سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۰:۰۳ - ۱۰ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۲۸۴۹
خاورمیانه

«برهم صالح» رئیس جمهور جدبد عراق/ عادل عبدالمهدی مامور به تشکیل کابینه شد

برهم صالح,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
'برهم صالح' بعد از اولین تجربه ناموفق خود در رسیدن به پست ریاست جمهوری در ۲۰۱۴، امروز سه شنبه توانست در دومین تجربه اش به این پست مهم نائل شود و بر کرسی ای تکیه بزند که پیش از او همفکران و معلمان سیاسی او امثال جلال طالبانی و فواد معصوم بر آن نشسته بودند.

به گزارش ایرنا، برهم صالح در جلسه امروز سه شنبه پارلمان عراق از بین هفت نامزد ریاست جمهوری که همگی از چهره های سیاسی کرد بودند و پس از اعلام انصراف فواد حسین رقیب او در دور دوم روند انتخاب، در صحنه علنی مجلس بعنوان سومین رئیس جمهوری عراق در دوران پس از دیکتاتوری صدام اعلام شد اما دقایقی بعد تشکیک در قانونی بودن انصراف مذکور، اعلام رسمی را به تعویق انداخت. 

 

محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق دستور رسیدگی به موضوع را داد، وی بیانیه رسمی حزب دموکرات کردستان عراق را در این خصوص نپذیرفت و خواستار اعلام کتبی انصراف از سوی شخص فواد حسین شد.

 

با این حال دقایقی پارلمان دور دوم رای گیری را با حضور ۲۷۲ نماینده آغاز کرد و سرانجام برهم صالح توانست با کسب ۱۷۵ رای اکثریت بالایی را برای تصدی این پست بدست آورد و سومین رئیس جمهوری عراق شود. 

 

انتظار می رود رئیس پارلمان عراق تا دقایقی دیگر تصدی پست رئیس جمهوری از سوی برهم صالح را بطور رسمی اعلام کند. 

 

برهم صالح نسبتا جوان را برای این پست مهم برگزیده شد تا در ۴ سال آینده او نماینده و زبان حال عراق در محافل بین المللی و منطقه ای باشد. 

 

در جلسه امروز پارلمان چه گذشت؟

با آغاز شمارش آرای نمایندگان پارلمان عراق برای انتخاب رئیس جمهوری جدید این کشور، برهم صالح با فاصله زیاد از رقیب اصلی خود 'فواد حسین' پیشی گرفته است. 

 

گزارش ایرنا از صحن پارلمان عراق حاکی است در شمارش اولیه آرا تاکنون برهم صالح نامزد اتحادیه میهنی کردستان عراق با ۱۷۱ رای از فواد حسین نامزد حزب دموکرات کردستان عراق با ۹۰ رای پیش است. 

 

با پایان شمارش آرا و عدم کسب دو سوم رای لازم (از ۳۲۹ کرسی) برای پست ریاست جمهوری از سوی هیچکدام از نامزدها، انتخابات به دور دوم کشیده شد. 

 

پیش از آغاز رای گیری برای دور دوم در پارلمان عراق با حضور ۲۳۵ نماینده، انصراف فواد حسین سبب شد برهم صالح در میان نمایندگان بعنوان رئیس جمهوری جدید عراق اعلام شود. 

 

همزمان با رای گیری دور اول مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان عراق، در بیانیه ای شدید اللحن نسبت به شیوه انتخاب رئیس جمهوری در پارلمان اعتراض کرد و برخی از نزدیکان وی نیز هشدار دادند در صورتی که نتیجه مورد نظر آنها نباشد با رئیس جمهوری منتخب هیچگونه همکاری نخواهند داشت. 

 

در همین حال تلویزیون العهد نزدیک به جبهه مقاومت عراق نیز در خبری فوری به نقل از منابع خود اعلام کرد: برت مک کورگ فرستاده ویژه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برهم صالح را تحت فشار قرار داده است تا از دور دوم رقابت به نفع نامزد مورد نظر حزب دموکرات پاپس بکشد. 

 

از سوی دیگر رئیس دادگاه قانون اساسی عراق نیز دقایقی پیش وارد صحن مجلس شد تا در مراسم ادای سوگند رئیس جمهوری جدید این کشور که دقایقی دیگر مشخص خواهد شد، حضور داشته باشد. 

 

درهمین حال خبر می رسد که پنج نامزد ریاست جمهوری نسبت به نحوه برگزاری انتخابات امروز شکایت خود را تقدیم ریاست پارلمان کرده اند. 

 

خبرها حاکی است فواد حسین در پی تماس تلفنی مسعود بارزانی و دستور وی، از ادامه رقابت با برهم صالح انصراف داده است. 

 

ویژگی ها و برنامه های برهم صالح 

گرچه پست ریاست جمهوری از حیث قانون اساسی یک پست تشریفاتی به شمار می رود که مهمترین مسوولیت اش صیانت از قانون اساسی است، اما اعتقاد این است که عملگرایی و اثرگذاری این سمت بستگی به شخصیتی دارد که آن را به دست می گیرد، همان طور که در دوره جلال طالبانی بود.

 

در دوره فواد معصوم با همه انتقادها و حرف و حدیث هایی که از این چهره در مسئله ضعف عملگرایی رییس جمهور می شد اما هیچکس نمی تواند نقش مثبت معصوم در صیانت از قانون اساسی و تمامیت اراضی عراق در جریان همه پرسی ۲۰۱۷ و همچنین آرامش در منطقه و تاکید بر روابط متوازن بین همه کشورهای منطقه خصوصا با جمهوری اسلامی ایران را منکر شود.

 

برهم صالح اکنون بر این کرسی تکیه زده و انتظارات از او در داخل و خارج عراق نیز بالا است به ویژه اینکه او پیشقدم طرح های مهمی در حوزه عدالت و توسعه و پیشرفت اقتصادی و فرهنگی عراق و تقویت آشتی ملی و فراتر از آن، صلح و آرامش در عموم منطقه بوده است.

 

از برهم صالح به عنوان چهره ای کُرد یاد می شود که توانسته است در طول حیات سیاسی خود، به خاطر نوع شخصیت نسبتا شوخ طبع با فرهنگ، روشنفکر و تحول طلبی که دارد، شبکه وسیعی از روابط داخلی و خارجی را ایجاد کند.

 

او در کردستان عراق جزو چهره ای تحول گرا است که برای اولین بار به عنوان یکی از فرزندان احزاب حاکم کردستان عراق، دو حزب عمده کرد (اتحادیه میهنی و دمکرات ) را به باد انتقاد گرفت.

 

در بغداد، برهم صالح جزو دوستان نزدیک همه احزاب به شمار می رود که به خاطر انعطاف پذیری سیاسی بالایی که دارد و تاکید مکرر او بر ضرورت ماندن اقلیم کردستان در جغرافیا و تمامیت ارضی عراق مورد احترام و تقدیر همه جناح ها در بغداد است.

 

در عرصه منطقه ای و بین المللی، برهم صالح از دوستان نزدیک جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود که در عین حال با امریکایی ها و اروپایی ها نیز دوست است و بانی ایجاد دانشگاه آمریکایی در سلیمانیه بوده است.

 

این چهره چند بعدی عراق که همه چالش های سیاسی کشورش را در طول ۴ دهه گذشته همراهی و در بطن آن زندگی کرده است، اکنون در یکی از سخت ترین شرایط، بر کرسی ریاست جمهوری تکیه زده است.

 

برهم صالح ۵۸ ساله متولد ۱۹۶۰ شهر سلیمانیه است که در مقایسه با روسای جمهوری قبلی، جزو جوان ترین روسای جمهور عراق است و در کنار 'محمد الحلبوسی' رییس پارلمان عراق، دومین مسوول بلندپایه جوان در کشورش است.

 

او ازدواج کرده و دارای دو فرزند - دختر و پسر - است و مدرک دکترای خود را در زمینه رایانه از دانشگاه لیورپول انگلستان دریافت کرده که به زبان کردی (زبان مادری)، عربی، فارسی و انگلیسی مسلط است.

 

در ۱۹۷۶ که سرآغاز جوانی برهم صالح بود، به صفوف حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق به رهبری جلال طالبانی پیوست و چند بار به خاطر آن، رژیم وقت بعث او را زندانی کرد.

 

در طول مدت اقامت اش در اروپا مسوولیت دفتر حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق را برعهده داشت و بعدها که اقلیم کردستان عراق در دهه ۹۰ میلادی، خودمختاری جزئی را به دست آورد، نماینده اقلیم در آمریکا به شمار می رفت.

 

برهم صالح طی سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۴ سمت نخست وزیر اقلیم کردستان عراق را برعهده داشت و بعد از سقوط رژیم دیکتاتوری صدام در بهار ۲۰۰۳ به سمت معاون نخست وزیر در دولت گذار ایاد علاوی منصوب شد.

 

صالح در دولت موقت ابراهیم جعفری در ۲۰۰۵ عراق سمت معاونت نخست وزیری را در امور اقتصادی داشت و در دوره اولین دولت منتخب عراق به ریاست نوری المالکی در ۲۰۰۶ در این سمت باقی ماند.

 

صالح بعد از آن به اقلیم کردستان عراق بازگشت و از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ بار دیگر به سمت نخست وزیری اقلیم کردستان عراق رسید.

 

در ۲۰۱۴ رقیب فواد معصوم برای نیل پست ریاست جمهوری بود که در نهایت با تفاهم های سیاسی که صورت گرفت، فراکسیون ائتلاف کردها در پارلمان عراق، معصوم را بر صالح ترجیح داد.

 

از نکات بسیار مهم درباره برهم صالح دیدگاه سیاسی او است که باعث شده تا به خاطر طرز فکر تحول گرایی که دارد، در انتخابات ۲۰۱۸ پارلمان عراق از اتحادیه میهنی کردستان عراق جدا شده و با جریان سیاسی تازه تاسیس خود موسوم به 'ائتلاف برای دمکراسی و عدالت' ۲ کرسی در پارلمان جدید عراق به دست آورد. 

 

اصرار او در این دوره بر نامزدی پست ریاست جمهوری عراق باعث شد که طیف 'بافل طالبانی' (فرزند جلال طالبانی) در داخل اتحادیه میهنی کردستان عراق که معتقد به ضرورت تحول در اداره اقلیم کردستان عراق است، از نامزدی صالح حمایت کند.

 

صالح با حمایت این طیف عملا بار دیگر به صفوف حزب سابق خود برگشت هر چند طیف دیگری از این حزب، از نامزدی 'عبداللطیف رشید' (باجناق جلال طالبانی) حمایت کرد اما همه قرائن از همان آغاز نشان می داد که صالح شانس بیشتری برای کسب این پست دارد.

 

برهم صالح با وجود اینکه به عنوان کرد در عملیات رای گیری همه پرسی ۲۰۱۷ جدایی کردستان از عراق شرکت کرد، اما در این عین حال از این همه پرسی و بانی آن 'مسعود بارزانی' انتقاد کرد و آن را اشتباهی بزرگ می دانست.

 

او به ضرورت ماندن اقلیم کردستان در جغرافیای عراق دارد

و معتقد به ضرورت گسترش روابط اقلیم با بغداد و حضور قدرتمند کردها در پایتخت عراق است.

 

در عرصه منطقه ای و بین المللی نیز او یک طرح ویژه را برای ایجاد یک ائتلاف منطقه ای به منظور حفظ آرامش و صلح در منطقه مطرح کرده است.

 

به اعتقاد او، این ائتلاف منطقه ای و بین المللی بایستی متشکل از جمهوری اسلامی ایران، عراق، شورای همکاری خلیج فارس، اردن، سوریه، ترکیه و پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل باشد.

 

به اعتقاد او این ائتلاف باید با مرکزیت عراق اداره شود تا بتواند صلح و آرامش و توسعه پایدار را در منطقه ایجاد کند.

 

اکنون برهم صالح به این پست مهم رسیده و با توجه به اینکه در حیات سیاسی خود طرح های مختلفی را برای توسعه ارائه کرده است چهار سال فرصت دارد تا ایده های سیاسی خود را محقق کند. 

 

ناظران مسائل عراق تردید ندارند که برهم صالح در این مدت با چالش های متعددی مواجه خواهد شد که یکی از مهمترین این چالش از طرف همتباران قومی اش از جمله در حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی خواهد بود که از رویکرد سیاسی تحول طلب صالح بر آینده سیاسی خود در اقلیم کردستان و عموم عراق بیمناکند.

 

 

«برهم صالح»: رئیس‌جمهور عراق خواهم بود نه گروهی خاص

«برهم صالح» رئیس‌جمهور عراق چهارشنبه شب بلافاصله پس از تصدی سمت ریاست جمهوری در جمع اعضای پارلمان سخنرانی و در آن بر حفظ وحدت عراق تاکید کرد.

 

برهم صالح تصریح کرد: بر اساس نظام فدرال دموکراتیک عمل خواهم کرد و عراق بحران‌های دیگر را تحمل نخواهد کرد.

 

رئیس‌جمهور جدید عراق تاکید کرد که «رئیس جمهور عراق خواهم بود و نه رئیس جمهور گروه یا جریانی خاص.»

 

وی افزود: برای دولت شهروندی و ملت عراق تلاش خواهم کرد و باید همه تلاش‌های خود را برای تامین خدمات عراقی‌ها فراهم کنیم.

 

«عادل عبدالمهدی» مامور به تشکیل کابینه جدید عراق شد

«برهم صالح» رئیس جمهور جدید عراق سه‌شنبه شب «عادل عبدالمهدی» گزینه نخست‌وزیری را مکلف به تشکیل کابینه کرد.

 

به گزارش المیادین، دو فراکسیون «الاصلاح و الاعمار» و «البناء» هم توافق کردند که عبدالمهدی جدی ترین گزینه نخست‌وزیری مامور به تشکیل کابینه شود.

 

پارلمان عراق شامگاه سه‌شنبه «برهم صالح» را به عنوان رئیس جمهوری عراق انتخاب کرد. صالح با کسب ۲۱۹ رأی از سوی نمایندگان پارلمان عراق به سمت ریاست جمهوری این کشور انتخاب شد.

 

«رائد فهمی» از رهبران ائتلاف سائرون عراق، اعلام کرد که «عادل عبدالمهدی» از گزینه‌های مهم نامزدی نخست‌وزیری چندین شرط برای پذیرش این نامزدی به گروه‌های سیاسی اعلام کرده است.

 

وی در گفت‌وگوی اختصاصی با «شفق نیوز» عراق گفت: شروط عبدالمهدی درباره آزادی کاملش در انتخاب اعضای کابینه است. وی از فراکسیون‌های پارلمانی خواسته که نامزدهای پیشنهادی خود برای تصدی هر یک از وزارتخانه‌ها را ارائه دهند اما شخص وی حق انتخاب یکی از آن نامزدها یا رد همه آنها را داشته باشد.

 

فهمی تصریح کرد: عبدالمهدی همچنین خواسته که خودش، برنامه دولتش را با استفاده از نظر سایر گروه‌های سیاسی تدوین کند و نیز آزادی کامل در مدیریت دولت جدید و میزان روابطش با گروه‌های سیاسی آنچنان که خود صلاح می‌داند، داشته باشد. همچنین می‌بایست هرگونه دخالت حزبی و سیاسی در عملکرد دولت متوقف شود.

 

عبدالمهدی متولد سال ۱۹۴۲ در بغداد است که مدرک لیسانس را از دانشگاه بغداد در سال ۱۹۶۳، مدرک کارشناسی ارشد علوم سیاسی را در سال ۱۹۷۰ از دانشگاهی در فرانسه و مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد را نیز در سال ۱۹۷۲ از دانشگاه دیگری در عراق اخذ کرده است.

 

واکنش ایران به انتخاب برهم صالح به عنوان رییس جمهور عراق

بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با استقبال از انتخاب برهم صالح به عنوان رئیس جمهور جدید عراق از سوی پارلمان این کشور، ضمن تبریک به رئیس جمهور جدید ابراز امیدواری کرد روابط دیرینه، محکم و برادرانه دو کشور همسایه ایران و عراق در دوران جدید بیش از پیش توسعه و تعمیق یافته و موجب رونق و رفاه اقتصادی و گسترش دوستی دو ملت و تقویت همکاری های دو کشور در سطوح منطقه ای و بین المللی شود.

 

 

  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش