سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۰۹:۲۶ - ۲۰ آبان ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۸۰۰۶۴۵
بین الملل

  پس لرزه های جهانی انتخاب «ترامپ»

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
 انتخاب ترامپ در ایالات متحده امریکا پس از انتخابات سال ۲۰۰۸ میلادی و انتخاب باراک اوباما نمایانگر آن است که «ساختار دموکراتیک» ضامن امنیت مخالفان و ساختارشکنان قدرت پیش برای حفظ اصالت هویت دموکراسی است. بر اساس تمام «بایدها» باید هیلاری رئیس جمهوری امریکا می‌شد اما دموکراسی و اصالت کنش دموکراتیک ایجاب می‌کرد که «خواسته ها» مهم باشد، نه بایدها؛ از این‌رو خواست مردم امریکا چه در سال ۲۰۰۸ و چه در سال ۲۰۱۶ بر کرسی قدرت نشست.

حال آیا این خواست بحق است یا نیست مسأله دیگری است. این نخستین تفسیری است که بتدریج دموکراسی انتخابات ۲۰۱۶ در فضای اذهان جامعه بین‌المللی ایجاد خواهد کرد.

 

ممکن است به زعم بسیاری از انسان‌های خردورز در حوزه سیاست، انتخاب «ترامپ»، انتخاب «یک امریکایی بد» برای دست گرفتن بالاترین میزان قدرت در کشوری با قدرت‌های فراوان باشد که اطلاق عنوان ابرقدرت را بر خود هموار کرده است. لذا این انتخاب می‌تواند تأثیر بسزایی در جامعه داشته باشد.

 

همین امروز انتخاب ترامپ به عنوان یک امریکایی بد در کاخ سفید، موجب سقوط شاخص بورس در بازارهای جهانی شد. پس از واقعه ۱۱ سپتامبر ما هیچوقت شاهد این حد فرو ریزش بازار سهام نبوده‌ایم. حد این تأثیر را باید در میزان این سقوط دید. در نتیجه می‌توان گفت بازارهای اقتصادی جهان «نامطمئن» شده‌اند، ولی این نامطمئن شدن و هیجانی بودن بازارها محصول ضربه سختی است که عدم پیش‌بینی حضور ترامپ بر اساس «بایدها» را نشان می‌داد. زمانی که غبارها فرونشیند و این نظام دموکراتیک زمینه‌های کنترل تحرکات «دموکراسی محورانه» رئیس جمهوری خود را نیز فراهم کند، بتدریج این التهاب فروکش خواهد کرد و مسیر تعادلی خود را دوباره آغاز می‌کند. بنابراین بیش از آنکه این تأثیر، تأثیر اساسی از نظر اقتصادی باشد، تأثیر حبابی و ناشی از یک جهت‌گیری روانی است.

 

از طرف دیگر، باید بپذیریم که ترامپ بیش از آنکه یک سیاستمدار باشد، یک بیزینس من (Businessman) است و بیش از آنکه در امنیت سر رشته داشته باشد، یک شو من (Showman) قدرت طلب است؛ اینها هم می‌تواند «فرصت» برای امریکا محسوب شود و هم «تهدید». از آن جهت «فرصت» خواهد بود که ساختارهای پیچیده قدرت بتوانند او را در ایالات متحده امریکا به ابزاری در جهت حفظ مردم امریکا در اطراف رئیس جمهوری و ایجاد وحدت ملی حول یک رئیس جمهوری کنند که شعار بازگشت به قدرت دهه ۶۰ و ۷۰ قرن گذشته میلادی را بر افراشته است و از طرف دیگر او عاملی شود تا زمینه‌های بهبود روابط با روسیه فراهم، مسأله سوریه حل و فصل و در جهت ایجاد محدودیت منطقه‌ای علیه تهران وارد عمل شود. به عبارت دیگر، چه هیلاری رئیس جمهوری امریکا می‌شد، چه دونالد که رئیس جمهوری امریکا شده است، در ارتباط با مسأله «ایران» (که پرسشی مهم هم‌اکنون در ادبیات سیاسی جامعه ایرانی پس از پیروزی ترامپ است) تفاوت چندانی در دکترین حاکم ایجاد نمی‌شد.

 

دکترین حاکم ایالات متحده امریکا علیه ایران در دوران پس از توافق ژنو و وارد شدن به دوران پیاده‌سازی برجام کم کم به سمت و سوی دکترین همکاری بین‌المللی با ایران و محاصره منطقه‌ای تهران منتهی می‌شد و اکنون نیز این مسیر طی می‌شود. تنها تفاوت میان هیلاری کلینتون و ترامپ در این بود که اگر هیلاری به قدرت می‌رسید، بعد همکاری بین‌المللی با ایران در این دکترین تقویت می‌شد و اکنون که ترامپ به قدرت رسیده است، محاصره منطقه‌ای ایران بیشتر تقویت خواهد شد؛ چرا که جمهوریخواهان هم به لابی عرب بسیار نزدیک هستند و هم به لابی رژیم صهیونیستی .‌‌ بویژه اینکه ترامپ در فراخوان انتخاباتی خود بالاترین میزان یورش به مسلمانان، به حرکت‌های نیروهای نظامی ایران در خلیج فارس و همچنین تلاش برای استفاده از برگ برجام و پاره کردن برگ برجام برای گرفتن آرای مردم امریکا را مورد توجه قرار داده بود.

 

در حوزه بین‌المللی ترامپ تلاش خود را در عرصه سیاست خارجی به سمت و سوی ایجاد یک سیاست کج دار و مریز در ماه‌های نخست ریاست جمهوری خود سوق خواهد داد. در ماه های نخست باید منتظر جملات معوج از رئیس جمهوری جدید امریکا باشیم؛ چرا که او در تیم خود هیچگونه اندیشمند یا استاد برجسته‌ای در تئوری‌پردازی و ادراک مسائل بین‌المللی را انباشته نکرده است.

 

اگرچه اندیشکده‌های مختلف وابسته به حزب جمهوریخواه در این زمینه فعال بوده‌اند، اما فعالیت آنها نه در خدمت ترامپ، که در خدمت حزب جمهوریخواه بوده است. با پیروزی او اگرچه ژنرال‌های حزب جمهوریخواه مخالف او بوده‌اند، اما به تبع و پیروی از این پیروزی، این اندیشکده‌ها به طرف او گرایش پیدا خواهند کرد. اما آنچه مسجل است آن است که ترامپ کدامیک از رویکردها و رهیافت‌های تنظیم شده و دیکته شده آنها را خواهد پسندید و به آن جامه عمل خواهد پوشاند.ترامپ اساساً در فراخوان انتخاباتی خود نشان داد که هیچ برنامه مدون و تنظیم شده چارچوب دار برای سیاست خارجی ندارد. شاید بگوییم نظم دستگاه سیاست خارجی او در بی‌نظمی در آینده شکل بگیرد، اما نمی‌توانیم اکنون در بساط نظریه آشوب و فضاهای آشوبناک، جهت‌گیری ترامپ را پیش‌بینی کنیم؛ چرا که او و سابقه او نشان می‌دهد وی در حد و اندازه‌ای نیست که این فضاها را بخوبی ادراک کرده باشد. اما باید بپذیریم که ایالات متحده امریکا اگرچه در شخص رئیس جمهوری تبلور پیدا می‌کند ولی همه ساختار قدرت در امریکا شخص رئیس جمهوری نیست.

 

 

 

ion.ir
  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش