جامعه روحانیت مبارز چندی پیش خبر داد که اساسنامه خود را تغییر داده است. غلامرضا مصباحی مقدم سخنگوی این تشکل سیاسی این اتفاق را روندی کاملا طبیعی عنوان کرد و گفت: معمولا هر ۱۰ سال یکبار اساسنامه جامعه روحانیت مبارز بازنگری میشود. در سال ۸۶ این اساسنامه مورد بازنگری قرار گرفت و در سال ۹۶، این اساسنامه مجددا بازنگری شد که کارهای بازنگری به امسال کشید و در اردیبهشت امسال نهایی شد.
رسانه ها بلافاصله روی این مسئله مانور دادند که جامعه روحانیت از درون در حال تغییر است. خبر استعفای آیت الله موحدی کرمانی سوالات دیگری را در اذهان مخاطبان افزود: آیا جامعه از درون دچار اختلاف شده است؟
براساس اساسنامه جامعه روحانیت، دبیرکل هر ۵ سال یکبار توسط شورای مرکزی انتخاب میشود. او اختیارات فراوانی دارد و میتواند برای خود قائم مقامی تعیین و اختیاراتش را به وی تفویض کند.
آیتالله موحدی کرمانی چهار سال پیش پس از فوت آیت الله مهدوی کنی با رای اکثریت اعضای شورای مرکزی و بدون مخالف، به عنوان دبیرکل جدید جامعه روحانیت مبارز تهران انتخاب شد. اکنون او بر جایگاهی مینشست که پیش از آن آیتالله فضلالله محلاتی (۶۰-۵۶)، آیتالله مهدوی کنی (۹۳-۶۰) و آیتالله امامی کاشانی (مدت کوتاهی در سال ۷۵) بر آن تکیه زده بودند. با به کما رفتن آیتالله مهدوی کنی، گویا جامعه روحانیت مبارز تهران هم به کما رفت. چند ماه بعد آیتالله مهدوی کنی فوت کرد. آنها عملا در مقابل جبهه پایداری و طرح مباحثی درباره قرار گرفتن آیت الله مصباح به عنوان رهبر جناح راست منفعل شدند.اعضای جامعه روحانیت مبارز تهران تصمیم گرفتند برای بیرون آمدن از این خلا رهبری پس از چهلم دبیرکل فقیدشان دبیرکل جدید را معرفی کنند؛ غروب یازدهم آذر ۱۳۹۳این اتفاق افتاد. بر اساس اساسنامه، دبیرکل هر پنج سال یکبار توسط شورای مرکزی انتخاب میشود. او اختیارات فراوانی دارد و میتواند برای خود قائم مقامی تعیین و اختیاراتش را به وی تفویض کند. آیتالله محمدعلی موحدی کرمانی دبیرکل جدید جامعه روحانیت مبارز تهران شد اما همان زمان درباره او این سوال کلیدی مطرح بود که آیا او میتواند مانند مرحوم مهدوی کنی که قدرت وحدتبخشی بالایی داشت، با احیای این تشکل قدیمی همچنان جامعه روحانیت را تاثیرگذار نگه دارد یا این تشکل پرنفوذ دهههای ۶۰ و ۷۰ به کمای سیاسی خواهد رفت؟
با این وجود اعضای جامعه روحانیت مبارز همچنان میگویند که خبر استعفا کذب است و وی بنابه تغییرات اساسنامه رئیس شورای مرکزی محسوب میشود. حجت الاسلام محمد تقی رهبر درباره این اظهارات و علت استعفای آیت الله موحدی کرمانی از دبیرکلی این تشکل و نیز گزینه های مطرح برای جانشینی او گفت: بحث استعفا فعلا در کار نیست؛ تا ز مانی که تغییرات در اساسنامه جامعه روحانیت اعمال نشود، آیت الله موحدی کرمانی همچنان دبیرکل خواهد بود.
او با بیان اینکه چند ماهی بود که در جلسات بر سر اساسنامه بحث می شد، گفت: قرار است قدری تشکیلات گسترده و فراگیر شود و از جمع کنونی فراتر برود. طبیعتا این وضعیت جدید فعالیت بیشتری می طلبد و تغییرات در اساسنامه نیز در همین راستا بود.
او با تاکید بر اینکه «آیت الله موحدی کرمانی هنوز دبیرکل جامعه روحانیت مبارز هستند»، درباره گزینه های مطرح برای دبیرکلی گفت: در این مورد به صورت مصداقی صحبتی نشده است.
سیدرضا اکرمی نیز همچنان از تشکل متبوعش دفاع کرد و گفت نمیدانم رسانه ها به دنبال چه هستند اما آیت الله موحدی کرمانی همچنان رئیس شورای مرکزی است. ما در اصلاح اساسنامه بین دبیرکل و رئیس شورای مرکزی تفاوت قائل شدهایم و آقای موحدی کرمانی همچنان رئیس شورای مرکزی هستند.
وی افزود:دبیرکلی آقای رئیسی در عالم رویا و خیال است و دراین باره تصمیم گیری نشده است. ما هیچ اختلاف داخلی نداریم و اساسنامه جدید برای آن است که تعداد بیشتری از بزرگواران وارد عرصه فعالیت شوند.جامعه روحانیت همان جایگاه پیشین را خواهد داشت، هیچ پوست اندازی نکرده بلکه باهمان سیاق پیشین کار خود را ادامه میدهد.
تغییرات در احزاب و تشکل ها امری طبیعی است اما نه برای جامعه روحانیت مبارز که دبیرکلی اش معمولا چند دهه به طول میانجامد. از اظهارات اعضای شورای مرکزی جامعه، اینطور برمیآید که آیت الله همچنان برمسند است اما دیگر دبیر کل نخواهد بود.
سوال اینجاست که این حاشاکردن های اعضای شورای مرکزی چه دلیلی دارد؟ چرا آیت الله دبیرکلی را ادامه نداده و ریاست شورای مرکزی را به شعص دیگر واگذار نکرده؟ زمزمه هایی از نامزدی رئیسی نیز به گوش میرسد اما وی مدتهاست که دیگر سری به جلسات شورای مرکزی جامعه روحانیت نمیزند شاید او منتظر مهیا شدن فضاست، یا شاید میخواهد عیار خودش را در خلاء دبیرکل بسنجد و بعد به مانند سوپرمن وارد صحنه شود و عنان یکی از قدیمی ترین گروه های تاثیرگذار در سپهر سیاست ایران را برعهده بگیرد.
در هر صورت باید منتظر تغییر و تحولات آتی این تشکل ماند؛ تحولاتی که میتواند باعث بازگشت روحانیت مبارز به روزهای اوجش شود.
امید عبدالوهابی
- 14
- 6