
به گزارش میزان، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه، ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسشهای خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی درباره مهمترین موضوعهای سیاست خارجی در روزهای اخیر پاسخ داد.
بقایی گفت: تحولات دیپلماتیک متعددی در هفته اخیر روی دادند که مهمترین آنها نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی در جده به پیشنهاد ایران برای تصمیمگیری در رابطه با توطئه کوچ اجباری مردم غزه بود که وزیر امور خارجه در حاشیه این نشست دیدارهایی با همتایان و مقامهای شرکتکننده داشت.
نامهای از آمریکا دریافت نشد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا ایران نامهای از ترامپ دریافت کرده یا خیر، گفت: خیر، نامهای دریافت نشد.
ماهیت سیاست خارجی آمریکا ناقض قوانین بینالمللی است
بقایی در بخشی دیگر درباره تهدیدهای آمریکا علیه ایران، گفت: مقامهای مختلف کشور در این مورد صحبت کردهاند؛ تهدید به استفاده از زور براساس قوانین بینالملل ممنوع و نوعی تخلف است؛ گرینههای روی میز و تعابیر شبیه به این به مفهوم تهدید به استفاده از زور است، اما مردم ایران همواره برای پیشبرد اهداف خود مقاومت کردهاند.
وی اضافه کرد: ماهیت سیاست خارجی آمریکا قلدرمابانه و ناقض قوانین بینالمللی است و تهدید به جنگ گویای بیتوجهی به مذاکره است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ایران هیچگاه از مذاکره به معنای درست عدول نکرده و اعلام کرده که مذاکره تحت فشار و تهدید بیمعناست؛ موضع ما در این باره مشخص است و وزیر امور خارجه شب گذشته برای چندمینبار موضع ایران را درباره مذاکره اعلام کرد.
وی خاطرنشان کرد: مذاکره متفاوت از عملیات رسانهای و روانی است.
فرانسه درباره کشته شدن ۲ شهروند ایرانی پاسخی ارائه نکرده است
بقایی در پاسخ به پرسش میزان درباره آخرین وضعیت پرونده کشته شدن دو شهروند ایرانی در فرانسه و همچنین ناپدید شدن یک شهروند ایرانی در فرانسه، گفت: وزارت امور خارجه وظیفه خود میداند که در جهت حمایت از حقوق اتباع ایران در هر جایی از جهان عمل کند.
وی اضافه کرد: دو شهروند ایرانی حدود ۳ ماه قبل در فرانسه در جریان عملیاتی که ابعاد آن هنوز هم برای ما روشن نیست به قتل رسیدند؛ برای ما مشخص نیست که آیا این یک عملیات تروریستی بوده یا یک عملیات ناشی از تنفر نژادی بوده است؛ در هر صورت اصول مبنایی قضایی و حقوق بشری اقتضا میکند که در این موارد دستگاه قضایی کشور مربوطه رسیدگی کند، تحقیقات قضایی را انجام دهد و اطلاعات جزئی درباره نحوه وقوع قتل و پیگرد کیفری و مجازات ضارب یا ضاربین انجام دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اظهار کرد: ما پیگیری مستمری را در این زمینه داشتیم، هم از طریق سفارت فرانسه در تهران و هم از طریق سفارت خودمان در پاریس، اما متاسفانه هنوز در این زمینه جزئیاتی دریافت نکردهایم و برای ما روشن نیست که آیا روند رسیدگی به قتلها شروع شده است یا خیر؛ این مطالبهای است که ما کماکان با مقامهای فرانسوی مطرح خواهیم کرد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در رابطه با مورد دوم متاسفانه ما مطلع شدیم که یکی از شهروندان ایرانی ساکن فرانسه، یک خانم میانسال و استاد دانشگاه ناپدید شده است؛ هنوز ما نتوانستیم اطلاعات دقیقی از وضعیت این خانم از مراجع ذیربط فرانسه دریافت کنیم؛ دیروز با سفارت فرانسه صحبت شد و بخش کنسولی ما پیگیری کرد؛ امیدواریم که هرچه سریعتر اطلاعات مشخصی درباره وضعیت ایشان کسب کنیم و خانواده ایشان را از نگرانی خارج کنیم.
از اقدام سوئیس در لغو اجلاس ژنو متاسف و متعجب شدیم
بقایی درباره واکنش سوئیس به نظر مشورتی دیوان بینالمللی دادگستری در موضوع حمایت از غیرنظامیان در زمان جنگ، گفت: قطعنامه یادشده در سپتامبر ۲۰۲۴ در مجمع عمومی تصویب شد و یکی از بندها از سوئیس بهعنوان بانی اسناد بشردوستانه برای حمایت از اهداف غیرنظامیان درخواست میکرد.
وی خاطرنشان کرد: قرار بود نشست مربوطه در ماه مارس برگزار شود و اعضای متعهد سندی را برای حمایت از غیرنظامیان در فلسطین اشغالی تصویب کنند؛ طی چند ماه گذشته رایزنیهای فشردهای انجام شد؛ متاسف و متعجب شدیم که سوئیس تصمیم گرفت اجلاس را برگزار نکند؛ در نشست جده هم این موضوع بحث شد و همگی ابراز تاسف کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: در دو سال کذشته با وجود نقضهای آشکار حقوق بشر متولدان مدعی حقوق بشر واکنش درخوری نداشتهاند.
آمریکا باید متوجه آثار حقوق بشری تحریمها بر مردم ایران باشد
بقایی در بخشی دیگر درباره سیاست فشار حداکثری آمریکا، گفت: اظهارات مقامهای آمریکا اعتراف به جنایت علیه بشریت است؛ این اظهارات و اقدامها غیرقانونی و ظلم به مردم ایران است و آمریکا باید متوجه آثار حقوق بشری تحریمها بر مردم ایران باشد.
وی تاکید کرد: کشورهای منطقه نباید اجازه دهند که فشارهای غیرقانونی آمریکا بر روابط با ایران تاثیر منفی داشته باشد و به فتنه و توطئه در منطقه منجر شود.
نگران گزارشهای مربوط به خشونت و ناامنی در سوریه هستیم
بقایی همچنین درباره تحولات سوریه طی روزهای گذشته، گفت: موضع ما در این مورد آشکار است؛ اتفاقهای ناخوشایندی در مناطق مختلف سوریه در حال وقوع است و ما بهشدت نگران گزارشهای مربوط به خشونت و ناامنی هستیم.
وی تاکید کرد: این اقدامها شامل کشتار و اقدام علیه غیرنظامیان را قاطعانه محکوم میکنیم، زیرا توجیهی ندارند؛ تعرض به اقلیتها باعث جریحهدار شدن عواطف و احساسات در منطقه و جهان شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: این آزمون مهمی برای حاکمان سوریه برای عمل به مسئولیتهای خود است؛ طرفهای دارای نفوذ هم دارای مسئولیت هستند؛ نگرانیهای خود را بهصورت مستقیم به کشورهای دارای حضور و نفوذ در سوریه اعلام کردیم. وضعیت سوریه با این روند پیچیدهتر میشود و راه برای سوءاستفاده برخی بازیگران که خیرخواه مردم سوریه نیستند، باز میشود.
سند پایانی نشست سازمان همکاری اسلامی درباره فلسطین قوی بود
بقایی در بخشی دیگر درباره تصمیم سازمان همکاری اسلامی، گفت: سند پایانی نشست یکی از قویترین سندهای دو سال گذشته در موضوع فلسطین است؛ در این سند بر محوریت موضوع فلسطین برای امت اسلامی و جهان اسلام تاکید شده است.
وی اضافه کرد: در موضوع کوچ اجباری مردم غزه و موضوعهای مربوط به کرانه باختری موضع سازمان همکاری صریح و روشن بود و با این دو موضوع به صراحت مخالفت کرد و از این روند بهعنوان نسلکشی و پاکسازی قومی یاد کرد؛ سازمان همکاری اسلامی از طرحهای بازسازی غزه و ارائه کمکهای بشردوستانه به غزه کرانه باختری حمایت کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: یکی از موضوعهای غمانگیز در متن این سند تاکید بر کمک به یتیمان غزه است که جمعیتی بالغ بر ۴۰ هزار نفر هستند؛ برخی از این افراد دچار قطع عضو شدند. سفیران کشورهای اسلامی در نیویورک مامور پیگیری این موضوع شدند و قرار شد سندهایی را در این موضوعها برای تصویب به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کنند.
آمریکا و اروپاییها همچنان به ارسال تسلیحات به اراضی اشغالی ادامه میدهند
بقایی درباره حمایت تسلیحاتی و مالی غرب از رژیم صهیونیستی، گفت: این موضوع در دو سال گذشته ازسوی کشورهای مختلف ازجمله ایران مطرح بود. دلیل این امر هم روشن است؛ نسلکشی در غزه در جریان بوده است و تردیدی هم در این باره نیست و دادگاههای بینالمللی و گزارشگران سازمان ملل هم تایید کردند.
وی خاطرنشان کرد: دولتها براساس کنوانسیون ضد نسلکشی تعهدهای مشخصی دارند که یکی از آنها توقف ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی است؛ اما آمریکا و اروپاییها همچنان به ارسال تسلیحات به اراضی اشغالی ادامه میدهند؛ این فقط خواسته کشورهای اسلامی نیست که حمایت مالی و تسلیحاتی به رژیم صهیونیستی متوقف شود.
گلایههای ایران بهطور صریح به وزیر خارجه ترکیه اعلام شد
بقایی در بخشی دیگر درباره احضار کاردار ایران در ترکیه، گفت: همان روز که ما در واکنش به اظهارات غیرقابل قبول مقامهای ترکیه سفیر این کشور را احضار کردیم، سفیر ما در آنکارا به وزارت خارجه ترکیه دعوت شده بود.
وی اضافه کرد: موضع ما در این مورد روشن و رسا بیان شد؛ در ملاقاتی که وزیران امور خارجه ایران و ترکیه در جده داشتند گلایههای ما بهطور صریح به فیدان اعلام شد و گفته شد که ایران ارزش بسیاری برای رابطه با ترکیه قائل است، اما رویکردهای فرافکنانه درباره تحولات سوریه را نمیپذیریم و کشورها باید از اظهارات خلاف واقع خودداری کرده و به پیچیده شدن موضوع و تحولات منطقه دامن نزنند.
هیچگاه باب مذاکره را نبستیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مذاکره با آمریکا و اروپا، تاکید کرد: ما هیچگاه باب مذاکره را به معنای واقعی و درست کلمه نبستیم و در عین حال پیشنهاد مذاکره مبتنی بر ارعاب و تهدید را نمیپذیریم.
وی اضافه کرد: گفتوگوهای ما با کشورهای اروپایی در ماههای اخیر ادامه داشته است؛ طرفهای اروپایی بهدلیل عضویت در سند برجام و روسیه و چین بهعنوان پیکر اعضا طرف گفتوگو هستند؛ در آینده نزدیک جلسهای در سطح کارشناسی با این کشورها خواهیم داشت.
روابط رو به رشدی با کشورهای منطقه داریم
بقایی درباره تاثیر فشار آمریکا بر کشورهای منطقه برای کاهش روابط با ایران، گفت: وضعیت ما وضعیت خوبی است؛ کشورهای منطقه حتما برای حاکمیت ملی و موضوعهای مرتبط با استقلال خود ارزش قائل هستند و بهترین تصمیمها را خواهند کرفت.
وی تاکید کرد: روابط رو به رشدی با کشورهای منطقه داریم و در ادامه مسیر هم به تعاملها و مناسبات خوب خود ادامه میدهیم.
احضار سفیر سوئد در واکنش به اظهارات ناشایست مقام سوئدی بود
بقایی در بخشی دیگر درباره احضار سفیر سوئد، گفت: احضار سفیر سوئد در واکنش به اظهارات ناشایست مقام سوئدی درباره مسائل داخلی ایران بود.
وی تاکید کرد: اظهارات مداخلهجویانه چنین رویکردهایی به ایران کاملا غیرقابل قبول است.
ایرانیان خارج از کشور ظرفیتهای بالایی دارند
بقایی درباره در بخشی دیگر لایحه حمایت از ایرانیان گفت: ایرانیان خارج از کشور همیشه برخی از جامعه بزرگ ایرانی دیده شدند و بهدلیل داشتن ظرفیتهای بالا و البته بهدلیل برخورداری از یک نقطه مهم وصل و اشتراک به مام وطن، دارای اهمیت زیادی برای کمک به آبادنی کشور هستند و این لایحه با همیننگاه مطرح شد؛ وزارت امور خارجه تلاش کرد لایحه جامعالاطراف باشد و فکر میکنیم نتیجه خوبی بهدست آمده است.
گفتوگوها با اروپا پیش از از پایان سال در سطح کارشناسی برگزار میشود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گفتوگوها با اروپا گفت: توجیهی برای فعال کردن سازوکار ماشه نمیبینیم و گویا طرفهای دیگر هم دارند به این نتیجه میرسند که استفاده از این ابزار چه تبعاتی دارد.
وی تاکید کرد: گفتوگوهای ما با اروپا در اسفند قبل از پایان سال در سطح کارشناسی برگزار میشود.
مدیرکل آژانس اظهاراتی را که جنبه فنی نداشته تکرار میکند
بقایی همچنین درباره اظهارات گروسی در شورای حکام، گفت: متاسفیم که مدیرکل آژانس اظهاراتی را که جنبه فنی نداشته و صرفا سیاسی است تکرار میکند؛ این رویکرد جایگاه فنی آژانس را زیر سوال برده و موضوع را پیجیده میکند.
وی اضافه کرد: براساس معاهده منع اشاعه هستهای منعی برای غنیسازی اورانیوم وجود ندارد؛ ما به بازرسیها به موازات افزایش غنیسازی پایبند بودیم و اژانس هم به آن معترف است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: نتیجهگیری درباره ماهیت صلحآمیر برنامه هستهای ایران براساس یک گزارش حرفهای نیست و ادامه اتهام زنیهای بیاساس در ۳۰ سال گذشته است.
