دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۴۱ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۱۹۸۴
بین الملل

تلاش حمزه بن لادن برای تداوم راه پدر

آیا پسربن لادن القاعده را به روزهای اوج بازمی‌گرداند؟

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل,حمزه بن‌لادن
صدا متعلق به یک جوان ٢٨ساله است که با لحنی قاطع فرمان کشتن می‌دهد. به زعم بسیاری از صاحب‌نظران تروریسم، این صدا متعلق به کسی نیست جز «حمزه بن‌لادن»، ولیعهد گروه تروریستی «القاعده».

به گزارش ایران آنلاین، وقتی انتشار این فایل‌های صوتی از دو هفته پیش در سایت‌های تروریستی شروع شد، این‌طور به نظر می‌رسد که انگار این «اسامه بن‌لادن»، رهبر سابق این گروه، است که از زبان پسرش سخن می‌گوید. حمزه بن‌لادن در این پیام صوتی با صدایی بم که یادآور طنین صدای پدرش است، می‌گوید خود را برای واردآوردن خساراتی سخت بر کفار و گمراهان آماده می‌کند.

 

این فایل صوتی که دو هفته قبل از انفجار منچستر پخش شد، حاوی پیامی است که در آن از حملاتی در شهرهای اروپا و آمریکای شمالی به منظور انتقام کودکان کشته‌شده در حملات هوایی خبر می‌دهد. چه تقارن زمانی جالبی!

 

البته حمزه بن‌لادن برای دنیای افراطیون اسلام‌گرا نام ناآشنایی نیست. بدل‌شدن او به یک چهره کلیدی تروریسم به سال ٢٠١٥ میلادی برمی‌گردد که «اَیمن الظواهری»، رهبر القاعده، در یک پیام ویدئویی او را به‌عنوان «شیر بیشه» شبکه تروریستی بن‌لادن معرفی کرد. با این حال، او در ماه‌های اخیر با انتشار پیام‌های صوتی که در آنها پیروان القاعده را به انجام حملاتی فرا می‌خواند، به ستاره‌ای پرفروغ‌تر در آسمان تروریسم بدل شده است.

 

با توجه به عقب‌نشینی‌ها و شکست‌های داعش در عراق و سوریه، به نظر فرصت خوبی است که القاعده با یک بن‌لادن جوان، دوباره قد راست کند. برخی تحلیلگران کهنه‌کار تروریسم بر این باورند که در بوق و کرنا‌کردن حمزه بن‌لادن، اقدامی حساب‌شده است زیرا او چهره‌ای جذاب برای شبه‌نظامیان جوان اسلام‌گرا محسوب می‌شود که هنوز محبت بن‌لادن را در دل دارند اما القاعده را شبکه‌ای منسوخ و ازکارافتاده می‌دانند.

 

یک اسامه به‌روزشده

بااین‌حال، حمزه چندان طرفدار شکل تروریسمی که پدرش دنبال می‌کرد، نیست. اسامه بن‌لادن به خاطر عملیات بلندپروازانه و حساب‌شده‌اش علیه اهداف استراتژیک شناخته می‌شد. این در حالی است که پسرش در مقابل، از پیروانش می‌خواهد تا از هر فرصتی برای حمله به منافع یهودی‌ها، مسلمانان آمریکایی، اروپایی و طرفدار غرب با هر وسیله ممکن استفاده کنند. یک تفاوت دیگر فلسفه نظامی او این است که خلاف الظواهری، حمزه بن‌لادن داعش را باد انتقاد نمی‌گیرد.

 

احتمالا هدف او کاهش تعارض با جنگجویانی است که ممکن است بخواهند به القاعده روی بیاورند. از دیگر سو، با توجه به هویت حمزه، رهبران داعش نمی‌توانند او را به راحتی دیگر رهبران القاعده تقبیح کنند. دیگر تفاوت حمزه تأکید او بر حملات فردی و خودانگیخته علیه هر هدف ممکن است که در آن خلاف رویه پدرش نیازمند کسب اجازه از مقام مافوق نیست. با این کار به‌نظر حمزه شیوه‌ای خشونت‌بار‌تر از تروریسم را در پیش گرفته که برای افراطیون اسلام‌گرا جذابیت بیشتری دارد؛ شیوه‌ای که این روزها به نام «گرگ تنها» شناخته می‌شود.

 

مرد بدون چهره

نکته جالب درباره حمزه بن‌لادن که رؤیای بدل‌شدن به ستاره بعدی جهان جهادگرایان اسلامی را در سر می‌پروراند، این است که او اصرار دارد تا بیشتر جزئیات شخصی‌اش را از دید عموم مخفی نگه دارد، حتی چهره‌اش را. هیچ عکس تأییدشده‌ای از این تروریست جوان از زمان کودکی‌اش به بعد، وجود ندارد. گفته می‌شود ازدواج کرده و حداقل دو فرزند دارد و برای مدتی در منطقه قبیله‌ای شمال غرب پاکستان زندگی می‌کرده هرچند اطلاعات بیشتری از محل سکونت او در دست نیست.

 

اصرار حمزه برای عدم انتشار تصاویرش شاید به دلایل امنیتی باشد ولی در تضاد با تلاش او برای بدل‌شدن به یک نماد در میان افراطیون مسلمان قرار می‌گیرد. از نظر «استیون استالینسکی»، مدیر اجرائی مؤسسه پژوهش رسانه خاورمیانه، برای جذب پیروان جوان جهادگرایی، به چیزی بیش از یک پیام صوتی و یک عکس قدیمی نیاز است. به لطف اسناد به‌دست‌آمده از خانه بن‌لادن در پاکستان بعد از حمله نیروهای آمریکایی به آن، می‌دانیم که باوجود جدایی‌های بسیار میان حمزه و اسامه، رابطه خاصی میان این پدر و پسر وجود داشته است. حمزه پانزدهمین فرزند از ٢٠ فرزند بن‌لادن و تنها پسر از همسر سوم اوست. یک دوست خانوادگی که در کودکی حمزه را می‌شناخته، درباره او می‌گوید: «او بسیار باهوش و فهمیده بود و مانند پدرش علاقه وافری به اسب‌سواری دارد. درحالی‌که والدینش می‌خواستند او را از میدان نبرد دور نگه دارند، او همیشه با آنها بر سر این مسئله نزاع داشت». بعد از اینکه حملات ١١ سپتامبر اسامه بن‌لادن را در صدر فهرست تحت تعقیب‌ترین تروریست‌های جهان قرار داد، حمزه به‌ندرت پدرش را می‌دید.

 

در اسناد به‌دست‌آمده از خانه اسامه بن‌لادن در پاکستان، نامه‌ای از حمزه به او وجود دارد. حمزه در این نامه از اشتیاقش برای مبارزه با غرب به‌عنوان یک مجاهد یا جنگجوی مقدس سخن گفته است. از بخت بلندش وقتی اسامه بن‌لادن به دست نیروهای آمریکایی کشته شد، حمزه در خانه مخفی دیگری نگهداری می‌شد تا برای آموزش به قطر فرستاده شود. او بعدها در یک خطابه بلند با عنوان «ما همه اسامه هستیم»، به پدرش ادای دین کرد و قسم خورد که انتقام او را بگیرد. با شرایط موجود و تحولات اخیر منطقه، به‌نظر حمزه بیش از هر زمانی به آرزویش برای گرفتن انتقام نزدیک شده است. 

 

 

  • 21
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش