چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۱۵ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۳۵۷۴
بین الملل

چه كسی جانشين موگابه خواهد شد؟

سودای قدرت در زيمبابوه

رابرت موگابه,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

در زيمبابوه در شرايطي كه رييس‌جمهورش وارد نود و چهارمين سال زندگي و سي و يكمين سال رياست‌جمهوري‌اش مي‌شود، بسياري از رهبران سياسي و اجتماعي اين كشور براي لحظه مرگ يا كناره‌گيري رابرت موگابه آماده مي‌شوند. در اين ميان جنگ قدرت اصلي ميان امرسون منانگاگوا و مورگان چانگيراي است تا در لحظه سقوط، جاي موگابه را بگيرند.

 

به صورت رسمي رابرت موگابه، رييس‌جمهور قصد كناره‌گيري از قدرت ندارد و به صورت رسمي به عنوان نامزد حزبش براي انتخابات سال آينده برگزيده ‌شده است. انتخاباتي كه اگر براي آن زنده بماند، رياست‌جمهوري او را تا آستانه سن ١٠٠ سالگي تضمين مي‌كند. مورگان چانگيراي، نخست‌وزير ٧٣ ساله پيشين زيمبابوه كه سال‌هاست به صورت مسالمت‌آميز و در جريان راي‌گيري‌هاي عمومي با موگابه مقابله مي‌كند، قرار است در انتخاباتي كه يك سال ديگر برگزار مي‌شود به عنوان رهبر جنبش تحول دموكراتيك رو در روي موگابه بايستد.

 

اما شرايط براي چانگيراي آنچنان مساعد نيست. او در انتخابات سال‌هاي ٢٠٠٢ و ٢٠٠٨ در مقابل موگابه ايستاد و شكست خورد. در انتخابات ٢٠٠٨ او با كسب ٤٨ درصد آرا و بعد از درگيري‌هاي خشونت‌بار در هراره تصميم گرفت از انتخابات كناره‌گيري كند. او تاكيد كرد كه شركتش در دور دوم انتخابات خطرناك است و كساني كه به او راي بدهند در معرض خطر مرگ قرار دارند.

 

در همين شرايط امرسون منانگاگوا، معاون اول رييس‌جمهور و يكي از قدرتمندترين سياستمداران عضو حزب حاكم «اتحاديه ملي- جبهه ميهني»، از شرايط بسيار بهتري برخوردار است. قانون اساسي جديد زيمبابوه كه در سال ٢٠١٣ تصويب شد، تعدادي مواد موقت دارد كه براي يك دوره ١٠ ساله تا سال ٢٠٢٣ اعتبار دارند.

 

بر اساس اين مواد اگر طي اين سال‌ها رييس‌جمهور زيمبابوه كناره‌گيري كند يا جانش را از دست بدهد، بدون نياز به برگزاري انتخابات رياست‌جمهوري، حزب حاكم «اتحاديه ملي- جبهه ميهني» مي‌تواند جانشين او را مشخص كند. در اين شرايط امرسون منانگاگوا، يكي از اصلي‌ترين نامزدهاي جانشيني موگابه محسوب مي‌شود.

 

رويترز در گزارشي براساس اسناد درز كرده از سازمان‌هاي امنيتي زيمبابوه، خبر مي‌دهد سياستمداران قدرتمند زيمبابوه به صورت گسترده در حال برنامه‌ريزي و جمع كردن هواداران خود هستند. رويترز ادعا مي‌كند كه صدها سند از ميان اسناد سازمان اطلاعات مركزي زيمبابوه در اختيار دارد كه از برنامه‌ريزي‌هاي رقباي رييس‌جمهور براي نشستن بر كرسي او خبر مي‌دهد.

 

بر اساس گزارش رويترز اين اسناد در كنار خبرهايي كه منابع اين خبرگزاري در اختيارش قرار داده‌اند نشان مي‌دهد كه منانگاگوا، وكيل ٧٣ ساله كه مدت‌هاست به عنوان متحد اصلي موگابه در عرصه دولت شناخته مي‌شود، خود را براي قرار گرفتن در مقام رييس‌جمهور براي يك دوره پنج ساله انتقالي پس از مرگ يا كناره‌گيري موگابه آماده مي‌كند. بر اساس اين گزارش منانگاگوا براي رسيدن به اين هدف با سفارت بريتانيا در هراره، سران ارتش زيمبابوه و حتي مورگان چانگيراي به توافق رسيده است.

 

منانگاگوا حتي براي دولت آينده خود در حال جمع كردن پشتيباني اتحاديه‌هاي كشاورزان است. موگابه در سال‌هاي اوليه قرن ٢١ پس از اقدام به اشغال مزارع مالكان سفيدپوست و تقسيم آن در ميان سياه‌پوستان، باعث ايجاد يك دوره بي‌ثباتي سياسي و ورشكستگي اقتصادي زيمبابوه شد. حال منانگاگوا براي جانشيني او بر احياي كشاورزي زيمبابوه و باز پس دادن مزارع به سفيدپوستان حساب باز كرده است.

 

به گزارش رويترز هر چند چانگيراي كه خودش يكي از رهبران قديمي اتحاديه‌هاي كشاورزان محسوب مي‌شود، ائتلاف احتمالي با منانگاگوا را غيرممكن نمي‌داند و از هرگونه اصلاح عملكرد دولت در برابر كشاورزان حمايت مي‌كند، اما رابرت‌موگابه با سياست‌هاي منانگاگوا براي تغيير رويكرد نسبت به مالكان سفيدپوست و رفتار صميمانه با سفيدپوستان زيمبابوه به‌شدت مخالف است. 

