به گزارش ایرنا، تظاهرات کنندگان تشرینی (معترضان اکتبر ۲۰۱۹) لحظاتی پیش از میدان التحریر (منتهی به منطقه سبز بغداد) به سوی منطقه سبز حرکت کردند و در همان ابتدای پل الجمهوریه، دروازه و مانع آهنی نصب شده از سوی نیروهای امنیتی را برداشتند؛ بخش هایی از آن را از روی پل الجمهوریه به داخل رود دجله انداختند تا راه را برای ورود به منطقه سبز باز کنند.
در برخورد با مانع بتونی جدید اما معترضان، اقدام به سنگ پرانی به سوی نیروهای امنیتی کردند.
برخی منابع عراقی می گویند نیروهای «حفظ قانون» عراق از سرپل الجمهوریه با فروریختن مانع اولیه به سوی میانه پل آمدند.
امروز در کنار معترضان تشرینی، طرفداران مقتدا صدر رهبر جریان صدر نیز با تصاویر و پلاکارهای معروف و پوشیدن لباس سیاه، حضور آشکاری دارند.
قرار است تظاهرات سالروز اعتراضات اکتبر در سه استان عراق و ۴ میدان برگزار شود؛ میدان ههای النسور و التحریر در بغداد، میدان الصدرین در نجف اشرف و الحبوبی در استان الناصریه استان ذیقار.
پیش از این، مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق از تظاهر کنندگان خواست برای حفظ مراکز دولتی با نیروهای امنیتی همکاری کنند.
مرکز اطلاع رسانی امنیتی عراق اعلام کرد که دستورالعملهای صادره در گذشته بارها بر ضرورت حمایت کامل تظاهرکنندگان مسالمتآمیز توسط نیروهای امنیتی تأکید کرده است.
الکاظمی خواستار آن شد که نیروهای امنیتی از گلوله های جنگی، پلاستیکی و گاز اشک آور برای برخورد با معترضان استفاده نکنند و خویشتنداری به خرج دهند.
نخست وزیر عراق همچنین از رسانهها و شبکههای اجتماعی کشورش نیز خواست از انتشار اخبار دروغ که موجب ایجاد نگرانی میشود و ناآرامی را تقویت میکند و صلح در کشور را به هم میزند، خودداری کنند.
تظاهرات اکتبر ۲۰۱۹ با مشارکت اقشار جوان معترض به فساد و ضعف مدیریت دولتی در عراق برگزار شد اما سپس با دخالت های خارجی به انحراف کشیده شد و در جریان آن حدود ۸۰۰ نفر کشته شدند. از بطن این اعتراضات چند تشکل عمده سیاسی برای شرکت در انتخابات اکتبر ۲۰۲۱ ایجاد شد اما بعد از دو سال، دستخوش شکاف و اختلافات شدید و از هم گسیختگی برخی از آنها شد.
جنبش امتداد به رهبری الرکابی، مهمترین تشکل وابسته به اعتراضات اکتبر موسوم به جنبش تشرین است که در انتخابات اکتبر ۲۰۲۱ شرکت کرد و توانست ۹ در این دوره از انتخابات عراق کسب کند.
سران امتداد بعد از دیدار با «جنین پلاسخارت» نماینده دبیرکل سازمان ملل در عراق، تن به مشارکت در انتخابات دادند، امری که باعث شد که این تشکل به تاثیرپذیری از دیکته های خارجی متهم شود.
براساس برخی گزارش ها، استعفای جمعی ۸۳ نفر از اعضای حزب بیت الوطنی در فروردین سال ۱۴۰۱ نیز در نتیجه افشای ارتباطات پنهان «حسن الغرابی» دبیرکل این حزب با مشاوران نخست وزیر عراق و خط گیری سیاسی از آنها بود.
- 17
- 4