بحث دو دولتی یک فریب است
بقایی در بخشی دیگر درباره اعلام تحفظ دربیانیه سازمان همکاری اسلامی، گفت: این موضوع جدیدی نیست؛ ما درباره مصوبههای سازمانهای بینالمللی در موضوع فلسطین با بند بحث دو دولتی موضع خود را اعلام میکنیم.
وی با بیان اینکه تجربه نشان داده که بحث دو دولتی یک فریب است که هدفش دستاندازی بیشتر به سرزمینهای فلسطینی است، تاکید کرد: ما تاکید کردهایم که همه ساکنان فلسطین تاریخی باید در یک همهپرسی شرکت کرده و درباره سرنوشتخود تصمیمگیری کنند؛ دو کشور اسلامی دیگر هم مواصع خود را در این رابطه ثبت و اعلام کردند که بحث دو دولتی نه تاکنون اقدامی را پیش برده و نه چشماندازی دارد.
رابطه ایران و چین رابطهای مهم و حسنه است
بقایی درباره رابطه ایران و چین و کمک آمریکا به گروههای مخالف کشورهایی مانند چین، گفت: رابطه ما با چین رابطه بسیار مهم و حسنه مبتنی بر منافع و احترام متقابل است؛ چین از حیث نقش مثبت در منطقه ما دارای ارزش است و در سطح سازمانهای بینالمللی هم چین خود را بخشی از جنوب جهانی و جهان در حال توسعه میداند و در مسیر هنجارسازی بینالمللی گام برمیدارد.
وی اضافه کرد: اینکه مشخص شد که منابع متنابهی پول در اختیار گروههای به اصطلاح مخالف کشورهای دیگر قرار میدادند، بیمعنا است؛ دولتهای مختلف آمریکا در دهههای اخیر از این ابزار برای مداخله در امور داخلی کشورهای مختلف استفاده کردند.
برای امنیت و ثبات در منطقه بالکان ارزش قائل هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره تحولات بوسنیوهرزگوین گفت: ما برای امنیت و ثبات در منطقه بالکان ارزش قائل هستیم و بر این باوریم که طرفهای درگیر باید با تلاش مصاعف برای حلوفصل اختلافها از طریق مذاکره اقدام کنند.
وی تاکید کرد: مداخلههای خارجی هم هیچگاه سازنده نبوده و میتواند روندهای موجود را پیچیدهتر کند.
کشورهایی که در تحولات سوریه خود را دارای نقش میدانند دارای مسئولیت هستند
بقایی درباره گمانهزنیها درمورد پشت پرده تحولات سوریه و نشست کشورهای همسایه سوریه، گفت: در جریان نشست یادشده هستیم؛ این نشست با حضور کشورهای همسایه سوریه برگزار میشود؛ همه کشورهایی که در تحولات سوریه خود را دارای نقش میدانند دارای مسئولیت هستند و امیدواریم از پیامدهای رویکردهای خود و تاثیر آن بر منطقه آگاه باشند
وی اضافه کرد: اتهام به ایران و دوستانش برای نقش داشتن در تحولات سوریه مضحک و فرافکنی است؛ این برخورد کلیشهای با هدف سادهسازی تحولات سوریه صورت میگیرد؛ موضوع مهم توقف سریع کشتار بیگناهان بهویژه اقلیتهای در معرض آسیب است.
ایران و عراق باید مراودات تجاری را پیش ببرند
بقایی همچنین درباره تجارت ایران و عراق گفت: ایران همواره براساس منافع و مصالح ملی خود تصمیمگیری میکند؛ هم براساس اصل حاکمیت ملی دولتها و هم منطبق با منافع ملموس دو ملت ایران و عراق دو کشور باید مراودات تجاری را پیش ببرند و اجازه ندهند مطامع طرفهای ثالث منافع آنها را زیر سوال ببرد.
پیگیری پرونده استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه ایران ادامه دارد
بقایی در بخشی دیگر گفت: جنایتهای جنگی و بقیه جنایتهای شدید بینالمللی مشمول مرور زمان نمیشود؛ اگرچه استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه ایران در دهه ۶۰ رخ داد، ما این پرونده را پیگیری میکنیم و براساس شواهد موجود اعلام میکنیم که برخی از کشورها ازجمله آلمان در جنایت صدام علیه غیرنظامیان ایرانی همدست هستند.
وی اضافه کرد: این موضوعی است که از خاطره جمعی ملت ایران محو نمیشود؛ در سطح بینالمللی پیگیری مستمری داریم و در رابطه با آلمان بهصورت مشخص کارگروهی در سال گذشته تشکیل شد؛ ما خواستیم دستکم نتیجه پروندههایی که همان سالها بررسی و به صدور حکم منجر شد، در اختیار ما بگذارند؛ ما این موضوع را در سازمان ملل و کنفرانس خلع سلاح پیگیری میکنیم.
- 17
- 2