
اصلاحطلبان به دنبال راهکار پیروزی در انتخاباتهای آتی بهویژه انتخابات مجلس هستند. تا چند روز قبل بحث بر سر افزودن اعضای شورای سیاستگذاری بود که در نهایت مشخص نشد آیا با افزودن افراد به این شورا موافقت شد یا خیر. پس از آن پارلمان اصلاحات است که پرونده روی میز اصلاحطلبان است. اخیرا علیمحمد نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران اظهار کرد: بحث پارلمان اصلاحات مدت زمان زیادی است که مطرح شده و توسط مصطفی کواکبیان، حسین کمالی و چند تن از دبیران کل احزاب، پیگیری میشود. راجع به پارلمان اصلاحات در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مفصل صحبت و در نهایت راجع به آن رأیگیری شد و رأی هم آورد که پارلمان اصلاحات تشکیل شود و جای شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان را بگیرد. بنا بر پیشنهادی که شده است، پارلمان اصلاحات ۶۰۰ نفر عضو دارد که ۲۹۰ نفر از آنها متناظر با نمایندگان مجلس است؛ یعنی از حوزههای موجود به تعدادی که نماینده دارد اصلاحطلبانی انتخاب و وارد پارلمان اصلاحات میشوند. بخشی از این ۶۰۰ نفر سهمیه احزاب گوناگون هستند و بخش دیگر چهرههای حقیقی شامل وزرا، استانداران و سایر مسئولان عالی رتبه ادوار گوناگون هستند و سهمی هم خود رئیس دولت اصلاحات دارند. این پارلمان نقش مقطعی دارد و بیشتر با کار ویژه انتخابات تشکیل جلسه خواهد داد و لیستهای انتخاباتی را این پارلمان خواهد بست. یک عضو شورای مرکزی کارگزاران هم درباره آخرین وضعیت طرح پارلمان اصلاحات اظهار کرد: پارلمان اصلاحت یک ایده است که شورای هماهنگی جبهه اصلاحات با کلیات آن موافقت کرده و به کمیته سیاسی ارجاع داده است. یدا... طاهرنژاد افزود: کمیته سیاسی شورای هماهنگی جبهه اسلامی قرار است که بر روی سازوکار این طرح کار کند اما هنوز نتیجه نهایی اعلام نشده است. وی تصریح کرد: به کمیته سیاسی فرجه دو ماهه داده شده تا بررسیهای خود درباره پارلمان اصلاحات را به اتمام رسانده و نتیجه را به صحن شورا ارائه دهد.
حسین کمالی دبیرکل حزب اسلامی کار درباره آخرین خبرها از تشکیل پارلمان اصلاحات گفت: در آخرین جلسه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، مقرر شد اساسنامه پیشنهادی برای پارلمان اصلاحات ابتدا از سوی کمیته سیاسی شورا مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد. وی با بیان اینکه تاکنون نیمی از مواد اساسنامه پیشنهادی به تصویب کمیته سیاسی رسیده، افزود: تلاش ما این است که تا موعد جلسه هفته آینده شورای هماهنگی، بقیه اساسنامه پیشنهادی نیز به تصویب کمیته سیاسی برسد تا پس از آن در اختیار اعضای شورای هماهنگی قرار گیرد. حسن رسولی عضو شورای شهر هم میگوید: «پارلمان اصلاحات هنوز به مرحله نهایی نرسیده است. پارلمان اصلاحات یک نظریه است که از قبل هم مطرح بوده است. علاوه براین پارلمان اصلاحات به عنوان طرح دیگری از اجماعسازی فضای فعلی مطرح است. اگر بتوانیم از یک سازوکار فراگیر برخوردار باشیم از دیدگاه من پارلمان اصلاحات اقدام مناسبی است».
مخالفان پارلمان اصلاحات
اما این پارلمان مخالفانی هم دارد مانند دبیرکل حزب توسعه ملی ایران اسلامی گفت: اگر شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان فراگیرتر شود و اصلاحاتی در آن صورت گیرد تا شامل همه افراد ملی و گروهها باشد، کافی است و نیازی به تشکیل پارلمان اصلاحات نیست. صادق نوروزی به اعتمادآنلاین گفت: «شنیدهام که در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات پیرامون پارلمان اصلاحات بحثهایی شده اما هنوز ابعاد و جزئیات آن مشخص نشده است. افراد مختلفی پیشنهاد پارلمان اصلاحات را دادهاند؛ علاوه بر آقای کواکبیان، آقایان میردامادی و تاجزاده هم بحثهایی تحت این عنوان داشتهاند و طرحهایی ارائه دادهاند.» دبیرکل حزب توسعه ملی درباره بسته پیشنهادی این حزب برای اصلاح شورای عالی اصلاحات به رئیس دولت اصلاحات ارائه شده بود، گفت: در این مورد جلساتی قرار است برگزار شود تا پیشنهادهای مختلف در آن بررسی شود،اما هنوز خبری از آن نیست.
فتح مجلس یازدهم
حدود یک سال و چندی است که از انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب حسن روحانی برای بار دوم به عنوان رئیسجمهور منتخب مردم گذشته است. برخی معتقدند با توجه به عملکرد روحانی که نتوانسته به برخی از وعدهها عمل کند، اصلاحطلبان در انتخابات بعدی ریاست جمهوری و مجلس با اقبال کمتری از قبل مواجه میشوند. جامعه انتظار داشت رئیسجمهور با حضور در مجلس از موانع پیش رویش برای تحقق وعدهها پردهبرداری کند که چنین نشد و باز هم رئیسجمهور سکوت کرد.
لیست اصلاحطلبان
برخی معتقدند روحانی و اصلاحطلبان با مشکل روبهرو شدهاند و جناح چپ یا همان اصلاحطلبان مانند قبل از روحانی حمایت نمیکنند اما این تحلیل فقط برای آن موضوع است که اصولگرایان مخالفان دولت ادعا دارند که اصلاحطلبان دیگر حامی روحانی نیستند و این مخالفان بیش از همه از دولت حمایت میکنند! دلیل این هم واضح است چرا که آنها درصدد هستند با این ادعا کرسیهای بهارستان را از آن خود کنند. تلاش اصولگرایان در حالی است که اصلاحطلبان بارها تاکید کردند ائتلاف میان آنها و روحانی هیچ زمانی از میان نخواهد رفت زیرا آنها برای برنامههای خود از جمله مبارزه با فساد اقتصادی برنامه خواهند داشت. اگر اصلاحطلبان خواهان پیروزی خود در انتخابات سال آینده در مجلس باشند، با توجه به این که شورای هماهنگی جبهه اصلاحات دارای ۲۰ حزب است باید برنامههایشان سراسری و همگی به یک لیست واحد رای دهند و در صورتی که همگی به این موضوع اعتقاد داشته باشند دیگر نباید ترس از باخت در انتخابات آینده مجلس را داشته باشند. اصلاحطلبان از حالا برای شرکت در انتخابات بعدی مجلس شورای اسلامی کمر همت بستهاند تا بتوانند مجلس را این بار هم در دست بگیرند و تلاشهای آنها را میتوان از نتایج استیضاحهای اخیر وزرا مشاهده کرد چرا که اینگونه رفتارهای نمایندگان در مجلس به مخاطب پیام میرساند که اصلاحطلبان به جز آنکه قصد دارند تا وضعیت جامعه را به سمت بهتری سوق دهند، میخواهند اعتماد مردم را به خود و دولت تقویت کنند. با توجه به وضعیت کنونی دولت و مجلس و همچنین کنار رفتن دو وزیر از کابینه دولت دوازدهم و زمزمههای استیضاح دیگر وزرای روحانی برخی معتقدند اگر اصلاحطلبان زودتر به خود نیایند ابتدا مجلس یازدهم و سپس انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم را از دست خواهند داد. حتی برخی از اصلاحطلبان هشدار دادند که اگر اصلاحطلبان هرچه زودتر برای بهتر شدن وضعیت جامعه اقدام نکنند مردم را از دست خواهند. با تمام این موضوعات اما هنوز اصولگرایان و جبهه مردمی انقلاب اسلامی برای انتخابات هیچ جلسهای تشکیل نداده و برنامهای ندارند.
اقلیت تندرو
صادق زیباکلام در این رابطه گفته است که«کسر قابلتوجهی از رأیدهندگان در انتخابات آینده پای صندوق رأی میروند همان ۱۶ میلیونی هستند که در سطح کشور و در انتخابات ریاستجمهوری دوره دوازدهم به آقای رئیسی رأی دادند بنابراین با یک درصد خیلی پایینتری از مشارکتکنندگان مجلس یازدهم تشکیل خواهد شد و این مجلس چیزی شبیه به مجالس هفتم، هشتم و نهم خواهد بود. من امیدوارم که حداقل اصولگرایان میانهرو و معتدل در مجلس یازدهم اکثریت را پیدا کنند و اقلیت تندروی جبهه پایداری به مجلس راه پیدا نکنند؛ چون بهواقع در این شرایط، آینده آدم را به فکر فرومیبرد.
اصلاحطلبان نگران نباشند
دبیرکل حزب مردمسالاری هم گفت: ما اصلاحطلبان هم گاهی به دلیل در نظر نگرفتن برخی واقعیتها و گاهی به خاطر ایجاد اختلاف و یا گاهی فعال نبودن در انتخابات باید خودمان را مقصر بدانیم اما الگوی انتخابات ۹۲ میتواند ما را به پیروزی برساند. مصطفی کواکبیان با اشاره به فعالیت و برنامه اصلاحطلبان برای انتخابات سال آینده مجلس گفت: شورای هماهنگی جبهه اصلاحات شامل ۲۰ حزب برنامههایی در سراسر کشور دارند و اگر اصلاحطلبان یک فهرست واحد در کشور داشته باشند، نباید چندان نگران رای آوردن رقیبان در طرف مقابل باشند.
راضیه فراهانی
- 17
- 1