
نگراني از عميقتر شدن بحران در شبه جزيره كره
روز به روز در حال افزايش است. شرايط به سمتي سوق پيدا كرده كه تنها يك جرقه ميتواند آتش را در اين منطقه شعلهور كند. اين نگراني به حدي بالا گرفته است كه هربرت مك مستر، مشاور امنيت ملي كاخ سفيد در نشستي اعلام كرد كه در حال حاضر بزرگترين تهديد جدي و فوري براي ايالات متحده، كره شمالي است و شرايط روز به روز به سمت يك جنگ بالقوه نظامي پيش ميرود.
مك مستر كه در نشست انديشكده دفاعي رونالد ريگان در كاليفرنيا حضور پيدا كرده بود در سخنان خود گفت: من فكر ميكنم خطر جنگ روز به روز در حال افزايش است؛ به اين معنا كه ما در يك رقابت هستيم، رقابتي كه بايد بتوانيم اين مشكل را حل كنيم. لازم به ذكر است آزمايش موشك بالستيك كره شمالي كه هفته گذشته انجام شد ابعاد جديدي از توانايي موشكي پيونگيانگ را نمايان كرد كه فرصت جنگ را بيش از صلح تقويت كرد.
مك مستر در سخنان خود تاكيد كرد كه رييسجمهور دونالد ترامپ متعهد به خلع سلاح كامل شبهجزيره كره است. براي اين موضوع راههاي غيرنظامي نيز وجود دارد، مانند درخواست از چين براي تحميل تحريمهاي اقتصادي پيونگيانگ از جمله آنها است. وي اشاره كرد كه فشار اقتصادي تاثير فوقالعادهاي خواهد داشت. مكمستر با اشاره به كيم جونگ اون، رهبر كره شمالي گفت: راههايي براي حل اين مشكل از طريق درگيريهاي نظامي وجود دارد، اما به دليل اينكه هرچه سريعتر به سمت اين موضوع پيش ميرويم زمان زيادي براي آن باقي نمانده است.
وي افزود: با هر بار پرتاب موشك يا آزمايش هستهاي، كيم تواناييهاي كشور خود را افزايش ميدهد. مشاور امنيت ملي امريكا در ادامه گفت: ما از چين ميخواهيم كه ما و هركسي كه در اين مسير براي حل موضوع قرار دارد، نفي نكند. ما از چين ميخواهيم تا در راستاي منافع چين عمل كند و ما به طور فزايندهاي اعتقاد داريم كه حل اين موضوع به تلاش فوري و بيشتر چين نياز دارد. مك مستر گفت، چين بايد اقدامات يكجانبهاي را براي قطع واردات نفت كره شمالي انجام دهد. چرا كه آنها نميتوانند بدون سوخت باشند.
مك مستر در ادامه تاكيد كرد كه هردوي ما (مك مستر و ترامپ) به اين نتيجه رسيدهايم كه تحريم نفتي در اين لحظه ١٠٠ درصد مناسب خواهد بود. وي تاكيد كرد كه كيم جونگ اون بدون اقدام مهم جديد در قالب تحريمهاي شديدتر و اجراي كامل تحريمهايي كه در آن قرار دارد، تغيير نميكند. مك مستر همچنين در خصوص گزينههاي نظامي نيز سخناني گفت.
وي در اين باره خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه كره شمالي داراي راكتها و موشكهاي معمولي است كه ميتواند به راحتي سئول، پايتخت كره جنوبي را هدف قرار دهد هيچ اقدام نظامي نميتواند بدون خطر باشد. اما اقدامات پيونگ يانگ اتحاد امريكا با ژاپن و كره جنوبي را قويتر از هميشه كرده است.
قمار خطرناك دونالد ترامپ
وزارت خارجه كره شمالي نيز در بيانيهاي كه روز گذشته منتشر كرد با اشاره به دونالد ترامپ و دولت امريكا گفت كه آنها تشنه جنگ هستهاي هستند. يكي از سخنگويان وزارت خارجه كره شمالي كه در تلويزيون ملي اين كشور حاضر شد و اين بيانيه را قرائت كرد، گفت كه دونالد ترامپ يك قمار بسيار خطرناك هستهاي را در شبهجزيره كره به راه انداخته است. او در ادامه تاكيد كرد كه ترامپ يك اهريمن هستهاي است كه صلح جهاني را مختل ميكند. روز دوشنبه ايالات متحده قصد دارد يك تمرين نظامي مشترك با كره جنوبي را آغاز كند.
انتظار ميرود كه در اين رزمايش نظامي ١٢هزار پرسنل نظامي امريكا و ٢٣٠جنگنده در آبهاي نزديك كره شمالي مانور برگزار كنند. تمرينهايي كه بسياري آن را تحريككننده ميدانند. كره شمالي در طول ماههاي اخير نظرات مشابهي را ارايه كرده است. يكي از روزنامههاي كره شمالي همزمان با سفر ترامپ به كره جنوبي و ژاپن مقالهاي را به شكلي خشمگينانه منتشر كرد كه در آن نوشت: ترامپ در طول سفر خود به شبهجزيره كره رنگ واقعي خود- يك پيرمرد ديوانه- را به نمايش گذاشت كه تمام ارزشهاي انساني را انكار ميكند.
چند روز پس از اين مقاله نيز ترامپ كره شمالي را در فهرست حاميان تروريسم قرار داد. اين در حالي است كه كره شمالي در سال ٢٠٠٨ به دستور رييسجمهور بوش از اين ليست خارج شد تا حسننيت را براي مذاكرات با پيونگيانگ نشان دهد اما با فوت كيم جونگ ايل و روي كار آمدن كيم جونگ اون تلاشها براي بهبود و حل بحران به در بسته خورد. كره شمالي طي هفته گذشته موشك بالستيك هاوسونگ-١٥ را مورد آزمايش قرار دارد كه گفته ميشود علاوه بر توانايي حمل كلاهك هستهاي با برد ١٥هزار كيلومتر ميتواند سرزمين اصلي امريكا را هدف قرار دهد.
پس از اين اقدام بود كه ترامپ در توييتي اعلام كرد كه تحريمهاي جديدي را عليه كره شمالي و مهار آن وضع خواهد كرد و تاكيد كرد كه در تلاش است تا كشورهاي ديگر از جمله چين را با خود همراه كند تا فشارها عليه كيم جونگ اون و اقتصاد كره شمالي افزايش پيدا كند. يك مقام كره شمالي پس از آزمايش اخير موشكي به سيانان گفت: پيونگيانگ علاقهمند نيست كه در مسير ديپلماتيك با امريكا قرار گيرد تا زماني كه بتوان تواناييهاي بازدارنده هستهاي خود را به طور كامل نمايان كند.
گفته ميشود در حال حاضر كره شمالي به فناوري كامل تسليحات اتمي و موشكي دست پيدا كرده است. آزمايش اتمي، هيدروژني و حالا آزمايش موشكي با توانايي حمل كلاهك هستهاي و رسيدن به خاك امريكا را ميتوان دستاورد اصلي كرهشمالي دانست تا نشان دهد چه امكاناتي را در اختيار دارد و توانايي خود را به رخ امريكا بكشد. از طرفي اگر امريكا دست روي تحريم نفتي بگذارد و اين اقدام را انجام دهد به آخرين نقطه از تحريم ميرسد و اگر از اين طريق به خواسته خود نرسد راهي جز جنگ باقي نميماند.
امريكا عامدانه كرهشمالي را تحريك ميكند
وزير امور خارجه روسيه هشدار داد، در صورت وقوع جنگ در شبهجزيره كره، ژاپن و كرهجنوبي كه امريكا تلاش ميكند آنها را عليه كرهشمالي تحريك كند، نخستين قربانيان اين درگيري خواهند بود. به گزارش ايسنا، به نقل از راشاتودي، سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه در مصاحبه با شبكه بلاروسي «استيوي» گفت: گرچه ما ماجراجويي موشكهاي هستهاي پيونگيانگ را محكوم ميكنيم اما همزمان چارهاي نداريم جز اينكه رفتار تحريكآميز همكاران امريكايي خودمان را هم محكوم كنيم.
متاسفانه آنها تلاش ميكنند ژاپن و كرهجنوبي را هم وارد همين مسيري كنند كه در صورت وقوع جنگ در شبهجزيره كره آنها را به نخستين قربانيان تبديل ميكند. لاوروف تاكيد كرد كه در سپتامبر امريكا مشخص كرد كه مانور نظامي آتي با كرهجنوبي تا بهار انجام نميشود. روسيه از اين موضعگيري استقبال كرد و در مسيري گام برداشت تا همكاري با پيونگيانگ براي برقراري ثبات بادوام را ارتقا دهد. اما امريكا ناگهان اعلام كرد در اكتبر و سپس نوامبر و بعد دسامبر رزمايش برگزار ميكند و احتمالا اين مسالهاي است كه موجب تحريك پيونگيانگ شده است. وي گفت: اين احساس وجود دارد كه امريكا «عامدانه» تلاش ميكند تا كيم جونگ اون را تحريك كند تا دست به اقدامي بزند و اين اقدام تحريكآميز به گردن آنها بيفتد.
- 13
- 3