به گزارش گاردین، دولت ژاپن در گزارش سالانه دفاعی خود با بیان اینکه برنامه تسلیحاتی پیونگیانگ «به میزان قابل توجهی پیشرفت کرده است»، گفته است که این امکان وجود دارد که رژیم کرهشمالی به توانایی کلاهک هستهای کمحجم دست پیدا کرده باشد.
پس از آنکه کرهشمالی در ماه گذشته دو موشک بالستیک قارهپیما را به شکل قوسدار و منحنی به طرف ساحل غربی ژاپن پرتاب کرد، توکیو گزارش سالانه دفاعی خود را منتشر کرد.
در گزارش وزارت دفاع ژاپن که بیش از ٥٠٠ صفحه است، آمده: «توسعه برنامه موشکهای بالستیک کرهشمالی بهطور فزایندهای برای منطقه آسیا و اقیانوسیه، ازجمله ژاپن و سایر کشورهای جهان خطرناک شده است. خطراتی واقعی و قریبالوقوع.»
پس از انجام دو آزمایش هستهای و بیش از ٢٠ موشک بالستیک توسط کرهشمالی در سال گذشته، وزارت دفاع ژاپن گفت که تهدیدات امنیتی به مرحله جدیدی رسیده است.
در این گزارش به نظر میرسد که کرهشمالی تکنولوژی خود را تا آنجا که ممکن است، توسعه داده تا بتواند یک کلاهک هستهای را بر روی یک موشک نصب کند. وزارت دفاع ژاپن در گزارش خود نوشته است: «این موضوع کاملا قابل توجه است که برنامه تسلیحات هستهای کرهشمالی در حال حاضر به میزان قابل توجهی پیشرفت کرده است و احتمال دارد که این کشور، با تکنولوژی کوچکسازی (مینیاتوریزیشن)، بمبهای هستهای را به شکل کلاهکهای هستهای تولید کرده باشد.»
برخی از متخصصان معتقدند که کرهشمالی، پیشتر، توانایی هستهای خود را کوچکسازی کرده است، در حالی که برخی دیگر بر این باورند که این رژیم هنوز چندین سال با دستیابی به چنین چیزی فاصله دارد. با این حال، نحوه بیان گزارش وزارت دفاع ژاپن در این مورد کمی مبهم بود و در آن مشخص نشده که آیا پیونگیانگ به این تکنولوژی دست پیدا کرده یا خیر.
«اسکات لافوی» تحلیلگر تصاویر موشکهای بالستیک و تکنولوژی فضایی در واشنگتن گفته است که این گزارش، منعکس میکند که کرهشمالی یا دارای کلاهک هستهای شده یا تا رسیدن به آن فاصله بسیار کمی دارد.
«ایتسونوری اونودرا» وزیر دفاع ژاپن به رسانهها در توکیو گفته است: «موشکهای کرهشمالی نشاندهنده تهدیدی جدی است. این موضوع، همراه با ادامه رفتارهای تهدیدآمیز چین در دریای چین شرقی و دریای چین جنوبی، نگرانیهای عمدهای برای ژاپن ایجاد کرده است.»
در گزارش وزارت دفاع آمده است: «کره شمالی برد و تنوع موشکهای خود را افزایش داده و به روشها و مکانهای پرتاب موشکیاش تنوع بخشیده است. پیونگیانگ تنها در سال گذشته دو آزمایش اتمی انجام داد و بیش از ۲۰ موشک پرتاب کرد که نسبت به کل ۱۸سال حکومت کیم جونگ ایل، رهبر سابق این کشور که در جریان آن ۱۶ موشک پرتاب شده بود، فراتر رفته است.»
از اواخر سال ٢٠١١ که کیم جونگ اون رهبر کرهشمالی شد، ژاپن در مورد تکرار فزاینده آزمایشهای موشکی کرهشمالی بسیار نگران است.
ژاپن در ماههای اخیر، در آمادهسازه برای هرگونه حمله موشکی کرهشمالی، مانورها و آزمایشهایی را برگزار کرده است. این در حالی است که وزیر دفاع این کشور جزو کسانی است که خواستار حمله به پایگاههای کرهشمالی، در صورت حمله موشکی پیونگیانگ به این کشور شده است.
اونودرا، وزیر دفاع ژاپن، پیشتر در همین سال گفته بود: «برای دفاع درست از ژاپن باید بتوانیم پایگاههایی را که از آنها، موشکهای کرهشمالی پرتاب شده، هدف قرار دهیم. این کار برای جلوگیری از حملات دوم و سوم آنهاست. این حمله ما، پیشگیرانه نیست، بلکه ضدحملاتی است که در حوزه دفاع از خود انجام خواهیم داد.»
از سوی دیگر، وزرای امور خارجه کرهجنوبی و ژاپن که در حاشیه نشست کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) در مانیل با یکدیگر دیدار کردند، بر گفتوگو و مذاکره بیشتر با یکدیگر برای مقابله با تهدیدات کرهشمالی تأکید کردند.
«کانگ کیونگ وها»، وزیر امور خارجه کرهجنوبی در آغاز نشستی با «تارو کونو»، همتای ژاپنیاش در مانیل گفت: «در مواجهه با تهدیدات پیشرفته اتمی و موشکی کرهشمالی ارتباطات و مذاکرات بیشتر در رابطه با این مشکل مفید و موثر خواهد بود.»
کونو نیز در پاسخ گفت: «امیدوارم کرهجنوبی و ژاپن در حوزههای مختلف با یکدیگر همکاری کنند تا عصر جدیدی را در روابط دوجانبه به وجود آورند.»
کرهشمالی در ژوئیه سالجاری میلادی دو موشک بالستیک قارهپیما آزمایش کرد که نقض قطعنامههای پیشین شورای امنیت بود. شورای امنیت سازمان ملل روز شنبه به اتفاق آرا قطعنامه ٢٣٧١ را تصویب کرد که تحریمها علیه کرهشمالی را تشدید میکند. این تحریمها صادرات کرهشمالی را هدف میگیرد و طبق برنامه باید درآمدهای ارزی پیونگیانگ را یکسوم کاهش دهد.
پیونگیانگ این قطعنامه را «جنایاتی» علیه کشورش خوانده و سوگند خورده است که انتقامی هزاران برابری از آمریکا بگیرد.
از سوی دیگر، گرچه چین و روسیه نیز تحریمهای اخیر شورای امنیت را وتو نکردند، اما به نظر میرسد که چین، درعینحال که نگران جنگ در منطقه است، بابت ضررهای اقتصادیاش نیز ناراحت است.
وزیر خارجه چین اعلام کرده که چین بیشترین هزینه تحریمها علیه کرهشمالی را پرداخت خواهد کرد، زیرا پکن نزدیکترین شریک اقتصادی پیونگیانگ است؛ با اینحال چین همانند همیشه قطعنامههای سازمان ملل را اجرا خواهد کرد.
«وانگ یی»، وزیر خارجه چین اعلام کرد: «چین و جامعه بینالمللی مخالف ادامه آزمایشهای موشکی کرهشمالی هستند.»
وی با اشاره به روابط اقتصادی سنتی چین و کره شمالی افزود: «در راستای حفظ سیستم بینالمللی عدم اشاعه و صلح و ثبات منطقهای، چین همانند گذشته قطعنامههای سازمان ملل را کامل اجرا خواهد کرد.»
وانگ یی ادامه داد: «جدا از تحریمهای جدید علیه کره شمالی، در قطعنامه اخیر شورای امنیت بهطور آشکارا بر از سرگیری مذاکرات ٦جانبه تأکید شده است.»
مذاکرات ٦جانبه با حضور کشورهای آمریکا، چین، کرهشمالی، روسیه، کرهجنوبی و ژاپن است.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیروز (سهشنبه) سه کشور آمریکا، کرهجنوبی و ژاپن را به اقدامات محتاطانه علیه کرهشمالی فراخواند.
لاوروف تأکید کرد: «مسکو معتقد است یک راه حل مناسب درخصوص مسأله کرهشمالی تنها در صورتی به دست میآید که تمامی طرفین ازجمله آمریکا، کرهجنوبی و ژاپن یک رویکرد منطقی و معقول پیش بگیرند.»
لاوروف افزود: «روسیه متقاعد شده که هیچ جایگزینی برای از سرگیری روند سیاسی درخصوص مسأله کرهشمالی وجود ندارد و مسکو آماده است تا به مذاکرات با پیونگیانگ ادامه دهد.»
این درحالی است که وزیر امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرده که میتوان با کرهشمالی مذاکره کرد. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا با اعلام اینکه ایالات متحده هنوز آماده مذاکره با کرهشمالی است، گفت که واشنگتن تمایل دارد تا با پیونگیانگ وارد گفتوگو شود؛ «اگر این کشور دست از یکسری آزمایشهای موشکی خود بردارد.»
وی گفت: «بهترین نشانهای که کرهشمالی میتواند به ما نشان دهد، این است که برای آمادگی مذاکره با ما باید دست از برنامههای موشکی خود بردارد و آزمایشهای موشکی خود را متوقف کند.»
- 11
- 2