به گزارش ایسنا، چند هفتهای است که نمایندگان مجلس در حال بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه هستند. صبح امروز، شانزدهم آبان ماه، نمایندگان ماده ۷۵ این لایحه را مورد بررسی قرار داده و با بند ب این ماده موافقت کردند.
در این بند وزارت وزارت ارشاد مکلف شده است با همکاری سایر دستگاهها نسبت به راهاندازی سامانه رصد، پایش و سنجش مستمر شاخصهای فرهنگ عمومی، سبک زندگی مردم، مرجعیت رسانهای و وضعیت ارتباطات کشور اقدام کند.
هدف از در نظر گرفتن این بند در ماده ۷۵ و راهاندازی چنین سامانهای احصاء دقیق و آنلاین دادههای آماری مورد نیاز برای تسهیل پردازش، تحلیل دقیق و ایجاد بستر مناسب برای آیندهپژوهی روندهای سبک زندگی جامعه ایرانی اعلام شده و همچنین شناخت تحولات فرهنگی-ارتباطی و انتشار آنها مد نظر قرار دارد.
در بند ب ماده ۷۵ لایحه برنامه هفتم توسعه آمده است: «به منظور احصاء دقیق و برخط (آنلاین) دادههای آماری مورد نیاز به جهت تسهیل پردازش، تحلیل دقیق و ایجاد بستر مناسب برای آیندهپژوهی روندهای سبک زندگی جامعه ایرانی، شناخت تحولات فرهنگی-ارتباطی و همچنین انتشار آنها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف است با همکاری سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و مرکز آمار ایران و راهبری و نظارت مرکز رصد و برنامهریزی و ارزیابی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و با رعایت اصل بیستوپنجم (۲۵) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی مصوب سال ۱۴۰۱/۶/۳۰ نسبت به راهاندازی سامانه رصد، پایش و سنجش مستمر شاخصهای فرهنگ عمومی، سبک زندگی مردم، مرجعیت رسانهای و وضعیت ارتباطات کشور اقدام نماید.»
اظهارات موافقان و مخالفان راهاندازی سامانه رصد و پایش سبک زندگی مردم
معینالدین سعیدی در مخالفت با این بند بیان کرد: تجربه نشان داده که با روشهای این چنینی نمیتوان نسبت به ارتقاء شاخص عمومی اقدام کرد، ما در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ بندی آوردیم که اگر در هر مسجدی دو بار در روز نماز جماعت برگزار شود مشوق مالی برای آن در نظر گرفته میشود آیا با این روش میتوان مردم را نمازگزار کرد؟
وی در ادامه با بیان اینکه با راهاندازی سامانه رصد و پایش زندگی مردم نگرانیها در جامعه بیشتر میشود، اظهار کرد: سالهاست که با این روشها قصد داریم فرهنگ عمومی را ارتقاء دهیم اما به نتیجه نمیرسیم. نهادهایی که میلیاردها تومان در حوزه فرهنگی اعتبار دریافت میکنند باید اکنون پاسخگو باشند. مسئولان صداوسیما و نهادهای فرهنگی اکنون به جای آنکه مطالبهگر باشند باید پاسخگو باشند.
سید ناصر موسوی لارگانی در موافقت با راهاندازی سامانه رصد و پایش سبک زندگی مردم بیان کرد: آقای معینالدین سعیدی بحث را به انحراف بردند این درست است که ما در حوزه فرهنگی کوتاهی کردیم و باید سالها پیش برای حوزه فرهنگی ورود پیدا میکردیم ولی اکنون در برنامه هفتم توسعه احکامی آورده شده که میتواند مشکل را حل کند.
احمد راستینه، عضو کمیسیون تلفیق لایحه برنامه در دفاع از این مصوبه بیان کرد: امروز در دنیا آیندهپژوهی یک کار اساسی است و یک اصول شناخته شده علمی برای غلبه بر آسیبهای اجتماعی و پیشگیری از بسیاری از آسیبها در سطح جامعه به شمار میرود. در این حکم نیز ما به دنبال آیندهپژوهی بر روی کلان دادههای اجتماعی با رعایت اصل ۲۵ قانون اساسی یعنی حفظ محرمانگی دادههای افراد هستیم. از سوی دیگر رعایت قانون مدیریت دادهها تاکید شده است. اساسا اگر نیازی به دادههای فردی افراد باشد صرفا با تصمیم قضایی این موضوع امکانپذیر است. ایجاد یک سامانه جامع رصد و پایش کلاندادههای اجتماعی در آینده پژوهی بسیار مهم است.
در نهایت نمایندگان با این بند از لایحه موافقت کردند.
- 11
- 1