به گزارش خبرآنلاین، پس از کش و قوس های فراوان، بالاخره لایحه بودجه ۱۴۰۱ توسط ابراهیم رییسی به مجلس داده شد.
ابراهیم رییسی که در مجلس حضور پیدا کرده بود پیش از ارائه لایحه بودجه سال آینده، یک سری گزاره ها در خصوص اهداف این لایحه را مطرح کرد از جمله تورم تک رقمی، رشد ۸ درصدی اقتصاد و عدم استقراض از بانک مرکزی و....
در این ارتباط، معین الدین سعیدی از نمایندگان مجلس بر این باور است که هدفگذاری های دولت در لایحه بودجه چندان واقع بینانه نیست.
مشروح مصاحبه با معین الدین سعیدی نماینده مردم چابهار در مجلس را می خوانید؛
*آقای سعیدی! آیا هدف گذاری دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ اعم از رشد ۸ درصدی اقتصاد، عدم استقراض از بانک مرکزی و .... را واقع بینانه می دانید یا خیر؟
بحث رشد اقتصادی در ۸ درصدی در این شرایط کشور که سرمایه گذاری خارجی وجود ندارد و تعاملات ما به حداقل رسیده است، من فکر می کنم بسیار رویایی باشد البته آقای رئیسی به درستی اشاره کردند که ما نباید تکانههای اقتصاد را با ارتباط با کشورهای غربی گره بزنیم و این نکته بسیار درستی است و ما باید ساختارهای اقتصادی خودمان را با تاکید تولید داخل و صادرات تقویت کنیم اما به نظر من نکتهای که ایشان در بحث رشد اقتصادی ۸ درصدی گفتند بعید است اتفاق بیفتد، مضاف بر این در بودجهای که امسال ارائه شده در حالی که از یک طرف نگاه انقباضی حاکم بوده است و بسیاری از پروژه های عمرانی عملا با این روش دچار چالش خواهند شد، از طرفی هم بودجه برخی از نهادها مثل صدا و سیما افزایش معناداری پیدا کرده است که این با آن رویکرد دولت بر توزیع عادلانه بودجه سازگاری ندارد.
*اینکه گفتهاند عدم استقراض از بانک مرکزی خط قرمز دولت است، چطور؟
این نکته، نکته ای کاملا درست است و در یک نظام اقتصادی سالم بحث استقراض از بانک مرکزی مثل دست بردن در جیب مردم است اما چرا قبلا این اتفاقات افتاده است؟ آیا دولتهای گذشته نمی دانستند که چنین موضوعی می تواند برای اقتصاد کشور بسیار مخرب باشد؟ آنها می دانستند اما موضوع این است که در شرایطی که تولید داخل و میزان فروش نفت و سطح تعاملات با جهان خارج محدود بوده و از طرفی تولید در داخل با چالش مواجه شده و بحث های تورمی بوده و خزانه دولت خالی شده چاره ای جز استقراض از بانک مرکزی نداشتند.
من بسیار امیدوار هستم که تیم اقتصادی جناب آقای رئیسی بتوانند این اتفاق را انجام دهند و بر اساس قولی که دادند کسری بودجه و استقراض از بانک مرکزی را نداشته باشیم اما با این شرایطی که من می بینم به من اجازه دهید همانند مردم نگران باشم. شما الان دارید وضعیت نرخ ارز و شرایط تورم و بحث کالاهای اساسی را می بینید البته در شرایطی که ما داریم با طرف غربی مذاکره می کنیم خوب است و نباید پالسهای منفی مبنی بر خزانه خالی و.. داد اما به هر حال واقعیت های اقتصاد است و وضعیت کشور نشان می دهد ، هدف گذاری رشد اقتصادی ۸ درصدی، بسیار رویایی است.
*منظورتان این است که هدف گذاری های دولت آقای رئیسی را در بودجه سال ۱۴۰۱ واقع بینانه نیست؟
در برخی از حوزه ها، بحث میزان فروش نفت را که ۱میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در نظر گرفتند یا میزان قیمت ارز را تا حدی واقعیتر از بودجههای دوره گذشته انجام دادند، بحث افزایش پلکانی حقوقی که ایشان انجام می دهند به نظر من قابل دفاع است چون عمده افزایش حقوق برای دهکهای پایین بوده و بحث افزایش حقوق برای دهکهای بالا تا حدی جلویشان گرفته شد و این نگاه، نگاه عادلانهتری از بودجههای سالهای گذشته است. اینها مزیتهای بودجه سال ۱۴۰۱ است اما اعتبارات مناطق محروم به شدت دچار چالش خواهد شد و این نشان می دهد که نگاهی که برای تعیین بودجه بوده، نگاه عادلانهای نبوده است. نکتهای که امروز ایشان تحت عنوان پیش بینی رشد ۸ درصد عنوان کردند، من آن را متناسب با واقعیتهای اقتصادی کشور نمی دانم.
*به افزایش بودجه صدا و سیما اشاره کردید. چه نهادهای دیگری از نگاه شما وجود دارند که مانند صداوسیما هستند...
ما در کشور نهادهای فرهنگی داریم که وجود آنها ضرورت است اما در شرایط اقتصادی کلان کشور اولویت ما نیستند و خیلی از این نهادها در ردیفهای سال گذشته هم بودند اما الان که قرار است نگاه، نگاه انقباضی باشد در درجه اول باید کاهش اعتبار این نهادها در دستور کار قرار گیرد تا اینکه بخواهیم بحث زیرساختهای عمرانی در مناطق محروم را دچار چالش کنیم. اگر توجه ویژهای به محرومیت زدایی نشود مسلم بدانید که فاصله شاخصهای توسعه انسانی بین مناطق محروم و مناطق برخوردار، اگر تا الان فاصله معناداری بوده از این به بعد فاصله نجومی خواهد شد.
*پیش شرطهای رسیدن به هدف گذاریهای تعیین شده توسط دولت آقای رئیسی در لایحه بودجه چیست؟
ما برای رشد اقتصادی ۸ درصدی، سرمایه گذاری حداقل به سرمایه گذاری ۵۰ میلیارد دلاری خارجی نیاز داریم که امکان رخ دادن آن در شرایط فعلی کشور بسیار بعید است. حداقل این است که سطح تعاملات مان با جهان خارج، به گونهای باشد که برای سرمایه گذاری در کشور ترغیب شوند. من فعلا فضا را آماده تجربه چنین تحولی نمی دانم مضاف بر اینکه به ظرفیتهای تولید داخل همانطور که مد نظر رهبری بوده پرداخته نشده است و دولت سعی می کند که این ارتباط مالی را ایجاد کند که این قابل تقدیر است و ما حتما باید از رویکردهای مثبت تقدیر کنیم اما باید بر اساس واقعیتهای اقتصادی جامعه تصمیم بگیریم نه آنچه که دوست داریم اتفاق بیفتد.
***
احسان ارکانی: لایحه بودجه متن بدون جدول است/ شفاف و قابل نظارت هم نیست
انتخاب نوشت: ارکانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت : دوستان کاهش ردیفهای بودجه را دستاورد می دانند اما بر عکس این انتقاد وارد است که وقتی ردیفها را کم میکنند، حذف نمیشود بلکه در ردیف بودجه دستگاه بالاتر از خود، ادغام میشود.
احسان ارکانی درمورد اینکه گفته میشود لایحه بودجه، جدول ندارد گفت: «آنچه تا الان پیگیری کردهام، بودجهای که تحویل مجلس داده شده است، فقط خود متن است. این یک نقطه ضعف است چراکه اصل بودجه همان جداول است که مشخص میکند هر دستگاه، سازمان و مجموعهای چه قدر بودجه به آن تعلق میگیرد.»
وی درمورد غیرشفاف و کلی بودن لایحه بودجه، عنوان کرد: «درمورد بحث شفافیت هم ما این انتقاد را هفته گذشته به مسئولین سازمان برنامه و بودجه داشتیم. اگرچه دوستان کاهش ردیفهای بودجه را به عنوان یک دستاورد مطلوب در بودجه امسال تلقی میکنند اما بر عکس این انتقاد وارد است که وقتی ردیفها را کم میکنند، حذف نمیشود بلکه در ردیف بودجه دستگاه بالاتر از خود، ادغام میشود. مثلا دانشگاههای شهرستانی، ردیفشان میرود در دل مرکز استان یا مرکز استان ردیفش در دل وزارت علوم یا وزارت بهداشت میرود.»
ارکانی ضمن تاکید بر اینکه این اقدام حذف یا کاهش هزینه و بودجه نیست بلکه در واقع ادغام یا افزودن آن ردیف حذف شده به سر جمع اعتبارات همان دستگاه در یک سطح بالاتر است، گفت: «این مهم از نظر بنده به کمتر شدن شفافیت میانجامد. بدان معنا که به جای اینکه بودجه باز و قابلیت پایش بیشتر داشته باشد، این اعداد و ارقام در یکجا متمرکز میشوند که شفافیت، نظارت و رصدش دشوارتر میشود.»
این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش که حذف ردیف بودجه تاثیری در هموار کردن مسیر رانت و رانتخواری دارد یا خیر، اظهار کرد: «به صورت کلی اگر بخواهیم بگوییم، هرجا شفافیت کم باشد، امکان تحقق عدالت هم کمتر میشود. به طور فرضی اگر بودجه مراکز شهرستانی یک سازمان را که تا الان ردیف مستقل داشته است را در ستاد وزارتخانه در تهران ادغام کنید، فردا روزی ممکن است که سهم آن استان یا شهرستان به اندازه مناسبی که تا الان به آن پرداخت شده است، دیگر ممکن نباشد و سهمش در دل خود هزینههای ستاد وزارتخانه یا جاهای دیگری که مدیریتش در دست ستاد مرکزی است، برود. این امر با آن تفویض اختیارات، تمرکز زادایی و تحقق عدالت به ویژه به نفع شهرستانها و استانهای محروم، منافات دارد.»
- 12
- 3