چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۱۱ - ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۷۱۷۷
مجلس

امیدی ها آبستراکسیون کردند انتخابات هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی به تعویق افتاد

سهم فراکسیون‌ها از کرسی ریاست کمیسیون‌ها

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

امیدی‌ها بالاخره بعد از چند شکست، یک روز موفقیت‌آمیز را در بهارستان تجربه کردند، روزی که برای آنها همراه بود با کسب کرسی ریاست کمیسیون‌های اقتصادی و بهداشت مجلس. هر چند در این میان کرسی ریاست کمیسیون آموزش و تحقیقات را به رقیب اصولگرای خود وا نهادند. اما اهمیت هیچ‌کدام از این تحولات به انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نمی‌رسد، انتخاباتی که دیروز به تعویق افتاد.

در واقع چه بسا نتیجه انتخابات آن کمیسیون به اندازه همه کمیسیون‌های دیگر می‌تواند کام جریان برنده را شیرین کند. آن هم در روزهای سخت رویارویی با فشارهای امریکا و تلاش‌های دیپلماتیک دولت که هر جریانی می‌خواهد بیشترین تأثیر را روی آن بگذارد و حرف خود را قوی‌تر به کرسی بنشاند.

آبستراکسیون امید یا تأخیر اصولگرایان؟

قرار بود دیروز مهم‌ترین خبر بهارستان خبر انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی باشد. انتخاباتی که انجام نشد تا انجام نشدنش گمانه‌ای باشد بر شدت گرفتن دوقطبی‌ها در این کمیسیون. چرا که تعویق این انتخابات حاصل نوعی آبستراکسیون در این کمیسیون بوده. آنطور که گزارش شده، این آبستراکسیون حاصل اعتراض امیدی‌ها به تأخیر حضور اعضای اصولگرا و مستقل کمیسیون در جلسه دیروز بوده است.

صبح دیروز اصلاح‌طلبان روی نامزدی «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه» رئیس فعلی کمیسیون توافق کرده بودند و «مصطفی کواکبیان» رسماً اعلام انصراف از نامزدی کرد. ابهام‌ها در سوی دیگر ماجرا بود؛ جایی که اصولگرایان می‌بایست بین «مجتبی ذوالنور» و «علاءالدین بروجردی» به یک گزینه برسند. در این شرایط برخی از مستقلین مجلس هم در انتظار تعیین تکلیف اصولگرایان برای همراهی با آنها بودند.

این توافق تا ظهر دیروز بین «ذوالنور» و «بروجردی» به نتیجه نرسید تا آنها در جلسه‌ای پیش از جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس که قرار بود در آن انتخابات برگزار شود، برای انتخاب یکی از این دو دست به رأی‌گیری استمزاجی زدند و نهایتاً نام «ذوالنور» نماینده اصولگرای قم و منتقد سرسخت دولت به عنوان نامزد نهایی بیرون آمد. اما اصولگرایان به تنهایی نمی‌توانستند «ذوالنور» را به ریاست کمیسیون برسانند و همین هم آنها را ترغیب به برگزاری جلسه با طیف مستقلین کرد تا بلکه چند رأی از این مجموعه هم نصیب آنها شود. جلسه‌ای که آنقدر به طول انجامید که باعث اعتراض امیدی‌ها و ترک جلسه توسط آنها شد. یک عضو کمیسیون امنیت ملی که نامش عنوان نشده درباره این جلسه به خبرگزاری فارس گفته که در توافق صورت گرفته برای ریاست «ذوالنور»، ۱۲ نفر حضور داشتند.

او مدعی شده که «در همین حال «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه» به همراه «مصطفی کواکبیان» ساعت ۱۴ در محل کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور یافتند و وقتی متوجه شدند ۱۲ نفر در این طرف توافق می‌کنند،‌ وقتی دیدند وضعیت مناسب نیست، با خود گفتند اگر این تعداد در جلسه حضور یابند قطعاً همه جایگاه‌های هیأت رئیسه را می‌گیرند لذا جلسه را ترک کرده و آن را به هم زدند.» این در حالی است که همین فرد به «فارس» گفته است که جلسه اصولگرایان و مستقلین برای توافق بر سر ترکیب هیأت رئیسه کمیسیون تا ساعت ۱۴ و ۲۰ دقیقه به طول انجامیده بود. البته «اردشیر نوریان»، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره اتفاق دیروز به خانه ملت گفته است که «حدود نیم ساعت ۱۱ نفر از اعضای کمیسیون امنیت ملی در محل کمیسیون منتظر شروع جلسه بودند تا انتخابات هیأت رئیسه برگزار شود.

چندین بار دبیر کمیسیون را به جلسه‌ای که اعضای فراکسیون نمایندگان ولایی و برخی دیگر از نمایندگان تشکیل داده بودند، فرستادیم، اما همچنان در محل کمیسیون امنیت حاضر نشدند. این تعداد از نمایندگان عمداً با تأخیر در جلسه حاضر شدند تا رأی‌گیری برگزار نشود، به همین دلیل جلسه کمیسیون امنیت برگزار نشد.» اصولگرایان و از جمله همین نماینده مصاحبه‌کننده با فارس معتقد هستند که ریاست «ذوالنور» در کمیسیون با همین ۱۲ رأی تقریباً تضمین و قطعی است. اما «علیرضا رحیمی» عضو فراکسیون امید در گفت‌وگو با «ایران» این ادعا را رد کرد و گفت که اعضای فراکسیون مستقلین مجلس هماهنگ و تشکیلاتی رأی نمی‌دهند لذا این ادعا که ذوالنور ۱۲ رای قطعی دارد واقعیت ندارد.

به گفته او حداقل رای فلاحت پیشه از کف رأی امیدی‌ها در کمیسیون بیشتر است. حالا با این ترتیب انتخابات کمیسیون امنیت ملی مجلس به جلسه بعدی این کمیسیون یعنی یکشنبه هفته آینده موکول شده است. همین مدت زمان یک هفته‌ای می‌تواند زمینه‌ای باشد برای تحولات بیشتر و تغییر صف‌کشی‌ها برای سرنوشت کمیسیون امنیت ملی که به نظر می‌رسد امسال سخت‌تر از همیشه گره خورده است.

دو کرسی جدید برای امید با وجود کناره‌گیری «عارف»

اتفاق مهم دیروز اما در دو کمیسیون اقتصادی و آموزش و تحقیقات رخ داد. جایی که فراکسیون امید یک کرسی ریاست را به رقیب داد و یک کرسی را از رقیب گرفت. دیروز نقطه پایان ریاست یک‌ساله «محمدرضا عارف» در کمیسیون آموزش بود و دوباره با رأی اعضا «محمدمهدی زاهدی» جایگزین او شد. «زاهدی» در چهار سال مجلس نهم و دو سال اول مجلس دهم هم در همین سمت بود.

«عارف» البته نامزد کرسی ریاست نشد و اصلاح‌طلبان به جای او «فاطمه سعیدی» را پیش فرستادند. «زاهدی» از خیلی‌ قبل‌تر خود را برای این انتخابات آماده کرده بود اما اتفاقات انتخابات هیأت رئیسه مجلس اصلاح‌طلبان را به این نتیجه رسانده بود که اگر «عارف» در این کمیسیون هم به هر دلیلی رأی نیاورد، اتفاق بدی برای آنها خواهد بود. خصوصاً اینکه تلاش آنها برای رساندن «علی مطهری» به کرسی ریاست کمیسیون فرهنگی نیز ناکام مانده بود. برای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم آنطور که یکی از اعضای هیأت رئیسه فراکسیون امید برای «ایران» روایت کرده، اصولگرایان از خیلی قبل‌تر رأی نزدیکان «لاریجانی» را هم به نفع «زاهدی» جلب کرده بودند و احتمال رأی‌آوری «عارف» تقریباً از بین رفته بود. نشانه این را هم می‌شود در رأی ۱۲ به ۹ کمیسیون به «زاهدی» و «فاطمه سعیدی» دید. در مقابل در کمیسیون اقتصادی با یک اتفاق تقریباً پیش‌بینی نشده «الیاس حضرتی» اصلاح‌طلب جای «محمدرضا پورابراهیمی»  اصولگرا را گرفت و به کرسی ریاست رسید.

بدین ترتیب امیدی‌ها توانستند ریاست این کمیسیون مهم مجلس را بعد از ریاست ۳ ساله «پور ابراهیمی» از اصولگرایان بگیرند. در کمیسیون بهداشت هم اوضاع به کام اصلاح‌طلبان بود و «علی نوبخت» با کسب ۱۴ رأی کرسی ریاست این کمیسیون را از «حسینعلی شهریاری» که ۶ رأی داشت، پس گرفت. «نوبخت» در دو سال اول مجلس هم در این سمت بود. همچنین در کمیسیون اجتماعی «عبدالرضا عزیزی» عضو فراکسیون مستقلین در حالی به جایگاه ریاست برگشت که «سلمان خدادادی» اصولگرا ترجیح داد برای سال چهارم مجلس دهم نامزد این جایگاه نشود.

اصولگرایان ۷ به ۳ از امیدی ها پیشی گرفتند

 پیش از این هم انتخابات هیأت رئیسه ۸ کمیسیون دیگر مجلس برگزار شده بود که طی آن «جمشید جعفرپور» اصولگرا در رقابت با «علی مطهری» بر کرسی ریاست فرهنگی نشست. «غلامرضا تاجگردون» در ریاست کمیسیون برنامه و بودجه، «الهیار ملکشاهی» در ریاست کمیسیون حقوقی و قضایی، «محمدجواد کولیوند» در ریاست کمیسیون شوراها، «احمد علی کیخا» در ریاست کمیسیون کشاورزی، «عزیز اکبریان» در ریاست کمیسیون صنایع، «فریدون حسنوند» در ریاست کمیسیون انرژی و «محمدرضا رضایی» در ریاست کمیسیون عمران ابقا شده بودند.

بدین ترتیب سهم فراکسیون امید از ریاست کمیسیون‌های تخصصی مجلس به عدد ۳ رسید؛ «تاجگردون»، «حضرتی» و «نوبخت». آنها سال گذشته هم همین تعداد کرسی را داشتند با این تفاوت که در انتخابات امسال ریاست کمیسیون‌های آموزش و فرهنگی را از دست دادند و در مقابل ریاست کمیسیون‌های آموزش و اقتصادی را گرفتند. سهم مستقلین هم ریاست دو کمیسیون کشاورزی و اجتماعی یعنی «کیخا» و «عزیزی» شد. اصولگرایان ولایی اما  ریاست ۷ کمیسیون فرهنگی، حقوقی، شوراها، صنایع، انرژی، عمران و آموزش را از آن خود کردند.

iran-newspaper.com
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش