یکشنبه ۰۹ دی ۱۴۰۳
۱۴:۵۴ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۱۷۷۹
مجلس

آغاز جلسه علنی مجلس/ رسیدگی به ۵ سوال از وزرای خارجه و دادگستری

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
جلسه علنی نوبت عصر مجلس شورای اسلامی لحظاتی قبل به ریاست علی لاریجانی آغاز شد.

به گزارش ایسنا، رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات در خصوص حادثه آتش سوزی مدرسه دخترانه در زاهدان، بررسی گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات در خصوص پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی در دستور کار نمایندگان قرار دارد.

بیشتر بخوانید:

همچنین رسیدگی به سوالات مصطفی کواکبیان نماینده تهران و تعدادی دیگر از نمایندگان و عبدالکریم حسین زاده و تعدادی دیگر از نمایندگان و محمد حسین قربانی به همراه تعدادی دیگر از نمایندگان از وزیر امور خارجه و سوالات آقایان جهانبخش محبی نیا نماینده میاندواب و حسن کامران نماینده اصفهان از وزیر دادگستری در دستور کار نمایندگان است.

حسین‌زاده در سوال از ظریف: مثل کسانی نیستیم که به شیوه غیردوستانه گاندو می‌سازند

 عبدالکریم حسین زاده در جلسه علنی عصر امروز (دوشنبه ۷ مرداد)  مجلس و در جریان طرح سوال خود از وزیر امور خارجه درباره رژیم حقوقی دریای خزر ضمن قدردانی از ظریف به خاطر ایستادگی‌هایش برای تامین منافع ملی گفت: سوال از رژیم حقوقی دریای خزر به این معنا نیست که ما به فرزندان این سرزمین تردید داریم اما این حق را برای خود قائلیم که به کشورهای پیرامونی با دیده شک و تردید نگاه کنیم.

نماینده مردم نقده افزود:ما مثل کسانی نیستیم که به شیوه غیردوستانه گاندو می‌سازند و علیه چهره‌هایی که هستی‌شان را برای تعالی کشور هزینه کردند تهمت سازی می‌کنند اما حافظه تاریخی ما این حق را به ما می‌دهد که به روسیه بدبینی قطعی داشته باشیم. معاهدات قبلی هم حکم می‌کند که کنوانسیون و قراردادها را با دید تردید نگاه کنیم.

وی ادامه داد: کشورهای مقابل ایران به دنبال چه چیزی هستند یا چه مخاطره‌ای احساس کردند؟،اینکه این کشورها چه چیزهایی مد نظرشان هست که در کنوانسیون گنجانده نشده و یا اینکه ظرف مکانی و زمانی قراردادها چه بوده ما را وادار به پرسشگری می‌کند.

حسین زاده افزود:شما گفتید در حوزه دریایی تفاهم کردید که قدرت نظامی خارجی در دریای خزر حضور پیدا نکند که این به معنی حضور قوای نظامی داخلی است اما تقابل نظامی بین کشورهای حاشیه خزر به چه شکلی خواهد بود.

وی گفت:شما گفتید ما کنوانسیون را نهایی نکردیم اما در عین حال قزاقستان، ترکمنستان و روسیه همکاری‌شان را شروع کردند. این نشان می‌دهد ما در این حوزه دچار عقب ماندگی خواهیم شد. ضمن اینکه با توجه به شیب دریای خزر به سمت ایران و استخراجی که آنها شروع کرده‌اند تمام هزینه‌ها به دوش ایران خواهد بود.

حسین زاده افزود: در ایام امضای کنوانسیون یکی از چهره‌های شناخته شده روسیه مصاحبه‌ای کرد و گفت که سهم ایران از خزر ۱۰ درصد است. این سوالاتی را ایجاد کرد، آیا شما سفیر روسیه را احضار کردید و سعی کردید اذهان مردم را شفاف کنید که از روسیه آسیب نمی‌بینید. البته روسیه حمایت‌های استراتژیکی از ایران در موارد خاص داشته اما منفعت تجاری خود را هم برده است. ما هم باید منافع ملی‌مان را در نظر بگیریم.

این نماینده مجلس ادامه داد: طبق اصول متعدد قانون اساسی کمترین تغییرات در خطوط مرزی ایران غیر ممکن است و باید در مجلس به رای گذاشته شود و نیازمند چهار پنجم رای نمایندگان است.

وی تاکید کرد:‌ در دورانی که روسیه اسباب تجزیه ایران را به وجود آورد آیا روسیه هزینه تجزیه ایران را داد. چرا ما باید بر خلاف منشور ملل متحد در مورد تجزیه کشورها نسبت به چهار کشور دیگر حق برابر حاکمیتی پیدا کنیم. حتما حق حاکمیتی ۵۰ درصدی ایران باید لحاظ شود و حق حاکمیتی کشور تجزیه شده بین سایر کشورها تقسیم شود.

وی خطاب به ظریف گفت: من شما را وطن پرست و وطن دوست می‌دانم اما موضوع این است در این ظرف زمانی که شما تحت فشار هستید آیا موقعیت زمانی مناسبی برای قرار گرفتن در میز مذاکره بود، در حالیکه کشوری مثل روسیه هر قدر هم دوست ما باشد دوست منافع ملت خودش است.

حسین زاده با تاکید کرد: کنوانسیون نیازمند چهار پنجم رای نمایندگان است، اگر مجلس آن را مصوب نکند چه شرایطی خواهیم داشت و دولت چه پیش بینی دارد. ما باید پیرامون حق حاکمیتی ایران ابهام زدایی جدی کنیم تا این تلقی ایجاد نشود که به دنبال امتیاز دهی به روسیه و کشورهایی هستیم که مردم به آنها بدبین هستند و سابقه آنها را در عهدنامه گلستان و ترکمانچای داریم. کشور روسیه و سایر کشورهای طرف ایران در رژیم حقوقی خزر بدانند در صورتیکه منافع ملی ایران سر سوزنی به مخاطره بیفتد مجلس از آن گذشت نخواهد کرد.

کواکبیان در سوال از ظریف: سازندگان سریال گاندو احتمالا از تضعیف دستگاه دیپلماسی پشیمان هستند

مصطفی کواکبیان امروز در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی درباره کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر که در قالب سوال از وزیر امور خارجه مطرح کرد،گفت بدون اینکه مبحث رژیم حقوقی دریای خزر در کمیسیون امنیت ملی مورد بررسی قرار گیرد، اعلام شد که در مرداد سال ۹۷ این کنوانسیون به تصویب رسیده است. یک سال از زمان طرح سوال ما گذشته است. مسائل و شرایط بین المللی نیز نسبت به گذشته تغییر کرده است و ما به جهت دلسوزی برای منافع ملی این سوال را مطرح کرده ایم.

وی ادامه داد: برخی رسانه های ضد نظام ماجرای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را به گونه ای جلوه دادند که گویا نظام جمهوری اسلامی کل دریای خزر را بخشیده و نمایندگان نیز سکوت کرده اند. لذا ما از وزیر امور خارجه خواستیم که در این خصوص توضیحاتی را ارائه دهد.

عضو کمیسیون امنیت ملی با بیان اینکه فعالیت هایی که آقای  ظریف در عرصه دیپلماسی و در راس دستگاه دیپلماسی دارند برای همه آشکار است،اظهار داشت: برخی افرادی که سریال گاندو می‌سازند نیز حتماً برای خودشان تفکری دارند. البته این سریال نیز با دلجویی مقام معظم رهبری مواجه شد. احتمالاً آنها نیز از تضعیف دستگاه دیپلماسی پشیمان باشند.

کواکبیان با بیان اینکه دریاچه خزر بزرگترین دریاچه دنیا است که دو کشور ایران و روسیه قبل از فروپاشی شوروی آن را محاصره کرده بودند، گفت: بعد از فروپاشی شوروی ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان نیز به روسیه اضافه شدند و در حال حاضر ۵ کشور ساحلی وجود دارد که باید درباره این دریاچه نظر دهند.

وی گفت: دیدگاهی بر اساس نظرات حقوقی معتقد است طبق ماده ۱۲۳ کنوانسیون حقوق دریاها، در صورت عدم وجود قانون جامع بین المللی، توافقات کشورهای اطراف دریا به عنوان قانون محسوب می شود. ماده ۷۴ این قانون نیز در مورد فلات قاره توافق کشورهای ساحلی را اصل می داند.

عضو فراکسیون امید مجلس اظهارداشت: در طول تاریخ، ما دو قرارداد با روسیه داشته ایم. یکی قرارداد ایران و روسیه در سال ۱۳۰۰ که گفته شده ایران و شوروی به صورت مساوی حق استفاده از دریای خزر را دارند. قراردادی نیز در سال ۱۳۱۹ هجری شمسی به تصویب رسید که جزئیات رژیم حقوقی دریانوردی مشخص شد. غیر از این دو عهدنامه، هیچ توافقی بین ایران و روسیه در مورد دریای خزر وجود ندارد.

کواکبیان گفت: بر اساس قواعد اول سهم ما از بستر و زیربستر دریای خزر ۵۰ درصد است.

وی با بیان اینکه متاسفانه برخی کشورهای حاشیه دریای خزر دیدگاه دیگری را در زمان آقای احمدی نژاد مطرح کردند که پاسخ لازم را نگرفتند،اظهار داشت: در آنجا اعلام شد که توافقات دوجانبه ای بین کشورها وجود دارد و طول ساحل را مبنا می دانند. بر اساس این نگاه، سهم ایران از دریای خزر حدود ۱۱ درصد است و عده ای در برخی دستگاه ها معتقدند ما باید به همین ۱۱ درصد قانع باشیم.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: ما معتقدیم اگر نگوئیم هرکدام از آن ۵ کشور ۱۲.۵ درصد و روی هم ۵۰ درصد سهم از دریای خزر دارند باید اعلام کنیم ملت ایران هرگز به کمتر از سهم ۲۰ درصد از دریای خزر قانع و راضی نخواهد بود.

کواکبیان با بیان اینکه ملت ما سابقه خوبی از روسیه ندارد و سابقه تاریخی بدی از روسیه در ذهن داریم،می گوید: اوایل پیروزی انقلاب، روسیه در ارتش ما نفوذ کرد و حتی در حد وزیر دفاع به ارتش ما نفوذی فرستادند.

وی با تاکید بر اینکه در عرصه دیپلماسی، مبنا منافع ملی است، گفت: ما نباید دوست دائمی و یا دشمن دائمی داشته باشیم. بجز رژیم صهیونیستی. روسیه در حال حاضر به عنوان متحد استراتژیک ما محسوب می شود.

این نماینده مجلس با بیان اینکه ما در خصوص سوریه، منطقه، همراهی هایی را با روسیه داشتیم،گفت: اما در همراهی با روسیه با توجه به سوابق تاریخی، باید با تردید نگاه کرد. در تدوین رژیم حقوقی دریای خزر باید منافع ملت ایران لحاظ شود.

کواکبیان تاکید کرد: قراردادهای دوجانبه بین کشورها به هیچ عنوان برای رژیم حقوقی دریای خزر به رسمیت نمی شناسیم و برای ما سندیت ندارد و به هیچ عنوان به کمتر از ۲۰ درصد سهم ایران از بستر و زیربستر دریای خزر قانع نخواهیم بود.

وی گفت: در قرارداد نهایی باید مباحث زیست محیطی و امنیت ملی و همچنین نحوه بهره برداری از منابع دریای خزر مدنظر قرار گیرد.

این نماینده مجلس با انتقاد از عدم بهره برداری دقیق از منابع شیلات، نفت و آب از دریای خزر، گفت: ۴ کشور همسایه در بهره برداری از منابع انرژی، شیلات و آب دریای خزر از ما جلوتر هستند.

کواکبیان گفت: من دکتر ظریف را فخر الوزرای کابینه دوازدهم می دانم اما در عین حال اعلام می کنم ما هرچه شما را دوست داشته باشیم اما ملت، کشور و تمامیت عرضیمان را بیشتر از شما دوست داریم.

وی اظهار داشت: در عین رفاقت با روسیه باید با تردید به این کشور نگاه کرد و نباید سرسوزنی از منافع ملی و امنیت ملی در دریای خزر کوتاه بیائیم. حتماً باید کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: بنده از طرف آقای قربانی، آقای حسین زاده و اعضای فراکسیون دیپلماسی مجلس عرض می کنم اگر تضمین های لازم در خصوص این کنوانسیون داده شود، از پاسخ های وزیر قانع شده ایم و نیاز به رای گیری نیست.

قربانی در سوال از ظریف: طی ۴ تفاهمنامه، بلای بزرگی بر سر خزر آمد

در جلسه نوبت عصر روز دوشنبه (دوشنبه ۷ مرداد) مجلس شورای اسلامی محمد حسین قربانی در سوال خود در  خصوص رژیم حقوقی دریای خزر و همچنین مذاکرات برای تعیین رژیم حقوقی،گفت: مباحث مربوط به دریای خزر از جمله مباحثی است که افکار عمومی با کنجکاوی آن را دنبال می‌کنند و نسبت به آینده آن نگران هستند. امروز بنده به عنوان نماینده مردم ایران در خانه ملت، برای شفافیت این قرارداد بین‌المللی، مسئله را برای افکار عمومی در صحن علنی مطرح می‌کنم تا مردم در جریان باشند و در تاریخ بمانند.

نماینده مردم آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بحث دریای خزر چون با حاکمیت ملی ما عجین است، از جمله مسائل مهم جمهوری اسلامی بوده و است. وقتی رژیم حقوقی دریای خزر به تصویب رسید، حساسیت بیشتری ایجاد شد.

وی افزود: در تدوین رژیم حقوقی دریای خزر، باید به الزامات ژئوپلیتیک این دریا از جمله ذخایر انرژی و موقعیت اقتصادی و زیست محیطی آن توجه کرد. بنده به صراحت اعلام می‌کنم در نظام جمهوری اسلامی هنوز اهمیت خزر برای بعضی ها در اولویت سوم و چهارم قرار دارد. در گذشته طی چهار تفاهمنامه، بلای بزرگی بر سر خزر آمد. عهدنامه‌های ترکمنچای، گلستان و عهدنامه دریانوردی که حق و حقوق ایران ضایع شد.

قربانی تصریح کرد: بعد از فروپاشی شوروی سابق، مدل‌های مختلفی برای حل رژیم حقوقی دریای خزر مطرح شد و بحث‌ها و گفت‌وگوهای زیادی بین پنج کشور انجام شد. ۵۱ نشست کارگروه ویژه برگزار شد. ۴ نشست رؤسای جمهور در زمان‌های مختلف برگزار شد و در نهایت برای اولین‌بار کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در سال ۹۷ در قزاقستان به امضاء رسید.

وی گفت: در این سند سعی شد منافع همه کشورهای ساحلی مد نظر باشد اما ابهاماتی در این خصوص وجود دارد. یکی از این ابهامات، مسائل زیست محیطی است. دریای خزر بزرگترین دریای محصور می‌باشد که آن را به یک زیست‌بوم ویژه تبدیل کرده است و این خصوصیات منحصر به فرد موجب شده است در خطر بیشتری قرار گیرد لذا باید به شرایط زیست‌محیطی آن توجه بیشتری شود.

این عضو کمیسیون بهداشت مجلس افزود: تمامی آلودگی ناشی از کشتی‌ها و برداشت از دریاها و آلودگی‌های صنعتی، تهدیدکننده‌ دریای خزر هستند به جهت شیب دریای خزر به سمت ایران، این آلودگی‌ها بیشتر متوجه ایران است که موجب نگرانی نمایندگان مجلس شده است.

وی  در خصوص امنیت دریای خزر گفت: در دریای خزر تعارض منافع وجود دارد. تردد شناورهای نظامی ما را در دریای خزر چگونه تعریف کرده‌اید؟ برخی کشورها توان ناوگان دریایی خود را تا جای ممکن افزایش داده‌اند لذا ایران باید از توان نظامی لازم در دریای خزر برخوردار باشد.

وی با تأکید بر لزوم دیپلماسی فعال در زمینه رژیم حقوقی دریای خزر گفت: پذیرش محدوده مرزی در این رژیم حقوقی موجب می‌شود حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در دریای خزر امکانپذیر شده و از این رو تهدیدی علیه ایران ایجاد شود. توافق اخیر، حفره‌های حقوقی دارد و تأمین‌کننده منافع ملی نیست و از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی دفاع نخواهد کرد مگر آنکه اصلاحاتی صورت گیرد. 

قربانی گفت: همیشه توافق لازمه همکاری نیست. در تصویب توافقنامه‌ها نباید عجله کرد. از این منظر معتقدم توافق باید با اجماع صورت گیرد. شاید رژیم حقوقی دریای خزر ۲۰ تا ۳۰ زیر پروتکل داشته باشد اما اولویت‌ها باید مشخص شود.

وی ادامه داد: یک تمدن باسابقه در منطقه وجود دارد و برای پنج کشور شناخته شده است. خزر بحرین نیست که بگذارند در سینی طلایی و تقدیم انگلیسی‌ها کنند. جمهوری اسلامی ایران در منافع ملی خود حساس است.

قربانی اظهار داشت: ما به هیچ قیمتی حاضر نیستیم و نمی‌گذاریم بین همسایگانمان اختلاف ایجاد شود. جمهوری اسلامی نه از حق خود می‌گذرد نه به حق دیگران طمع دارد.

وی در خصوص بستر و زیربستر دریای خزر نیز گفت: طبق گفته آقای ظریف، هنوز تصمیمی در این خصوص اتخاذ نشده است اما تحقیقات ما نشان می‌دهد حدود ۲۱۰ میلیارد بشکه نفت در دریای خزر وجود دارد و در بین پنج کشور دریای خزر، تنها ایران است که هیچ برداشتی از ذخایر نفتی دریای خزر ندارد. بیشتر منابع نفتی و گازی دریای خزر در جنوب آن قرار دارد و ما نباید منفعل باشیم. میدان نفتی سردار جنگل دو میلیون بشکه نفت دارد که با هیچ کشوری مشترک نیست.

نماینده مردم آستانه اشرفیه گفت: در تقسیمات منابع زیر بستر، برای ما بسیار مهم است. منافع مشترک در این زمینه وجود دارد. آیا در این زمینه توافقی شده است یا خیر؟ سه کشور شمالی در حال اکتشاف، استخراج و فروش منابع زیرزمینی هستند درحالی‌که تکلیف منابع زیربستر در رژیم حقوقی دریای خزر هنوز مشخص نیست.

وی بیان کرد: ما در پی اضافه کردن سرزمین نیستیم. در ظاهر ممکن است چند درصد مالکیت بیشتری بگیریم اما منابعی موجود نباشد باید به منابع زیربستر توجه کرد. منابعی که باید در حدود ۲۰ درصد در اختیار ایران قرار گیرد، باید مد نظر کارشناسان باشد. طولانی شدن مذاکرات نباید موجب فروپاشی رژیم حقوقی دریای خزر شود.اگر این موضوع طبق اصل ۷۷ در مجلس به رأی گذاشته شود و اگر رأی نیاورد، وزارت امور خارجه چه تدبیری اندیشیده است؟

نمایندگان از پاسخ‌های ظریف قانع شدند

در جلسه علنی امروز (دوشنبه ۷ مرداد) نمایندگان از پاسخ‌های ظریف به سوالات مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران، عبدالکریم حسین‌زاده نماینده مردم نقده و محمدحسن قربانی نماینده مردم آستانه اشرفیه در خصوص رژیم حقوقی دریایی خرز قانع شدند.

  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش