منابع آگاه کُردي گفتند که مسعود بارزاني، رئيس اقليم کردستان عراق به سمت تعويق برگزاري رفراندوم بدون دريافت ضمانتهايي که از ايالاتمتحده مطالبه کرده بود، متمايل شده است. ايالاتمتحده اخيرا کردها را تهديد کرده است که کمکهاي خود را به آنها در صورت برگزاري رفراندوم در ۲۵ سپتامبر پيشرو قطع خواهد کرد.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، رسانهها به نقل از مقامات عاليرتبه در وزارت دفاع آمريکا (پنتاگون) نقل کردند که «ايالات متحده قصد دارد به سمت تعليق کمکهاي مالي و نظامي خود به پيشمرگههاي کُرد بهدليل پافشاري کردها به برگزاري رفراندوم استقلال در ماه سپتامبر پيش برود.» يکي از مسئولان دراينباره گفت: «پرداخت مالي اخير به اقليم کردستان در ماه آگوست انجام خواهد شد و از الان به بعد توپ در زمین اقليم کردستان است که تصميم بگيرد چه ميخواهد بکند.»
نيروهاي پيشمرگه کرد به کمکهاي آمريکا تکيه دارند تا بتوانند از نيروهاي خود در مرز اقليم کردستان با مناطق عربي مجاور آن که اکثر آنها شاهد فعاليت قدرتمند شبکه داعش است، پشتيباني کند.
به گفته منابع نظامي در بغداد، قطع کمکهاي آمريکايي به پيشمرگه، امنيت اقليم کردستان را در معرض خطر قرار خواهد داد؛ بهويژه که داعش همچنان در استان کرکوک قدرتمند است. کرکوک در مجاورت اربيل، پايتخت اقليم کردستان واقع شده است.
کمکهاي آمريکايي در تقويت گسترش نيروهاي پيشمرگه بر مناطقي که تحت کنترل ارتش عراق بود، قبل از اينکه به دست داعش بيفتد، مؤثر بود.
منابع سياسي در بغداد گزارش دادند که حفظ کرکوک غني از نفت توسط نیروهای پيشمرگه که بعد از عقبنشيني نيروهاي عراقي در سال ۲۰۱۴ به دست آنها افتاد، در گروی کمکهاي آمريکايي از نيروهاي کرد است. دولت عراق، کرکوک را بخشي از خاک خود ميداند و از کردها خواسته است که از منطقه بيرون بروند اما نيروهاي کرد از پاسخ گفتن به اين خواسته بغداد خودداري کردهاند. فرماندهان پيشمرگه همچنين بعيد ميدانند که ايالاتمتحده کمکهاي نظامي را آنها قطع کند.
جبار ياور، يکي از مسئولان امنيتي در اقليم کردستان عراق دراينباره ميگويد: «هيچ نشانهاي که نشان دهد ايالاتمتحده به سمت قطع کمکها به نيروهاي پيشمرگه متمايل شده است، وجود ندارد و ما هم بعيد ميدانيم چنين اتفاقي بيفتد.»
وي تأکيد ميکند که دولت آمريکا به حمايت از پيشمرگه با سلاح، کارشناسان و مربيان ادامه ميدهد و به فرماندهان نظامي کرد در مبارزه با تروريسم کمک ميکند.
وزارت دفاع آمريکا روز پنجشنبه فاش کرد که به نيروهاي پيشمرگه کرد از آغاز عمليات عليه داعش در سال ۲۰۱۴ تاکنون صدها ميليون دلار کمک کرده و اين جداي از پشتيبانيهاي نظامي و تسليحاتي با موافقت بغداد به آنهاست.
ايريک باهون، سخنگوي وزارت دفاع آمريکا دراينباره گفت: «پنتاگون در ژوئن ۲۰۱۶ تفاهمنامهای با پيشمرگه امضا کرد با اين هدف که کمکهاي مالي به نيروهاي درگير در جنگ آزادسازي موصل تأمين شود؛ اين کمکهاي مالي براساس توافق صورتگرفته اکنون به پايان رسيده است.»
در راستاي تأکيد مجدد واشنگتن بر مواضعش، ژنرال ژوزف فوتيل، فرمانده نيروهاي مرکزي آمريکا، روز پنجشنبه به مسعود بارزاني ابلاغ کرد که آمريکا بر ضرورت تعويق رفراندوم در اقليم کردستان تأکيد دارد.
در پاسخ به اين سؤال که آيا بغداد از ايالاتمتحده خواسته است که به بارزاني فشار بياورد، يک مقام مسئول در دفتر حيدر العبادي، نخستوزير عراق گفت که «چنين چيزي ممکن است» اما از ارائه توضيحات بيشتر خودداري کرد.
منابع سياسي در بغداد همچنين گفتند که «ايالات متحده تلاش ميکند نقش ميانجي را ميان بارزاني و رهبران سياسي در بغداد ايفا کند تا بهاينترتيب تضمينهاي لازم براي کردها در صورت تعويق همهپرسي به دست آيد.»به گفته اين منابع، واشنگتن تلاش ميکند که بغداد را راضي کند که ضمانتهاي کافي را به اربيل با هدف تعويق رفراندوم بدهد.
ايالات متحده بر اين باور است که تضمين دادن سهمي عادلانه از بودجه سالانه عراق به کردها شايد بارزاني را بر آن دارد که به تعويق رفراندوم فکر کند.
بارزاني خواستار ضمانتهايي بر سر آينده منطقه نفتخير و مورد منازعه کرکوک است که آن را باتوجه به اهميتش برای کردها «بيتالمقدس کردستان» مينامند. براي همين بارزاني ميخواهد نفوذ کردستان در بغداد را بازگرداند که بعد از برکناري هوشيار زيباري از وزارت دارايي، بسيار کاهش يافته است.
- 18
- 2