آنه لون بگر (Ane Lone Bagger) دیروز (۲۵ مرداد) به خبرگزاری رویترز گفت: ما آماده تجارتیم ولی فروشی نیستیم.
روزنامه وال استریت ژورنال دیروز خبر داد که رئیس جمهوری آمریکا در گفت و گو با مشاوران خود بارها علاقه اش به خرید جزیره دانمارکی گرینلند را مطرح کرده است.
گرینلند با ۵۶هزار نفر جمعیت و ۲ میلیون و ۱۶۶ هزار کیلومتر مربع مساحت منطقه خودمختار پادشاهی دانمارک بوده و به غیر از اغلب امور داخلی، تصمیم گیری درمورد سیاست خارجی و دفاعی آن در کپنهاگ انجام می شود. ترامپ در سپتامبر آینده به کپنهاگ سفر می کند و در جریان دیدار با نخست وزیران دانمارک و گرینلند در مورد اوضاع منطقه قطب شمال گفت و گو خواهد کرد.
مقام های آمریکایی گرینلند را برای منافع ملی و امنیتی آمریکا مهم دانسته و پیمان دفاعی واشنگتن و کپنهاگ دهه ها است که به آمریکا حق نامحدود حضور نظامی در گرینلند را می دهد. آمریکا در پایگاه هوایی تول (Thule) که ۱۲۰۰ کیلومتری شمال مدار قطبی است یک رادار مستقر کرده که بخشی از سامانه هشدار زودهنگام موشکی این کشور به شمار می رود.
سیاستمداران دانمارکی اخبار تصمیم احتمالی دونالد ترامپ برای خرید گرینلند را به سخره گرفتند.
لارس لوکه راسموسن (Lars Lokke Rasmussen)، نخست وزیر پیشین دانمارک در توییتر نوشت: حتما شوخی بی موقع اول آوریل بوده است.
سورن اسپرسن (Soren Espersen) یکی از سخنگویان حزب مردم دانمارک هم به یکی از رسانه های محلی گفت: اگر واقعا (ترامپ) چنین چیزی در سرش باشد که قطعا دیوانه شده است. خیال اینکه دانمارک ۵۰ هزار تن از شهروندان خود را به آمریکا بفروشد کاملا مسخره است.
روفوس گیفورد (Rufus Gifford) سفیر سابق آمریکا در دانمارک نیز چنین توییتی را منتشر کرد: یا خدا! برای منی که عاشق گرینلندم و ۹ بار به گوشه گوشه آنجا رفته و عاشق مردمش هستم این یک فاجعه کامل و تمام عیار است.
واکنش تند دانمارک به درخواست ترامپ برای خرید گرینلند
مقامات دانمارک مطرح شدن پیشنهاد خرید گرینلند از سوی رئیس جمهور آمریکا را دلیلی بر دیوانگی او خواندهاند.
«آجا شمنیتز لارسن» نماینده یکی از دو کرسی گرینلند در پارلمان دانمارک ضمن رد درخواست ترامپ بیان داشت: «برعکس، برای داشتن گرینلندی قویتر و آزاد، باید مسیر همکاری بهتر و متعادلتر با دانمارک پیش گرفته شود».
«سورن اسپرسن» سخنگوی امور خارجه حزب مردم دانمارک هم در این زمینه گفت: «اگر او (ترامپ) واقعاً به چنین اقدامی فکر میکند، اثباتی نهایی دیوانه شدن او است».
اسپرسن افزود: «فکر اینکه دانمارک ۵۰هزار شهروند خود را به آمریکا بفروشد کاملاً مضحک است».
«لارس لوکه راسموسن» نخستوزیر پیشین دانمارک در حساب شخصی خود نوشت: «این احتمالاً دروغ آوریلی است که خارج از فصل بیان شده است».
شبکه تلویزیونی«سیانان» درباره علاقه ترامپ برای خریدن گرینلند، به سراغ کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا رفت اما آنها از اظهارنظر درباره این موضوع خودداری کردند.
هری ترومن رئیس جمهوری وقت آمریکا در سال ۱۹۴۶ و پس از پایان جنگ جهانی دوم قصد داشت تا گرینلند را به مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار خریداری کند که با مخالفت دانمارک روبه رو شد. پیشتر و در سال ۱۸۶۷ نیز وزارت امور خارجه آمریکا به دنبال خرید گرینلند و ایسلند بود. با این وجود دانمارک در سال ۱۹۱۷ جزایر هند غربی تحت مالکیت خود را ۲۵ میلیون دلار به آمریکا فروخت. واشنگتن این جزایر را بعداً به جزایر ویرجین ایالات متحده تغییر نام داد.
منابع آگاه به وال استریت ژورنال گفتند به دلیل آنکه ترامپ ایده خرید گرینلند را هنوز در جمع هواداران خود مطرح نکرده، شاید هنوز به صورت جدی آن را مد نظر قرار نداده باشد. به گفته یک منبع ناشناس، دلیل علاقه رئیس جمهوری آمریکا به این جزیره، منابع طبیعی آن و همچنین علاقه وی به تکرار عمل دوایت آیزنهاور رئیس جمهوری پیشین آمریکا است که آلاسکا را از روسیه خریداری کرد.
با گرمایش جهانی و آب شدن یخها، پیش بینی می شود که منابع معدنی این جزیره آشکار شده و آن را به یکی از جاذبه های معدنی جهان تبدیل نماید. حتی برخی از زمین شناسان معتقدند که گرینلند دارای مقادیر عظیمی از ذخایر باقیمانده نفتی جهان است.
- 12
- 3