چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۷ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۶۴۶
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

شجاعانه ‏ترین و مُصلحانه‏ ترین رفتار آیت ‏ا...

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها,هاشمی رفسنجانی

۱- همچنانکه همه ما گاهی متاثر از شرایط حاکم و یا به علت عدم آگاهی یا عدم پذیرشِ نواقص و ضعف‏های شخصی، بودِمان به نَبود دیگران یا از خود بهتران وابسته می‎شود؛ در سیستم‏های انحصارطلب هم، خوابِ آرامِ صاحبان قدرت و منزلت، غالباً در گِرو خواب ابدی بزرگانِ غیر همسو و معترض، تعبیر می‏گردد؛ با این وجود خواب ابدی برخی از نوادر اگر نتواند انحصارطلبان را بیدار نماید گاهی توانایی آن را دارد که در طول زمان، خوابشان را به کابوس بدل کند! 

 

۲- حضور مداوم و طولانی مدت در قدرت یا یک موقعیت خاص، همچون عینکِ نزدیک‏بین عمل می‏کند به نحوی که فرد یا گروه استفاده کننده به اجبار باید فراخی دامنه نگاهش را کاهش دهد و با حذف حداکثری بخش‏های متنوع و رنگارنگِ هر چشم‏اندازی، برای واضح شدن تصویر به اشیاء، نزدیک شود و آنها را به صورت محدود و بسته نظاره نماید؛ پدیده‏ای که شخص را غالباً بی‏آنکه بخواهد یا بداند از دیدن همه زیبایی‏های چشم‏انداز محروم می‏کند و از ضرورت وجود تنوع برای خلق یک تابلوی شکوهمند، غافل می‏سازد. نتیجه آن، زایش توهمی خواهد بود که به مرور با حذف تونالیته‏های گسترده رنگ، ذات حقیقی هر چشم‏اندازی را سیاه و سفید ببیند و حق را منطبق بر این دامنه کوتاه، مورد ارزیابی قرار دهد.

 

۳- ما غالباً در مقدس نمودن افراد یا به باد دادن حیثیت آن‏ها حد وسطی نمی‏شناسیم! به ویژه در مورد افراد خاص. انسان‏ها یا آنقدر خوبند و مقدس که امکان نزدیک شدن به آن‏ها برای گوشزد نمودن اشتباهاتشان وجود ندارد و یا آنقدر خطاکار، بد طینت و مغرض که نزدیک شدن به آن‏ها عین گمراهی است و مستحق شماتت! گاهی در بیان خوبی‏ها، به حدی اغراق می‏کنیم که فرد مورد نظر، با تَوهّم معصومیت، از دسترس، خارج و باور ناپذیر می‏شود و یا به گزاف، خطاهایش را بزرگ می‏کنیم که مجسمه شیطان می‏گردد.

 

صرف نظر از مردم عادی که معمولاً باورپذیرند و تابع تبلیغات حاکم همچنین برخی از متعصبینِ صادق اما کم‏بصیرت، رواج این رویکرد یا شیوع این ویروس مخرب، غالباً معلول منفعت است؛ عده‏ای در پس این مقدس‏سازی‏ها و تخریب‏گری‏ها، منافع مادی، منسبی و... خود یا خانواده یا گروه‏شان را هدف‏گذاری می‏کنند تا رفتارهای معطوف به منفعت خود یا گروه‏های مشترک‏المنافع‏شان را توجیه و تطهیر نمایند. 

 

مرحوم هاشمی رفسنجانی(رحمت خداوند بر او باد) شاید تنها کسی باشد که در حدود چهار دهه توانست با وجود اتخاذ رویکردهای متفاوت و گاهاً متقابل به صورت نسبی جایگاه خود را در رده‏های بالای هرم قدرت در نظام جمهوری اسلامی ایران حفظ نماید. این اتفاق نتیجه هر اندیشه یا رفتار سیاسی که باشد باعث شده است در طول این سال‏ها افراد مختلف و گروه‏های گوناگون نظرات متفاوت یا متضادی نسبت به رویکردهای سیاسی، فکری، اقتصادی و فرهنگی ایشان ابراز نمایند.

 

گاه از سوی عده‏ای آیت‏ا... هاشمی رفسنجانی بر مرکب قدرت، انسانی کامل می‏شود که هیچ جانشینی را نمی‏توان در تصوّر آورد؛ در عین حال گروهی آنچنان مَشی و رفتارهای سیاسی وی را زیر سوال می‏برند که گویی ایجاد تمام مشکلات مردم و عدم اصلاح نواقص و کاستی‏های کشور، به ایشان بازمی‏گردد. در راستای همین تفاوتِ رویکرد از گذشته تا امروز-که دیگر در بین ما نیست- شاهد بوده‏ایم برخی از دوستان و گروه‏های همفکر با ایشان که زمانی به فراخور منافع مشترکشان، در یک خط حرکت می‏کردند در دوره‏ای دیگر مقابل همدیگر صف‏آرایی می‏کنند و آقای هاشمی را تا مرز خیانت به باد انتقاد و حتی توهین می‏گیرند.

 

در روزهای پس از رحلت آقای هاشمی رفسنجانی و تا امروز که به چهلمین روز رحلتش نزدیک می‏شویم اشخاص و گروه‏های تخریب‏کننده شاید به علت آسوده ‏خاطر شدن از نبود یک شخصیت میدان‏دار و تاثیرگذار در جبهه رقیب و یا هراس از برخی تبعات اجتماعی و همچنین پاره‏ای از ملاحظات سیاسی سعی نمودند...

 

هر چند به صورت موقت برخی از ویژگی‏های مثبت شخصیتی، فکری و رفتاری آن مرحوم را منعکس و مطرح نمایند؛ از سوی دیگر هم، جریان‏های همفکر و همسو با رویکردهای مرحوم رفسنجانی، غالباً تلاش داشتند و دارند با بزرگنمایی شخصیت فکری- سیاسی و اغراق در رویکردهای مثبت مدیریتی ایشان به نفع خود و گروه‏هایشان بهره برداری نمایند.

 

واقعیت آن است که رفتارهایی این‏چنینی در برابر یک شخص در یک موقعیت خاص، غالباً همانطور که در بندهای ۱تا۳ اشاره شد ریشه در میزان و نوع فعالیت همچنین ساختار روابط آن شخص در درون و بیرون سیستم دارد؛ شاخصه‏هایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم می‏تواند نوع فعالیت اطرافیان و همفکران وی را سامان ‏دهد.

 

از همین رو، همچنانکه حضور فعال یا بود سیاسی- اجتماعی آقای‌هاشمی همچون هزاران نیروی فکری، سیاسی و مدیریتی لایق دیگر می‏توانست و می‏تواند با نبود عده‏ای پیوند بخورد و یا به قیمت نزول اندیشه‏ای تمام شود؛ از وجهی دیگر هم می‏تواند موجبات در صحنه ماندن افراد همسو و ظهور و بروز رویکردهای فکری همخوان را فراهم آورد و بهره‏گیری از منافع و برکات این حضور را تقویت نماید. 

 

فارغ از این زنده باد و مرده‏ بادها اگر تحلیلگران حوزه‏های مرتبط بخواهند کارنامه آقای‌هاشمی رفسنجانی را در دوره‏ها و عرصه‏های مختلف واکاوی و ارزیابی نمایند شایسته‏تر آن است که با پرهیز از قضاوت‏های سیاه و سفید، به صورت چندساخته تابلوی فکری- عملکردی این سیاستمدار چندوجهی چهار دهه اخیر ایران را برای نمایش عموم ترسیم نمایند. در همین راستا، در حاشیه تمام تحلیل‏های صورت گرفته و چشم‏پوشی از بیان ارزیابانه نقاط مثبت و منفی کارنامه مرحوم‌هاشمی که بسیاری از آن‏ها در بضاعت اندک نگارنده نمی‏گنجد باید به یک نکته عطف و مهم اذعان نمود و از صاحبنظران خواست پیرامون آن از زوایای مختلف به صورت مبسوط بحث نمایند.

 

به زعم نگارنده، در کنار تلاش‏های فراوان و ثمرات زیاد دوران مسئولیت‏ آقای رفسنجانی، اگر بتوان برخی از مشکلات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی امروز کشور را به حساب رویکردهای فکری و رفتاری آیت‏ا... رفسنجانی و خطاهای عملکردی ایشان و همکارانشان در دوران مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری و پس از آن، گذاشت (که علی‏القاعده بخش زیادی از شرایط مطلوب یا نامطلوب امروز کشورمان به نوعی معلول شیوه‏های مدیریتی گذشته است) باید به این امر هم اعتراف نمود که از یک سو اگر حضور این سیاستمدار قابل احترام نبود ما اکنون شاید در شرایطی نامطلوب‏تر بودیم و از سوی دیگر و مهمتر، توجه به تلاش و تاکید ایشان در جهت جبران اشتباهات گذشته است؛ بازگشت مصلحانه‏ای که کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

 

یکی از شجاعانه‏ترین و مُصلحانه ‏ترین رفتارهای آقای‌هاشمی رفسنجانی در دورانی که می‏توانست با همراستا شدن با جریان خاص، ضمن تثبیت جایگاه خویش و اطرافیان، خود را از بسیاری از تخریب‏ها مصون نگه دارد، این بود که به دامان بخش زیادی از ملت بازگشت و صدای مردمی شد که مدت‏ها بود از دسترسی به بسیاری از تریبون‏ها محروم شده بودند.

 

چرا که این عنایت الهی به نوعی باعث شده بود ایشان و همکارانشان با کنار گذاشتن عینک نزدیک بین قدرت، بخشِ حداکثری رنگ‏ها و زیبایی‏های چشم‏انداز را ببینند؛ اما صاحبنظران باید تحلیل نمایند چگونه است فردی که بسیاری پیروزی آقای احمدی‏ نژاد در انتخابات ریاست جمهوری ۸۴ را « نه بزرگِ مردم» به وی تعبیر می‏کنند در فاصله کمتر از یک دهه کاری می‏کند و شرایط به گونه‏ای پیش می‏رود که بخش زیادی از همان مردم به سویش رجوع می‏کنند و درست یا غلط ایشان را در جایگاه یک ناجی قرار می‏دهند. این رجوع آیت‏ا... به سوی مردم و به طور کلی این دور شدن از مردم و نزدیک شدن‏ به آن‏ها در عرصه‏های گوناگون می‏تواند درس‏های بزرگی برای گروه‌های مختلف داشته باشد.

سیدعلیرضا مسبوق فردوس

 

 

 

aftabeyazd.ir
  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش