هنوز چندماه از انتشار فیلم سخنان نماینده ارومیه در جریان رقابتهای انتخاباتی نگذشته بود که بار دیگر، نادر قاضیپور در مجلس خبرساز شد. این بار اما خبری از شوخیهای خاص و بهکاربردن عبارتهای سخیف درباره نمایندگان مجلس و دیگر اقوام نبود. اینبار او با یک خبرنگار درگیر شد. ابتدا گفت خبرنگار توهین کرده، بعد از انتشار فایل صوتی، در صحن مجلس گفت عجله داشته و قصد اهانت و ضربوشتم خبرنگار را نداشته است. اما چند روز بعد که برای گذراندن ایام تعطیلات مجلس، در حوزه انتخابیهاش مشغول رسیدگی به امور منطقه بود، در جریان یک گفتوگوی خبری خطاب به خبرنگاران استان خود دوباره گفت خبرنگار روزنامه ایران توهین کرده و مدعی شد اگر شما به جای من بودید، با او رفتار بدتری میکردید.
سخنان عجیب قاضیپور که در تهران با ادبیاتی متفاوت بیان میشود و در حوزه انتخابیهاش، پرخاشجویانهتر به نظر میرسد، باعث شده که درباره نگاه مردم حوزه انتخابیه او، قضاوتهای مختلفی به وجود بیاید. برخی گمان میکنند در حوزه انتخابیه قاضیپور، آن ادبیات چالشبرانگیز، جذاب است و بههمیندلیل او در شهر خود سخنانی میگوید که انتشارش در رسانههای سراسری با واکنش همراه میشود؛ اما برخی دیگر معتقدند ادبیات قاضیپور نزد مردم ارومیه هم، منتقدانی جدی دارد و آنها دوست ندارند نماینده شهرشان با چنین تصویری به جامعه معرفی شود. برای پیبردن به اینکه مردم ارومیه درباره قاضیپور چگونه فکر میکنند، به این شهر رفتیم و با اهالی شهر و اهالی سیاست در این شهر گفتوگو کردیم.
قاضیپور راست میگوید
نادر قاضیپور متولد ١٣٣٧ در محله «سه گنبد» ارومیه است؛ منطقهای قدیمی در جنوب شرقی شهر که نامش برگرفته از برجی تاریخی متعلق به قرن ششم و دوران سلجوقیان است. قاضیپور برای ساکنان این محله که خانه پدریاش در آن قرار دارد، یک چهره کاملا شناختهشده است و حتی اسطوره به شمار میرود.
وقتی سراغ مسنهای این منطقه را گرفتیم، به پیرمرد آجیلفروشی به نام «آقای عزیزی» برخوردیم که ادعا میکرد هنگامیکه در دهه ٦٠ و ٧٠ رئیس هیأتامنای «مسجد بازار باش» بوده، به عنوان معتمد محله در تحقیقات استخدامی ادارات، صلاحیت افراد زیادی ازجمله نادر قاضیپور را برای استخدام در استانداری، تأیید کرده است. او میگوید: «قاضیپور هنوز هم چه در ماه محرم و چه در روزهای عادی به مساجد و هیأتهای مذهبی این محل میآید. آدمی «خاکی» است و با فقیر مثل فقیرها حرف میزند و با پولدار مثل خودش. اگر کاری داشتید بهراحتی میتوانید در همین محله یا در دفترش او را پیدا کنید».
او ادامه میدهد: «وقتی قاضیپور میخواست در استانداری استخدام شود، برای تحقیقات پیش من آمدند و من مثل خیلی از جوانان دیگر این محله، صلاحیتش را تأیید کردم. اولش یک کارمند ساده بود اما عرضه داشت و خودش را بالا کشید و حالا نماینده شده است»... . آقای عزیزی مثل خیلیهای دیگر در ماجرای سخنان جنجالی قاضیپور درباره زنان، طرف نماینده شهرش را میگیرد و تأکید میکند: «حقیقتش قاضیپور راست میگوید. زنها نمیتوانند بهاندازه مردان از عهده کارها بربیایند و برای استان مفید باشند».
حتما واقعیت داشته که قاضیپور گفته
غفار فرخی نانوای قدیمی خیابان راهنمایی هم که باوجود سن بالایش، بهخوبی از جنجالهای نماینده ارومیه مطلع است، میگوید: «قاضیپور خیلی رُک حرف میزند و حرف دل مردم را میگوید. قبلا نمایندگانی - که اسم نمیبرم- چند دوره در مجلس بودند؛ اما هیچ کاری برای ارومیه نکردند. اما مثلا وقتی پل دریاچه ارومیه را به بهانه تعمیرات بستند، قاضیپور وزیر راه را تهدید کرد اگر تا یک ماه این پل باز نشود، او را استیضاح میکند».
او ادامه میدهد: «محرم پارسال وقتی رئیس مجلس اجازه نداد قاضیپور شعر ترکیاش را بخواند، خیلی صریح به لاریجانی گفت مثل اینکه شما با امام حسین(ع) مشکل داری! او خیلی شجاعت دارد». آقای فرخی درباره نحوه صحبتکردن این نماینده به زبان فارسی نیز میگوید: «بههرحال برای یک ترکزبان خیلی سخت است به یک زبان دیگر صحبت کند و اشکالی هم ندارد». او خیلی زود گریزی به دعوای اخیر قاضیپور با خبرنگار روزنامه ایران میزند و میگوید: «همه ما باید حد و حدود خودمان را بدانیم و یک خبرنگار هم باید حد خودش را بداند. خبرنگار توهین کرده بود و قاضیپور هم برای همین با او برخورد کرد».
آقای فرخی درباره سخنان توهینآمیز نماینده ارومیه درباره زنان نیز معتقد است: «سیاستمدارها هیچ حرفی را بدون دلیل نمیزنند و اگر آقای قاضیپور چنین چیزی را گفت، حتما واقعیت داشت، چون اگر غلط بود نمایندگان اعتبارنامهاش را تأیید نمیکردند».
روایت متفاوت معلمان و دانشآموزان یک مدرسه از نادرخان
بااینحال دبیران آموزشگاهی که در مجاورت عمارت تاریخی سه گنبد قرار گرفته است، مخالف رفتارهای نمایندهشان در مجلس بودند. یکی از دبیران این مدرسه، قاضیپور را نماد آذربایجانغربی عنوان میکند و میگوید: «یک نماینده باید طوری رفتار کند که متناسب با وجهه نمایندگی مجلس باشد». یکی دیگر از معلمان نیز عملکرد قاضیپور را «هیچ» میداند و عنوان میکند: «او با اقداماتش با آبروی آذربایجان بازی کرده است!». دبیر دیگری نیز با تأیید همین نظرات، میگوید: «آرزو دارم تا صد سال بعد زنده بمانم و ببینم در تاریخ چه چیزی درباره قاضیپور مینویسند!».
ولی نکته درخور توجه اینجاست که دانشآموزان همین مدرسه، با معلمان خود موافق نیستند و تا نام قاضیپور را میشنوند، شعار «ستارخان، باقرخان و نادرخان» سر میدهند. در سایر قسمتهای شهر هم ترازوی طرفداران آقای نماینده سنگینی میکند؛ باوجودآنکه بسیاری از افراد، اعم از ترک و کرد، اذعان میکنند در ارومیه مردم ترجیح میدهند به همزبانان خود رأی دهند تا فهرستهای سیاسی؛ اما میگویند در هرحال یکی از سه کاندیدای انتخابیشان، نادر قاضیپور بوده است.
دفاع دبیر حزب مؤتلفه از قاضیپور
اما سیاسیون آذربایجانغربی بسیار محافظهکارتر از مردم هستند و تمایل ندارند درباره نماینده شهرشان صحبت کنند؛ بهطوریکه بسیاری از چهرههای باتجربه و شناختهشده استان، اعم از اصلاحطلب و اصولگرا، حاضر به گفتوگو دراینباره نشدند. با اینحال یحیی عماری، دبیر حزب مؤتلفه آذربایجانغربی و از اصولگرایان باسابقه استان، درباره این نماینده مجلس گفت: «آقای قاضیپور از نیروهای باتجربهای است که سالها در استان منشأ اثر بود. ایشان در دفاع مقدس نقش مهمی داشت. بنده شاهد بودم آن زمانی که استان ما به دست عوامل استکبار جهانی ناامن بود، آقای قاضیپور بخشدار پیرانشهر بود و در این مناطق، هم با رأفت اسلامی برخورد میکرد، هم به مردم خدمترسانی میکرد و هم به عنوان بسیجی از نظام دفاع میکرد. بدون اینکه وامدار کسی باشم، بینیوبینالله میگویم آقای قاضیپور در سردشت که فرماندار بود، انجام وظیفه کرد و انصافا کاری کرد کارستان». او ادامه داد: «یادم میآید زمان دفاع مقدس که سردشت یک شهر آلوده به دست استکبار جهانی محسوب میشد، آقای قاضیپور هم در نقش دفاع بود و هم سازماندهی ادارات. در استان و ارومیه تجربیات زیادی دارد و زمانی که در ستاد حوادث غیرمترقبه انجام وظیفه میکرد، در مسدودکردن مرزها و کنترل ضدانقلاب، نقش مهمی داشت و الان هم سه دوره است در مجلس حضور دارد».
عماری افزود: «شاید کسی که آقای قاضیپور را از نزدیک نشناسد، از مواضع ایشان اطلاع و خبر نداشته باشد و شاید ایشان را یک فرد ژورنالیستی بداند، ولی کسی که از نزدیک با او در ارتباط باشد، میداند انصافا در بین نمایندگان کاملا به قوانین مسلط و آشناست. وقتی هم در مجلس صدایش از رادیو پخش میشود، میبینیم که اعتراضاتش به لایحهها یا طرحها، دقیقا بر مبنای اصول قانون اساسی و آییننامه داخلی مجلس است. رأی بالایی که در آذربایجانغربی آورده است، نشان از عملکرد، توفیقات و ارتباط گرم اوست.
شما اگر به دفتر قاضیپور بروید و با دیگر نمایندگان مقایسه کنید، دفتر او همیشه در تعطیلات مجلس ازدحام است و خودش شخصا آنجا مینشیند و مشکلات مردم را حلوفصل میکند». دبیر حزب مؤتلفه اسلامی استان تأکید کرد: «شاید بخواهند او را تخریب کنند، ولی به اعتقاد من بیشتر این حرفها دروغ است و اغراق میکنند. شاید در طرز بیانش تکیهکلامهایی داشته باشد و مثلا «یا حسین» بگوید؛ اما با اینها میخواهند وجهه او را زیر سؤال ببرند. ما از قدیم با نمایندگان ارتباط داریم، در آذربایجانغربی او را فعالترین، قویترین و انصافا مقیدترین و با اشرافترین فرد به قانون، به عنوان یک رجل سیاسی، میشناسم». او با بیان اینکه در طرح مسائل نگاه قومیتی یا جناحی ندارد، گفت: «من مسائل کشوری را بالاتر از امور قومیتی و استانی میدانم. کسانی که از قاضیپور انتقاد میکنند، دقت کنند او در مذاکرات مجلس براساس مادهقانون اعتراض میکند یا کیلویی؟ من همیشه سعی میکنم، اگر رادیو در دسترسم باشد، به مذاکرات مجلس گوش بدهم یا از سایتها گزارشش را پیگیری میکنم؛ اعتراضات و نقدهای آقای قاضیپور براساس مادهقانون است نه بهصورت کیلویی».
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: «در این دوره از انتخابات مجلس که بنده در جریان همگرایی اصولگرایان آذربایجانغربی، نقش کوچکی داشتم، اولین رأی را به قاضیپور دادیم و آن بهخاطر دنیا نبود، بلکه برای آخرتمان بود. قاضیپور از نمایندههایی نیست که در تعطیلات مجلس اهل گردش و کیش و ترکیهرفتن باشد. هفته گذشته با او تماس داشتم، به روستاهای تبریز رفته بود و اگر به دفترش در تهران مراجعه کنید، اکثر مراجعانش از آذربایجانغربی نیستند و از خوزستان و شمال و جاهای دیگر هم مردم میآیند و مشکلاتشان را مطرح میکنند».
مگر مشکلات مردم حل شده که رفتهاید سراغ قاضیپور؟!
او درباره حواشی این نماینده مجلس تأکید کرد: «موضعگیریاش درباره خانمها درست نبود و بنده اعتراف میکنم و با او هم صحبت کردم؛ اما بههرحال اشتباه اتفاق میافتد و تبلیغ این اشتباه و نشر آن در سایتها نشانه تخریب است. من اگر ایراد کسی را ببینم، میروم و به خودش میگویم؛ دیگر مطرحکردن آن درست نیست و بههرحال ایشان یک نماینده مجلس نظام مقدس جمهوری اسلامی است. بعضیها سعی میکنند از آقای قاضیپور یک خطا بگیرند یا در مصاحبهها طوری مسائل را مطرح میکنند؛ بالاخره هر انسانی ظرفیت محدودی دارد و از کوره در میرود. ما نگفتیم قاضیپور ایدهآل است و شاید من با آقایی از نظر فکری موافق باشم و قاضیپور با او درگیر شود؛ این دلیل بر ناحقی قاضیپور نیست».
دبیر حزب مؤتلفه اسلامی آذربایجانغربی با اشاره به درگیریهای نادر قاضیپور با علی مطهری و مهدی کوچکزاده در دوره گذشته مجلس، گفت: «به خود آقای مطهری ٥٠ هزار نقد وارد است. درباره کوچکزاده هم من به لحاظ سیاسی به او اعتقاد دارم، ولی امکان دارد حرف ناحقی زده باشد که آقای قاضیپور علیه او موضع گرفته است».
عماری درباره اینکه گفته میشود اظهارات نادر قاضیپور درباره مسائل قومیتی تبدیل به دستاویزی برای گروههای تجزیهطلب شده، گفت: «البته این امکان وجود دارد. اصلا دشمن که نه، حتی رقیب ممکن است انسان را تحریک کند و به موضعگیری وادار کند که آن را بهانه کند یا سؤالاتی مطرح کنند که تنشزا باشد تا با موضعگیریهای طرف، او را تخریب کنند».
او ادامه داد: «آیا در این مملکت مشکلات حل شده و نابسامانیها و مسائلی که مطبوعات به آن میپردازند کم است که امروز آقای قاضیپور به یک سوژه برای روزنامه تبدیل شده؟ در مملکت آنقدر مشکل وجود دارد. در این مملکت چرا مطبوعات به حقوقهای نجومی و سوءاستفادهها و تعطیلی صنایع و قاچاق نمیپردازند و امروز قاضیپور به یک سوژه تبدیل شده که روزنامه «شرق» از فلان شهر احساس تکلیف میکند که دربارهاش گزارش تهیه کند».
این فعال سیاسی اصولگرا تأکید کرد: «کجای قاضیپور مسئله مهمی است؟ این یک خطر است و اگر آقای قاضیپور را اینقدر زیر سؤال ببریم به شعور و آگاهی مردم توهین کردهایم. اینهمه انسان که به سن تکلیف رسیدهاند و شرعا و قانونی در انتخابات مشارکت کردهاند و به او رأی دادهاند و با این کارها خدایناکرده شعور مردم زیر سؤال میرود. آقای قاضیپور هم یک نماینده در بین ٢٩٠ نماینده دیگر است و نقاط مثبت زیادی دارد و دو،سه مورد هم میتواند اشتباه داشته باشد و باید در شرایط عادی به او گفته شود تو که اینهمه اقبال عمومی داری سعی کن به این موارد نپردازی. او هم یک انسان است و قبول میکند و همهچیز تمام میشود».
او گفت: «کارهای پوپولیستی را بزرگترها انجام میدهند و گفتمان قاضیپور همین است. من از زمانی که قاضیپور در دانشگاه دانشجوی فیزیک بود تا زمانی که در سردشت فرماندار و در پیرانشهر بخشدار و در ستاد امور مرزها و حوادث غیرمترقبه مسئول بود، او را میشناسم؛ گفتمانش همان است و اگر پوپولیست بود دیروز یک جور رفتار میکرد و امروز جور دیگر».
شعار بدون عمل
اما علیاکبر عسکری، دبیر حزب اعتماد ملی آذربایجانغربی و رئیس پیشین شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان، در انتقاد از نماینده ارومیه گفت: «آقای قاضیپور به عنوان کسی که رأی مردم را در اختیار دارد محترم است اما در بحث عملکرد، این بزرگوار آنقدر که در عالم شعار ظاهر شده است، متأسفانه در عمل چیزی به عرصه ظهور نرسانده و اکثر صحبتهای ایشان در حد همان حرف است. ایشان متأسفانه با بحثهایی که در این دوره از انتخابات مطرح و مسائل قومیتی را در استان حاد و برجسته کرد، حتی در این بعد هم بیشتر شعارهایش پوپولیستی و عوامفریباند بود تا اینکه عملکرد جدی داشته باشد؛ یعنی حتی در حوزه مربوط به حقوق شهروندی و قومیتی هم عملکرد و خروجی خاصی که به چشم بیاید، نداشت».
او افزود: «در بحث اینکه آقای قاضیپور خاکی است و با طبقه پایین ارتباط خوبی دارد و با مردم همراه است، نمره خوبي میگیرد؛ ولی در نمایندگی مردم هرچند این مسائل لازم است، اما کافی نیست و یکسری رسالتهای بزرگ برعهده نمایندگان است و در کنار آن، رسالتهای منطقهای ایجاب میکند که با مردم همراه باشند و به مطالبات مردم لبیک بگویند ولی انتظار میرود کسی که اینهمه در مجلس حضور داشته، بهجای شعارهای عوامفریبانه مثل حمایت از تیم تراکتورسازی و مباحث قومیتی - که همگی صوری است- قدمهای اساسی برای اجرای اصول قانون اساسی که مثل انرژی هستهای حق مسلم ملت است، بردارد».
عسکری که مدیریت شهرکهای صنعتی آذربایجانغربی را بر عهده دارد، درباره عملکرد قاضیپور در این حوزه تأکید کرد: «در حوزه تخصصی آقای قاضیپور که صنعت و معدن است، ایشان با آمارهای کذایی - که انگار از چیزی مطلع نیست- میگوید رتبه شهرکهای صنعتی استان از هفتم به بیستوسوم رسیده درحالیکه همه میدانند کل صنایع آذربایجانغربی همگی باهم نمیتوانند رتبه هفتم کشور را کسب کنند و اگر ارومیه هفتم شده بود، آن موقع جایگاه استانهای توسعهیافته و صنعتی چندم بود؟».
عاشق سینهچاک قالیباف
او در ارزیابی جایگاه و گرایشهاي سیاسی نادر قاضیپور گفت: «آقای قاضیپور در دستهبندیهای سیاسی جزء طیف آقای قالیباف قرار میگیرد و چند دوره هم مسئول ستاد ایشان بوده و اصطلاحا سینهچاک آقای قالیباف است». دبیر حزب اعتماد ملی آذربایجانغربی درباره سخنان و رفتارهای جنجالبرانگیز نماینده ارومیه در مسائل گوناگون اظهار کرد: «عزیزانی که ادعای اصولگرایی میکنند باید به اولین چیزی که توجه ميكنند، اخلاق باشد. متأسفانه دوستان در حوزه اخلاق، کم میآورند و مشکلات مختلفی ایجاد میکنند. این برازنده یک نماینده نیست و انتظار میرود نمایندگان عصاره فرهیختگان جامعه باشند». او ادامه داد: «کدام اصول و منطقی اجازه میدهد که چنین بیحرمتیهایی انجام شود؟ اصلا دیده نشده از افراد صاحب فضل و کمالات و بزرگان چنین بیادبیهایی ساطع شود و این رفتارها مربوط به افراد کمظرفیت است».
عسکری با اشاره به اینکه در ارومیه مسائل قومیتی تأثیر بیشتری از لیستهای سیاسی ارائهشده در انتخابات دارد گفت: «بهویژه در این دوره از انتخابات مجلس، انتخابها بیشتر قومیتی بود تا سیاسی؛ علتش هم این بود که رسانههای خارج از مرزها چه ترک و چه کرد بیشتر به این مسئله دامن زدند و هیچ برخوردی هم با این موضوع انجام نشد. در استانی مثل آذربایجانغربی که قومیتهای مختلف سالهاست کنار همدیگر بهصورت مسالمتآمیز زندگی میکنند، برجستهکردن این مسائل به سود هیچ قومیتی نیست».
اگر برخی چهرهها حذف نمیشدند، قاضیپور رأی نمیآورد
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به این سؤال که آیا اصرار نادر قاضیپور بر مسائل قومیتی مانند «تأسیس فراکسیون نمایندگان مناطق ترکنشین» میتواند منجر به سوءاستفاده تجزیهطلبان شود، تأکید کرد: «البته همه ما حقوقی در چارچوب اصل ١٥ و ١٩ قانون اساسی داریم و ما هم به عنوان یک جریان سیاسی پیگیر این حقوق و مطالباتیم؛ ما هم معتقدیم مردم باید بتوانند به زبان خود بنویسند و بخوانند؛ اما باید این مسائل بهصورت علمی و منطقی پیگیری شود. وقتی هم که در ستاد آقای روحانی بودیم این مسئله را مطرح کردیم و ایشان هم این مورد را وعده دادند که پیگیری کنند و صحبتهای خوبی درباره تدوین منشور حقوق شهروندی انجام دادند؛ بنابراین ما هم بهدنبال این حقوق هستیم؛ اما به شکل قانونی و علمی و نه با دادوفریاد و نه بهصورتی که با نوع برخوردمان مسئله به چالش کشیده شود و آب به آسیاب جریانهایی ریخته شود که هیچگاه بهدنبال منافع ملت و کشور نبودهاند». او درباره احتمال پیروزی مجدد این نماینده در دورههای بعدی انتخابات، گفت: «متأسفانه گاهی فضا طوری میشود که از رقابت خالی میماند. اگر فضای رقابتی به شکل جدی بود و اصلاحطلبان و نیروهای وزینی که موفق به کسب صلاحیت نشدند، در انتخابات حضور مییافتند، حتی شاید در این دوره هم فرصت به آقای قاضیپور نمیرسید که در مجلس باشد. قطعا افکار عمومی و خرد جمعی اشتباه نمیکند؛ اما وقتی عرصه خالی است، مباحث قومیتی هم جدیتر میشود و درنهایت مانند این دوره قرعه به نام آقای قاضیپور میافتد».
حرکات قاضیپور درست نبود
دیگر منتقد نادر قاضیپور، سیدفتاح حسینی، رئیس شورای حزب اعتدال و توسعه آذربایجانغربی است؛ او که در انتخابات مجلس چهارم به عنوان نخستین نماینده کُرد در ارومیه پیروز شد، با گذشت ٤٥ روز و بهدنبال ابطال آرای خود از مجلس کنار گذاشته شد. حسینی درباره عملکرد نادر قاضیپور گفت: «در اسفندماه ٩٤ وقتی آقای قاضیپور در انتخابات پیروز شدند من به ایشان تبریک گفتم و دلیلش هم این بود که گفتم شما اراده مردم را همراه خود دارید و با رأی مردم به عنوان نماینده شهرستان ارومیه انتخاب شدهاید؛ اما یک توصیه کردم که از این تاریخی که شما انتخاب شدید نماینده ٨٠ میلیون ایرانی هستید و فقط نماینده ارومیه و آذربایجانغربی نیستید، چراکه طبق اصل ٦٧ قانون اساسی یک نماینده وقتی میخواهد اعتبارنامهاش را بگیرد باید براساس شرف، ایمان، قرآن و... سوگند یاد کند.
من در دور دوم انتخابات هم به ایشان گفتم سعی کنید از هیچکس جانبداری نکنید، بهدلیل اینکه وقتی انتخاب شدید، نماینده ٨٠ میلیون ایرانی و حتی کسانی که مخالف شما هستند هم هستید».او افزود: «در مرحله دوم متوجه شدیم ایشان نه پایبند به آن اصل شدند و نه پایبند به توصیهها. آمدند از دو نفر خاص حمایت کردند؛ البته من آن دو نفر را هم دوست دارم؛ اما در شأن کسی که با اعتقاد و ایمان قرار است نماینده مردم شود نیست و برخی مسائل ملیتی و قومیتی به میان آمد که ما کمرنگش کردیم و گفتیم این نیست؛ این را در پیام صوتی دومم به ایشان یادآور شدم».
حسینی تأکید کرد: «یک نماینده وقتی نماینده ٨٠ میلیون نفر جمعیت ایران است، باید نزاکت و ادب را در کلام، عمل، اعتقاد، دفاع از نظام و ملت، حریمهای خصوصی و عمومی و همهجا رعایت کند. از نظر من آقای قاضیپور در مسائل کلامی و عملکردشان به مواردی که گفتم، صادق نمانده و به این موارد عمدا یا سهوا - مثلا احساسی شده و مسائلی را از روی احساسات مرتکب شده است- عمل نکرده است. وگرنه نماینده یک شهرستان، استان و کشور باید همه این جوانب را رعایت کند».
رئیس شورای حزب اعتدال و توسعه استان ادامه داد: «نباید کاری کنیم که خدایناکرده نظام جمهوری اسلامی ایران را با آن قانون اساسی غنیاش - که غنیترین قانون اساسی دنیاست و براساس شریعت اسلام و قوانین الهی تنظیم شده- زیر سؤال ببریم. در نتیجه همه باید مواظب باشیم نظام ملت را زیر سؤال نبریم و مردم با احساس آرامش بدانند نماینده آنها در هر شرایطی از همه ملت و همه موکلان خودش دفاع مشروع خواهد کرد، بدون اینکه فرقی بین این و آن بگذارد».
او درباره شیوه گفتار نماینده ارومیه گفت: «البته هرکسی یک شخصیت اجتماعی برای خودش دارد؛ اما اینکه این شخصیت اجتماعی چه شاخصهایی دارد و از کجا نشئت میگیرد، موضوع دیگری است؛ البته آنچه مسلم است، حرکاتی که آقای قاضیپور انجام دادند حرکات درستی نبود، برای مثال مسئله قزوین و خانمها را مطرح و برخی مسائل احساسی را عنوان کردند. ما در کشور به آرامش، وحدت و برادری نیاز داریم و از نظر قانون اساسی الهی همه کسانی که در این کشور زندگی میکنند، باهم برادر هستند و همه یک منشأ تفکر معنوی - اعتقاد و ایمان بهنظام، ولایت، حفظ تمامیت ارضی کشور و اهمیت به سرنوشت ملت- دارند. ما در دیپلماسی این را داریم که احترام متقابل یکی از شاخصهایی است که هر ملتی در مقابل ملت دیگر باید رعایت کند؛ یعنی اگر به ما احترام گذاشتند ما هم به آنها احترام بگذاریم تا آن وجهه تمدن تاریخی حفظ شود».
نتیجه سکوت نمایندگان
در بررسی اعتبارنامه قاضیپور
حسینی افزود: «من آقای قاضیپور را از سالها قبل میشناسم؛ اما همیشه توصیه من این بوده که هر انسانی چه سیاسی و غیرسیاسی، باید شاخصهای ادب و نزاکت را داشته باشد. رفتار ایشان از باب مصاحبهها یا گاهی با خشونت رفتارکردن - مانند برخورد با خبرنگار- و بعضی از مسائل را در خارج از نزاکت مطرحکردن، شایسته یک نماینده، یک مسلمان و یک انسان نیست».
او درباره تأکید نادر قاضیپور به اجرای برخی اصول قانون اساسی همچون ١٥ و ١٩ گفت: «توجهکردن به اصل ١٢، ١٥ و ١٩ قانون اساسی به گفتن نیست و باید عملا وارد شد. یک نماینده توانمند کسی است که بگوید چرا شما اصل ١٢ یا ١٥ را رعایت نمیکنید نه اینگونه با فراکسیون یا افراط. این اصول را نظام و مجلس هم قبول دارد، اما نمایندگان ما بهجای اینکه با اصل در آنجا بازی کنند یا طوری مسئله را طرح کنند که از مسیر خارج شود، باید طبق وظیفه خودشان بهصورت دقیق بر قوانین نظارت کنند، نهاینکه بهدنبال حضور فکوفامیل خودشان در ادارات باشند. من از نمایندگان مشاهده کردهام و اگر هم این مسئله روزی در فضای عمومی مطرح شود، با دلیل و مدرک که درج کردهام نشان میدهم که اصرار کردهاند فلانی مدیرکل شود و فلانی فرماندار، ولی هرگز تلاش نکردهاند که بگویند فلانی مظلوم واقع شده و توانایی دارد خدمت کند. اگر به چنین مسائلی بپردازند، مردم دست آنها را میبوسند. اگر به این توجه داشتند و به واقعیات نگاه میکردند اعتبارنامه نمایندگان را هرگز بهصورت فلهای تأیید نمیکردند، اعتبارنامه نمایندگان در این دوره بهصورت فلهای تأیید شد و گفتند کسی اعتراض ندارد».
رئیس شورای حزب اعتدال و توسعه استان با اشاره به سکوت نمایندگان در ماجرای تأیید اعتبارنامهها تأکید کرد: «ما در این دوره احساس کردیم دولت آقای روحانی بهدنبال این است که با همان تفکرات اعتدالی بدون هیچگونه برخورد یا متهمکردن دیگری، مجلسی باشد؛ از لحاظ اینکه راست و چپ با هم آشتی کردهاند و با هم میخواهند در فضایی که بهنفع ملت و دولت است، حرکت کنند. برای همین یک تمکین در سیاست کلی به وجود آوردند، ولی متأسفانه آن نتیجه واقعی به دست نیامد، اما بههرحال این هم یک تمرین و تجربه بود».
عملکرد ناموفق در کمیسیون تخصصی
او با اشاره به حضور نماینده ارومیه در کمیسیون صنایع مجلس گفت: «البته این حوزه فقط مربوط به آقای قاضیپور نیست و او صرفا به عنوان یک نماینده وارد این کمیسیون شده و انجام وظیفه میکند، اما من آقای قاضیپور را در این رابطه موفق ندیدم. نماینده موفق کسی است که بدون هیچگونه نگاه شخصی و جانبی بیاید اولا بر مدیریت نظارت کند که آیا قوانین تصویبشده در استان پیاده شده یا نه. چه تعداد از معادن ما تعطیل است؟ چه حمایتهایی از تولید میشود؟ چه راهکارهایی برای نجات کارگاههایی که در وضعیت فلاکتبار بهسر میبرند وجود دارد؟ یک نماینده باید با نظارت و ارائه راهکارها در مجلس برای خود جایگاهی باز کند که رئیس مجلس و سایر نمایندگان را هم متقاعد کند که با او همراه باشند و بهدنبال آن قوانینی را بیاورند که جبران مافات کند، ولی من این توانایی را در نمایندگان خودمان نمیبینم و اثراتش هم در اینجا مثبت نیست».
حسینی درباره احتمال حضور قاضیپور در دورههای بعدی مجلس نیز تأکید کرد: «آقای قاضیپور بههرحال با اراده و رأی مردم انتخاب شده و ممکن است باز هم انتخاب شود پس باید به آن احترام گذاشت، ولی باید فرهنگسازی به وجود بیاید و مردم براساس واقعیتها ببینند در کجاها مشکل وجود داشته است. رأی مردم هم قابلاحترام است و تکرار حضور آقای قاضیپور در دورههای بعدی بعید نیست».
این ادبیات در شأن یک نماینده نیست
مجید سیفحقیقت، عضو ارشد شورای هماهنگی اصولگرایان آذربایجانغربی، نیز درباره عملکرد این نماینده گفت: «من آقای قاضیپور را نماینده فعالی میدانم و از نظر فکری هم قبل از نمایندگی شخصیت متدینی داشت؛ فعالیتهای سیاسی و اجرائی مختلفی هم انجام داده و تجربه کاملی دارد و مردم هم منحیثالمجموع از نمایندگی ایشان راضی هستند».
او افزود: «ایشان جزء نمایندگانی است که صادقانه پیگیر موضوعات است و علاوه بر مسئولیتهایی مثل قانونگذاری و نظارت بر دستگاههای دولتی، در مسائل استانی هم فرد فعالی است و کسی است که به مطالبات و توقعات مردم اهمیت میدهد و بیتفاوت نیست. معمولا هم درباره قولهایی که برای رفع مشکلات مردم میدهد، من ایشان را آدم صادقی میبینم».
فرماندار پیشین شهرستان میاندوآب ادامه داد: «در گذشته که ایشان در استانداری و شهرستانها به عنوان فرماندار، بخشدار، معاون فرماندار یا مدیرکل امور اجتماعی شورای تأمین استان فعالیت کرده، دوستان از عملکردش راضی بودند».
سیفحقیقت با اشاره به برخی اقدامات و سخنان جنجالی نماینده ارومیه گفت: «آقای قاضیپور گاهی با من هم بر سر برخی مسائل درگیریهای لفظی داشته و البته من هم روی بعضی نقاط حساس هستم و چنین مسائلی اتفاق میافتد، اما هرکسی یک سطحی دارد و قاضیپور رویهمرفته کمی آدم جنجالیای است و تقریبا بعضی مسائل را با شوخی قاطی میکند؛ مثلا در درگیری با آقای کوچکزاده که گفت «من حضرت سلیمان نیستم». حتی من چندبار به او تذکر دادهام و البته از من انتقاد میکرد که همراهی نمیکنم، ولی گفتم که باید بعضی مسائل را حل کنی و این ادبیات در شأن یک نماینده نیست منتها باوجود فضاسازیهایی که علیه او میشود، برخی علاقهمند این نوع برخوردهایش هستند و به او رأی میدهند».
او افزود: «قاضیپور از خیلیها صادقتر است و بعضا تعدادی روی نقاطی که او حساس است - مثل تعصبات طایفهای و زبانی- اشکال وارد میکنند و او هم برمیگردد و از ادبیاتی که برای یک نماینده جالب نیست استفاده میکند».
عضو ارشد شورای هماهنگی اصولگرایان آذربایجانغربی در پاسخ به این سؤال که آیا رفتارهای قاضیپور برخاسته از طبقه اجتماعی او؛ یعنی قشر ضعیف است یا جنبه پوپولیستی دارد، گفت: «من منظور شما را از طبقه اجتماعی نمیفهمم. پدر آقای قاضیپور یک ارتشی بود و زندگی متوسطی داشتند. در اثر ارتباطاتی که فرد با دیگران برقرار میکند، تأثیرهایی میپذیرد و همچنین فکرکردن به برخی پیشرفتها شاید باعث میشود چشماندازی در مقابل انسان ایجاد شود که حتی حق و راه درست را کنار بگذارد. آقای قاضیپور کمی (خصوصیت) سرکشی دارد و کمی هم اعتراضکننده است؛ اما در این اعتراضکردن ممکن است منطقی جلو نرود و در این میان از بعضی احساسات مردمی استفاده شود. بههرحال قاضیپور میخواهد نماینده شود و رأی مردم را جذب کند و با این حرکات که برای بعضی از اقشار جذاب است، رأی جمع کند».
ماجرای تشبیه قاضیپور به تراکتور
سیفحقیقت ادامه داد: «خاطرهای دراینباره به ذهنم رسید؛ زمانی که من فرماندار میاندوآب بودم، یک مجتمع پزشکی در حال راهاندازی بود و آقای قاضیپور و معاون وزیر و تعدادی دیگر به مراسم آن دعوت شده بودند. در آنجا من گفتم چون آقای قاضیپور از ارومیه آمدهاند و همشهریمان هستند، یک فرصت سخنرانی به ایشان بدهند. آقای قاضیپور در صحبتهایشان کمی هم به احمدینژاد اشاره و اعتراضها و انتقادهایی علیه ایشان مطرح کرد که غیرمنطقی بود؛ من هم بههرحال فرماندار دولت احمدینژاد بودم و وقتی قاضیپور سر جای خود نشست، به او گفتم من به تو وقت دادم که درباره این مجتمعی که راهاندازی میشود صحبت کنی، چرا تا کوروش هم جلو رفتی و چیزهای دیگر را قاتی ماجرا کردی؛ به من گفت تو فرماندار آقا هستی که من هم گفتم با من تعارف نکن، بههرحال من فرماندار این دولتم. پسازآن آقای عیسیزاده، نماینده میاندوآب، در سخنرانیاش، آقای قاضیپور را به «تراکتور» تشبیه کرد و گفت آقای قاضیپور تراکتور آذربایجان است! بعدا به آقای عیسیزاده گفتم از شما انتظار نداشتم نماینده مرکز استان و همشهری مرا به تراکتور که یک جسم بیجان و بیاراده است، تشبیه کنی. گفت منظور من شجاعت او بود که گفتم اگر میخواستی تعریف و تمجید کنی، میگفتی مثل شهید باکری یا شهید مدرس شجاع است، پس چرا به یک تراکتور تشبیه کردی که یک وسیله است و امروزه برای شخمزدن زمین استفاده میشود؟! حتی خواستم به عیسیزاده بگویم تو بیمورد تمجید نکن و به او هم بگویم تو هم ادبیاتت را درست کن که نهایت تعریفکردن از تو این نباشد که به تراکتور تشبیهت کنند!»؛ او تأکید کرد: «من خواستم آنجا به حضار بفهمانم که ما نباید برای اینکه خودمان را مطرح کنیم یا با کسی دوست شویم، از هر ادبیاتی استفاده کنیم؛ معتقدم منطقی پیش برویم و اگر هم لازم شد از ترکها دفاع کنیم، زیرا اصالتمان این است؛ اما برخورد نباید توهین به دیگران باشد... بالاخره فارس و ترک و لر همگی برای خود اصالتی دارند. اولا ما همدین هستیم و ثانیا حتی با خارجیها هم باید رفتار منطقی داشته باشیم؛ اما متأسفانه مشکلاتی اینچنینی برای کسانی که نماینده هستند پیش میآید و من امیدوارم به شأنی برسیم که در هر موردی منطقی برخورد کنیم».
آیا قاضیپور درباره کارنامه عملکرد خود
پاسخگو است؟
اما پریسا علیلو، دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش آذربایجانغربی، در تشریح عملکرد نادر قاضیپور، گفت: «آقای قاضیپور در حوزه نمایندگی خود توانستند با پیگیری مطالبات طبقه ضعیف تا حدودی موفق باشند. البته ناگفته نماند این مطالبات در قالب وام و تسهیلات برای قشر خاص بوده و در موعد تبلیغات انتخاباتی نیز با تکیه بر این نوع خدمات که عموما مختص قشر آسیبپذیر اجتماع بود، توانستند از سایر رقبا پیشی بگیرند».
او ادامه داد: «ایشان در دورههای نمایندگی مردم ارومیه تا چه حد توانسته به مردم استان و مردم ارومیه پاسخ دهد و در قبال ادعایی که در حمایت از آذربایجان دارند تا چه حد پاسخگو هستند؟ ایشان چهمقدار توانستهاند برای جلوگیری از نابودی دریاچه ارومیه در امور تصویب، تخصیص و هزینه موفق باشند؟ صنایع، معادن، تجارت و کشاورزی استان در اثر هزینهکرد اشتباه در جهت تمرکزگرایی به سمت نابودی کامل حرکت میکند. با توجه به حضورشان در کمیسیون صنایع و معادن و کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه و هیأت تحقیق و تفحص میتوانستند باعث حرکت روبهبالا باشند نه انحطاط، این در حالی است که با تکیه بر ادبیات منحصربهفردشان در قبال مطالبات، توهین کردهاند».
دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان، تأکید کرد: «ایشان از لحاظ کمیت در مجلس نهم جزء برترینها بودهاند؛ اما کمیت برای ارزیابی عملکرد یک نماینده کافی نیست و باید کیفیت حضور ایشان نیز در مجلس و کمیسیونهای مربوطه از لحاظ جنس حمایتی و در نوع برخورد با طرحها و لایحهها بررسی شود تا ارزیابی درستی انجام شود. ایشان در بیشتر موارد با تمایلاتی که به جناح اصولگرا داشتند بهجای نقد و بررسی کارشناسی و حمایت از عملکردهای مثبت دولت، مانعتراشی و ساز مخالف با دولت کنونی را اعمال کردهاند».
باید با تمام توان با این ادبیات مقابله کنیم
او درباره شیوه گفتار نماینده ارومیه گفت: «بههرحال این نوع گفتمان فقط مختص ایشان نیست، بهویژه در مجلس قبلی از این نوع گفتمان، اکثر نمایندگان نیز استفاده میکردند. بهتر است بگوییم بیاخلاقی نوعی ابزار عوامفریبی و پوپولیستی شده است که بعضی از مدیران و نمایندگان برای جلب آرا و حمایت اقشار آسیبپذیر از این شیوه استفاده میکنند که با اخلاق سیاسی و اسلامی منافات دارد؛ اما اینکه چرا این نوع گفتمان با اقبال مواجه میشود، باید بهتفصیل آسیبشناسی شود. بیشتر در دولت قبلی این نوع ادبیات رواج پیدا کرد که از بطن آن فردی توانست به رأس امور اجرائی کشور دسترسی پیدا کند که شرایط اسفناک فعلی، حاصل همان انتخاب و گفتمان است. به نظر میرسد برای آسیبشناسی این گفتمان باید نقش اقتصاد و رسانه و سرانه مطالعه در سراسر کشور بررسی شود. اما درباره رفتارهای اخیر ایشان که با عناوینی مانند «از حیثیت آذربایجان دفاع کردم» که سعی کردند ناهنجاری رفتاری خویش را مانند گذشته توجیه کنند و افرادی را حامی خود کنند، مطمئنم حتی هیچکدام از حامیانشان, جنس رفتار ایشان را تأیید نمیکنند».
علیلو با اشاره به انتقاد این نماینده از حضور زنان در مجلس گفت: «این جمله یکی از تیزرهای زمان تبلیغات آقای قاضیپور را برایم تداعی میکند که در جمعی به ترویج بیاخلاقی و تهمت به روحانیت و زنان و فحاشی به ملت و سوءاستفاده از احساسات قومی در جلب نظر قشر خاصی از مردم پرداخته بودند. معمولا ادبیات ایشان به حدی سخیف و ناراحتکننده است که تکرار آن فرهنگ عمومی را دچار مخاطره میکند. متأسفانه این نوع تفکر به حالتی اپیدمی تبدیل شده است و باید با تمام توان با آن مقابله کرد. این نوع گفتار نسنجیده باعث کسر شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و نادیدهگرفتن توانمندیهای زنان افتخارآفرین ما در مجامع بینالمللی و در تضاد با اهداف برنامه توسعه پایدار است. حتم دارم که توانایی علمی و اجرائی اکثر بانوان فعال با توجه به خیل رد صلاحیتهای این قشر که مانع ورود بیشتر زنان توانمند و کارنامهدار به مجلس شد از برخی آقایان حاضر در مجلس خیلی بیشتر است و این امر در مجلس فعلی نیز به اثبات خواهد رسید».
انتقاد امامجمعه از ادبیات سخیف
او درباره واکنش به این سخنان بین زنان ارومیهای گفت: «زنان آذربایجان به نسبت سایر استانها توانستند بهتر در صحنه حاضر باشند و این واکنشها به سخنان ایشان فراجناحی بود و همه بهنوعی این نوع تفکر را تقبیح کردند. هرچند آقای قاضیپور در هر زمان و مکانی خود را نوکر انقلاب معرفی میکنند، اما تفکر و رفتار ایشان ذرهای با منویات مقام معظم رهبری و بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی که هر زمان مقام زن را تکریم کردهاند و دعوت به مشارکت زنان در تمام عرصهها دوشادوش با مردان داشتهاند در تضاد است و هیچ سنخیتی با سیره نبوی ندارد و موجب خلل در ولایتمداری میشود. قریببهاتفاق تمام زنان فعال سیاسی و اجتماعی در صحنه ظاهر شدند و با صدور بیانیههای متعدد اعتراضهای شدید خودشان را اعلام و ایشان را مجبور به عذرخواهی کردند، هرچند صرف عذرخواهی نمیتواند قبح مطلب را پاک کند. البته حجتالاسلام سیدمهدی قریشی، امامجمعه محترم ارومیه هم در خطبههای نماز جمعه از شیوه تبلیغاتی آقای قاضیپور که به ترویج ادبیات سخیف و توهین به نمایندگان حاضر در مجلس و زنان فعال پرداخته بودند، بهشدت گله کردند. اغلب مردان آذربایجان هم در صحنه حاضر بودند و جنس رفتار ایشان را که حاکی از توهین و خشونت علیه زنان بود محکوم کردند».
هدف قاضیپور چیست؟
او ادامه داد: «اما آقای قاضیپور با طرح این موضوع در آستانه تبلیغات میتوانست چند منظور را همزمان پوشش دهد. مهمتر از همه وجود رقبای زن حاضر در صحنه انتخابات بود که از گزینههای اصلح برای پستهای کلیدی بودند، اما در مرحله بعدی با اینگونه جوکهای رکیک سعی دارند که از روح رفتارهای پوپولیستی فاصله نگیرند و در نتیجه بتوانند همچنان با توسل به این رفتارها قشر خاصی را به عنوان پشتوانه تحت تأثیر قرار دهند و با خشونت کلامی علیه زن و نگاه جنسیتی و تبعیضگرایانه - که متأسفانه عدهای هم برای بهرهبرداری از فضا اقدام به ترویج و تشویق آن کردند - توانستند عدهای را همراه خود کنند و به ظاهر موفق هم شدند. این در حالی است که استان ما دارای فرهنگ بسیار غنی است و مفاخر زن و مرد بسیاری در دامان این زنان غیور پرورش یافتهاند که در سطح ملی و بینالمللی افتخارات زیادی به دست آوردهاند». دبیر جمعیت زنان نواندیش استان با انتقاد از اعتراضنکردن نمایندگان در جریان تأیید اعتبارنامهها گفت: «این اعتراض نهتنها حق طبیعی و قانونی نمایندگان زن بود، بلکه باید سایر نمایندگان مرد نیز به این اعتراض میپیوستند. اینگونه رفتار و گویش باید اصلاح شود؛ چراکه این اقدامات و رفتارها در شأن یک نماینده مجلس نیست. در صورت لزوم باید تحت تعقیب قضائی قرار گرفته و قویا با افراد برخورد شود. درهرحال این نوع رفتار و گویشها هر زمان از سوی هر جناحی محکوم است».
نویسنده:سینا سلمانزادهممقانی، فراز احمدزاده
کاریکاتور:هادی حیدری
- 14
- 4