یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۲۳ - ۲۱ آبان ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۸۰۱۲۲۹
بین الملل

قره‌باغ به آذربایجان برگشت؟ (+نقشه)

جزئیات توافق آتش بس جنگ قره باغ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
دوشنبه شب توافقی با رهبران روسیه و جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای پایان جنگ در منطقه قره‌باغ امضا شد. این توافق از ارتش ارمنستان می‌خواهد تا از منطقه ناگورنو- قره‌باغ عقب‌نشینی کند و در عوض نیروهای حافظ صلح روسیه جانشین آن شوند. این منطقه براساس قوانین بین‌المللی جزئی از خاک آذربایجان محسوب می‌شود. توافق سه‌جانبه موجب بازترسیم دائمی‌تر نقشه امنیتی منطقه جنوب قفقاز خواهد شد؛ منطقه‌ای بی‌ثبات که میان ترکیه، روسیه و ایران واقع شده است.

نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، از امضای توافق جدید با رهبران روسیه و جمهوری آذربایجان برای پایان جنگ در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ خبر داد. «اندرو. ای. کرامر»، در گزارش ۹ نوامبر برای نیویورک تایمز نوشت، ارمنستان با واگذاری سرزمین و تسلیم شدن در برابر خواسته‌های دیگر و شکست در میدان نبرد عملا عرصه را به رقیب واگذار کرد. این توافق که با حضور روسای جمهور روسیه و آذربایجان و نخست‌وزیر ارمنستان امضا شد از ارتش ارمنستان می‌خواهد تا از منطقه ناگورنو- قره‌باغ عقب‌نشینی کرده و در عوض نیروهای حافظ صلح روسیه جانشین آن شوند. بر اساس این توافق، طرفین متخاصم نبرد را متوقف ساخته و آماده پذیرایی نیروهای صلحبان روسی می‌شوند.

تا کنون سه بار میان طرفین متخاصم با میانجیگری روسیه، فرانسه و آمریکا آتش بس برقرار شده بود. اما توافق روز دوشنبه موجب بازترسیم دائمی‌تر نقشه امنیتی منطقه جنوب قفقاز خواهد شد؛ منطقه‌ای بی ثبات که میان ترکیه، روسیه و ایران واقع شده است. این توافق موجب شد ترکیه نقش قاطع‌تری در تحولات منطقه بیابد زیرا در حمایت از آذربایجان درآمده بود. به نوشته کرامر، این توافق در حقیقت به کنترل نظامی ربع قرنی ارمنستان بر این منطقه خاتمه می‌دهد. اکنون روسیه مدافع مرزها خواهد بود. اندکی پس از اعلام این توافق، جمعیت معترض در ایروان دست به تظاهرات زده و به پارلمان این کشور حمله بردند. برای آذربایجان این توافق چشم‌اندازی را می‌گشاید که بر اساس آن چند صد هزار نفر از جمعیت آذری که پس از جنگ ۱۹۹۴ آواره شده بودند به سرزمین مادری خود در قره‌باغ بازگردند.

پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفت که این توافق دو کشور را ملزم می‌دارد که در مواضع اشغالی خود متوقف بمانند. آذربایجان با تسخیر «شوشا» که ارمنی‌ها به آن «شوشی» می‌گویند عملا دست برتر یافت. این شهر دومین شهر بزرگ در این منطقه است و مشرف بر پایتخت جدایی طلب استپاناکرت است که درست در ۶ مایلی آن قرار دارد. در هر حال، پس از یورش معترضان به پارلمان ارمنستان، معترضان فریاد می‌زدند: «نیکول کجاست؟ خائن کو؟».

اگرچه پوتین این توافق را به نفع ارمنستان و آذربایجان اعلام کرده است اما تظاهرات مردم ارمنستان نشان می‌دهد که آنها عملا در میدان جنگ شکست خورده‌اند و آذربایجان اکنون در موضع قدرت ایستاده است. روز دوشنبه البته اتفاق دیگری رخ داد که می‌رفت تحولات مربوط به سقوط هواپیمای روسی از سوی ترکیه را به اذهان متبادر سازد. روز دوشنبه وزارت خارجه آذربایجان رسما از ساقط کردن اشتباهی یک هلیکوپتر نظامی روس که دو خدمه آن کشته شدند عذرخواهی کرد؛ رویدادی که می‌توانست حضور گسترده‌تر نظامی روسیه را به‌دنبال داشته باشد. دهه هاست ارمنستان برای حمایت از قره‌باغ از پشتیبانی دیاسپوراهای بزرگ خود در کالیفرنیای جنوبی، فرانسه و روسیه برخوردار بوده است. آذربایجان از حمایت ترکیه برخوردار بوده و ارمنی‌ها همواره ترکیه را مقصر نسل کشی ارامنه در جنگ جهانی اول می‌ دانند.

به نوشته نیویورک تایمز، توافق امضا شده در روز دوشنبه آذربایجان را به آنچه سال‌ها به‌دنبالش بود رساند: دستیابی به مناطقی که آذربایجان آن را اشغالی می‌خواند و بازگشت مهاجران آواره داخلی به قره‌باغ. رویترز متن این توافق‌نامه را به شرح زیر اعلام کرده است:

۱- تمامی عملیات‌های نظامی متوقف می‌شود، ۲- سرزمین‌های تصرف شده در مناطق آغدم و گزاخ تا ۲۰ نوامبر سال ۲۰۲۰ به آذربایجان بازگردانده می‌شوند، ۳- نیرو‌های حافظ صلح روسی در امتداد خط تماس در قره‌باغ و در امتداد دالان لاچین مستقر می‌شوند، ۴- مدت اقامت نیرو‌های حافظ صلح روسی در خاک ۵ سال است، ۵- یک مرکز صلح برای نظارت بر آتش بس ایجاد خواهد شد.

 ۶- روسیه اتصال قره‌باغ با ارمنستان را تضمین می‌کند و همزمان کلبجر را تا ۱۵ نوامبر و لاچین را تا اول دسامبر بازمی‌گرداند، ۷- آوارگان و پناهندگان به قره‌باغ و مناطق مجاور بازگردانده خواهند شد، ۸- تبادل اسرای جنگی و اجساد انجام خواهد شد، ۹- یک مسیر جدید از نخجوان به آذربایجان تحت کنترل روسیه افتتاح می‌شود.

«آرن ملیکیان»، «آرزو غیبولا» و همکارانشان در سی.ان.ان هم در گزارش ۱۰ نوامبر نوشتند، نخست‌وزیر ارمنستان توافق مذکور را «توافقی بسیار دردناک» با روسیه و آذربایجان برای پایان دادن به مناقشه چند دهه‌ای قره‌باغ توصیف کرد. پاشینیان اگرچه گفت جنگ بر سر شوشا تمام نشده اما تصمیم به امضای این توافق «با این اعتقاد بود که وضعیت موجود بهترین نتیجه ممکن است». به نوشته گزارشگران سی.ان.ان، الهام علی اف هم اعلام کرد: «این توافق را با غرور امضا می‌کند». رئیس‌جمهور روسیه گفت که به‌دنبال این آتش بس تبادل اسرا و اجساد هم صورت خواهد گرفت. گزارشگران سی.ان.ان، نوشتند شوشا که به تسخیر آذربایجان درآمد به مثابه «بیت‌المقدس ناگورنو- قره‌باغ» تلقی می‌شود؛ زیرا اهمیت مذهبی زیادی دارد.

جزئیات توافق آتش بس جنگ قره باغ

رنگ آبی: مناطقی که در جنگ، جمهوری آذربایجان از ارتش ارمنستان پس گرفت.

رنگ قرمز: هم اکنون در اشغال ارمنستان است و باید به در چند ماه آینده به آذربایجان تحویل داده شود.

سبز: قره باغ/ آرتساخ - در کنترل نیروی جمهوری خودخوانده آرتساخ باقی می ماند / نیروهای ارمنستان در این منطقه می مانند / نیروهای حافظ  صلح روسیه و ترکیه در مرز قره باغ قرار می گیرند/ منطقه قره باغ با استفاده از یک مسیر (لاچین)   با ارمنستان متصل خواهد ماند.

جزئیات توافق آتش بس جنگ قره باغ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش