یورونیوز: ولادیمیر پوتین طی سخنرانی در مراسم گرامیداشت سالروز پایان جنگ جهانی دوم در میدان سرخ مسکو، رهبران غربی را به ایجاد خطر بروز یک رویارویی جهانی متهم کرد و گفت که هیچکس اجازه نخواهد یافت تا بزرگترین قدرت هستهای جهان را تهدید کند.
پوتین همچنین نخبگان غربی را به انکار نقش اتحادیه جماهیر شوروی در شکست آلمان نازی و دامن زدن به درگیریها در سراسر جهان متهم کرد.
رئیس جمهوری روسیه گفت: «ما میدانیم که زیادهروی در چنین جاهطلبیهایی به چه چیزی منجر میشود. روسیه هر چه در توان دارد برای جلوگیری از بروز یک رویارویی جهانی انجام میدهد. اما در عین حال، ما اجازه نمیدهیم احدی ما را تهدید کند. نیروهای استراتژیک ما پیوسته در حالت آمادهباش رزمی قرار دارند.»
ولادیمیر پوتین جنگ روسیه با اوکراین را بخشی از جدال با غرب میداند. او میگوید که غرب در پی فروپاشی دیوار برلین در سال ۱۹۸۹ با تجاوز به حوزه نفوذ مسکو، روسیه را تحقیر کرده است.
از سوی دیگر، غرب و کییف میگویند پوتین در جنگ اوکراین به سبک امپریالیستی دست به غصب اراضی این کشور زده است. روسیه در حال حاضر ۱۸ درصد از خاک اوکراین شامل کریمه و بخشهای از چهار منطقه شرقی این کشور را تحت کنترل دارد. مسکو میگوید که این مناطق روزی بخشی از امپراطوری روسیه بود و اکنون نیز مجددا بخشی از روسیه شده است.
مایکل کلارک، معاون موسسه تحقیقات استراتژیک دانشگاه اکستر گفت که این رژه «تنها برای گرامیداشت پایان جنگ نیست بلکه نشانگر پیروزی روسیه بر نازیسم است. زیرا که جنگ برای اتحاد جماهیر شوروی تجربه نزدیک به مرگ بود. بنابر این این رژه نمایانگر رهایی و استقامت روسیه است.»
در جریان جنگ جهانی دوم در مجموع بیش از ۲۷ میلیون شهروند روسیه شامل ۸.۶ میلیون سرباز و ۱۹ میلیون غیرنظامی جان خود را از دست دادند. از آن زمان تاکنون پیروزی بر آلمان نازی به یکی از نمادهای هویت ملی روسیه تبدیل شده است.
ولادیمیر پوتین طی سخنرانی در میدان سرخ گفت: «روز پیروزی همه نسلها را باهم متحد میسازد . ما با تکیه بر سنتهای چند صد ساله خود به پیش می رویم و اطمینان داریم که باهم آیندهای آزاد و امن را برای روسیه تضمین خواهیم کرد.»
او با اشاره به مبارزه مردم چین با ارتش ژاپن که در جنگ جهانی دوم متحد آلمان بود گفت که روسیه همه متحدانی را که در شکست آلمان نازی نقش ایفا کردند، گرامی میدارد.
پوتین افزود: «غرب تمایل دارد تا درسهای جنگ جهانی دوم را به فراموشی بسپارد. اما به یاد داریم که سرنوشت بشر در نبردهای بزرگ در نزدیکی مسکو و لنینگراد، رژف، استالینگراد، کورسک و خارکف، نزدیک مینسک، اسمولنسک و کییف، در نبردهای سنگین و خونین از مورمانسک تا قفقاز و کریمه رقم خورد.»
آلمان نازی در ساعت ۲۳:۰۱ روز ۸ مه سال ۱۹۴۵ به وقت محلی اعلام شکست و تسلیم بیقید و شرط کرد. با توجه به اختلاف زمانی میان روسیه و اروپای غربی، در آن زمان روسیه به روز ۹ مه رفته بود. به همین خاطر نیز اکنون کشورهای اروپای غربی ۸ مه و روسیه ۹ مه را به عنوان روز پیروزی گرامی میدارند.
در رژه روز پنجشنبه در میدان سرخ حدود ۹ هزار نیرو از جمله هزار تن که در جنگ اوکراین شرکت کردند، حضور داشتند.
روسیه در این رژه که به نظر میرسد به دلیل جنگ اوکراین نسبت به سال پیش از وسعت کمتری برخوردار بود، تنها یک تانک تی-۳۴ را به نمایش گذاشت. این تانک در جنگ جهانی دوم نیز در خدمت ارتش شوروی بوده است.
روسیه همچنین موشکهای استراتژیک قارهپیمای یارس خود را به نمایش گذاشت و جتهای جنگنده ارتش برفراز میدان سرخ با دودی به رنگ پرچم روسیه گذر کردند.
اگرچه هیچ رهبر غربی به این مراسم نیامده بود، اما رهبران بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، کوبا، لائوس و گینه بسائو در آن حضور داشتند.
نیکوالای اپلی، محقق روس مرکز ویلسون گفت: «هویت خودخوانده اتحادیه جماهیر شوروی به عنوان پیروز بر نازیسم که تاکنون نیز ادامه داشته به همراه فقدان هرگونه مشروعیت دیگری، کرملین را برآن داشته تا نازی زدایی را هدف اصلی جنگ اوکراین بخواند. رهبری روسیه خود را در جهانبینی محدود شوروی سابق حبس کرده است.»
- 17
- 2