چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۴:۲۴ - ۱۴ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۳۵۷۹
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

محسن رهامی: پیوستن شورای هماهنگی به شورای عالی اصلاح طلبان قطعی نیست

محسن رهامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

پیوند شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‎طلبان هیچ رقم باورپذیر نبود. چه شورای سیاستگذاری و شورای هماهنگی در ماه‌های گذشته رابطه پرتنش و پراعتراضی را از سر گذرانده بودند. خبر پیوند این دو نهاد در چند روز گذشته در حالی مطرح شد که خیلی از احزاب اصلاح‎طلب در جلسه‎ای که منشأ انتشار چنین خبری بوده، حضور نداشته‎اند.

 

محسن رهامی که خود نیز در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‎طلبان عضویت دارد، خبر پیوستن شورای هماهنگی اصلاحات به این شورا را قطعی ندانسته و می‎گوید که اساس بحث ما در خصوص شورای عالی سیاستگذاری، خلاف قانونی بودن فعالیت آن است. او با تأکید بر اینکه تعدادی از احزاب اصلاح‎طلب اساساً شورای سیاستگذاری اصلاح‎طلبان را به‌عنوان جبهه فراگیر نمی‎شناسند بر تشکیل پارلمان اصلاحات برای حل مشکلات موجود تا فرارسیدن انتخابات آینده تأکید کرد.

 

مشروح این گفت‎وگو را در ادامه بخوانید:

 

در خبرها آمده بود که شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به شورای عالی سیاستگذاری پیوست، با وجود این همه اختلاف در مورد ادامه فعالیت شورای عالی سیاستگذاری، این تصمیم از کجا پیدا شد؟

هنوز این تصمیم قطعی نیست.

 

اما در خبرها اینگونه اعلام شده است...

نه؛ آن خبر قطعی نیست. برای اینکه هنوز تکلیف پارلمان اصلاحات یا همان بحث مجمع عمومی اصلاحات که تعدادی از احزاب اصلاح‌طلب خواستار تشکیل آن هستند، روشن نشده است؛ فعلاً تلاش ما این است که احزاب اصلاح‎طلب برای انتخابات در یک صف واحد وارد صحنه بشوند. در شورای سیاستگذاری اصلاحات یک مسأله مهم و محل بحث این است که در آن خلاف قانون عمل شده، چرا که وجود اشخاص حقیقی در جبهه در قانون احزاب پیش‎بینی نشده است.

 

آنچه در قانون به‌عنوان جبهه داریم، باید متشکل از احزاب باشد؛ یعنی شخصیت‏ های حقوقی در آن عضویت داشته باشند نه شخصیت‎های حقیقی. از طرف دیگر هم بحث تعداد اشخاص حقیقی مطرح است که اگر تعداد این افراد زیاد باشد ممکن است که در رأی‎گیری، اکثریت با آنان بوده و اشخاص حقوقی تحت شعاع اشخاص حقیقی قرار بگیرند.

 

مسأله دیگر این بود که از استانها و شهرستان‎ها در این شورا حضور نداشتند. گلایه جدی و بحقی که وجود داشت این بود که تصمیمات در تهران گرفته می‌شود و برای کل کشور نسخه می ‏پیچند. در مسأله ‏ای مثل انتخابات ریاست‏ جمهوری نمی‎شود مردم آذربایجان ، کردستان ، خوزستان و... را نادیده گرفت. در حالی که ما می‏ دانیم که همه اعضای شورای سیاستگذاری، تهران‏ نشین بودند. این افراد می‏ آمدند سیاست‏ های کلی را هم در بحث انتخابات مجلس و هم ریاست جمهوری تعیین می‏ کردند.

 

در انتخابات ریاست‌جمهوری که حتی فرد کاندیدا را هم اعلام می‏‏ کردند؛ هرچند در انتخابات مجلس تعیین کاندیدا را به شهرستان‎ها و استانها واگذار می‏ کردند اما سیاست ‏های کلی را در تهران تعیین می ‏کردند. بنابراین مسأله مهم علاوه بر اینکه در این جبهه باید غلبه با احزاب باشد و ما هم تلاش می‏ کنیم به سمت حرکت حزبی برویم، حضور جدی استان‏ها و شهرستان‏ هاست.

 

آنها هم‌اکنون در شورای عالی سیاستگذاری حضور ندارند و بارها هم نسبت به این قضیه اعتراض کرده ‏ایم. تلاش ما این است که از استان‎ها و شهرستان‏ ها دعوت کرده و آنها را در تصمیم‎گیری‎ها دخالت بدهیم. این دموکراسی نیست که بگوییم ما در تهران نشسته‏ ایم و به کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ رسیده ‏ایم، آن‌وقت اطلاعیه بدهیم و از استان‎ها بخواهیم که تبعیت کنند تا اختلافی به وجود نیاید.

 

مسأله دیگر که اخیراً به‌طور خیلی جدی مطرح شده، بحث حضور اقوام و قومیت‎ها و اقلیت‎های دینی و مذهبی است. مثلاً در انتخاب آقای روحانی و خاتمی در هر دو دوره بیشترین درصد شرکت‎کنندگان ما در سطح کشور، برادران اهل سنت در سیستان و بلوچستان و استان کردستان بوده‎اند. نسبت شرکت آنان در انتخابات در کشور بی ‏نظیر بود.

 

۷۵ درصد مردم سیستان و بلوچستان یا کردستان به آقای روحانی رأی دادند؛ در حالی که در تصمیم گیری‎های مربوط به انتخابات حتی یک نفر از آنان حضور ندارند و این مسأله باعث انتقاد جدی دوستان اهل سنت شده است. این مسأله را باید بجد حل کنیم. گرچه نجابت و کرامت دوستان شهرستان ‏ها ، استان ‏ها ، اهل سنت و کرد و... باعث شده که با ما همراهی کنند؛ اما انتقاد جدی بر روند تصمیم‎گیری ما وارد است. نزدیک به ۱۵ میلیون اهل سنت در کشور داریم، اما در تصمیمات ما حتی یک نفر از آنان هم حضور ندارند.

 

دولت محترم با‌وجود وعده‌ها و وعیدها حتی یک استاندار اهل سنت هم انتخاب نکرده است. در مورد کُردها هم همین است. شورای سیاستگذاری به‌عنوان یک مرجع فراگیر که باید چتر آن شامل همه مردم ایران شود و سیاست‏هایی اتخاذ کند که همه احساس کنند نمایندگان‎شان در این شورا حضور دارند و منافع سیاسی و تشکیلاتی و قومیتی آنان تأمین می‎شود، فاقد چنین کارایی است.

 

 قصد دارید این خواسته‏ ها را در چه قالبی برآورده کنید؟

ما مرتب جلسه داریم که آیا این موضوع را در قالب پارلمان اصلاحات قرار دهیم یا اینکه مجمع عمومی اصلاحات را تشکیل دهیم؛ بالاخره باید راه حلی پیدا کنیم که قبل از فرارسیدن انتخابات بتوانیم یک مجمع فراگیری را برای همه مردم ایران ایجاد کنیم.

 

پس بحث پیوستن وجود ندارد؟

به هیچ‌وجه؛ بسیاری از احزاب در جلسه اخیر حضور پیدا نکردند.

 

چند حزب؟

۲۸ حزب داریم که ۸ حزب اصلاً نیامدند؛ البته احزاب اصلاح‌طلب منحصر در این ۲۸ حزب نیستند و احزاب و تشکل‎های اصلاح ‏طلب فراوان دیگری هم هستند که نه در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات حضور دارند و نه در شورای عالی سیاستگذاری و باید چتر جامع‌تر و فراگیرتری وجود داشته باشد تا اینها را هم شامل شود.

 

این احزابی که حضور نداشتند به نشانه مخالفت حضور نیافتند؟

بله به‌دلیل همین دیدگاه‎ها بود؛ گفتند تا این مشکل حل نشود، شورای سیاستگذاری اصلاحات را به‌عنوان یک حزب فراگیر نمی‎شناسیم.

 

حزب اعتماد ملی پرچمدار موضوع پیوستن به شورای سیاستگذاری شده؟

نه؛ خبرها ضد و نقیض است. مجمع نیروهای خط امام که ریاست آن را سید هادی خامنه‎ای برعهده دارند یا آقای کواکبیان در حزب مردم سالاری انتقادات جدی به شورای عالی سیاستگذاری دارند و حاضر نیستند این شورا با این روال پیش بروند.

 

پس احتمالاً به سمت تشکیل پارلمان می ‏روید؟

شورای هماهنگی سر جای خود خواهد ماند چون متشکل از احزاب است. اما در مورد ترکیب و چگونگی آن باید چانه بزنیم. شاید با راه انداختن مجمع عمومی یا پارلمان اصلاحات، اصلاً علت وجوبی شورای سیاستگذاری از بین برود.شاید مدل دیگری در بیاید که با آنچه تاکنون بوده کاملاً مغایر است.

 

در جلسه اخیر با آقای خاتمی در این خصوص بحثی صورت گرفت؟

ایشان نمی‏ خواهند مستقیم دخالت کنند تا این احساس به وجود بیاید که تنها یک نفر همه مسائل را سر و سامان می‎دهد. بیشترین تأکید ایشان در جلسات این است که مشکلات را رفع کنید و حرفشان هم این است که مستقیم نمی‎خواهند دخالت کنند، البته حق دارند دخالت اینها به صلاح نیست؛ چون ما در این صورت از حالت حزب‎سالاری در می‎آییم و به شخص‎سالاری می‎رسیم و در این حالت عواقب این کار فقط به یک نفر که شخص آقای خاتمی باشد بازمی‎گردد.

 

نظر آقای عارف به‌عنوان رئیس شورای سیاستگذاری چطور؟

ایشان هم همین‌طور؛ ایشان خودشان که حزبی ندارند و دوست دارند که به شکلی این اختلافات قبل از انتخابات جمع شود و طوری شود که چند لیست انتخاباتی بیرون نیاید. اما در مورد اینکه چگونه این کار را انجام دهیم که منافع همه تأمین شود، یک مدل و فرمول خاص صددرصدی را به دست نیاورده‎ایم.

 

رضوانه رضایی‌پور

 

iran-newspaper.com
  • 11
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش