به گزارش ایسنا، رسانههای غربی به نقل از سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نوشتند: آمریکا همواره از آرزوهای ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا حمایت کرده و همچنان به این امر ادامه میدهد و تمرکز ما همچنان روی سوئد است که آماده پیوستن به ناتو است.
رجب طیب اردوغان امروز (دوشنبه) پیش از پرواز به سمت لیتوانی برای حضور در اجلاس ناتو گفت که اگر اتحادیه اروپا درهایش را به روی ترکیه باز کند، سوئد عضو ناتو خواهد شد.
وی افزود: ترکیه ۵۰ سال است که پشت درهای اتحادیه اروپا انتظار میکشد. اگر درهای اتحادیه اروپا به روی ترکیه باز شود، ما هم درهای ناتو را به روی سوئد باز خواهیم کرد؛ همانطور که با فنلاند این کار را کردیم.
از سوی دیگر، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در واکنش به این شرط اردوغان گفت که عضویت سوئد در ناتو هیچ ارتباطی به پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا ندارد.
وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که «ما موضوع عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را مانعی برای پیوستن سوئد به ناتو نمیبینیم».
وزارت خارجه آمریکا افزود: «ما معتقدیم که عضویت سوئد در ناتو جدا از موضوع پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا است».
بایدن از تصمیم ترکیه برای پیوستن سوئد به ناتو استقبال کرد
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو پس از گفت وگو با اردوغان و اولف کریسترسون نخستوزیر سوئد در حاشیه اجلاس سران پیمان آتلانتیک شمالی در ویلنیوس لیتوانی، امروز را یک روز تاریخی خواند و اعلام کرد: ترکیه با انجام اقدامات مقتضی برای پذیرفتن درخواست عضویت سوئد در ناتو موافقت کرده است.
وی در یک کنفرانس خبری گفت: خوشحالم که اعلام کنم اردوغان موافقت کرده است پروتکل الحاق سوئد را در اسرع وقت به مجلس ترکیه ارسال کرده و از نزدیک با مجلس این کشور برای اطمینان از تصویب آن همکاری کند.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: آماده همکاری با اردوغان رئیس جمهور ترکیه و این کشور برای بهبود دفاع و بازدارندگی در منطقه یورو آتلانتیک هستم.
رئیس جمهور آمریکا اضافه کرد: مشتاقانه منتظر استقبال از کریسترسون نخست وزیر سوئد و این کشور به عنوان سی و دومین متحد ناتو هستم و از استولتنبرگ دبیرکل ناتو به خاطر رهبری قاطعش قدردانی می کنم.
واکنش صدراعظم آلمان به شرط تازه اردوغان
اولاف شولتز صدراعظم آلمان با رد درخواست رجب طیب اردوغان مبنی بر مرتبط بودن پیوستن سوئد به ناتو با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، تاکید کرد: عضویت سوئد در ناتو و پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا ارتباطی با هم ندارند.
شولتز در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین، گفت: این دو موضوع به هم مرتبط نیستند و به همین دلیل است که به نظر من نباید آنها را به عنوان یک موضوع منسجم درک کرد.
صدر اعظم آلمان با تائید این موضوع که سوئد تمام شرایط لازم برای پیوستن به ناتو را برآورده کرده است، افزود: امیدوارم به زودی درباره عضویت سوئد در ناتو موفق شویم.
کمیسیون اروپا نیز روز دوشنبه اعلام کرد که عضویت سوئد در ناتو و الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا فرایندهای جداگانه هستند که بر یکدیگر تأثیری ندارند.
دانا اسپینانت معاون سخنگوی کمیسیون اروپا در یک نشست خبری روزانه با اشاره به شرط تازه ترکیه، گفت: اتحادیه اروپا یک روند بسیار ساختارمند برای گسترش خود دارد و مجموعه بسیار واضحی از گامهایی که باید توسط همه کشورهای نامزد عضویت در این اتحادیه برداشته شود، از سوی این اتحادیه تعیین شده است.
- 9
- 6