گفته میشد که روز دوشنبه قرار بود جلسهای در شورای نظارت بر صدا و سیما با حضور علی میرباقری، معاون سیما و علی فروغی، مدیر شبکه سه برای بررسی علل حذف برنامه ۹۰ برگزار شود؛ اما این جلسه برگزار نشد و قرار است دوشنبه آینده برگزار شود. این اتفاق بهانهای شد تا درباره نوع نظارت شورای نظارت و فاصله عملکرد آن با انتظارات مردم و افکار عمومی، با سیداحسان قاضیزاده هاشمی، نماینده مجلس و عضو این شورا گفتوگو کنیم. او معتقد است که سردترین دوره روابط میان شورا و صدا و سیما در دوره مدیریت ضرغامی و سرافراز وجود داشت و اکنون شورا نسبت به گذشته به مراتب مؤثرتر شده است. این گفتوگو را بخوانید.
** حضور آقای فروغی، مدیر شبکه سه و میرباقری، معاون سیمای سازمان صدا و سیما به درخواست کدام بخش شورا بود و آیا چنین حضوری سابقه داشت؟
برگزاری این جلسه، پیشنهاد نمایندگان مجلس حاضر در شورای نظارت بود. اما درباره سابقه حضور مدیران صدا و سیما در جلسات شورا، دو هفته قبل شاهد حضور آقای آخوندی، معاون سیاسی و سایر مدیران این حوزه سازمان بودیم که درباره موضوعات مربوط به سیل با آنان گفتوگو شد. این جلسه هم با پیشنهاد نمایندگان مجلس حاضر در شورا برگزار شد. همچنین پیشنهاد دیگری برای برگزاری جلسه دیگری با موضوع ستاره مربعها و نحوه درآمدها و شفافیت مالی صدا و سیما ارائه کردیم که برای این جلسه باید آقای مهدوی مهر، مدیرکل بازرگانی و آقای بازرگانی معاون اداری-مالی صدا و سیما حضور داشته باشند.
** محور جلسه درباره اطلاعرسانی سیل که با حضور آقای آخوندی معاون سیاسی برگزار شد، چه بود؟
نحوه اطلاعرسانی و پوشش اخبار مربوط به سیل را بررسی کردیم. نقطه نظراتی داده شد و برخی موضوعات استانی و برخی ملی بوده و بعضاً از آنان قدردانی و تشکر شده است.
** در جلسه با آقایان فروغی و میرباقری چه مسائلی را بررسی خواهید کرد و اساساً نظرات و جمعبندیهای شورای نظارت تا چه اندازه بر عملکرد سازمان مؤثر است و نفوذ دارد؟
شورای نظارت، جایگاه قانون اساسی دارد و مبنای آن یکی از اصول قانون اساسی است که در این شورا، نمایندگان قوا حضور دارند. از دولت و قوه قضائیه، نمایندگان رئیس جمهوری و رئیس قوه قضائیه در این شورا حضور دارند، اما نمایندگان مجلس حاضر در شورای نظارت با رأی صحن مجلس انتخاب میشوند و این یعنی از عقبه و پشتیبانی ۲۹۰ نماینده مجلس برخوردار هستند. بنابراین ما مانند قوای دیگر، حتی نمایندگان رئیس مجلس هم نیستیم، بلکه نمایندگان منتخب کل مجلس برای حضور در این شورا هستیم که این بار من و آقای کاتب حضور داریم. مطالبات نمایندگان نیز به صورت پیوسته به ما منتقل میشود و ما هم آن را دنبال میکنیم. یکی از موضوعاتی که برای ما مهم بود و بسیار زیاد به ما منعکس شده بود، علل و عوامل حذف برنامه ۹۰ بود که آن هم مطالبات زیادی از جانب نمایندگان مختلف در مجلس بود.
** مشخصاً مطالبه نمایندگان چه بود؟ میخواستند علت حذف برنامه را بدانند یا خواستار بازگشت برنامه ۹۰ روی آنتن هستند؟
علت و عوامل و اینکه راههای برون رفت از وضعیت موجود چیست. اینها موضوعاتی است که باید با آقای میرباقری و فروغی صحبت کنیم.
** افکار عمومی بر این باور است که این جلسات نتیجه ندارد.
اینطور نیست. این موضوعات در جلسه جمعبندی و تبدیل به یک گزارش نهایی میشود که این گزارش به سازمان صدا و سیما و نیز در صورت نیاز به مسئولان کشور هم منعکس میشود.
** برگزاری جلسه با موضوع برنامه ۹۰ در شورای نظارت، دیرهنگام نیست؟ به نظر میرسد سرعت عمل شورا نسبت به تحولات صدا و سیما یا انتظارات مردم پایین است.
مسأله حذف برنامه ۹۰ یک بار در شورا بحث شد و ماحصل این بحث، دعوت این دوستان از صدا و سیما به شورا بود. بنابراین پیشتر این موضوع به بحث گذاشته شد و براساس پیشنهاد ما، قرار شد برای بررسی بیشتر موضوع و شنیدن دلایل صدا و سیما که لازم است از آن مطلع باشیم، این جلسه برگزار شود. زیرا مسئولان صدا و سیما حتماً برای اقدامات خود دلایلی دارند که ما در این جلسه از آن دلایل مطلع خواهیم شد.
** این دلایل را به مردم خواهید گفت؟ زیرا صدا و سیما یک تریبون یکطرفه است و به پرسشهای سایر رسانهها پاسخگو نیست و تنها به اطلاعیههای رسمی بسنده میکند.
ما جمعبندی جلسات شورا را اطلاعرسانی میکنیم. مجموعه مذاکرات جلسات شورای نظارت، علنی نیست، اما مجموعه جمعبندی گزارش شورا را از طریق دبیرخانه اطلاعرسانی میکنیم.
** موضوع آقای محمد سرافراز، رئیس سابق صداو سیما و انتقال اسنادی به خانم میرقلی خان که به تازگی بحث برانگیز شده را هم بررسی خواهید کرد؟
چون آقای سرافراز مسئولیتی در صدا و سیما ندارد، این مسأله هم برای طرح در شورای نظارت موضوعیت ندارد.
** اما در مقدمهای که آقای سرافراز بر نامه خانم میرقلیخان نوشته، به برخی جبههبندیهای درون سازمان صدا و سیما اشاره کرده است.
هر جایی که شورای نظارت ورود میکند، میتواند به دلیل دریافت یک شکایت یا گزارش از شخص یا اشخاص باشد. اگر شکایت یا گزارشی برسد، شورا ورود خواهد کرد، آن هم اگر موضوعات مربوط به صدا و سیما باشد. اما اقداماتی که اکنون آقای سرافراز انجام میدهد، مربوط به حوزه صدا و سیما نیست و ایشان هم در این سازمان مسئولیتی ندارد که بخواهیم اظهارات یا اقدامات ایشان را بررسی کنیم.
** درباره جلسه آقای آخوندی، گفتید که از آنان تشکر هم کردید. اما سؤال افکار عمومی این است که شورای نظارت ابزار اجرایی برای اثرگذاری یا تغییر رویه این سازمان را ندارد.
باید توجه کرد که نظارت شورای نظارت، پسینی است، پیشینی نیست. باوجود این از این شورا گزارشهای متعددی به مراجع مختلف ارسال میشود؛ اول از صدا و سیما گزارشگیری میکنیم و بعد مراجع مختلف هم گزارشهای خود را ارسال میکنند. سابقه شورا نشان داده که برخی از این گزارشها خدمت مقام معظم رهبری هم ارسال شده است، همچنین در مواردی گزارش به سران قوا یا مراجع نظارتی ارسال شده است. بنابراین، اینکه گفته شود شورای نظارت اصلاً اثربخش نیست، چنین چیزی را قبول ندارم.
** اما این اثربخشی مستقیم نیست، بلکه به واسطه رهبری یا دیگر نهادهای نظارتی است.
اینکه شورا بخواهد به صورت مستقیم به صدا و سیما امر و نهی کند، طبعاً این رویه وجود ندارد و همان طور که گفتم، نظارت ما پسینی است. اما صدا و سیما مکلف است که براساس قانون، همه گزارشها، اسناد و موضوعات مورد نیاز شورا را در اختیار شورا قرار بدهد. تاکنون هم در دوره مدیریت آقای علی عسگری، همکاری مدیران این سازمان با شورا بسیار خوب بوده است، این درحالی است که در ادوار گذشته چنین همکاری را نداشتیم و گاه پاسخ مکاتبات شورا هم داده نمیشد، علی رغم اینکه صراحت قانونی وجود داشت.
** منظور شما دوره آقای ضرغامی است؟
در دوره آقای ضرغامی و حتی دوره آقای سرافراز سردترین روابط میان این سازمان و شورا برقرار بود. سوابق نشان میدهد در اواخر دوره آقای ضرغامی این سردی روابط شدت گرفت و رابطه به حداقل رسیده بود، اما اکنون رابطهها مبتنی بر احترام فی مابین است، گزارشها داده شده و نقدها گفته میشود، حرفها زده میشود. ما در جاهایی شاهد اجرای نظرات شورا هستیم که در برخی موارد نیز با تأخیر اجرا میشود. در نهایت قبول دارم که ما میتوانیم از این هم محکمتر، قویتر و فعالتر باشیم، اما محدودیتهای زیادی خود شورا دارد که بخشی از آن ظرفیتهای اندک دبیرخانه شورا است که نیازمند فعالسازی بیشتر است. به این هم قائل هستم که وضعیت فعلی شورای نظارت و رابطه با صدا و سیما، نسبت به دوره آقایان سرافراز و ضرغامی، قطعاً نقشآفرینی و تأثیرگذاری شورا در این دوره به مراتب بیشتر است.
- 11
- 5