این سایت اعلام کرد که عربستان مذاکراتی را از سال ۲۰۰۸ درباره مساله عادیسازی روابط با اسراییل و طرح صلح عربستان که در سال ۲۰۰۲ امضا شد، آغاز کرده است.
شخصیتهای بانفوذ عربستانی در سال ۲۰۰۶ به صورت علنی اعلام کردند که اسراییل دیگر دشمن به حساب نمیآید و بیشتر یک همپیمان غیررسمی است. این اظهارات به طرحهایی برای برقراری روابط میان دو طرف در سال ۲۰۰۸ تبدیل شد. از آن تاریخ عملی بودن روابط نزدیک میان تلآویو و ریاض مشاهده شد. مساله جدید در روابط عربستان و اسراییل این است که ریاض مرحله جدیدی از روابط نزدیک با اسراییل را آغاز کرده اما این روابط در سطح اطلاعاتی یا امنیتی نیست.
براساس اسناد ویکیلیکس، نایف بن احمد بن عبدالعزیز، یکی از مهمترین فرماندهان نظامی عربستانی متخصص در زمینههای عملیات ویژه و جنگ سایبری مقالهای را در مجله نیروهای مشترک آمریکایی منتشر و در آن به شکل مثبت درباره اسراییل صحبت و بر لزوم تقویت روابط میان کشورش و تلآویو تاکید کرده است. وی تاکید کرده که بهتر است دو طرف برای تقویت روابط همکاری میان فلسطینیها و عرب از یک سو و اسراییلیها از سوی دیگر تلاش کنند.
اسناد ویکیلیکس نشان میدهد که روابط نزدیک میان ریاض و تلآویو تنها در سطح رسمی نیست بلکه در سطح مردمی نیز هست. یکی از تلگرافهای ارسال شده از سوی وزارت خارجه عربستان نشان میدهد که دهها دانشجوی عربستانی در سفارت اسراییل در واشنگتن آموزش دیدهاند. این دوره بخشی از برنامه آموزشی برای آماده کردن رهبران تحت نظارت دولت آمریکا بوده است.
هدف از این برنامه آموزش جوانان برای رهبری در داخل جوامع خود و همکاری بینالمللی با همتایانشان در کشورهای دیگر است. همچنین هدف این برنامه پرورش نسل جدیدی از رهبران جوان فعال در سطوح اجتماعی و سیاسی است تا در روابط بینالمللی و چگونگی اداره آن متخصص شوند. براساس اسناد ویکیلیکس در سال ۲۰۱۴ یک نظرسنجی از سوی مرکز خاورمیانه در واشنگتن درباره آینده صلح نشان داد که بیشتر عربستانیهایی که در این نظرسنجی شرکت کرده بودند از برقراری صلح با اسراییل و راهکار تشکیل دو کشوری حمایت کردند.
- 9
- 4