دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۵۸ - ۰۴ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۳۵۰
مجلس

نماینده مجلس: بودجه ۱۴۰۲، بودجه‌ای غیرشفاف و تورم‌زاست

غلامرضا نوری‌قزلجه,نماینده مجلس
کلیات بودجه ۱۴۰۲ در شرایطی به تصویب مجلس رسید که منتقدانش آن را دارای ایرادات و اشکالات شکلی و ماهوی می‌دانند. مخالفان لایحه بودجه ۱۴۰۲ بر این عقیده‌اند که این بودجه، بودجه‌ای نیست که بتواند ادعاهای کاهش تورم و کاهش قیمت ارز و مسکن و طلا و هر آنچه رئیس‌جمهور در صحن علنی وعده تحقق آن را داده، برآورده کند.

کلیات بودجه ۱۴۰۲ در شرایطی به تصویب مجلس رسید که منتقدانش آن را دارای ایرادات و اشکالات شکلی و ماهوی می‌دانند. مخالفان لایحه بودجه ۱۴۰۲ بر این عقیده‌اند که این بودجه، بودجه‌ای نیست که بتواند ادعاهای کاهش تورم و کاهش قیمت ارز و مسکن و طلا و هر آنچه رئیس‌جمهور در صحن علنی وعده تحقق آن را داده، برآورده کند. به گفته نمایندگان و کارشناسان اقتصادی لایحه بودجه ارائه‌شده حداقل ۴۰ درصد تورم‌زا است و این میزان تورم‌زا‌بودن، به‌مثابه زنگ خطری برای اقتصاد و تولید کشور است. از‌این‌رو درباره ایرادات لایحه بودجه ۱۴۰۱ با غلامرضا نوری‌قزلجه، رئیس فراکسیون مستقلین مجلس یازدهم، گفت‌وگویی داشتیم.

نوری‌قزلجه در گفت‌وگو با «شرق» ایرادات این لایحه را برشمرد و همچنین صحبت‌های رئیسی درباره تحقق شعارهایش را رد کرد و گفت دولت سیزدهم آن‌طور که باید به وعده‌هایش عمل نکرده و لازم است رئیس‌جمهور دست به اصلاح و تغییر در کابینه‌اش بزند.

‌‌رئیسی در جلسه دفاع از کلیات بودجه ۱۴۰۲در مجلس ادعایی مبنی بر رشد اقتصادی و تحقق شعار ایجاد یک میلیون شغل را داد؛ به نظر شما دولت در‌این‌باره موفقیتی داشته است؟

به اعتقاد من وعده‌های که دولت سیزدهم تاکنون داده، محقق نشده‌اند. در کل هیچ‌یک از شاخص‌ها این موضوع را نشان نمی‌دهد. نه از نرخ ارز می‌توان چنین استنباطی داشت، نه از وضعیت تورم و نه حجم نقدینگی چنین حسی را به ما منتقل می‌کند. همه این موضوعات نشان می‌دهد که دولت تاکنون در تحقق وعده‌هایش توفیقاتی نداشته است. امیدواریم بعد از این موفق شود. در حوزه روابط خارجی قرار بود اولویت ارتباط با کشورهای همسایه باشد و ارتباطات منطقه‌ای توسعه بیشتری پیدا کند؛ اما در این حوزه هم برعکس عمل شده است. در بحث مذاکرات و احیای برجام هم همه چیز بر زمین مانده و اتفاق مثبتی رخ نداده و درباره لغو تحریم‌ها هم نه‌تنها گشایشی نشده، بلکه تحریم‌ها تشدید هم شده‌اند. اگر نگاهی هم به حوزه مسکن یا معیشت مردم بیندازیم، شاخصی پیدا نمی‌شود که بتوانیم بگوییم دولت در این حوزه‌ها موفق بوده است و رئیس‌جمهور بتواند در صحن مجلس درباره آن موضوعات ادعای گشایش را مطرح کند.

‌چقدر تیم اقتصادی دولت را در این شرایط نامناسب موجود دخیل می‌دانید؟

امیدوارم قبل از اینکه مجلس بخواهد اقدامی انجام دهد، خود رئیس‌جمهور دست به کار شود و تغییر و اصلاحی در کابینه اعمال کند، شاید بتواند به واسطه تغییر و تحول در کابینه موفقیتی به دست آورد. هرچند بدون ترمیم کابینه این اتفاق برای دولت قابل تحقق نیست؛ چراکه توان این کابینه در همین حد است و کاری بیش‌از‌این از دستش برنمی‌آید. به نظرم رئیس‌جمهور باید دایره سیاسی خود را وسعت دهد و تا این اندازه دنبال خالص‌سازی سیاسی و جناحی نباشد و از افراد متخصص و توانمند بدون توجه به نگاه سیاسی استفاده کند تا کشور از این شرایط ویژه خارج شود.‌ به اعتقاد من با وجود مدیران اجرائی فعلی اینکه دولت نتوانسته توفیقات چندانی داشته باشد، چیز عجیبی نیست؛ هرچند دوست داریم و کمک می‌کنیم و از ترمیم کابینه در دولت هم استقبال می‌کنیم.

مجلس بارها نشان داده که از ترمیم کابینه حمایت می‌کند؛ چراکه اگر سطح مدیریت اجرائی پایین باشد، این ضعف و فشار بر جامعه تحمیل می‌شود. پس مجلس باید با رأی و نظارت خود کارهایی انجام دهد که این فشار از دوش مردم برداشته شود. دولت هم باید با استفاده از نیروهای متخصص و توانمند و تغییر و اصلاح کابینه به نحوی عمل کند که وضعیت معیشت جامعه بهبود یابد، وضعیت اجتماعی بهتر شود، سرعت اینترنت افزایش یابد و به دنبال بهترشدن وضعیت جامعه باشد؛ اما به نظر می‌رسد برخی اعضای کابینه دولت دیگر توان ادامه راه را ندارند و رئیس‌جمهور باید این افراد را شناسایی و دست به تعویض و تغییر آنها بزند.

‌کلیات بودجه ۱۴۰۲ با وجود انتقادهای زیاد به تصویب مجلس رسید؛ نظر شما درباره این لایحه چیست و اشکالات آن را در چه زمینه‌هایی می‌دانید؟

ازجمله ایرادهای وارده به لایحه بودجه سال آینده تورم‌زابودن آن است؛ یعنی این لایحه پتانسیل تورمی حداقل ۴۰‌درصدی دارد که زنگ خطری جدی برای فعالیت‌های اقتصادی است. شاید این شدت تورم‌زابودن نسبت به سال‌های قبل کمتر باشد، ولی باز هم در اصل ماجرا تغییری ایجاد نمی‌کند. با توجه به اعداد و ارقام غیرواقعی که از منابع و مصارف در بودجه آمده است، باز هم منجر به رکود خواهد شد. در این شرایط افزایش ۵۷‌درصدی مالیاتی در بودجه ۱۴۰۲ هم خلاف شرایط رکودی است. در‌حالی‌که در این وضعیت باید معافیت‌های مالیاتی بیشتر شود تا میزان فعالیت‌ها و تولید افزایش یابد، در بودجه ۱۴۰۲ تکیه منابع بر افزایش مالیات است که به اعتقاد من این بودجه متکی بر مالیات، خلاف شرایط فعلی نوشته شده است. ازجمله ایرادات دیگر بودجه ۱۴۰۲ می‌توان به مشکلات مواد اولیه وارداتی اشاره کرد که هنوز اشکالات قبلی آن به قوت خودش باقی است.

همچنین با افزایش نرخ ارز، قیمت تمام‌شده مواد اولیه بسیار بالا خواهد رفت، در نتیجه کالا با قیمت گران‌تری دست مصرف‌کننده می‌رسد. متأسفانه بودجه ۱۴۰۲ با توجه به نقص‌ها و نوع نگارشی که دارد، همان خصلت تورم‌زا‌بودن و رکود را به همراه خواهد داشت. برخلاف انتظارات، اصلاح ساختار بودجه را هم که قرار بود لحاظ شود، در بودجه ندیده‌اند. این بودجه همان بودجه قدیمی است که سال‌ها با همان تبصره‌ها به مجلس می‌آید و هیچ تغییری نداشته است. علاوه بر موارد فوق، شفاف‌سازی که قرار بود نسبت به بودجه شرکت‌های دولتی انجام شود نیز همچنان اتفاق نیفتاده و حدود ۶۰ درصد منابع به سمت شرکت‌های دولتی بدون هیچ شفافیت و گزارشی سوق داده شده است.

نبود شفافیت در تبصره ۱۴، بحث هدفمندی یارانه‌ها در این حوزه و برخی ناترازی‌ها برای یارانه نان یا خرید گندم با عددی که در نظر گرفته‌اند، از دیگر مشکلات این بودجه است. با توجه به شرایط سیاسی و بین‌المللی امروز، درباره صادرات نفت و گاز و میعانات بیش از برآوردهای واقعی اعداد و ارقام در بودجه آمده است که می‌توان درباره آنها ایراد گرفت. حتی برای ناترازی انرژی در برق و گاز هم باید فکر اساسی می‌شد؛ چرا‌که یکی از مشکلات تولیدکنندگان قطعی برق و گاز مستمر است. بااین‌حال، در بودجه سال آینده به این بخش توجهی نشده است؛ بنابراین لایحه بودجه ۱۴۰۲ ایرادات جدی دارد که امیدواریم در کمیسیون تلفیق و کمیسیون‌های تخصصی و در نهایت صحن مجلس این ایرادات رفع شود و بودجه واقعی‌تری بسته شود که فشار کمتری بر جامعه تحمیل کند.

  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش