خرداد: "پیتر برکوویتز" پژوهشگر اسننیتو هوفر دانشگاه استنفورد با انتشار مقاله ای به روابط ایران و حزب الله لبنان و به خطر افتادن امنیت اسرائیل از دید خود اشاره می کند. او می نویسد"در ماه آوریل "سوزان رایس" مشاور امنیت ملی دولت اوباما به جفری گلدبرگ در مصاحبه با نشریه "اتلانتیک" گفت که پذیرش برجام از سوی ایران در سال ۲۰۱۵ میلادی اقدامی عملگرایانه بوئ. رایس اشاره کرد که امریکا به هدف خود رسیده است و ایران از یک کشور خطرناک به کشوری کمتر خطرناک تبدیل شده است. یک سال از برجام می گذرد و شایسته است که درباره امنیت ملی اسرائیل صحبت کنیم. در اسرائیل بر سر این موضوع اختلاف تظر وجود دارد. اگرچه اوباما دائما تاکید می کرد که انتخاب جدی امریکا میان جنگ با ایران و یا توافق هسته ای توسط تیم مذاکره کننده اش بوده است بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل اما نظر دیگری داشت و می گفت که گزینه سومی وجود دارد.
او در سخنرانی خود در کنگره امریکا در مارس سال ۲۰۱۵ میلادی تاکید کرد که معامله بهتر با ایران گزینه سوم بود. او باور داشت که ایران باید بسیار بیش از زمان کنونی زیرساخت های هسته ای اش را کاهش دهد و باید اقدامات تهدید آمیز برای نابودی اسرائیل را متوقف کند. اهمیت اساسی ایران برای اسرائیل به دلیل کمک آن کشور به حزب الله لبنان است. از زمان جنگ لبنان در سال ۲۰۰۶ میلادی به این سو حزب الله زرادخانه های خود را از راکت ها تا موشک هایی که می توانند اسرائیل را هدف قرار دهند به میزان ده برابر افزایش داده است. حزب الله در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هزار راکت با برد کوتاه دارد که برخی از آن ها با سیستم های هدایت شونده پیشرفته قابلیت شلیک و برخورد با هدف را دارند. حزب الله می تواند خسارت های قابل توجهی را بر پایگاه نظامی اسرائیل وارد نماید و دارای سامانه های ضد هوایی و موشک های ضد تانک است. در صورت حمله اسرائیل نیز حزب الله در سرتاسر روستاها و شهرهای جنوب لبنان نفوذ دارد. در آن زمان جامعه بین المللی تقصیر را به گردن اسرائیل می اندازد".
به گزارش خرداد، او این پرسش را مطرح می کند که پس چرا حزب الله از جنگ با اسرائیل در برهه زمانی کنونی استقبال نمی کند و در بیان علل این موضوع سه علت را بر می شمارد:
نخست آن هزینه های جنگ ده سال پیش حزب الله و اسرائیل باعث شده تا آن گروه قدرت بازدارندگی خود را افزایش دهد. رهبری حزب الله سید حسن نصرالله از جنگ ۳۴ روزه به عنوان پیروزی الهی برای آن گروه یاد کرد. حزب الله تلفات سنگینی را متحمل شد و تعداد زرادخانه های تسلیحاتی اش به شدت تخریب شدند. این بهای سنگینی بود که حزب الله در مرز شمالی با اسرائیل پرداخت.
نکته دوم آن که ایران بیش از حزب الله در حال تقویت توان بازدارندگی است. در ارزیابی ای که مرکز مطالعات اسراتژیک موسسه مطالعاتی بگین سادات انجام داده بود نشان داده می شد که ایران باور دارد که گروه های شبه نظامی نظامی اسلامگرا باید حجم بالایی راکت و موشک برای تقویت توانایی بازدارندگی خود در برابر اسرائیل داشته باشند تا از این طریق از حمله نظامی احتمالی اسرائیل علیه تاسیسات هسته ای ایران جلوگیری شود.
نکته سوم آن که حزب الله به دلیل حضور در جنگ داخلی سوریه از منازعه همه جانبه نظامی با اسرائیل منصرف شده است. در حالی که هزاران نفر از رزمندگان حزب الله در سوریه در میدان جنگ تجربه ارزشمندی در استفاده از سیستم های تسلیحاتی پیشرفته بدست آورده اند همزمان حزب الله ضررهای جدی نیز در سوریه متحمل شده است. رهبران این گروه به این نتیجه رسیده اند که دشمنان آنان به خصوص عربستان سعودی از این فرصت برای تضعیف آن گروه و از جنگ احتمالی با حزب الله با اسرائیل به همین خاطر استقبال می کنند.
این تحلیلگر در ادامه اشاره می کند که به نظر می رسد در این میان بی اعتنایی اوباما به خواسته های نتانیاهو و کشورهای عربی هم نظر با او نیز سبب شده تا اعتبار امریکا در خاورمیانه کاهش یابد.
- 12
- 3