دو رئيس دست در دست هم دادند و با حمايت خود از يك بند ضدکارگري، بخش اعظمي از نمايندگان مجلس را پشتسر خود بسيج كردند؛ دو رئيس، يكي از رؤساي كميسيونهاي مجلس و ديگري يك رئيس از جانب دولت. تا پيش از تصويب بند مربوط به معافيت مالياتي براي حقوقهاي پايين، همهچيز برابر بود. قرار بود حقوقهاي زير دو ميليونتومان از ماليات معاف شوند، اما اين ختم ماجرا نبود.
با پيشنهاد عجيب غلامرضا تاجگردون، رئيس كميسيون تلفيق و حمايت سيدكامل تقوينژاد، رئيس سازمان امور مالياتي كشور، از درنظرگرفتن سقف ١,٥ ميليونتوماني حقوق كارگران براي معافیت مالیاتی در مقابل سقف دو ميليونتوماني کارمندان دولت براي همين معافيت، خيل عظيمي از نمايندگان با تصور كسب درآمدزايي بيشتر براي دولت و با ناديدهگرفتن خط فقر گسترده ١١ميليوني در بين كارگران، به مصوبهاي نابرابر رأي دادند.
اين مصوبه اعتراضهاي گستردهاي را از سوي جامعه كارگري به دنبال داشت. البته اين فقط نمايندگان كارگري و برخي از نمايندگان مجلس نبودند كه نسبت به اين موضوع معترض بودند، بلكه با انتشار اخبار پيرامون اين موضوع، اعتراضات گستردهاي از سوي مردم نيز صورت گرفت كه در گروههاي اجتماعي هم دستبهدست شد.
پيشنهادي شفاهي به رأي گذاشته شد
جالب آنكه، پيشنهاد تاجگردون، قبلا نه مطرح و منتشر شده بود و نه اين پيشنهاد در قالب پيشنهادات كميسيون تلفيق مجلس، ارائه شده بود. همانجا، دقيقا در همان لحظه، الهام رسيد كه چنين كن و در نهايت بندي شفاهي، بدون پايه قانوني (بايد پيشنهادات بهصورت مكتوب براي نمايندگان از پيش ارائه شود) از سوي آقاي رئيس، به رأي گذاشته و تصويب شد.
جالب آنكه يكي از نمايندگان در توجيه اين اقدام غيرمنطقي گفته از آنجا كه حقوق كارگران زير يك ميليونتومان است، درنظرگرفتن معافيت مالياتي ١,٥ميليوني منطقي است. اين يعني، اگر چنين نكنيم، درآمد بيشتري از كف دولت ميرود.
بااينحال نمايندگان ديگري هم بودند كه حواسشان جمع بود و در همان لحظه اعتراض كردند. مهرداد لاهوتي، نماينده لنگرود، يكي از اين نمايندگان بود. لاهوتي در اين رابطه به «شرق» ميگويد: «به آقاي لاريجاني تذكر دادم كه اين بيعدالتي است. هيچجا در لايحه نوشته نشده بود كه تفاوت در پرداخت ماليات بين كارگران و كارمندان وجود داشته باشد، اين از كجا آمده؟» او ميگويد: «در ادامه اين اعتراض، رئيس مجلس دستور رسيدگي دوباره به كميسيون تلفيق را داد».
تخطی کمیسیون تلفیق از دستور لاریجانی
به گفته لاهوتي، نمايندگان مخالف اين مصوبه، پيگير آن هستند اين موضوع دوباره در كميسيون تلفيق مورد بررسي قرار گيرد. اين سخن او در حالي است كه خبرها از مجلس نشان از آن دارد كه كميسيون تلفيق، وقعي به دستور آقاي رئيس نداده و با وجود درخواست تعدادی از نمایندگان و همچنین تأکید لاریجانی، مصوبه تبعیض معافیت مالیاتی حقوق بین کارگران و کارمندان که با پیشنهاد عجیب تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق، مصوب شده بود، ديروز در کمیسیون تلفیق بودجه بررسی نشد.
لاهوتي با بيان اينكه اين مصوبه بهصورت غلط تصويب شده، ميگويد: «اعتراض كرديم چنين چيزي در قالب مصوبه كميسيون تلفيق مطرح نشده بود، پيشنهاد نمايندگي هم چاپ نشده بود و فقط آقاي تاجگردون شفاها نظر خود را مطرح كرد و نظر شفاهي او را آقاي رئيس به رأي گذاشت كه براساس آييننامه جايگاه قانوني ندارد». او ادامه ميدهد: «آقاي لاريجاني نبايد اين كار را ميكرد. حالا هم فشار ميآوريم كه كميسيون تلفيق به اين موضوع دوباره رسيدگي كند و اميدواريم كه موفق شويم».
با اين مصوبه مخالفت كردم
محسن بيگلري، ديگر نماينده مجلس هم در گفتوگو با «شرق» ميگويد: «اعتراض كرديم، اما اين پيشنهاد به رأي گذاشته شد و رأي آورد اما بنويسيد ما رأي نداديم». بيگلري ميگويد: «حقوق كارمند و كارگر تفاوتي ندارد كه اين دو را جدا كردند. گفتند كارگران علاوه بر حقوق، بهصورت جانبي دريافتيهايي دارند!».
او تأكيد ميكند: «بايد حقوق زير دو ميليون تومان معاف از ماليات باشد. جداكردن اين دو معنا ندارد».
جامعه كارگري در مقابل اين اجحاف آشكار سكوت نميكند
علي خدايي، عضو شورای عالی کار هم در گفتوگو با «شرق» هنوز اميدوار است كه مجلس اين مصوبه را بازپس گيرد و اصلاحش كند. او در زمان گفتوگو نميدانست كه اين مصوبه يك روز پس از تصويب هم با وجود تأكيد رئيس مجلس، قرار نيست بررسي شود.
خدايي ميگويد: «ظاهرا مجلس تصميم گرفته اين مصوبه را پس بگيرد و با تذكر آقاي لاهوتي به رئيس مجلس، مصوبه به كميسيون تلفيق برگشته است». او با بيان اينكه، جامعه كارگري نميتواند در مقابل چنين اجحاف آشكاري سكوت كند، ميگويد: «چنين مصوبهاي، تبعيض آشكار است و اجحاف از اين واضحتر نميتواند رخ دهد كه در بين حقوقبگيران تفاوت قائل شويم».
خدايي ادامه ميدهد: «با توجه به پايينبودن سطح دستمزد كارگران، كارگران مجبورند براي جبران فاصله دستمزد و هزينههاي زندگي، با شيفت اضافه، اضافهكاري کنند تا خلأ درآمدي خود را پر كنند. حالا در چنين شرايطي، مجلس در اقدامي تأسفبرانگيز، ماليات بر همين دستمزد اندك وضع كرده كه كاملا با روح مالياتستاني كه بايد منطبق بر عدالتخواهي باشد، مغاير است».
حاكميت نگاه درآمدمحور به جاي نگاه عدالتمحور
عضو شورای عالی کار معتقد است: «دريافت ماليات بايد با محور ايجاد عدالت باشد، اما گويا نگاه درآمدمحور حاكم است و بهاين خاطر است كه شاهد چنين تبعيضهايي هستيم».
او در بيان استدلال خود اينگونه ادامه ميدهد: «توجيه يكي از نمايندگان درباره اين مصوبه آن بود كه چون حداقل دستمزد كارگران زير يك ميليون تومان است، سقف يكونيم ميليون تومان مناسب است و چون درآمد كارمندان بيشتر است، سقف دو ميليون. اين موضوع نشان میدهد چون دستمزد كارگران پايينتر است، اگر سقف دو ميليون را براي آنها در نظر بگيريم، ممكن است درآمد بيشتري را از دست بدهيم. بنابراين سقف را پايينتر گرفتيم كه درآمد بيشتري كسب شود».
خدايي با تأكيد بر اينكه اين اقدام، با روح مالياتستاني مغاير است، تصريح ميكند: «ماليات بايد از افراد پردرآمد گرفته شود، زيرا افراد پردرآمد از خدمات اجتماعي بيشتري استفاده ميكنند تا افراد كمدرآمد. بنابراين بايد ماليات از آنها گرفته شده و خرج فقرا شود. اما عملا اين نگاه ديگر وجود ندارد كه شاهد چنين تصميمهايي از سوي مجلس هستيم».
دستمزد پیشنهادی ۳میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی کارگران برای سال ۹۶
عضو شورای عالی کار همچنين شب تصويب اين مصوبه در مجلس با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری گفته بود: «برآورد پیشنهادی ما برای حداقل دستمزد کارگران در سال ۹۶ حدود دومیلیونو ۶۰۰ هزار تومان تا سهمیلیونو ۳۰۰ هزار تومان است».
- 18
- 6