چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۲۲ - ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۵۱۸۵۳
مجلس

مجلس با اکثریت وزرای پیشنهادی موافقت می‌کند؟/ جزئیات جدید از جلسات جلیلی درباره کابینه پزشکیان

جلسه رای اعتماد به وزرای پپزشکیان,تصمیم مجلس برای کابینه پیشنهادی پزشکیان
پیش‌بینی‌ها بر این است قدرت تاکتیک «وفاق ملی» مسعود پزشکیان و هماهنگی‌اش با سطوح بالا بر هیاهو و جنجال‌های روی صحنه و پشت صحنه مخالفانش خواهد چربید و مجلس امروز او و کابینه‌اش را راضی به پاستور خواهد فرستاد.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: امروز فرصت پنج روزه مجلس شورای اسلامی برای تعیین تکلیف کابینه چهاردهم به پایان می‌رسد. صحن مجلس از ابتدای هفته جاری، ۲۷ مردادماه، صحنه حضور ۱۹ وزیر پیشنهادی مسعود پزشکیان و نطق‌های موافقان و مخالفانشان است. 

مجلس موظف است ظرف این پنج روز به جمع‌بندی رسیده و در روز پنجم تصمیم نهایی درباره اعتماد یا عدم اعتماد به اعضای پیشنهادی کابینه مسعود پزشکیان را بگیرد. 

بی‌تردید اگر مسعود پزشکیان از حمایت رهبر انقلاب برخوردار نبود و تاکتیک وفاق ملی‌اش نیز در جلب نظر اکثریت مجلس کارگر نمی‌افتاد، او و کابینه پیشنهادی‌اش امروز مغلوب و مقهور شلوغ‌کن‌های مجلس بودند. 

حالا اما با شواهد و قرائنی که ذکرش رفت، گمانه‌زنی‌ها بر این است که عمده وزرای پیشنهادی او امروز رأی موافق مجلس را خواهند گرفت؛ ولو اینکه رأی برخی‌شان پایین و ناپلئونی باشد. 

او دیروز در راستای تلاش‎هایش برای گرفتن رأی اعتماد همه ۱۹ وزیر پیشنهادی‌اش، سرزده و زمانی که مجلس در حال برگزاری جلسه رأی اعتماد به وزیر پیشنهادی کشور بود، به بهارستان رفت و این نکته کلیدی را برای چندمین بار یادآوری کرد که «هیچ وزیری بدون مشورت با سطوح عالی کشور، به مجلس معرفی نشده است.»

سپس در ادامه افزود: «همانگونه که دولت به شعار وفاق ملی عمل کرد، اکنون از مجلس و نمایندگان نیز انتظار می‌رود پایبندی به وفاق را در عمل نشان دهند.»

استقبال محمدباقر قالیباف از او و حمایت وی از وزرای پیشنهادی و دولت در جریان جلسات رأی اعتماد نیز حاکی از این بود که مسعود پزشکیان در تشکیل دولت خود نه تنها تاییدیه‌های لازم از سطوح بالادستی را گرفته، بلکه با رأس مجلس نیز در توافق و هماهنگی کامل است. 

به ویژه آنکه وقتی از رأس مجلس سخن می‌گوییم، اشاره به قالیبافی است که خودش لابی‌گر قهاری است؛ همین چند ماه پیش مخالفانش هر چه کوشیدند او را از کرسی ریاست مجلس پایین بکشند، نتوانستند و قالیباف به‌‌رغم اینکه در انتخابات متحمل افت رأی سنگینی شده بود، با مجموع رأی دوستانش به همراه میانه‌روها و اصلاح‌طلبان بار دیگر رئیس مجلس شد و رادیکال‌ها را ناکام گذاشت. 

آرای کمیسیون‌ها به وزرا نیز شاهد دیگری است بر اینکه احتمال قریب به یقین، مجلس امروز، پزشکیان را مسرور راهی پاستور خواهد کرد. 

به‌‌رغم تمام حواشی و نطق‌های «آتشین»؛ عمده کمیسیون‌های مجلس بجز موارد معدودی، به وزرای مسعود پزشکیان رأی موافق داده‌اند. 

 این شش نفر

با این حال رادیکال‌ها کماکان سخت مشغول کارند و تکاپوی آنها این احتمال را نیز قوت می‌دهد که در بهترین حالت نیز دست کم یکی از وزرای مسعود پزشکیان پشت سد مجلس، از سوار شدن بر قطار کابینه باز خواهد ماند. 

نه تنها در مجلس، بلکه در بیرون از مجلس نیز پاجوش‌های اصولگرا در تدارک مقدمات برای سدسازی در مقابل چند وزیر پیشنهادی پزشکیان هستند. 

نمونه‌اش شبکه نوپای «شریان»، منتسب به مهرداد بذرپاش است که دیروز بیانیه داده و از نمایندگان مجلس خواسته به ۱۳ وزیر پیشنهادی رأی اعتماد بالا بدهند. آن ۱۳ وزیر را هم نام برده که شامل آقایان اتابک، علی‌آبادی، پاک‌نژاد، سیمایی صراف، خطیب، رحیمی، مومنی، کاظمی، نظیرزاده، دنیامالی، نوری قزلجه، عباس صالحی و خانم صادق مالواجرد هستند. 

شریان اما در ادامه بیانیه‌اش به نمایندگان توصیه کرده که «درباره ۶ گزینه دیگر، قبل از تصمیم به شاخص‌های ۱۲ گانه اعلامی توسط امام خامنه‌ای درباره وزرا توجه بیشتری شود که عبارتند از: امین، صادق، متدین، باایمان، متشرع، کارآمد، از بن دندان معتقد به جمهوری اسلامی و نظام اسلامی، امیدوار به آینده، دارای نگاه مثبت به افق، نداشتن سوء‌سابقه، دارای اشتهار به پاکدستی و صداقت، دارای نگرش ملی و غرق نشدن در مسائل جناحی و سیاسی.»

کمیسیون مخالف

شش گزینه‌ای که چنین توصیه‌ای در مورد آنها شده، آقایان محمدرضا ظفرقندی، احمد میدری، عباس عراقچی، ستار هاشمی، عبدالناصر همتی و محمدرضا صالحی امیری هستند که اتفاقا طی روزهای گذشته بیشترین حواشی و تنش‌‌ها در مجلس حول محور این شش تن بوده به طوری که علی‌رغم موافقت اکثر کمیسیون‌ها با وزرای پیشنهادی، کمیسیون فرهنگی ابتدای هفته در جریان بررسی وزرا با ستار هاشمی برای تصدی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موافقت نکرد و اعلام کرد که صلاحیت وی مورد تایید اعضای این کمیسیون قرار نگرفت. 

همین کمیسیون، یعنی کمیسیون فرهنگی مجلس دیروز با تصدی صالحی امیری برای وزارت میراث و گردشگری نیز مخالفت کرد. افرادی چون امیرحسین بانکی‌پور (از طراحان لایحه حجاب)، مرتضی آقاتهرانی (دبیر کل پیشین جبهه پایداری)، حمید رسایی، بیژن نوباوه و امیرحسین ثابتی از اعضای این کمیسیون هستند. نگاهی به ترکیب آنها و جهت‌گیری سیاسی و فرهنگی‌شان می‌تواند گویای دلیل مخالفت این کمیسیون با دو وزیر پیشنهادی ارتباطات و گردشگری باشد. 

گذشته از آرای این کمیسیون‌، در صحن مجلس نیز وزرای یاد شده با مخالفت‌های تند جریان نزدیک به پایداری مواجه شدند. مشخصا دیروز کار مخالفت با صالحی امیری به پخش شب‌نامه میان نمایندگان هم رسید. 

«عنصر فعال در فتنه را می‌خواهید  وزیر کنید؟»

علی خضریان، نماینده عضو جبهه پایداری در مخالفت با وزیر پیشنهادی گردشگری پشت تریبون رفت و گفت: «آقای دکتر صالحی‌امیری در زمان فتنه ۸۸ در نامه‌ای ادعای تقلب در انتخابات را مطرح کرده است. می‌خواهیم به کسی که جزو عناصر فعال فتنه ۸۸ است رأی بدهیم تا وزیر میراث فرهنگی بشود؟!»

او در جریان نطق خود، برگه آبی‌رنگی را به عنوان مستند اظهاراتش نشان داد. در بخشی از این برگه‌ که در میان نمایندگان پخش شده بود، به نامه وزارت اطلاعات علیه صالحی امیری درباره حوادث سال ۸۸ اشاره و عناوینی همچون مشاوره به سران فتنه و اقدام علیه امنیت ملی برای او ذکر و گفته شده برای وی در این رابطه حکم جلب صادر شده که بنا بر مصالحی اجرایی نشده است.

خضریان با بیان اینکه دستگاه‌های امنیتی وقت باید جواب دهند که چرا حکم بازداشت صالحی اجرا نشده، افزود: «این آدم در فتنه نقش داشته، حالا می‌خواهید او را وزیر بکنید؟»

صالحی امیری البته چنین اتهاماتی را رد و تاکید کرد که از سوی نهادهای امنیتی و مقامات سپاه تایید شده که و هیچگونه اتهامی متوجه او نیست. 

دوئل «وفاق ملی» با تندروها

برگه‌ای که خضریان در دست داشت و به دست همه نمایندگان هم رسیده بود، با اعتراض و واکنش جدی رئیس مجلس مواجه شد و او ضمن آنکه مالک شریعتی را مسئول پخش شب‌نامه‌ها علیه صالحی امیری اعلام کرد؛ از جایگاه ریاست مجلس خطاب به وی گفت: «هم با انتشار کاغذ شما مخالفت شد و هم خلاف قانون آن را منتشر کردید.»

این تحرکات و تقلای حتی خلاف قانون، آخرین تلاش‌ها برای انداختن آن شش نفر از کابینه پیشنهادی است که باید امروز را هم منتظر ماند و دید که آن تلاش‌ها تا کجا به ثمر خواهد نشست؛ جملگی ناکام خواهد ماند و همین امروز تمامی ۱۹ کرسی وزارت در پاستور پُر خواهد شد یا ضرب شست رادیکال‌ها چنان خواهد شد که سه، چهار وزیر پیشنهادی را اوت خواهند کرد؛ یا اینکه در این زورآزمایی، نهایت توانشان انداختن یک وزیر خواهد بود. آن یک وزیر هم ممکن است صالحی امیری یا ستار هاشمی باشد. 

خود پزشکیان دیروز در ارزیابی‌اش از پیش‌بینی رأی اعتماد به اعضای کابینه گفت: «امیدوارم نمایندگان مجلس به همه وزرای پیشنهادی رأی بدهند زیرا ما هیچ وقت انکار نمی‌کنیم که بی‌عیب هستیم حتما عیب‌ها و نقص‌هایی داریم، اما برای وفاق و همدلی اگر با هم باشیم و دست به دست هم بدهیم مطمئناً می‌توانیم بسیاری از موانع را خیلی راحت از پیش رو برداریم، اما اگر با اختلاف جلو برویم حتی قوی هم باشیم مشکل پیدا می‌کنیم.»

تا این لحظه اما پیش‌بینی‌ها بر این است که قدرت تاکتیک «وفاق ملی» مسعود پزشکیان و هماهنگی‌اش با سطوح بالا بر هیاهو و جنجال‌های روی صحنه و پشت صحنه مخالفانش خواهد چربید و مجلس امروز او و کابینه‌اش را راضی به پاستور خواهد فرستاد.

***

جلسات سعید جلیلی درباره کابینه پیشنهادی پزشکیان از زبان یک نماینده

نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: در مورد رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی هیچ حساب و کتابی وجود ندارد. من خودم تازه وارد هستم و باید ببینم شرایط چگونه است کما اینکه عده‌ای می‌گویند مخالف هستند اما رأی موافق می‌دهند و یا بالعکس.

جلسه رای اعتماد به وزرای پپزشکیان,تصمیم مجلس برای کابینه پیشنهادی پزشکیان

خبرآنلاین نوشت: یک هفته بعد از اعلام اسامی وزرای پیشنهادی کابینه به مجلس و رفت و آمد وزرای پیشنهادی به کمیسیون‌ها خبری مبنی بر جلسه جلیلی با جمعی از نمایندگان مجلس واعضای کابینه دولت سیزدهم منتشر شد، درست یک روز قبل از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در صحن علنی.

اما جلسه جلیلی با نمایندگان آن هم با محور کابینه پیشنهادی ضرورتی دارد؟ ابوالفضل ظهره‌وند، نماینده مجلس که در دوران انتخابات از فعالین ستاد انتخابات جلیلی بود، در پاسخ به پرسش مذکور می‌گوید همه حق دارند، این قبیل جلسات را برگزار می‌کند.

ظهره‌وند این شفاف‌سازی را هم می‌کند که جلیلی درباره وزرای پیشنهادی صحبت نکرد و مانند هر جریان سیاسی دیگر خواسته اثرگذاری خود را در جریان دادن رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی داشته باشد.

سکوت این نماینده مجلس نزدیک به جلیلی درباره بی‌طرفی قالیباف در جریان مدیریت جلسات بررسی صلاحیت‌ها هم می‌تواند معنادار باشد، مخصوصاً آنجا که می‌گوید « الان چیزی نمی‌گویم و فردا ارزیابی می‌کنم.»

در ادامه گفتگو با ابوالفضل ظهره‌وند، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و از جمله حامیان جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری را می‌خوانید:

*آقای ظهره‌وند!  چهارمین روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه قرار به پایان رسید، فضای مجلس را چطور می بینید؟

در این چند روز موقعیت، برنامه، توانایی و شخصیت خود وزرای پیشنهادی را بررسی کردیم و این روند ادامه دارد. گزارش کمیسیون‌ها را هم شنیدیم که چه ارزیابی داشتند، از طرفی مخالفان و موافقان هم صحبت‌های خود را مطرح می‌کنند و انشاالله فردا رأی‌گیری می‌شود که در آن ساعت‌ها متوجه می‌شویم نمایندگان چه نظری درباره وزرای پیشنهادی کابینه دارند. اما فعلاً در حال ارزیابی توانایی‌ها هستیم.

*اینکه برخی اعضای فراکسیون انقلاب اسلامی در حمایت از دولت وفاق ملی صحبت می‌کنند، را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مفهوم این اقدام نمایندگان این نیست که مجلس یکدست به کابینه پیشنهادی رأی می‌دهند بلکه منظور این است که نمایندگان می‌خواهند تعامل حداکثری داشته باشند و کمک کنند که کابینه هر چه سریع‌تر شکل بگیرد، دولت داشته باشیم و آقای پزشکیان کار خود را شروع کند.

اما فراموش نکنید که دو مولفه کلیدی یکی داشتن صلاحیت‌های کاری و تخصصی است که حتما باید در برنامه وزرای پیشنهادی و پرسش و پاسخ‌ها مشاهده شود و نکته دیگر آن شرط لازم ملاک‌ها و معیارهایی بود که رهبری هم در دیدار نمایندگان مجلس مطرح کردند. لذا وزرای پیشنهادی باید تا بن‌دندان به نظام مقدس اسلامی اعتقاد داشته باشند، باید دارای سابقه خوب و پاکدست باشند. نکته بعدی در مورد شرط لازم مربوط به صلاحیت‌های علمی، تخصصی و تجربی است.

*با توجه به اینکه گفتید امکان دارد مجلس به همه وزرای پیشنهادی رأی اعتماد ندهد، به نظر شما امکان دارد کدام وزرای پیشنهادی از مجلس رأی اعتماد نگیرند؟ برای مثال شما وضعیت وزرای پیشنهادی نظیر آقای اتابک یا خانم صادق را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

درست نیست الان چیزی بگویم، چراکه هیچ حساب و کتابی وجود ندارد. من خودم تازه وارد هستم  و باید ببینم شرایط چگونه است کما اینکه عده‌ای می‌گویند مخالف هستند اما رأی موافق می‌دهند و یا بالعکس، از این‌رو باید مشاهده کنیم که فردا چه اتفاقی رخ می‌دهد و آن وقت آسیب‌شناسی کرد که چرا فلان وزیر رأی آورد و فلان وزیر رأی نیاورد.

*برخی از رسانه‌های منتسب به جریان تندرو مدعی جانبداری قالیباف از کابینه پیشنهادی هستند، به نظر شما قالیباف توانسته بی‌طرفانه جلسات مربوط به بررسی وزرای پیشنهادی کابینه را مدیریت کند؟

اگر نگاه حمایتی هم داشته باشد، بالاخره او نیروهایی در میان نمایندگان دارد که می‌توانند بر روی آرای آنها تاثیر بگذارند و مانند یک حزب اقدام می‌کند، البته اگر حمایتی باشد. در این صورت طبیعی است چراکه در جریان انتخابات ریاست جمهوری طیفی از نمایندگان با قالیباف همسو بودند.

در مجموع علاوه بر شروط لازم و کافی برای دادن رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی تاثیرات بیرون و درون مجلس و فراکسیون‌ها را هم باید لحاظ کرد، به همین دلیل می‌گویم باید تا فردا صبر کنیم که ببینیم نتیجه چه می‌شود، آن وقت می‌شود درباره این موارد نظر داد.

*تا اینجای کار نظر شما در مورد نحوه مدیریت مجلس توسط قالیباف در جلسات بررسی صلاحیت‌های وزرا به چه صورت است؟ آیا بی‌طرفانه بوده؟

فردا می‌توانم ارزیابی خود را بگویم الان چیزی نمی‌گویم.

*در خبرها آمده جلیلی در مورد وزرای پیشنهادی با جمعی از نمایندگان مجلس جلسه داشته، شما هم در این جلسه حضور داشتید؟

او در مورد ملاک‌هایی که باید توجه شود، نشستی داشته و من هم در آن نشست حضور داشتم.

*چه مواردی در نشست جلیلی با نمایندگان مطرح شد؟ ضمن اینکه چه لزومی دارد که فردی مانند جلیلی از این قبیل نشست‌ها برگزار کند؟

هر کسی حق دارد این کار را انجام دهد، در هر صورت او هم به نوعی کاندیدایی است که ۱۴ میلیون دارد. همانطور که گفتم بالاخره همه جریان‌ها می‌خواهند به نوعی تاثیر بگذارند و این طبیعی است. در حاضر بسیاری از نمایندگان وابسته به بسیاری از احزاب و جریان‌ها هستند.

در مجموع باید فردا مشاهده کنیم که چه نتیجه‌ای گرفته می‌شود و این نشان می‌دهد کدام جریان سیاسی می‌تواند موثر باشد، اثرگذاری خود را داشته باشد و از طرفی وزن‌کشی نمایندگان را هم می‌توان پیدا کرد.

*در جلسه جلیلی با نمایندگان چه ملاک‌ها و معیارهایی برای رأی اعتماد دادن به وزرای پیشنهادی مطرح شد؟

در این جلسه در مورد افراد صحبت نشد و بیشتر در مورد کلیات بحث کردند، برای مثال اگر قرار است درباره اقتصاد گفتگو شود در حال حاضر اقتصاد ما چه آسیب‌ها و نیازهایی دارد و باید چه مولفه‌هایی را انتظار داشت. لذا در جلسه مذکور جلیلی به هیچ عنوان در مورد  کاندیداهای وزارتخانه‌ها نظر نداد.

  • 14
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش