مجلسيها و دولتيها گرد هم آمدند تا براي وضعيت اضطراري خوزستان کاري کنند. براي استاني که در معرض حمله ريزگردها قرار گرفته و با مشکلاتي، از جمله قطعي آب و برق و تعطيلي بيمارستان، مدارس و دانشگاه مواجه شده است. فضاي حاکم بر جلسه، فضايي همدلانه است. علاوه بر اعضاي کميسيون انرژي که دعوتکنندگان اصلي اين نشست به شمار ميآيند، نمايندگان جنوب ايران نيز حاضرند تا گلايهها و پيشنهاداتشان را به گوش مسئولان دولتي برسانند.
بيژن زنگنه، وزير نفت، معصومه ابتکار، رئيس سازمان محيط زيست، حميد چيتچيان، وزير نيرو به همراه رئيس پدافند غيرعامل و رئيس سازمان بحران کشور، همگي به بهارستان آمدند تا در غروب روز گذشته تمهيدي براي اوضاع استثنايي خوزستان بينديشند. وزير جهاد کشاورزي نتوانست در اين نشست شرکت کند. او چند روزي است که در خوزستان مشغول کار است.
اسدلله قرهخاني، سخنگوي کميسيون انرژي درباره خروجي اين جلسه و جزئيات آن به «شرق» ميگويد: «در زمينه ريزگردها، برق و بهداشت و نفت صحبت شد. جلسه با حضور اعضاي کميسیون انرژي و مجمع نمايندگان خوزستان، سازمان مديريت و مناطق نفتخيز جنوب کشور برگزار شد. مشکلات استان از جهات گوناگون مطرح شد؛ يکي بحث خشکشدن تالابها و ديگري تغيير مسير آب و مباحث بهداشتي و خاموشيهاي پيدرپي که صبر و حوصله مردم را سر برده است. هر کدام از مسئولان از منظر مديريت مجموعه خودشان پاسخ گفتند و تصميمهايي اتخاذ شد».
اعتبار ٤٠٠ميلياردتوماني وزارت نفت براي مالچپاشي
پيشنهاد نمايندگان حاضر در جلسه اين بوده که هورالعظيم و تالاب شادگان به نوعي آبگيري شود و معصومه ابتکار نيز توضيح داده که هورالعظيم تا ٧٠ درصد آبگيري شده است. وزير نفت نيز تأكيد کرده که ديگر نيازي به خشککردن تالابها براي کارهاي اکتشافي نداريم و اگر در آينده ميدانهاي نفتي در تالابها باشد، در همانجا ميتوانيم سکو بزنيم.
قرهخاني همچنين به توضيح زنگنه در جلسه غروب روز گذشته اشاره دارد و اينکه «وزارت نفت هم ٤٠٠ ميليارد تومان براي مالچپاشي در نظر گرفته است. همچنين پيشنهاد شد وزارت نيرو يک ميليارد دلار به طريقي در بودجه خود بگنجاند تا از آن طريق بتواند مقرهاي سراميکي احداث کرده و آن را به مقرهاي سیليکوني تبدل کرده تا در بزنگاه بتوان برق اضطراري را متصل کرد».از ديگر جمعبنديهاي صورت گرفته در جلسه روز گذشته نمايندگان مجلس و دولتيها، رسيدن به جدول زمانبندي تقسيم کار بين دستگاهها براي پيشبرد و حل فوري مسئله خوزستان بود.
٢,٥ ميليارد دلار براي مناطق محروم و نفتخيز
پيشنهاد ديگر نمايندگان آنطور که سخنگوي کميسيون انرژي به «شرق» توضيح داده افزايش درصد بودجه مناطق نفتخيز کشور از فروش نفت بوده؛ بهطوريکه «در بودجه سه درصد از محل فروش نفت، سهم مناطق محروم و مناطق نفتخيز جنوب است، پيشنهاد کميسيون اين بود که دو درصد ديگر به اين بند اضافه شود با اين تأكيد که اين دو درصد صرفا به مناطق نفتخيز تعلق گيرد، بهاينترتيب در صورت تصويب در صحن علني مجلس، در بودجه ٩٦ حدود پنج درصد از ٥٠ ميليارد دلار حاصل از فروش نفت، به مناطق محروم و با تأكيد بر مناطق نفتخيز اختصاص خواهد يافت».
پيشبيني قرهخاني اين است که رقم فروش نفت در سال آينده به عددي بالاتر از ٥٢ ميليارد دلار خواهد رسيد. بهاينترتيب در صورت تصويب پيشنهاد کميسيون انرژي مجلس دهم، رقمي در حدود ٢,٥ ميليارد دلار سهم مناطق محروم و نفتخيز کشور خواهد شد.علاوهبراين، نمايندگان مجلس همچنين پيشنهاد دادهاند تا سه درصد ديگر از بودجههاي طرحهاي نفت و گازي صرف ايجاد زيرساختهاي عمراني و رفاهي مناطق نفتخيز شود.اگرچه علي لاريجاني در نشست روز گذشته در مجلس نبود، اما در گفتوگو با رئيس کميسيون انرژي مجلس وعده داده تا صد ميليون دلار از صندوق توسعه ملي براي کارهاي زودهنگام در خوزستان برداشت شود.
رئيس مجلس آنطور که قرهخاني به «شرق» خبر داده به رئيس کميسيون انرژي وعده داده تا در صورت هرگونه عدم موفقيت در اين زمينه در گفتوگو با مقام معظم رهبري مجوز اختصاص اين اعتبار را بگيرد».همچنين وزارت کشاورزي نيز اعلام کرده در ٣٥ هزار هکتار از زمينهاي منطقه درختکاري را از سر خواهد گرفت. وزير جهاد و کشاورزي به دليل پيشبرد اين پروژه هم اکنون در خوزستان به سر ميبرد. نمايندگان مجلس همچنين در اين جلسه پيشنهاد دادهاند تا آبهايي که از کارون به جاهاي ديگر رفته به سرچمشه کارون بازگردد و امکان گرفتن شعبه آب در مسير از کارون تعطيل شود.
نمايندگان جنوب کشور از استان بوشهر و خوزستان گرفته تا ايلام همگي در جلسه حاضر بودند. بيژن زنگنه همچنين به جمعآوري برخي گازهاي اسيدي (امتيال) و گاز فلر اشاره کرده که بناست در آينده نزديک به پتروشيمي رازي منتقل شود تا تبعات زيست محيطي اين گازهاي آلوده براي منطقه به حداقل ممکن کاهش يابد.همچنين نمايندگان در جلسه نسبت به سياستهاي ترکيه در دجله و فرات نکاتي را مطرح کردند که در آينده آن سياستها ميتواند بر وضعيت تالابها و هورهاي ايران اثر سوء بگذارد. در اين زمينه نيز بنا شد تا سازمان محيط زيست و وزارت امورخارجه پيگيري لازم را انجام دهند.
آمنه شيرافکن
- 19
- 2