پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۵۳ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۶۹۲۰
بین الملل

گزینه های پیش روی ایالات متحده در سوریه

بحران سوریه,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده به تازگی در خصوص سیاست آمریکا در سوریه به مواردی اشاره کرد که بیش از هر چیزی شبیه به پاسخ «تمام موارد فوق» در تست‌های چهارگزینه‌ای بود.

به گزارش اعتمادآنلاین، جیمز دابینز تحلیل‌گر ارشد حوزه امنیت و دیپلماسی و عضو بنیاد «رند» در گزارشی که نیوزویک منتشر کرد نوشت: تیلرسون بدون ارائه هیچ تعهدی مبنی بر افزایش حضور نظامی آمریکا یا تعهدات اقتصادی وعده داد که به هر شکل از ظهور مجدد داعش جلوگیری و بشار اسد را از قدرت برکنار می‌کند، نفوذ ایران را کاهش داده و به حمایت خود از کردها ادامه می‌دهد و در عین حال متحدین ترک خود را حفظ و مطمئن خواهد کرد.

 

در اینجا با سیاستی مواجهیم که ظاهراً به تمام خواسته‌های داخلی و خارجی رأی‌دهندگان به دولت پاسخ می‌دهد. دولت از یک سو نمی‌خواهد درگیری ایالات متحده را در جنگ داخلی سوریه بیشتر کند. از طرف دیگر می‌خواهد جنگ را طوری پایان دهد که به نفع شرکای منطقه‌ای آمریکا، یعنی اسرائیل و دولت‌های سنی حاشیه خلیج فارس تمام شود. 

 

تیلرسون پیشنهاد می‌کند بشار اسد را باید طی یک انتخابات آزاد و منصفانه و با نظارت نهادهای بین‌المللی و با مشارکت سوری‌های داخل و خارج از این کشور از قدرت برکنار کرد. 

 

نویسنده در ادامه می‌نویسد: مهم است که درک کنیم چرا چنین راه‌حلی توهم‌آمیز است. مطلقاً هیچ امکانی وجود ندارد که در کشور جنگ‌زده، گسسته و با حضور نیروهای مسلط خارجی، انتخابات ریاست جمهوری آزادانه‌ای برگزار شود. همچنین هیچ چشم‌انداز روشنی وجود ندارد که دولت دمشق برای پناهجویان خصم‌جو و گسترده‌‌ امکان مشارکت در انتخابات را فراهم کند. 

 

برخی امیدوارند که روسیه سرانجام بشار اسد را به نفع فردی کنار بگذارد که به اندازه اسد طرفدار روسیه است اما به اندازه او قوی نیست، اما این احتمال وجود ندارد که کشوری نظیر ایران، که روی زمین قوی‌تر از روسیه عمل می‌کند، اجازه چنین کاری را به دمشق بدهد. 

 

اگر برکنار کردن اسد هدف مهمی باشد، ایالات متحده باید حمایتش را از اپوزیسیون داخلی سوریه ادامه دهد و در صورت پیروزی مخالفان، به وعده خود برای کمک در بازسازی سوریه پایبند بماند. اما از اپوزیسیون داخلی تنها بخش اسلامگرای افراطی و همچنین گروهی از ارتش آزاد سوریه باقی مانده است که هم اکنون با ترکیه متحد شده‌اند و علیه کردها (یعنی متحدان ایالات متحده) در حال نبرد هستند. 

 

اوباما ارسال کمک‌های مادی و ترامپ ارسال تمام کمک‌ها را به گروه‌های اپوزیسیون قطع کردند. دولت ترامپ همچنین به روشنی گفته است که در بازسازی سوریه- یا عراق- هیچ نقشی نخواهد داشت و اینکه چه کسی در قدرت خواهد بود تأثیری در این تصمیم ندارد. 

 

کردها، به عنوان نزدیک‌ترین متحد آمریکا، علیه رژیم اسد نیستند و نمی‌خواهند آن را سرنگون کنند، آن‌ها صرفاً به دنبال خودمختاری هستند. علاوه بر این، حمله ترکیه به عفرین و پیروزی‌های نزدیک رژیم، سرانجام این امکان را به دمشق خواهد داد تا کردها را از شرق کشور عقب براند. 

 

ایالات متحده نفوذ زیادی در سوریه ندارد. این مسئله چند دلیل دارد: حضور اندک نظامیان آمریکا در سوریه، اتحادش با نیروهای دموکراتیک سوری، و نفوذی که در میان خیرهای اروپایی و غیر اروپایی دارد. خیّرها و اهدا کنندگان کمک‌های مالی افرادی هستند که سرانجام هزینه‌های بازسازی سوریه را فراهم خواهند کرد. 

 

دولت ترامپ می‌تواند از این اهرم برای پشتیبانی از مهم‌ترین اهدافش استفاده کند؛ البته صرفاً اهدافی که امکان رسیدن به آن‌ها وجود دارد، یعنی: پایان دادن به جنگ داخلی، تشویق بازگشت پناهجویان، خروج کامل نظامیان مورد حمایت ایران که غالباً از لبنان و افغانستان آمده‌اند و کمک به شرکای کرد برای رسیدن به خودمختاری درون مرزهای سوریه واحد و آرام. 

 

رسیدن به این اهداف محدود نمی‌تواند نفوذ ایران و روسیه را در سوریه از میان بردارد، اما از میزان و شدتش خواهد کاست. مادامی که جنگ داخلی ادامه پیدا کند، حمایت ایران و روسیه برای تداوم رژیم دمشق حیاتی خواهد بود.

 

نویسنده در ادامه افزود: تأکید بر عقب نشینی شبه‌نظامیان خارجی به بهای دادن کمک مالی برای بازسازی این کشور چشم‌اندازی روشن‌تر از سیاست تغییر رژیم دارد. بشار اسد شخصاً تمایل دارد که حزب‌الله و شبه‌نظامیان شیعه افغانی به محض پایان یافتن مناقشات داخلی به کشورهایشان باز گردند. در نتیجه نفوذ ایران کاسته خواهد شد، نه اینکه کاملاً از میان برداشته شود.

 

اما اگر این شبه‌نظامیان به خانه‌هایشان باز نگردند، در سوریه باقی می‌مانند و پس از مدتی با خانواده‌هایشان در آن‌جا اقامت می‌گزینند، در اینصورت تعادل جمعیتی این کشور یک‌بار برای همیشه به نفع ایران تغییر خواهد کرد. 

 

مقامات دولتی و دیگر کارشناسان معتقدند مادامی که اسد در قدرت باقی بماند، گروه‌های افراطی نظیر القاعده و داعش از میان جمعیت گسترده سنی‌مذهب این کشور داوطلب جذب خواهند کرد. این سخن درست است، اما به شرطی که جنگ داخلی تداوم پیدا کند. پایان دادن به جنگ داخلی و تضمین خروج شبه‌نظامیان از این کشور بهترین راه کاهش خطر افراط‌گرایی در میان اهل سنت است.

 

ماه گذشته، مؤسسه «رند» طی یادداشتی از ایالات متحده درخواست کرد از کمک مالی غرب برای بازسازی سوریه و با تکیه بر کمک‌ اجتماعات محلی حمایت کند. منتها به شرط اینکه نظارت بین‌المللی بر انتخابات محلی، و نه ملی، و حضور شورایی محلی که تمایل به کار با خیرین را دارند، تضمین شود. 

 

ایالات متحده و متحدانش هم اکنون کمک‌های بشر دوستانه و ثبات‌ساز محدودی را از طریق شوراهای محلی و در مناطقی ارائه می‌دهد که تحت کنترل دولت نیستند. بسط این روند به بازسازی سوریه و در مناطقی که تحت کنترل دولت و دارای شوراهایی با اختیارات کافی هستند، می‌تواند ریشه‌های جدیدی از مدیریت و رهبری را در کشور ایجاد کند و فرایند تغییر از پایین به بالا را آغاز کند. این فرایند سرانجام منجر به اصلاح سیستم در سطح ملی خواهد شد.  

 

روندی که شرح آن رفت دست‌کم می‌تواند آغاز بازسازی سوریه را امکان پذیر کند. همچنین ایالات متحده می‌تواند نفوذ محدود خود را برای پایان دادن به جنگ و تشویق پناهجویان برای بازگشت به کشورشان حفظ و اطمینان حاصل کند که شبه‌نظامیان خارجی از این کشور خارج می‌شوند و در نتیجه سوریه دیگر محملی برای ظهور داعش یا هیچ گروه افراطی‌گرای دیگر نخواهد شد.

 

شهاب غدیری

 

 

  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش