یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۰۷ - ۰۹ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۸۳۰
بین الملل

ديوان عالی آمريکا «تبعیض مثبت» نژادی برای پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌ها را ممنوع کرد

ديوان عالی آمريکا,ممنوعیت تبعیض مثبت نژادی برای پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌ها
ديوان عالی آمريکا «تبعیض مثبت» نژادی برای پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌ها را ممنوع کرد.

به گزارش بهارنیوز، دیوان عالی آمریکا طی تصمیمی که تاریخی توصیف شده سیاست‌های در نظر گرفتن سهمیه نژادی برای پذیرش دانشجویان در دانشگاه‌های این کشور را مغایر قانون اساسی تشخیص داده است.

این تصمیم دیوان عالی آمریکا، می‌تواند به پروتکل‌هایی پایان دهد که از آن تحت عنوان قانون «تبعیض مثبت» یاد می‌شد و طی ۵۰ سال گذشته در بسیاری از دانشگاه‌های آمریکا به اجرا در می‌آمد.

این سهمیه همیشه یکی از مناقشه‌ برانگیزترین قوانین آموزشی در آمریکا بوده است.

مطابق این سیاست‌ها که از دهه ۶۰ میلادی در آمریکا مطرح و به اجرا گذاشته شده بود، دانشگاه‌ها بخشی از سهمیه پذیرش دانشجو خود را به اقلیت‌های نژادی اختصاص می‌دادند.

در آن زمان، هدف از درنظر گرفتن این سهمیه، برطرف کردن فاصله طبقاتی و طبقه اجتماعی و اقتصادی بود که موجب شده بود دانش‌آموزان سیاه‌پوست شانس بسیار کمی برای دسترسی به تحصیلات عالی پیدا کنند.برای مثال در حالی که جامعه سیاه‌پوستان حدود ۱۲-۱۳ درصد جمعیت آمریکا را تشکیل می‌دهد، تنها حدود ۲ درصد از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان به این جامعه نژادی در ایالات متحده تعلق داشت.

دلیل دیگر، نژادپرستی نظام‌یافته در قوانین و سیستم حکمرانی جامعه آمریکا بود که به طور بالقوه سیاه‌پوستان و دیگر اقلیت‌های نژادی مانند لاتین تبارها و مهاجران رنگین‌پوست را در سطوح پایین‌تر اقتصادی و کیفیت نازل‌تری از آموزش نگه می‌داشت.بر همین اساس، این سیاست‌ها در دهه ۷۰ میلادی با هدف ایجاد فرصت برابر برای اقشار مختلف جامعه آمریکا تهیه و در ۵۰ سال گذشته به اجرا گذاشته بود.

با این حال، دیوان عالی آمریکا، که اکنون اکثریت آن با قضات محافظه‌کار است،  در حکم خود تاکید کرد که مطابق قانون اساسی آمریکا نژاد نمی‌تواند در ارجح دانستن کسی بر دیگری عامل تعیین‌کننده لحاظ شود.پرونده‌هایی که ۹ قاضی دیوان عالی آمریکا بر اساس آنها سهمیه نژادی در پذیرش دانشگاه‌ها را مغایر قانون اساسی دانستند از سوی سازمانی به نام «دانشجویان حامی پذیرش منصفانه» به دادگاه برده شده بود که یک انجمن متعلق به ادوارد بلوم، از فعالان سرشناس راست‌گرا و محافظه کار است.

این سازمان در شکایت خود مدعی شده بود که در نظر گرفتن نژاد برای تعیین سهمیه پذیرش دانشجویان، مغایر قانون حقوق شهروندی مشهور به «تایتل وی‌آی» است که در سال ۱۹۶۴ به تصویب رسیده بود.در این پرونده، علیه قوانین پذیرش دانشجو در دانشگاه‌های هاروارد و دانشگاه کارولینای شمالی شکایت شده بود که در نتیجه قضات دیوان عالی با ۶ رای موافق و ۳ رای مخالف علیه دانشگاه کارولینای شمالی و ۷ رای موافق در برابر ۲ مخالف علیه دانشگاه هاروارد، رای دادند.

جان رابرت، رئیس دیوان عالی آمریکا، که یکی از مخالفان این سهمیه‌ها بود در توضیح تصمیم خود و قضات گفته: «بسیاری از دانشگاه‌ها برای مدت زمان بسیار طولانی به طرز نادرستی نقطه ثقل مبنای گزینش را به جای مهارت و دانش متقاضیان بر رنگ پوست آنها و یا محل تولد آنها گذاشته بودند».

۷ قاضی که در این پرونده علیه دانشگاه هاروارد رای دادند گفته‌اند به عقیده آنها این سیاست‌ها «کاملا عامدانه» اتخاذ شده بودند و این که: «فرآیند پذیرش دانشجو در هاروارد بر مبنای این پیش‌داوری و پندار بوده که یک دانشجو سیاه‌پوست می‌تواند چیزی را به (دانشگاه) بیاورد که یک سفیدپوست قادر به ارایه آن نیست».

با این حال، نظر جدید دیوان عالی آمریکا درباره این سیاست‌ها، مانعی برای دانشگاه‌ها ایجاد نخواهد کرد و آنها همچنان اجازه خواهند داشت در فرآیند پذیرش دانشجویان به این موضوع که «نژاد چگونه بر زندگی متقاضی» تاثیر گذاشته توجه کنند.

همزمان از میان قضات لیبرالی که مخالف نظر اکثریت محافظه‌کار دیوان عالی آمریکا بودند، سونیا سوتومایر، در توضیح رای خود گفته: «این تصمیم رویه چند ده ساله و پیشرفت در این رابطه را متوقف کرده و به عقب باز خواهد گرداند».

قاضی سوتومایر گفته از نظر او حکم امروز دیوان عالی «زمینه را برای وضعیتی مهیا خواهد کرد که به طور تصنعی تلاش می‌کند اصل کور-رنگی در روح قانون اساسی (آمریکا) را در جامعه‌ای که همچنان به طور گسترده بر اساس نژاد طبقه‌بندی و تفکیک شده، به کار گیرد».در واکنش به این نظر، جان رابرتس، رئیس دیوان عالی گفته از دیدگاه او مهم‌ترین دردسر این سیاست‌ها در پذیرش دانشجویان این است که در این روند در نهایت «برنده و بازنده بر اساس رنگ‌پوستشان انتخاب می‌شوند».

دانشگاه کارولینای شمالی در واکنش به رای دیوان عالی گفته اگر چه این نتیجه‌ای نبوده که این دانشگاه «منتظر شنیدنش» بوده اما قوانین و پروتکل‌های خود را بازبینی خواهد کرد.

رای  قضات دیوان عالی آمریکا در «مغایر دانستن» این سیاست‌ها با قانون اساسی کشور در حالی صادر شد که در نیم قرن گذشته دست کم دو بار این دیوان از «تبعیض مثبت و سهمیه نژادی» حمایت کرده بود که آخرین بار آن در سال ۲۰۱۶ (دوره ریاست جمهوری باراک اوباما) بود.با این حال، حتی قبل از رای  دیوان عالی هم ۹ ایالت آمریکا از جمله فلوریدا، کالیفرنیا، آریزونا و جورجیا پذیرش نژاد-محور دانشجویان را در دانشگاه‌های خود غیرقانونی اعلام کرده بودند.

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش