دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۴ - ۲۳ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۲۳۶۹
دولت

پرده آخر نمایش «رستم»؟

استعفای رستم قاسمی,ارخاج رستم قاسمی از کابینه

دیروز خبرهایی مبنی بر کناره‌گیری رستم قاسمی از وزارت راه‌وشهرسازی منتشر شد. به نظر می‌رسید قاسمی عطای وزارت راه را به لقایش بخشیده و ترجیح داده آشفته بازار مسکن را به حال خود رها کند.

یک نماینده مجلس که نخواست نام او رسانه‌ای شود، گفت: رستم قاسمی استعفای خود را تقدیم رئیسی کرده است.

این نماینده مجلس تاکید کرد: رستم قاسمی وزیر راه‌وشهرسازی استعفای خود را تقدیم سیدابراهیم رئیسی کرده و منتظر تایید رئیس‌جمهور و رفتن از وزارتخانه مذکور است. این در حالی است که وزارت راه‌وشهرسازی در پاسخ به صحت و سقم این موضوع به «جهان‌صنعت» گفت: خبری در این خصوص اعلام نشده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس نیز در این خصوص گفت: با پیگیری‌ای که بنده از منابع مختلف داشتم استعفای وزیر راه‌وشهرسازی به طور رسمی وصول نشده است. اقبال شاکری بیان کرد: بنده از منابع مختلفی پیگیری داشتم، اما تاکنون استعفای آقای رستم قاسمی را تایید نکرده‌اند. بر اساس پیگیری‌های بنده استعفای وزیر راه‌وشهرسازی در جایی به طور رسمی وصول نشده است.

لازم به ذکر است در حالی که اخباری مبنی بر استعفای قاسمی در برخی رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود، وحید قربانی سرپرست روابط عمومی وزارت راه‌وشهرسازی اعلام کرد این خبر صحت ندارد و موضوع استعفا تکذیب می‌شود. قربانی همچنین خاطرنشان کرد برنامه‌های مجموعه وزارتخانه به قوت خود باقی است.

دولت سیزدهم با وعده ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال و به منظور ساماندهی بازار مسکن بر سر کار آمد؛ وعده‌ای که از همان ابتدا مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان قرار گرفته بود. متخصصان حوزه مسکن وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن توسط دولت را امری نشدنی می‌دانستند و از آن به عنوان یک شعار انتخاباتی یاد می‌کردند. به هر صورت دولت رئیسی با این وعده بر سر کار آمده بود. چیزی نگذشته بود که این وعده به یکی از اساسی‌ترین مطالبات مردم از دولت جدید تبدیل شد.

طرح ناکام ساخت یک میلیون مسکن

ابراهیم رئیسی، رستم قاسمی را به عنوان وزیر راه‌وشهرسازی به مجلس پیشنهاد کرد. او می‌خواست بار سنگین ساخت سالانه یک میلیون خانه را بر دوش قاسمی بگذارد؛ شخصی که در دولت دهم از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ بر مسند وزارت نفت نشسته بود، در جلسه علنی مجلس در شهریورماه ۱۴۰۰ نیز خود را وزیر نفت معرفی کرد و گفت: برای اولین روز حضور در وزارت نفت ۱۰ دستور کار آماده کرده‌ام.

۱۰ دستور وزیر هیچ‌گاه به مرحله اجرا نرسید، چراکه با وجود گذشت بیش از یک‌چهارم از عمر دولت سیزدهم عملا اتفاق خاصی در حوزه تولید مسکن نیفتاده است. وزارت راه‌وشهرسازی در مدت یک سال و دو ماه از آغاز به کار تنها به تامین زمین و دریافت آورده متقاضیان طرح مسکنی دولت پرداخته است. بسیاری از زمین‌هایی که برای این طرح در نظر گرفته شده‌اند نیز در نقاطی دورافتاده و بدون زیرساخت‌های لازم و مسیرهای دسترسی به شهرهای بزرگ هستند. این موضوع انتقاد کارشناسان حوزه مسکن را به دنبال داشت.

بسیاری از کارشناسان مسکن معتقدند تامین زمین در کشور پهناوری مثل ایران، کار دشوار و پیچیده‌‎ای نیست. عده‌ای از آنها حتی کلیت طرح مسکنی دولت را زیر سوال بردند. این دسته از کارشناسان معتقدند بازار مسکن نیازمند عرضه بیش از حد نیست و تولید انبوه مسکن منجر به ساماندهی این بازار نخواهد شد.

حاشیه‌های یک وزیر

از سوی دیگر حواشی گوناگونی قاسمی را احاطه کردند؛ از فساد مالی در وزارت راه تا انتشار تصاویری از زندگی خصوصی او.

وزیر راه‌وشهرسازی قاسم مکارم شیرازی متولد ۱۳۶۳ در شهرستان لامرد استان فارس را به عنوان بازرس ویژه و مشاور عالی وزارت راه معرفی و چندی بعد از سوی او در کمیته شایسته‌گزینی این وزارتخانه منصوب شد تا انتصابات زیر سایه او انجام شود؛ شخصی که گفته می‌شود قرار بود در سِمت مسوول دفتر و مدیرکلی حوزه ریاست منصوب شود؛ اتفاقی که عملی نشد.

در زمان نامزدی رستم قاسمی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، مسوولیت‌های ستاد انتخاباتی وزیر راه‌وشهرسازی کنونی برعهده قاسم مکارم‌شیرازی بود. هر چند رستم قاسمی در نهایت برای نامزدی ریاست‌جمهوری ردصلاحیت شد.

خبر بازداشت قاسم مکارم‌شیرازی به عنوان بازرس ویژه و مشاور عالی رستم قاسمی حاشیه‌های زیادی به همراه داشت. گزارش‌های غیررسمی، فساد در پروژه شهر جدید پردیس و دیگر پروژه‌های کلانشهرسازی در کشور را دلیل بازداشت قاسم مکارم‌شیرازی دانسته‌اند. گفتنی است مقامات رسمی که در دوره‌های مختلف، مکارم‌شیرازی را به سمت مشاوران خود منصوب کرده‌اند، تا امروز واکنشی در این مورد نداشته‌اند.

در هفته‌های گذشته و پس از انتشار چند عکس از زندگی خصوصی رستم قاسمی موج جدید انتقادات از او آغاز شد. البته پیش از این نیز بسیاری از منتقدان وزارت راه‌وشهرسازی معتقد بودند که قاسمی نتوانسته تاکنون وعده ساخت یک میلیون مسکن در هر سال را برای دولت سیزدهم عملی کند؛ وزیری که توسط برخی کارشناسان به نمایش و آمارسازی محکوم شده بود.

چه رستم قاسمی از وزارت راه‌وشهرسازی کناره‌گیری کند چه نکند، کشتی مسکن کشور سال‌هاست که به گِل نشسته و در انتظار تجدیدنظر در سیاستگذاری‌های کلان به سر می‌برد. بازار مسکن همواره تابعی از اقتصاد کلان کشور بوده است؛ اقتصادی که نیازمند ارائه راهکارهای کارآمد و اصولی بوده و با دستور راه به جایی نمی‌برد.

احسان نیازمند

jahanesanat.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش