۵ساله ایران و چین به تصویب هیات دولت رسید. حسن روحانی، وزیر خارجه خود را مامور پیگیری این برنامه کرد. تماس ظریف با وانگ یی دو روز بعد از تصویب پیش نویس برنامه یادشده در هیات دولت ایران اتفاق افتاد. در نشست هیات دولت، ظریف مامور شد که با انجام مذاکرات نهایی با چین، براساس منافع متقابل بلندمدت، برنامه همکاری ۲۵ساله ایران و چین را به امضای طرفین برساند. کشور چین دوسوم پول نفت ایران را نقدی پرداخت خواهد کرد. جزئیات کامل برنامه همکاری بلندمدت ایران و چین هنوز منتشر نشده است.
روحانی گفته است که این همکاری، زمینه ای برای مشارکت ایران و چین در پروژه های اساسی و زیرساخت های توسعه ای از جمله طرح بزرگ کمربند ـ راه است و فرصتی برای جلب سرمایه گذاری در حوزه های مختلف اقتصادی از جمله صنعت، گردشگری، فناوری اطلاعات و ارتباطات خواهد بود. ظاهرا بخش اصلی برنامه همکاری ایران و کشور چین به بخش صنعت، خصوصا صنعت نفت و گاز مربوط می شود.
در سوم سپتامبر ۲۰۱۹، وبگاه« پترولیوم اکونومیست» مدعی شد که بر اساس سازش جدید مشارکت تهران و پکن، که بعضی خصایص کلیدی آن انتشار نخواهد شد، چین ۲۸۰میلیارد دلار در توسعه بخش نفت و گاز و صنعت پتروشیمی ایران سرمایه گذاری خواهد کرد. همچنین، ۱۲۰میلیارد دلار دیگر در ارتقای زیرساخت های حمل ونقل و تولید ایران سرمایه گذاری خواهد شد.
به گفته پترولیوم اکونومیست، ایران از برنامه همکاری راهبردی با چین سه منفعت خواهد داشت؛ اول اینکه چین عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است و حق وتو دارد. بنابراین، می تواند در شورای امنیت از ایران دفاع کند. دوم، برنامه همکاری مزبور، تولید نفت و گاز ایران را تسریع خواهد کرد؛ و سوم اینکه چین با وجود تحریم های یکجانبه ایالت متحده آمریکا، واردات نفت از ایران را بیشتر خواهد کرد.
محمود احمدی نژاد، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام طی گفتگو یی از قرارداد دولت با چینی ها انتقاد کرده که بخش هایی از صحبت های وی در ادامه آمده است:انقلاب کردیم تا مسئله ای از ملت پنهان نباشد. هر قراردادی که مخفیانه و بدون درنظرگرفتن خواست و اراده ملت ایران با طرف های خارجی منعقد شود و برخلاف منافع کشور و ملت باشد، معتبر نیست و ملت ایران آن را به رسمیت نخواهد شناخت. نمایندگان مجلس که این قرارداد را مورد تایید قرار دادند از متن آن اظهار بی اطلاعی کرده اند و اکنون نیز شنیده ام که در حال مذاکره هستند و می خواهند یک قرارداد جدید ۲۵ساله با یک کشور خارجی منعقد کنند و هیچ کس هم خبر ندارد.
موسوی: همه گمانهزنیها درباره برنامه ۲۵ ساله همکاری ایران و چین را رد میکنم
سخنگوی وزارت خارجه گفت:این موضوع (برنامه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین) جدید نیست. در سفری که رئیسجمهور چین به ایران داشت توافق شد همکاریهای دو کشور جامع و راهبردی است و سندی هم امضا شد.
- یکی از بندهای سند اعلام میکرد بایستی دو کشور یک سند جامع راهبردی برای همکاریهای خود در همه زمینهها داشته باشند.
- در سفر سال گذشته ظریف، پیشنویس این سند به اطلاع مقامات چینی رسید و بررسیها انجام و چند بار تبادل شد و اخیرا در داخل کشور پیش نویس آن به تصویب رسید.
- همه گمانه زنی در این خصوص را رد میکنم. هیچ کدام از مفادی که در رسانهها و افراد مطرح شده واقعیت ندارد.
- براساس نگاه راهبردی با کشورهای دوست و نزدیک تلاش داریم رابطه را درازمدت تعریف کنیم.
- با بقیه کشورها که با ما دارای روابط دوستانه و حسنه هستند براساس احترام و منافع متقابل آمادهایم چنین سندهایی را امضا کنیم و با برخی در حال مذاکره در این زمینه هستیم.
- ابعاد مختلف همکاریهای سیاسی و به ویژه اقتصادی در این سند است و اگر در دولتهای دو کشور این سند نهایی شود میتوان آن را منتشر کرد و هیچ چیز ابهام آمیزی ندارد.
- همکاریهای راهبردی ایران و چین ممکن است دشمنانی داشته باشد که دست به فضاسازی و تخریب این روابط بزنند.
- این سند افتخارآمیز و به نفع منافع دو کشور است و وقتی منتشر شد همه متوجه جزئیات آن خواهند شد.
- 14
- 4
کاربر مهمان
۱۳۹۹/۴/۹ - ۱۶:۵۴
Permalink