 

رويترز گزارش مي‌دهد هر چند اسناد سازمان‌هاي اطلاعاتي به همكاري سفارت بريتانيا براي تشكيل دولت بالقوه آينده زيمبابوه اشاره مي‌كنند، اما سخنگوي سفارت بريتانيا در هراره هرگونه دخالت اين سفارت در امور داخلي زيمباوه از جمله دفاع از اشخاص، گروه‌ها و سياستمداران زيمباوه را رد مي‌كند.

 

يك سند در ميان اسناد اطلاعاتي كه در اختيار رويترز قرار دارد در عين حال از وضعيت بسيار وخيم سلامتي موگابه خبر مي‌دهد. به نوشته اين سند كه تاريخ آن مربوط به روزهاي ابتدايي تابستان سال جاري است از گريس موگابه، همسر رييس‌جمهور زيمبابوه نقل مي‌كند، وضعيت سلامت رابرت موگابه به‌شدت در شرايط بدي قرار دارد و «روزهايش بر روي زمين در حال به شماره افتادن است.»

 

موگابه از عرش تا فرش

زماني كه رابرت موگابه سال ١٩٨٠ با اعلام استقلال از استعمار بريتانيا قدرت را در زيمبابوه در اختيار گرفت، توانست به سرعت به دليل در اختيار داشتن منابع طبيعي سرشار، كشور تازه‌استقلال يافته‌اش را در شرايط رونق قرار دهد. سرزميني كه موگابه بر آن حكومت مي‌كرد سرزميني غني، با مزارع مدرن صنعتي يادگار مانده از استعمار و نيروي انساني تحصيلكرده بود. جوليوس نايه‌ره‌ره، رييس‌جمهور تانزانيا در آن دوران به موگابه گفته‌بود: «جواهري به ميراث برده‌اي. از آن به خوبي محافظت كن.»

 

موگابه، رهبر شورشي ماركسيست پيشين، در سال‌هاي اوليه دولتش با گسترش تامين اجتماعي، بهبود وضعيت آموزش و پرورش و رشد اقتصادي بي‌سابقه از سوي جهان مورد تحسين واقع شد. او در عين حال توانست برنامه آشتي ملي با اقليت سفيدپوست زيمبابوه را با موفقيت اجرا كند. اما سال ١٩٩٨ زماني كه موگابه با رقابت سياسي از سوي جنبش تحول دموكراتيك مواجه شد و قدرت خود را در خطر ديد، ناگهان روشش را تغيير داد. 

 

او سال ٢٠٠٠ برنامه اصلاحات ارضي جديدي را اعلام كرد كه بر اساس آن انقلابي‌هاي پيشين را تشويق مي‌كرد زمين‌هاي زراعي مالكان سفيدپوست را تصرف كنند. در طول برنامه اصلاحات ارضي موگابه دست كم ١٢ كشاورز سفيدپوست كشته‌شدند و بسياري از سفيدپوستان به دليل نگراني از آينده خود به آفريقاي جنوبي، بريتانيا و استراليا پناه بردند. سفيدپوستاني كه در زيمبابوه باقي ماندند هدف سياسي خود را طي ١٧ سال گذشته سرنگوني دولت موگابه قرار داده‌اند.

 

از زمان اصلاحات ارضي موگابه تاكنون ميزان صادرات كشاورزي زميبابوه كه پيش از آن ٤٠ درصد از درآمدهاي ارزي كشور را تامين مي‌كرد به كمتر از ٣ درصد ارزش صادرات زيمبابوه كاهش پيدا كرده است. طي ١٠ سال از ١٩٩٨ تا ٢٠٠٨ درآمد ناخالص داخلي زيمباوه نصف شد.  منانگاگوا، اما تلاش مي‌كند كه تمام مخالفان موگابه براي حمايت از خودش بسيج كند.

 

اميد اصلي منانگاگوا اين است كه بتواند بر اساس مواد موقت قانون اساسي با گرفتن راي از حزب به مقام رياست‌جمهوري برسد. به نظر نمي‌رسد در يك انتخابات عادي منانگاگوا بتواند به رياست‌جمهوري برسد. او به دليل نقشش در سركوب مخالفان در استان غربي ماتابله‌لند به‌شدت در بين شهروندان منفور است.

 

پيش از اين در سال‌هاي ٢٠٠٠ و ٢٠٠٥ تلاش كرده‌بود تا به عنوان نماينده پارلمان وارد مجلس شود اما از كسب آراي لازم بازمانده‌بود. در عين حال گزارش‌هاي امنيتي كه در اختيار رويترز قرار گرفته است نشان مي‌دهد كه منانگاگوا از مشكل مصرف بيش از اندازه الكل رنج مي‌برد. با اين حال نزديكان منانگاگوا سوءمصرف الكل از سوي او را تكذيب مي‌كنند.

 

سفير بريتانيا در هراره، كاتريونا لينگ هم از جمله هواداران جانشيني منانگاگوا به جاي موگابه محسوب مي‌شود.رويترز اين مطلب را به نقل از چهار منبع نزديك به دولت زيمبابوه تاييد كرده است. با اين حال سفارت بريتانيا هرگونه ديدار ميان سفير و معاون رييس‌جمهور زيمبابوه را تكذيب مي‌كند. با اين وجود به نوشته رويترز مقامات اتحاديه اروپا و ايالات متحده امريكا با برنامه‌هاي سفارت بريتانيا براي جانشيني منانگاگوا به جاي موگابه مخالفت مي‌كنند.

 

شهاب شهسواري

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش