چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۵۶ - ۲۰ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۹۹۵
دولت

نگاهي تحليلي به عزم دولت در تغييرات مديران وزارت کشور در استان‌ها؛

فرمانداراني از جنس تدبيرواميد

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت,وزارت کشور

 جمنا قصد کوتاه آمدن ندارد. تشکيل دولت در سايه همچنان جزء برنامه‌هاي تشکيلاتي قرار دارد که عنوان «جبهه مردمي» را يدک مي‌کشد اما همچنان به رأي مردم به رقيب در انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم براي پيگيري و حل مطالباتشان باور ندارد.

 

تشکيل دولت در سايه درحالي پس از انتخابات رياست‌جمهوري از سوي رقباي حسن روحاني مطرح شده است که مديران مياني به جاي مانده از دولت‌هاي نهم و دهم سد راه بسياري از برنامه‌هاي دولت حسن روحاني در طول چهار سال گذشته بوده و پاشنه آشيل دولت تدبيرواميد. ادعايي که حالا در اظهارات معاون مديرکل سياسي وزارت کشور درباره ارزيابي کيفيت فرماندارن و استانداران دولت مشهود است. 

 

استانداران و فرمانداران غيرهمسو هستند 

مدت‌هاست انتقاد از عملکرد استانداران و فرمانداران بالا گرفته است. لغو سخنراني فعالان سياسي همسو با دولت در استان‌ها در طول چهار سال گذشته، عملکرد مديران استاني به‌ويژه در ايام انتخابات و حواشي پس از آن، اين موج انتقادات را بيشتر هم کرد.

 

درست يک هفته پس از انتخابات رئيس‌کل دادگستري استان تهران در گفت‌وگو با تسنيم از احضار برخي استانداران و فرمانداران به‌ خاطر تخلفات انتخاباتي و تشکيل ۱۵۰ پرونده تخلفات انتخاباتي در تهران خبر داده و گفته بود: «برخي  استانداران و فرمانداراني که در ارتباط با تخلفات انتخاباتي برايشان پرونده تشکيل شده، به دادسرا احضار شدند.»

 

همچنين يک هفته مانده به انتخابات حجت‌الاسلام محمدجعفر منتظري، دادستاني کل کشور گفته بود: «طرفداري از نامزد خاص و استفاده از بيت‌المال تنها بخشي از تخلفات انتخاباتي فرمانداران و استانداران در انتخابات اخير است.»

زمزمه‌هاي تغيير کابينه غيرهمسو با دولت که پيش از انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم به گوش مي‌رسيد در روزهاي منتهي به تشکيل کابينه بلندتر و شفاف‌تر شده است. تغييراتي که علاوه بر کابينه، دامن استانداران و فرمانداران را هم گرفته است.

 

حسن روحاني اگرچه نتوانست در طول دولت يازدهم به انتقادات صورت گرفته نسبت به عملکرد مديران خود در استان‌ها پاسخ مناسب دهد اما به نظر مي‌رسد عزمش را جزم کرده تا در آستانه تشکيل دولت دوازدهم بالاخره جواب انتقادات را بدهد.

 

اين را مي‌توان از خبر ديروز معاون مديرکل سياسي وزارت کشور دريافت کرد. مجيد خورشيدي ديروز در گفت‌وگو با ايرنا از آغاز ارزيابي کامل عملکرد حرفه‌اي فرمانداران براي انجام تغييرات و عزل و نصب‌هاي آنها در دولت دوازدهم خبر داده و گفته است: «با توجه به سابقه عملکرد چهار ساله دولت يازدهم و لزوم ارزيابي دقيق عملکرد فرمانداران، پس از پايان انتخابات در تلاش هستيم تا ارزيابي کاملي از عملکرد حرفه‌اي فرمانداران به عمل آوريم تا دولت دوازدهم بتواند تصوير دقيق و شفافي از ميزان موفقيت فرمانداران داشته باشد.»

 

وزارتخانه اصول‌گرا

بنا بر قانون، انتصاب استانداران با پيشنهاد وزير کشور و تصويب هيأت‌دولت و حکم رئيس‌جمهوري انجام مي‌شود. بر‌اساس قوانين و مقررات حاکم، روند انتصاب فرمانداران با انتخاب و پيشنهاد استانداران آغاز و با تأييد حکم وزير کشور، انتصاب انجام مي‌شود.

 

اين درحالي است که وزير کشور دولت يازدهم که در دايره مديران علي لاريجاني قرار دارد پس از تصدي بر وزارت کشور روندي را در تعيين استانداران باب کرد که بي‌سابقه بود. او از نمايندگان مجلس براي تعيين نامزدهاي استانداري دعوت کرد و همين باعث شد نمايندگان، انتخاب استانداران را حق خود بدانند و حتي آن‌قدر متوقع شوند که تنها گزينه معرفي شده از جانب خود را مستحق تصدي استانداري بدانند.

 

آنها به صراحت اين را هم عنوان کردند که اگر اين درخواستشان انجام نشود دولت را به چالش خواهند کشيد. نمايندگان زير قولشان نزدند و وزير کشور را دو سال پس از تشکيل دولت يازدهم به‌دليل عدم اجراي تعهد او مبني‌بر هماهنگي با نمايندگان در انتصاب استانداران به‌عنوان اولين وزير دولت يازدهم براي پاسخگويي به مجلس فراخواندند.

 

اين چالش دولت با وزير اصول‌گرا در طول چهار سال و در موقعيت‌هاي مختلف خود را نشان داد تا آنجا که اغلب همفکران دولت معتقدند وزارت کشور عملکرد خيلي موفقي در دولت تدبيرواميد نداشته و چشم اسفنديار دولت يازدهم دقيقا همين وزارتخانه و منصوبان آن در استان‌ها است. 

 

نقص‌هاي قانوني

گرچه دولت در چهار سال گذشته نتوانست به درستي استانداران و فرمانداران همسو با خود را بر سر ميز کار استان‌ها بياورد اما در آستانه شروع به کار دولت دوازدهم تلاش مي‌کند اين نقص را جبران کند و به‌همين‌دليل دست به ارزيابي عملکرد فرمانداران زده است.

 

آن‌طور که معاون مديرکل سياسي وزارت کشور گفته است همين ارزيابي هم ملاک عزل و نصب‌ها خواهد بود: «يقينا، تغييرات و عزل و نصب‌هاي جديد با توجه به نتايج اين ارزيابي‌ها خواهد بود. » هرچند او توضيح نداده که تغييرات فرمانداران در دولت دوازدهم در چه مقياسي صورت خواهد گرفت. 

 

 

گرچه انتصاب فرمانداران و استانداران در طول دولت يازدهم تقريبا از دست دولت خارج بود اما آن‌گونه که معاون دفتر سياسي وزارت کشور گفته نقايص و کاستي‌هاي قانوني هم در اين حوزه وجود دارد. او در اين گفت‌وگو با اشاره به حوزه وسيع اختيارات و وظايف آنها، خواستار اصلاح قانون و نيز، صدور حکم انتصاب آنها از سوي رئيس‌جمهوري به‌عنوان بالاترين مقام اجرايي کشور شده است.

 

هرچند خورشيدي انتقادات صورت گرفته به استانداران و فرمانداران را سهوي و ناشي از عدم اطلاعات، نبود دانش و تجربه دانسته اما او هم بر اين امر صحه گذاشته است که: «رياست بدون تخصص و دانش نافذ نخواهد بود و احتمالا مي‌تواند موجب خطاها و اشتباهات باشد که علاوه بر لطمات حيثيتي مي‌تواند در بسياري موارد نقص قوانين تلقي شود که اين امر مسلما موجب برخوردهاي قانوني با فرماندار و دستگاهي خواهد بود که آن فرماندار را تعيين و منصوب کرده است.»

 

دولت در سايه سد ديگري در مسير تدبيرواميد

گرچه دولت يازدهم تلاش مي‌کند نقايص و اشتباهات خود را با ترميم کابينه در دولت دوازدهم جبران کند اما جناح رقيب همچنان سد راه او شده است. آنها به جاي قبول شکست در انتخابات و يافتن ريشه آن در ميان خود از اقدامات موازي  و تشکيل دولت در سايه خبر مي‌دهند. آن‌طور که پرويز سروري، عضو شوراي مرکزي جبهه مردمي نيروهاي انقلاب يا همان جمنا گفته است طرح دولت در سايه در دستور کار اين جبهه قرار دارد.

 

او ديروز در گفت‌وگو با ايلنا با اشاره به تمرکز جمنا بر طرح دولت در سايه گفته است: «طرحي را به‌عنوان دولت در سايه در دستور کار داريم که فکر مي‌کنم براي اولين‌بار است در کشور انجام مي‌شود و تلاش خواهيم کرد مطالبات مردم را به صورت بسيار منطقي و سازنده تعقيب کنيم و دولت را در چارچوب‌هاي منطقي قرار دهيم که بتواند ارائه خدمات مفيدتري را به مردم داشته باشد و وعده‌هايي را که در زمان انتخابات بيان شده عملياتي کند.» سروري همچنين اظهار کرده: «در کل اکنون مدل همه شهرستان‌ها و شهرهاي کشور بررسي مي‌شود که استمرار فعاليت جبهه مردمي چگونه مي‌تواند مفيدتر و مؤثرتر در آ‌ينده باشد»

 

 

.vaghayedaily.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش