دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۵۵ - ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۶۶۸۰
مجلس

وقتی حکم خیالی کرسنت دستاویز استیضاح تصنعی زنگنه می‌شود؛

پاس گل دلواپسان به اماراتی‌ها

محسن کوهکن,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

ماجرا از یک اشتباه لپی تعمدی شروع شد؛ وقتی محسن کوهکن، نماینده لنجان و عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس، در نطق میان‌دستور خود اعلام کرد: «وزیر نفت باعث شده است هفته گذشته به پرداخت ۱۸ میلیارد دلار خسارت محکوم شویم»؛ رقمی غیرمستند که البته ارتباطش را یک خبرگزاری وابسته به دلواپسان به کرسنت مرتبط کرد. در پی این اخبار ضد‌و‌نقیض، روز گذشته یکی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی حرف از کلید‌خوردن استیضاح بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت ایران، به ‌واسطه پرونده کرسنت پترولیوم خبر داد؛ خبری که به گفته ابوالفضل ابوترابی، عضو جبهه پایداری، تاکنون ۱۸ امضا جمع کرده است.

 

البته این نماینده در گفت‌وگو با «شرق» حتی حاضر به بیان نام یکی از امضاکنندگان نامه نشد که همین مسئله و البته سخنان دیگر او در این گفت‌وگو، این ظن را تقویت کرد که اصلا در مجلس خبری از استیضاح نیست. این نماینده در‌ حالی تأکید دارد حکم دادگاه آمده و ایران هم جریمه ۱۸میلیاردی را به جان خریده که یک منبع آگاه در وزارت نفت در گفت‌وگو با «شرق» اعلام کرد هنوز نتیجه دادگاه درباره کرسنت با وجود پایان شور در‌این‌باره، اعلام نشده و احتمالا تا یکی، دو ماه آینده این نتایج اعلام خواهد شد.

 

این‌طور که به نظر می‌رسد، نمایندگان دلواپس سوژه جدیدی برای سرگرمی پیدا کرده‌اند تا با رو‌کردن نتیجه پرونده‌ای که حتی دادگاه هنوز برایش حکمی صادر نکرده، پای وزیر نفت را به مجلس بکشانند. آن‌هم درست پروند‌ه‌ای که به واسطه تلاش‌های بی‌وقفه همین نمایندگان و یارانشان، به ضرر ایران پیش رفت و جریمه‌ای قطعی را برای کشور به همراه آورد؛ جریمه‌هایی که البته هنوز نتیجه آن اعلام نهایی نشده است. 

 

‌ هنوز حکم نهایی صادر نشده است

«شرق» برای ردیابی صحت‌و‌سقم آنچه از سوی این دو نماینده بیان شد، به وزارت نفت مراجعه کرد. هرچند وزارت نفت حاضر نبود اظهارنظری رسمی در این زمینه ارائه دهد و بر آنچه تعهد سکوت در حین بررسی موضوع دعوا در دادگاه است پایبند بود، یک منبع آگاه از این وزارتخانه از آخرین اخبار دراین‌باره خبر داد.  به گفته این منبع آگاه، هنوز دیوان داوری دادگاه لاهه رأی نهایی را صادر نکرده است، اما روند دادرسی به پایان رسیده و هیئت داوری در شور، در حال بررسی هستند و طبق تجربه قبلی، احتمالا در یکی، دو ماه آینده رأی نهایی را اعلام کنند. 

 

او با اشاره به روند دادرسی می‌گوید: روند دادرسی به نحوی است که آنها تا قبل از صدور رأی نهایی، هیچ اطلاعاتی درباره حکم به کسی نمی‌دهند. در نتیجه هنوز کسی نمی‌داند حکم چیست. 

 

‌ رفتار  شبهه‌انگیز   دلواپسان

این مقام آگاه با بیان اینکه ارقامی که از سوی برخی نمایندگان مجلس مطرح می‌شود، بسیار مشکوک است، می‌افزاید: یک مدت گفتند ایران ۳۴ میلیارد دلار جریمه شده است، زمانی حرف از ۵۸ میلیارد دلار بود و حالا هم حرف ۱۸ میلیارد دلار مطرح شده است. جالب آنکه وکلای ایران در دادگاه کرسنت پترولیوم می‌گفتند خیلی وقت‌ها، طرف اماراتی در دادگاه سند و مدرکی که برای اثبات دعوا ارائه می‌دهد، بریده جرائد ایران و حرف‌های دلواپسان داخلی است. او با بیان اینکه چنین خط‌دادن به طرف مقابل در دادگاهی که منافع ملی را پیگیری می‌کند، بسیار عجیب و مشکوک است، ادامه می‌دهد: آنها می‌گویند وقتی افراد مسئول در ایران از نماینده مجلس گرفته تا مقام سابق، چنین ارقامی را مبنی ‌بر جریمه عنوان می‌‌کنند، پس ما حق داریم این ارقام را در قالب جریمه از ایران طلب کنیم. 

 

‌ پاس  گل  به  اماراتی‌ها

به گفته او، در اینکه ایران در نتیجه این دادرسی محکوم می‌شود، شکی نیست؛ زیرا ایران قرارداد کرسنت را در دولت احمدی‌نژاد نقض کرده است. با‌این‌حال، طرف اماراتی داعیه این ارقام عجیب‌و‌غریبی را که این افراد ارائه می‌دهند، نداشته است. در‌واقع این دلواپسان ‌گرامی به اعضای شرکت کرسنت، پاس گل می‌دهند. نمی‌دانیم بیان این صحبت‌ها به این معناست که با اماراتی‌ها هماهنگ هستند؟ اما آن‌قدر می‌دانیم که امارات در دادگاه به حرف‌های داخل ایران استناد می‌کند. 

 

‌ منافع ملی را حساب نمی‌کنند

این مقام آگاه در وزارت نفت بیان می‌کند: شورای عالی امنیت ملی منعی را در بیان جزئیات پرونده در روند دادرسی مطرح کرده بود تا منافع ملی خدشه‌دار نشود؛ زیرا در اصل اطلاع‌رسانی در‌این‌باره خلاف موازین حقوقی است. این مسئله را هم وزارت نفت رعایت کرده است و هم طرف کرسنتی در امارات، اما این‌گونه که به نظر می‌رسد، منافع ملی برای برخی دلواپسان داخلی مطرح نیست. 

 

رأی قطعی، ۱۸ میلیارد دلار جریمه برای ایران است

در همین رابطه، با طراح استیضاح زنگنه نیز گفت‌وگو كردیم تا علت این اقدام را بیان كند؛ هرچند جمع‌كردن امضا برای استیضاح را حتی تاكنون كسی تأیید نكرده است و به نظر یك بازی رسانه‌ای است. ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجف‌آباد و عضو جبهه پایداری، در گفت‌وگو با «شرق» از علت طرح این استیضاح این‌گونه می‌گوید: آقای زنگنه در دوره قبل برای رأی اعتماد قول دادند پرونده كرسنت را به سرانجام برسانند.

 

ریاست‌جمهوری نیز قسم جلاله خوردند كه اگر رأی اعتماد به زنگنه بدهید، سه‌ماهه كرسنت را به نتیجه می‌رسانیم. ما تأكید كردیم داوری تا قبل از روی‌كار‌آمدن آقای زنگنه و مبادلات لوایح طرفین هم به نفع ما بود. این اتفاق در زمان آقای زنگنه رخ داده بود و مطرح كردیم كه آمدن آقای زنگنه دلیلی است برای اینكه فسادی در پرونده كرسنت اتفاق نیفتاده است و در نتیجه رأی پیروز را به رأی باخت ایران تبدیل كرد. آقای زنگنه این موضوع ر ا نقد كرد و گفت به این موضوع مشرف است و می‌تواند این موضوع را حل كند.  او با بیان اینكه حالا سه ماه كه هیچ، شش سال گذشته است، ادامه می‌دهد: شاهدیم در كرسنت و در رأی قطعی به ۱۸ میلیارد دلار جریمه محكوم شده‌ایم. 

 

‌ رأی را در اختیار دارید؟

رأی را كه دست من نمی‌دهند، اكنون در حال اجرای آن هستند. 

 

‌ چگونه است كه وزارت نفت می‌گوید حكمی تاكنون صادر نشده است؟

رأی صادر شده و قطعی هم هست. 

 

‌ مستندات شما چیست؟ وزارت نفت آن را رد می‌كند. 

 

وزارت نفت ان‌شاءالله وقتی در صحن علنی آمد، مستندات را هم می‌بیند و متوجه می‌شود. 

 

‌ شما كه گفتید مستندات را در اختیار ندارید!

 

الان مستندات را به كسی نمی‌دهیم، وقتی آقای زنگنه به مجلس آمد، مستندات را برای مردم ایران به نمایش می‌گذارم. وقتش كه شد ان‌شاءالله در صحن!

 

‌ وكلای پرونده ایران می‌گویند به حرف‌های برخی از نمایندگان مجلس و مسئولان دولت آقای احمدی‌نژاد مبنی‌ بر جریمه‌شدن ایران در ارقام گوناگون، از سوی طرف اماراتی استناد می‌شود و حتی آنها داعیه این ارقام كلان را هم ندارند.

نظر شما در این زمینه چیست؟

(با تعجب) منظور شما این است كه داور بین‌المللی به آرا و ارقام داخل ایران نگاه می‌كند و رأی می‌دهد؟

 

‌ داور نه، طرف اماراتی به این ارقام استناد می‌كند. 

 

طرف مقابل كه ملاك ما نیست. رأی داوری ملاك است و آن هم كتبی است. مكانیسم داوری در زمان انعقاد قرارداد تعیین شده و طرفین حق اعتراض دارند. طرف اماراتی كه ملاك نیست، هر حرفی می‌خواهد بزند، بزند! اشاره ما در همه‌جا رأی داور بین‌المللی است كه به‌ صورت كتبی ارائه شده است. 

 

‌ این رأی چه زمانی صادر شده است؟

جزئیات را در صحن اعلام می‌كنم. 

 

‌ با جزئیات دیگر كاری ندارم، چه زمان این رأی صادر شده؟

همه را در صحن علنی خدمت مردم ایران اعلام می‌كنیم تا در جریان ریز اتفاقات باشند. 

 

‌ این تناقض كلام شما را چگونه با آنچه وزارت نفت می‌گوید، روشن كنیم؟

وزارت نفت وقتی آمد به صحن و مستندات ما را دید، آن‌موقع هم ببینم منكر می‌شود. وزارت نفت تا حالا واكنش رسمی نشان نداده است. 

 

‌ بله، بر اساس قانون و حكم شورای عالی امنیت سكوت كرده است. این اطلاعات از داخل وزارت نفت به ‌صورت غیررسمی بیرون آمده است. 

 

به وزارت نفت بگویید برای ۱۳.۸ میلیارد دلار آن مراجعه كنند به فیلم مستندی كه آقای جنتی دو سال قبل در مجلس ارائه كردند. آن دیگر مستند است. بیش از چهار میلیارد باقی‌مانده نیز مستنداتش را در جلسه صحن علنی اعلام می‌كنم. 

 

‌ اگر یادتان باشد، شورای عالی امنیت ملی اعلام كرد این موضوع تا زمانی كه پرونده در دادرسی است، رسانه‌ای نشود و همه طرفین منافع ملی را در نظر بگیرند. یادتان می‌آید؟

آن زمان پرونده در دادرسی و صدور رأی بود و مصلحت نبود این صحبت‌ها مطرح شود. اكنون رأی قطعی است و هفته پیش شورای عالی امنیت ملی درباره چگونگی اجرای آن تصمیم گرفته است. آن زمان باید همه ما از نظر بین‌المللی یك صحبت می‌كردیم، اما اكنون رأی قطعی است و اگر صحبت شود، مشكلی نیست و تأثیری روی رأی دادگاه ندارد. 

 

 وقتی هنوز اعلام نتیجه قطعی محل مناقشه است، بیان این موضوع كمی عجیب است. با‌این‌حال، آن زمان كه شورای امنیت ملی این موضوع را مطرح كرده بود، شما آن را رعایت كردید و اظهارنظری نداشتید؟

ما درباره كرسنت صحبت نكردیم، اما درباره لزوم مجازات عاملان اصلی آن، بله در نطقم تقاضا كردم به‌شدت با آنها برخورد شود. بله رعایت كردم!

 

 این حرف شما هم تناقض دارد. حالا كه برای استیضاح رأی جمع كرده‌اید، چند رأی جمع شده و چند امضا نیاز است؟

۱۰ امضا نیاز است كه امروز با امضای نمایندگان به ۱۸ امضا رسید. 

 

 امضاكنندگان چه كسانی هستند؟ می‌خواهم با آنها نیز صحبت كنم. 

 

الان در ذهنم نیست. 

 

 حتی یك نفر هم به یاد ندارید؟

نه یادم نیست. ان‌شاءالله همه را به‌موقع علنی می‌كنم. 

 

این گفت‌وگوی كوتاه با این نماینده، در پرونده‌ای كه می‌توانست برای صدور گاز به امارات به نفع ایران باشد و با سنگ‌اندازی دلواپسان در همان سال‌ها به بن‌بست خورده بود و ورق را به ضرر ایران برگردانده بود، این پرسش را بیش از پیش تقویت می‌كند كه منافع ملی دقیقا كجاست؟ چه كسانی اصولا اندیشه این مرزوبوم را دارند و چه كسانی برای زمین‌زدن مخالفان از حربه‌های مختلف استفاده می‌كنند؟  

 

sharghdaily.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش