جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۳۶ - ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۴۰۴
بین الملل

سفر بلینکن به پکن درپی رصد بالون‌های تجسسی چین در آسمان آمریکا، لغو شد؛

تنش جدید با بوی جنگ سرد | تهدیدات ترامپ علیه جاسوسی چین

بالون جاسوسی,کشتی هوایی
اینکه آمریکا و کانادا از لفظ بالون جاسوسی استفاده می‌کنند این مفهوم را می‌رساند که اولاً دو طرف از این اقدام چین احساس خطر جدی کرده‌اند و ثانیاً خط سیر این بالون در شمال آمریکا و جنوب کانادا که مرز مشترک دو طرف به حساب می‌آید، برآورد شده است

اواسط ماه می ۲۰۲۲ روزنامه چاینادیلی گزارش مفصلی از کشتی‌ هوایی یا همان «هوا ایست» جدید ساخت پکن منتشر کرد که البته بسیاری از تحلیلگران سیاسی به آن توجه نکردند و صرفاً کارشناسان مسائل بین‌الملل این گزارش را مورد تحلیل و بررسی قرار دادند.

در این گزارش آمده بود که چینی‌ها این هواایست خود را به هوا پرتاب کردند تا بتواند در ارتفاع ۹ هزار و ۳۲ متر و بر فراز فلات چینگهای تبت به جمع‌آوری داده درباره آب و هوا بپردازد. به گفته این روزنامه انگلیسی زبانِ چینی، این اولین باری بود که یک هواایست در این اندازه، به چنین ارتفاعی رسیده بود؛ چراکه این هواایست حتی توانست از قله هشت هزار و ۸۴۹ متری کوه قومولانگما که در غرب به عنوان کوه اورست شناخته می‌شود، عبور کند.

بر اساس آنچه که منابع نظامی چین در آن روزها منتشر کردند، هواایست‌ها (aerostat)، در واقع هواگردهای سبکتر از هوا هستند و عموماً از آنها در مسائل تحقیقاتی استفاده می‌شود. طبق گفته موسسه تحقیقات فلات تبت آکادمی علوم چین، سطح این کشتی هوایی از پارچه کامپوزیتی پیشرفته ساخته شده که می‌تواند تا دمای منفی ۷۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند و حجم آن ۹۰۶۰ متر مکعب و وزن آن حدود ۲.۶ متریک تن برآورد شده است.

نکته مهم اینجاست که هواایست jimu1 جدیدترین کشتی از سه کشتی هوایی است که با هدف جمع‌آوری داده‌های جوی کلیدی در فلات به منظور مشاهده آثار تغییرات آب و هوایی پرتاب می‌شود.

اولین مدل این هواایست در سال ۲۰۱۹ پرتاب شد و به ارتفاع ۷۰۰۳ متر رسید اما در آنسوی مرزها این کشتی هوایی را مدل دیگری تحلیل می‌کنند. واقعیت غیرقابل انکار این است که تمام این رفتارهای چینی‌ها توسط ایالات متحده و حتی روسیه و اروپا زیرنظر گرفته شده و آنها هم به خوبی می‌دانند که پکن سودای پیشرفت در عرصه فضایی و هوانوردی و ... را دارد.

اگر به سابقه چنین اقداماتی از سوی چین رجوع کنیم به خوبی می‌بینیم که این کشور اصولاً در مورد دستاوردهای نظامی خود چندان سر و صدا به پا نمی‌کند؛ به عبارتی دیگر زمانی که چینی‌ها یک موشک قاره‌پیما یا یک جنگنده ساخت داخل را به پایان می‌رسانند و آن را عملیاتی می‌کنند، برخلاف عادت‌هایی که در کشورهای خاورمیانه وجود دارد، آن را علنی نمی‌کنند و بر پنهان‌کاری آن اصرار دارند.

اینکه در اوایل سال ۲۰۲۲ چین چنین کشتی هوایی را آزمایش می‌کند و تصاویر متعدد از این محصول نظامی- تحقیقاتی در رسانه‌های خود منتشر می‌کند دقیقاً نشان می‌دهد که پکن به دنبال عرض اندام مقابل غرب و حتی مسکو است.

اینکه بسیاری می‌گویند چین و روسیه با هم هماهنگ هستند یک توهم جدی به شمار می‌رود؛ چراکه ما در نظام بین‌الملل شراکت بر اساس منافع متقابل داریم؛ اما برادری و بستن عقد اُخوت در نظام بین‌الملل نوعی طنز است و خروجی آن هم جز ضرر چیزی نخواهد بود. در این میان باید توجه داشت که ایالات متحده هم می‌داند که چینی‌ها به عنوان دشمن و حریف اصلی آنها در راهبردهای بلندمدت به دنبال تلافی کردن هستند و به همین جهت عموماً در آمادگی کامل قرار دارند.

شبح چین در آسمان آمریکا! 

اینکه آمادگی ایالات متحده برای خنثی کردن چین صرفاً در حوزه نظامی قابلیت تحلیل دارد، یک برآورد غلط به شمار می‌رود؛ بلکه در عرصه اقتصادی، امنیتی و حتی تکنولوژی هم این رقابت وجود دارد اما اخیراً اتفاقی رخ داد که نشان می‌دهد آمریکایی‌ها باید بیش از گذشته چشم و گوش خود را باز کنند.

روز جمعه وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) مدعی شد، یک بالون مظنون به جاسوسی و نظارتی که گویا متعلق به چین بوده را بر فراز شمال ایالات متحده آمریکا شناسایی کرده است. دقایقی بعد مقامات ارشد پنتاگون ادعا کردند که این بالون متعلق به چین است، اما با این حال کاخ‌سفید توصیه کرده که هیچ‌گونه اقدام نظامی جهت انهدام این بالون انجام نشود.

پنتاگون در زمان نگارش این متن اعلام کرده بود که رؤیت این بالون آخرین بار در آسمان بیلینگز واقع در ایالت مونتانا تایید شده اما اطلاعاتی از مکان فعلی آن در دست نیست. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز اظهار کرد به دلیل آنکه این بالون ارتفاع زیادی دارد، هیچ تهدیدی برای هواپیماها ایجاد نمی‌کند.

در این میان منابع امنیتی کاخ‌سفید به رویترز گفته‌ بودند که جت‌های جنگنده از جمله اف۲۲ آماده هستند تا در صورت دریافت دستور ساقط کردن آن توسط کاخ سفید، پرواز کنند اما به دلیل حجم فیزیکی این بالون عظیم‌الجثه، امکان دارد که در صورت انهدام، لاشه‌های آن بر مناطق مسکونی فرود آید و باعث تلفات انسانی شود. به موازات این روند مرکز دفاع ملی کانادا روز جمعه هم از رویت یک بالون جاسوسی بر فراز حریم هوایی این کشور خبر داد و گفت که مقامات در حال رصد آن هستند. اینکه هم آمریکا و هم کانادا از لفظ بالون جاسوسی استفاده می‌کنند این مفهوم را به ما می‌رساند که اولاً دو طرف از این اقدام چین احساس خطر کرده‌اند و ثانیاً خط سیر این بالون در شمال آمریکا و جنوب کانادا که مرز مشترک دو طرف به حساب می‌آید، برآورد شده است.

در مقابل مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین خواستار حفظ آرامش از سوی کانادا و آمریکا شد و گفت که مسئولان ذی‌ربط  در حال بررسی این موضوع هستند. سخنگوی وزارت خارجه چین دقایقی بعد درباره شناسایی این بالون بر فراز آسمان ایالات متحده گفت که پکن هرگز تمامیت ارضی یا حریم هوایی هیچ کشوری را نقض نکرده است. علیرغم این سخنان چینی‌ها، سی.ان.ان بعدازظهر جمعه اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا سفرش به پکن را پس از ماجرای بالون‌های جاسوسی به تعویق انداخت.

بر اساس اعلام قبلی کاخ‌سفید، بلینکن قرار بود در روزهای پنجم و ششم فوریه به چین سفر و با کین گانگ، وزیر خارجه این کشور دیدار کند اما حالا این ماجرا نه تنها سفر وی را معلق گذاشته، بلکه بر روابط متزلزل دو طرف هم سایه افکنده است. از سوی دیگر روز گذشته (شنبه) پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون به شبکه خبری سی.‌ان.‌ان اعلام کرده که گزارش‌هایی از گذر یک بالون بر فراز آمریکای لاتین دریافت کرده‌ایم و بررسی‌های ما نشان می‌دهد که این هم یک بالون تجسسی چینی است! حال باید دید این روند تا به کجا می‌تواند روابط دو طرف را وارد تشدید تنش و پاسخ‌های متقابل کند.

تهدیدات ترامپ علیه جاسوسی چین

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا با بیان اینکه حزب کمونیست چین «هزاران» جاسوس دارد که در ایالات متحده فعالیت می‌کنند، گفت در صورت انتخاب شدن به عنوان رئیس‌جمهور در سال ۲۰۲۴، آن‌ها را به سختی سرکوب خواهد کرد.

بالون جاسوسی,کشتی هوایی

به گزارش ایرنا، اپوچ تایمز شنبه شب نوشت، سخنرانی ویدیویی ترامپ در حالی بیان شد که آمریکا تحت تأثیر اخباری مبنی بر حرکت یک بالن جاسوسی چین بر فراز حریم هوایی ایالات متحده از جمله منطقه مونتانا که دارای سایت‌های پرتاب موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است، قرار داشت.

آمریکا شنبه شب اعلام کرد این بالن را سرنگون کرده است.

ترامپ افزود: «به ندرت اشاره شده است که هزاران جاسوس چین در بخش‌های مختلف آمریکا از جمله در بخش تجاری، امور مالی، دانشگاهی، فناوری، رسانه‌ها و احتمالاً حتی دولت فعالیت دارند.»

وزارت دادگستری آمریکا اخیراً اتهامات علیه ۱۳ تن از جمله افسران اطلاعاتی مظنون چین را در سه پرونده جداگانه به جرم توطئه برای پیشبرد غیرقانونی منافع چین در آمریکا اعلام کرد.

ترامپ در زمان ریاست جمهوری خود، برنامه‌ای با عنوان «ابتکار چین» را اجرا کرد که منجر به پیگرد قانونی ده‌ها مظنون به جاسوسی شد. وزارت دادگستری آمریکا در آن زمان ادعا کرد هدف این برنامه برهم زدن استراتژی رژیم چین در «سرقت آشکار و سیستماتیک» مالکیت معنوی آمریکاست.

کریستوفر رای رئیس اف‌بی‌آی، در دومین سالگرد این برنامه گفت که تقریباً هر ۱۰ ساعت یک پرونده ضد جاسوسی جدید در ارتباط با چین باز می‌شود.

برنامه ابتکار چین در زمان ریاست جمهوری جو بایدن منحل شد.

ترامپ در اظهارات ویدیویی خود از رویکرد سختگیرانه آتی در برابر جاسوسان سخن گفت و قول داد در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ با قدرت با اقدامات جاسوسی چین در داخل آمریکا مقابله کند.

وی افزود: «به عنوان رئیس جمهور، چشمگیرترین اقدام را برای محدود کردن توانایی چین در جاسوسی از آمریکا انجام دادم و وقتی دوباره به کاخ سفید برگردم، این تلاش‌ها بسیار گسترش خواهند یافت.»

ترامپ اظهار کرد که (در صورت انتخاب) دولت وی "هرگونه تحریم‌های ویزا و محدودیت‌های مسافرتی را برای جلوگیری از دسترسی چین به اسرار آمریکا در راستای خواسته‌های واشنگتن و مطابق با قوانین آن اعمال خواهد کرد. "

وی افزود: «اف‌بی‌آی اخیراً اعتراف کرد که چین یک نیروی پلیس مخفی را در خاک آمریکا اداره می‌کند.»

toseeirani.ir
  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش