سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۲۴ - ۰۱ مرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۵۰۰۱۰
بین الملل

جاسوس اسرائیلی؛ «پگاسوس» چیست و چگونه کار می‌کند؟/ امارات جاسوسی از برخی کشورها از طریق پگاسوس را تکذیب کرد

مکرون از بیم پگاسوس، گوشی همراه خود را عوض کرد/ مرکل: پگاسوس نباید دست افراد نااهل بیفتد

امانوئل مکرون,رئیس جمهور فرانسه
یک مقام دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد که امانوئل مکرون در واکنش به ماجرای بدافزار جاسوسی "پگاسوس" گوشی همراه خود را عوض کرده است.

به گزارش ایرنا، مقام یادشده در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز ادعا کرد که رئیس جمهوری فرانسه دارای چندین خط مختلف همراه است و اقدام او به معنای این نیست که از او جاسوسی شده است.

اما گبریل اتال سخنگوی دولت پاریس پیشتر تائید کرد که پروتکل‌های امنیتی رئیس جمهوری تغییر کرده است و دولت این حادثه را بسیار جدی تلقی می‌کند.

جنجال نرم‌افزار جاسوسی پگاسوس از هفته جاری و پس از انتشار گزارشی از سوی چندین رسانه جهانی در مورد نفوذ این نرم‌افزار جاسوسی به گوشی‌های همراه چندین فعال سیاسی، خبرنگار و مقام سیاسی در جهان آغاز شد. 

تحقیقات جامع بیش از ۱۷ سازمان خبری نشان داد که از نرم‌افزار جاسوسی موسوم به "پگاسوس" ساخت شرکت فناوری صهیونیستی "ان اس او" برای جاسوسی از گوشی‌های همراه صدها خبرنگار، فعال سیاسی و اجتماعی و همچنین سیاستمداران در سراسر جهان استفاده شده است. 

***

مرکل: پگاسوس نباید دست افراد نااهل بیفتد

امانوئل مکرون,رئیس جمهور فرانسه

صدر اعظم آلمان امروز در جمع خبرنگاران خواستار محدودیت فروش جاسوس افزار صهیونیستی «پگاسوس» شد.

فارس نوشت: در پی جنجالی شدن موضوع جاسوس‌افزارهای رژیم صهیونیستی موسوم به «پگاسوس»، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان امروز (پنجشنبه) در جمع خبرنگاران خواستار محدود شدن استفاده از این جاسوس افزار شد.

بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، مرکل در پاسخ به سؤال خبرنگاران در خصوص برنامه پگاسوس گفت که حائز اهمیت است که نرم‌افزار هک پگاسوس به دست افراد نااهل نیفتد.

وی ادامه داد که کشورهایی که در خصوص نحوه استفاده از نرم‌افزار جاسوسی هیچ‌گونه نظارت قضایی ندارند، نباید حق استفاده از جاسو‌س‌افزار را داشته باشند.

***

جاسوس اسرائیلی؛ «پگاسوس» چیست و چگونه کار می‌کند؟

امانوئل مکرون,رئیس جمهور فرانسه

فرارو نوشت: پایگاه خبری "گاردین" در گزارشی، بدافزار جاسوسی "پگاسوس" که توسط یک شرکت اسرائیلی به نام NSO ایجاد شده و توانسته در مدت اخیر، چهره‌های سرشناس زیادی از جمله رئیس جمهور فرانسه "امانوئل‌مکرون" (گمانه زنی‌هایی وجود دارد که مکرون یکی از مهمترین طعمه‌های بدافزار پگاسوس بوده) و بسیاری از چهره‌های دموکراسی خواه و حامی حقوق بشر را هدف قرار دهد، معرفی کرده و سعی کرده در رابطه با این بدافزار و نوعِ عملکرد آن، آگاهی بخشی کند.

گاردین در این رابطه می‌نویسد: "پگاسوس" نام یک بدافزار جاسوسی است که به نوعی می‌توان آن را قویترین نرم افزار جاسوسی که تاکنون توسط یک شرکت خصوصی ایجاد شده و توسعه یافته، لقب داد. این نرم افزار به محض اینکه به گوشی تلفن همراه شما راه یابد، بدون اینکه شما متوجه شوید قادر است تا تلفن همراه شما را به صورت ۲۴ ساعته هدف نظارت و جاسوسی قرار دهد. این بدافزار قادر است که از پیام‌های ارسالی و دریافتی شما: نسخه کپی تهیه کند، عکس‌های شما را مورد استفاده قرار دهد و صدای شما را در جریان مکالماتتان ضبط کند. پگاسوس همچنین قادر است تا از شما به صورت مخفیانه فیلم بگیرد (توسط دوربین گوشی تلفن همراهتان) و یا حتی میکروفن گوشی شما را فعال کرده و صدای شما و صحبت هایتان را ضبط کند. این بدافزار قادر است بفهمد که شما کجا هستید، کجا بوده اید و با چه کسانی ملاقات داشته اید.

پگاسوس یک نرم افزار هَک یا جاسوسی است که توسط یک شرکت اسرائیلی به نامِ NSO Group ایجاد شده و از طریق آن به دولت‌های مختلفی در اقصی نقاط جهان ارائه شده است. این بدافزار از این قابلیت برخوردار است تا میلیارد‌ها گوشی تلفن همراه را که با سیستم عامل‌های IOS و یا اندروید کار می‌کنند، آلوده کند و اطلاعات آن‌ها را هدفِ عملیات جاسوسی قرار دهد.

اولین نسخه بدافزار پگاسوس در سال ۲۰۱۶ کشف شد. در اولین نسخه، طعمه این بدافزار ترغیب می‌شد تا یک ایمیل یا پیام تلفنی را که مرتبط با یک لینک بود، مورد کلیک قرار دهد و در نتیجه، کلِ گوشی تلفن همراه وی در اثر این عمل، آلوده می‌شد.

با این همه از آن زمان تاکنون، توانمندی‌های تهاجمی شرکت NSO به نحو قابل توجهی پیشرفت کرده اند. اقدام پگاسوس معطوف به انجام "حملات صفر-کلیک" است که هیچگونه تعامل و یا اقدامی از جانب دارنده تلفن همراه را جهت موفق شدن، نمی‌طلبد. این بدافزار در شرایط کنونی، تا حد زیادی از نقاط ضعف و نواقصِ سیستم عامل‌های تلفن‌های همراه بهره می‌برد. نقاط ضعفی که تاکنون توسط شرکت‌های توسعه دهنده سیستم‌های عامل، اصلاح نشده اند.

در سال ۲۰۱۹، "واتس اَپ" این مساله را فاش کرد که نرم افزار NSO به بیش از ۱۴۰۰ تلفن همراه، بدافزار ارسال کرده و در واقع از نقاط ضعف آن‌ها در راستای اهداف و مقاصد خود بهره برده است. بدافزار پگاسوس به راحتی با برقراری یک تماس واتس اَپی با شماره یِ هدف، حتی اگر فردِ هدف به تماس مذکور پاسخ هم ندهد، به آن (گوشی تلفن همراه) نفوذ می‌کند و اطلاعات آن را تخلیه می‌کند. در واقع پگاسوس در مسیر عملیات جاسوسی خود، کد مخصوصی را روی شماره هدف نصب می‌کند و از این طریق، عملیات مخرب خود را پی می‌گیرد. بد آنکه اخیرا بدافزار پگاسوس در حال توسعه دادنِ برنامه‌هایی است که امکان دسترسی گسترده آن به میلیون‌ها گوشی تلفن همراهِ اَپل را نیز هموار می‌سازد. شرکت اپل نیز در واکنش به این مساله گفته که مدام آپدیت‌های جدیدی را عرضه خواهد کرد تا از شر حملات بدافزار‌هایی نظیر پگاسوس در امان بماند.

کسب درک و فهم فنی از بدافزار پگاسوس و همچنین اینکه این بدافزار پس از نفوذ به گوشی‌های تلفن همراه، چه اقدامات مخربی را انجام می‌دهد، اخیرا و بواسطه پژوهش‌ها و تحقیقاتی که توسط "کلودیو گارنری" مسوول بخشِ "سیتیزن لب" سازمان عفو بین الملل در برلین انجام شده، بیش از پیش روشن شده است. وی به طور خاص به این مساله اشاره می‌کند که بدافزار پگاسوس به طریقی به گوشی‌های تلفن همراه حمله می‌کند که عملا درک این نکته را برای فردِ مورد حمله واقع شده مبنی بر اینکه عملیات جاسوسی علیه او در حال انجام است، بسیار سخت می‌کند.

بر اساس ارزیابی ها، بدافزار پگاسوس تاکنون اقدامات جاسوسی موفق و گسترده‌ای را، هم در سیستم عامل‌های اندروید و هم IOS انجام داده است. از سویی، این مساله نیز تا حد زیادی در پژوهش‌ها مورد تاکید قرار گرفته که شرکت NSO به نحو گسترده‌ای در حال تلاش برای یافتنِ آسیب پذیری‌هایِ جدید (نقاط ضعف جدید) مخصوصا در سیستم عامل‌های IOS است.

از سویی باید توجه داشت که پگاسوس می‌تواند از طریق یک فرستند یا گیرنده بی سیم در نزدیکی جایی که فردِ هدف (فردی که قرار است مورد حمله جاسوسی قرار گیرد) واقع شده نیز نصب شود و اقدام به انجام عملیات جاسوسی کند. از سویی اگر یک نفر بتواند تلفن همراه فردِ هدف را نیز به سرقت برد، این بدافزار را می‌تواند به صورت دستی، در تلفن همراه وی نصب کرده و اطلاعات او را تخلیه کند.

به محض اینکه بدافزار پگاسوس در یک گوشی تلفن همراه نصب شود، قادر است تمامی اطلاعات و فایل‌های موجود در تلفن مذکور را به سرقت برد. پیام‌های کوتاه، تاریخچه تماس ها، تقویم، ایمیل ها، و همچنین تاریخچه جستجوها، توسط بدافزار پگاسوس به طور کامل می‌توانند استخراج شده و هدف جاسوسی قرار گیرند.

بسیاری از ناظران و کارشناسان امنیتی و حوزه فناوری اطلاعات بر این باورند که بدافزار پگاسوس می‌تواند کار‌هایی انجام دهد که حتی صاحب گوشی تلفن همراه نیز قادر به انجام دادن آن‌ها نیست. امری که عملا دارنده تلفن‌همراه را به یک طعمه تمام عیار برای بدافزار جاسوسی پگاسوس تبدیل می‌کند.

وکلای شرکت اسرائیلی NSO می‌گویند که آنچه تاکنون در مورد بدافزار پگاسوس گفته شده، صرفا گمانه زنی و حدس است و نَه واقعیت صرف. آن‌ها آنچه تاکنون در مورد پگاسوس گفته شده را مجموعه‌ای از ادعا‌های بی‌پایه و اساس توصیف کرده اند. با این حال آن‌ها تاکنون هیچکدام از یافته‌ها در مورد بدافزار پگاسوس را به چالش نکشیده اند.

شرکت NSO سرمایه گذاری‌های زیادی را انجام داده تا کشف بدافزار خود و اقدامات آن را برای دیگران سخت و مشکل کند. در شرایط کنونی نیز کشف خرابکاری‌های بدافزار پگاسوس، بسیار سخت و مشکل است. کارشناسان امنیتی به این مساله اشاره دارند که احتمالا نسخه‌های جدید پگاسوس صرفا در حافظه کوتاه مدت تلفن‌های همراه جای می‌گیرند و به محض خاموش شدن تلفن، عملا رد آن‌ها نیز به طور کلی از گوشی تلفن همراه، پاک می‌شود.

در این راستا، یکی از مهمترین تهدیداتِ بدافزار جاسوسی پگاسوس، متوجه روزنامه نگاران و فعالان اجتماعی است، زیرا دولت‌های مخالف با آن‌ها قادرند به طرق گوناگون به گوشی‌های تلفن همراهشان نفوذ کنند و آن‌ها را آلوده نمایند و عملا در فعالیت‌های این دسته از افراد، ایجاد اختلال نمایند. امری که موجب شده تا کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات و مسائل امنیتی در پاسخ به پرسش‌های مکرر افراد مبنی بر اینکه در مواجهه با حملات بدافزار پگاسوس باید چه کرد تا در امان بود، بگویند: "اگر بخواهیم صادق باشیم، باید بگوییم هیچ کاری نمی‌توان کرد".

***

امارات جاسوسی از برخی کشورها از طریق پگاسوس را تکذیب کرد

امارات گزارشات منتشر شده درباره جاسوسی از برخی از کشورها از طریق برنامه اسرائیلی پگاسوس را تکذیب کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، وزارت خارجه امارات در بیانیه‌ای اعلام کرد: گزارشات منتشر شده اخیر درباره جاسوسی امارات از روزنامه نگاران و افراد دیگر با استفاده از برنامه اسرائیلی پگاسوس صحت ندارد.

اخیرا یک سازمان غیردولتی در فرانسه و چندین رسانه دیگر در گزارشی اعلام کردند که چند کشور از جمله امارات، عربستان و مراکش از برنامه اسرائیلی پگاسوس برای جاسوسی از ۵۰ هزار تن در سرتاسر جهان استفاده کرده‌اند.

دادستانی پاریس تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کرد.

امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز دستور نشست فوق العاده  شورای دفاع را بعد از هدف قرار گرفتن تلفن همراهش از سوی برنامه پگاسوس داد.

  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش