به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بیانیهای به مناسبت روز یادبود کشتار ارمنیها مصادف با ۲۴ آوریل منتشر کرد. گفته میشود در جریان این کشتار حدود یک و نیم میلیون ارمنی توسط نیروهای عثمانی به کوچ اجباری وادار شده، هدف قتلعام قرار گرفته و یا در اثر پیادهرویهای بسیار جان خود را از دست دادند.
ترامپ در این بیانیه گفت: همچنان که ما یاد و خاطره این مصیبت دیدگان را گرامی میداریم، به تعهد خود برای تضمین عدم تکرار یک چنین قصاوتهایی میاندیشیم.
او ادامه داد: ما بر اهمیت تایید و به رسمیت شناختن عناصر دردناک گذشته به عنوان گامی لازم برای ایجاد یک آینده همراه با مسامحه و تحمل بیشتر تاکید میکنیم.
همچنین ترامپ در این بیانیه به تلاشهای هنری مورجنتاو، سفیر وقت آمریکا در امپراطوری عثمانی در راستای کمک به ارمنیها اشاره کرد. مساله نسلکشی خواندن کشتار ارمنیها معمولا یک مساله پرمناقشه در روابط ترکیه با دیگر کشورها است. دولت ترکیه معمولا از اینکه برچسب نسلکشی را به اقدامات نیروهای عثمانی در سال ۱۹۱۵ در قبال ارمنیها بزند، خودداری میکند اما گروههای ارمنی در آمریکا و برخی حامیان دیگر از روسای جمهور آمریکا خواستهاند تا این اقدام را نسلکشی بخوانند.
اخیرا بیش از ۱۰۰ قانونگذار آمریکایی با امضای نامهای از ترامپ خواستند تا امسال در مراسم مربوط به سالگرد کشتار ارمنیها این اتفاق را نسلکشی بخواند.
یکی از گروههای ارامنه به نام کمیته ملی ارمنیهای آمریکا از ترامپ تقاضا کرد تا به رویکرد "اول ترکیه" در قبال این کشتار ارمنیها پایان دهد.
یک گروه دیگر به نام مجمع ارمنیهای آمریکا مستقر در واشنگتن نیز از ترامپ به خاطر "عدم به رسمیت شناختن درست" این اتفاق انتقاد کرده و آن را یک "روز غمانگیز" خواند. مدیر اجرایی این گروه به نام برایان آردونی گفت: هنگامی که ما صراحتاً نسلکشی ارمنیها را تایید کنیم در آن صورت این برای اعتبار آمریکا در زمینه حقوق بشر و پیشگیری از نسلکشی بهتر خواهد بود. انکار یک نسلکشی یک بیعدالتی در قبال همه است.
این در حالی است که پیشتر روسای جمهور قبلی آمریکا از جمله باراک اوباما نیز از نسلکشی خواندن این کشتار خودداری کرده بودند. با این حال اوباما در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری وعده استفاده از این لفظ را داده بود در حالی که ترامپ هرگز چنین وعدهای را نداد.
- 16
- 1