آبستراکسیون
آبستراکسیون یا نصاب شکنی برای زمانی استفاده میشود که در هنگام رأی گیری، گروهی از نمایندگان مجلس به صورت عمدیِ به قصدِ جلوگیری از تصویب یک لایحه یا از اکثریت انداختن مجلس، حاضر نمیشوند.
آبستراکسیون در لغت، به معنای مانع شدن است و زمانی که نمایندگان پارلمان با استفاده از ابزار قانونی برای جلوگیری از اخذ تصمیم و تصویب قانون، عملی را انجام میدهند که این جلوگیری میتواند با استفاده از طرح موارد وقت گیر در زمان رأی گیری، ارائهٔ نطق های پیاپی، خروج از صحن مجلس برای از اکثریت انداختن مجلس و لغو دستور یا لایحهٔ موردبحث صورت می گیرد.
آبستراکسیون در معنای وسیع تر، به اقداماتی که در جهت جلوگیری از تصویب یا نهایی شدن یک تصمیم و قانون در نشست رسمیِ نمایندگان است، اطلاق می شود که گروهی از نمایندگان مجلس یا پارلمان یک کشور، این اقدامات را در پیش می گیرند. ازجملهٔ این اقدامات می توان به ترک نشست علنیِ مجلس و نرسیدن تعداد نمایندگان حاضر به حد نصاب قانونی برای برگزاری نشست اشاره کرد.
نمونه ها
۲۷ نفر از نمایندگان فراکسیون نانوشتهٔ جوانان مجلس در پانزدهم آبان ۱۳۵۹ در یک هماهنگی، مجلس را ترک کردند؛ یعنی دقایقی قبل از این که مجلس دربارهٔ پیمان نامهٔ الجزایر، رأی گیری کند. پس از اجرای این آبستراکسیون، مجلس از اکثریت افتاد و طبق آئین نامه در ظهرِ همان روز، ختم جلسهٔ علنی اعلام گردید و قرار شد که در جلسهٔ علنیِ هفتهٔ آینده، ادامهٔ بیانیهٔ الجزایر، مورد بررسی قرار گیرد. همین مسأله باعث شد تا رؤیاهای رئیس جمهور ایالات متحدهٔ آمریکا به نام جیمی کارتر تحقَّق نیابد. دوره ی ریاست این رئیس جمهور ، یک دوره بود.
در جلسهٔ ۱۴ آبان ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی ایران، اظهارات مهدی کوچک زاده و برخی از نمایندگانِ مخالف طرح سؤال از محمود احمدی نژاد به این شرح بود که صحن علنی را در اعتراض به اعلام وصول این طرح، ترک می کنند ولی رییس مجلس ایران به نام علی لاریجانی با بیان اینکه چنین کاری، خلاف آئین نامهٔ مجلس است»، گفت:فراکسیونی، خلاف قانون عمل کرده که به نام اصولگرایان، آبستراکسیون کند.
عده ای از اصولگرایان در جلسهٔ ۳ مهر ۱۳۹۷ مجلس شورای اسلامی ایران، تهدید کردند که برای تصویب لایحه FATF در جلسهٔ رأی گیری شرکت نمی کنند.
گردآوری: بخش سیاست سرپوش
- 18
- 4