بیشتر بخوانید:
زندان اوین، یکی از مشهورترین زندانهای ایران است. این زندان در منطقهٔ اوین درکه در منطقهٔ سعادتآباد، تهران قرار دارد. یکی از معماران زندان اوینامیر نصرت منقح بود. ساخت این زندان در زمینی به مساحت ۴۰ هکتار از دهه ۱۳۴۰ آغاز شد و در سال ۱۳۵۰ افتتاح شد. زندان اوین امروزه رسماً عنوان بازداشتگاه موقت را دارد.
زمینی که در آن زندان اوین ساخته شدهاست، سابقاً خانه سید ضیاءالدین طباطبایی، روزنامهنگار و نخستوزیر ایران بود.حکومت ایران مدعیست که زندان اوین دارای یکی از مجهزترین کتابخانهها در میان زندانهای ایران است. طی حکمی که دادستان تهران صادر کرد در بند زنان زندان اوین، به بانوان و مادران امکان تماس تلفنی با دنیای بیرون داده نمیشود.
در زندان اوین، افرادی از گروههای مختلف مذهبی، سیاسی، ورزشی … همچون آیتالله طالقانی، اکبر هاشمی رفسنجانی، مسعود رجوی،خسروگلسرخی … دوران حبس خود را سپری کردند.
زندان اوین قبل از انقلاب ۱۳۵۷
پیش از انقلاب اسلامی ایران، اوین مستقیماً توسط ساواک اداره میشد. با آنکه ساختمان اولیه زندان اوین شامل بیست سلول انفرادی و دو بند عمومی فقط برای ۳۲۰ نفر ساخته شده بود، در طی سالهای بعد به ساختمانهای زندان چند بار اضافه شد به طوری که در سال قبل از آغاز انقلاب تعداد سلولهای انفرادی تا پنج برابر (یعنی یکصد سلول انفرادی) در بند ۲۰۹ افزایش یافت. همین بند سه طبقه شامل شش اتاق بازجوئی در زیرزمین آن بود.
یک حیاط اعدام، یک دادگاه، و بندهای جداگانه برای زنان و زندانیان عادی هم ساخته شدند. مجموع این ساختمانها دارای ظرفیت اسمی بالای یک هزار و پانصد نفر بودند اما تعداد زندانیان اوین بیش از دو برابر این ظرفیت اسمی بود. شرایط زندان اوین از نظر سختگیری با زندانیان به مراتب بدتر از زندانهای بزرگ دیگر ایران بود اما از نظر غذا و سرویسهای بهداشتی بهتر بود.
زندانیان سیاسی از طیفها و گروههای مختلف مخالف حکومت پهلوی بودند. مسنترین زندانی سرتیپ علی اکبر درخشانی بود که در ۷ فروردین ۱۳۵۷ در سن ۸۲ سالگی توسط ساواک دستگیر شد و همان شب در زندان اوین درگذشت. اشرف دهقانی در پیش از انقلاب موفق به فرار از زندان اوین شد. و کتاب «حماسه مقاومت» را در مورد شکنجهها و شرایط زندان اوین نوشت.
روند پذیرش محکومین در زندان اوین
زندانیان جدیدالورود زندان اوین به مدت چند روز در قرنطینه زندان نگهداری و پس از انجام معاینات پزشکی و بیماریابی بر حسب نوع جرم، سن، جنس، محکوم یا متهم طبقهبندی میشوند. بیماریابی بدو ورود، درمان سوءمصرف مواد با متادون و سایر روشها، مبارزه با بیماری سل، شناسایی و در صورت لزوم درمان بیماران مبتلا به اچآیوی از طریق کلینیکهای مثلثی موجود در زندان انجام میگیرد.
اندرزگاه های زندان اوین
زندان اوین دارای چند اندرزگاه به شرح ذیل می باشد:
- اندرزگاههای عمومی
شماره ۱- قرنطینه است که در آن متهمین بر حسب نوع جرم تقسیم بندی میشوند.
شماره ۲- ویژه متهمان یا محکومان روحانی است.
شماره ۳- ویژه متهمان یا محکومان واجد امتیاز کار در زندان است که کارهای خدماتی را انجام میدهند.
شماره ۴- ویژه نسوان بوده و دارای شش سالن است. این اندرزگاه بر حسب نوع جرم مددجویان و امکانات زندان تقسیم بندی شده است. دو سالن برای متهمان یا محکومان به جرايم عمومی ، دو سالن برای متهمان یا محکومان به جرايم خاص و دو سالن برای مشاوره و روانشناسی اختصاص داده شده است.
اندرزگاه شماره ۵ و ۶ فعلا" وجود ندارد.
شماره ۷ و ۸ - با ۱۰ سالن هسته مرکزی زندان اوین است.
شماره ۹- زندان انفرادی که قبلا" محیطی در ابعاد ۲*۳ بود ولی درحال حاضر ۴*۳ به صورت یک سوئیت است.
- اندرزگاه های ویژه
شماره ۱- اندرزگاه ویژه وزارت اطلاعات برای جرايم خاص امنیتی.
شماره ۲ - اندرزگاه ویژه حفاظت اطلاعات قوه قضاییه برای متهمین قضات.
شماره ۳ - اندرزگاه ویژه سپاه برای متهمین سرداران سپاه.
سالن ملاقات زندان اوین
۱- ملاقات خصوصی: مختص متهمان و یا محکومینی است که در بخش خدمات زندان فعالیت دارند.
۲- ملاقات کابینی: متعلق به همه متهمان و یا محکومین بوده و مدت آن یک روز در هفته به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه می باشد.
۳- ملاقات شرعی: مختص مددجویان فعال در بخش خدمات است. این دسته از مددجویان می توانند با خانواده های خود ملاقات شرعی داشته باشند.تعداد این محل ها حدود۲۰ سوئیت مجهز است که زندانیان می توانند از ساعت ۹ صبح الی ۴ بعد از ظهر به مدت ۷ ساعت ملاقات داشته باشند.
تحریم زندان اوین از سوی آمریکا
آمریکا زندان اوین را در خرداد ماه سال ۱۳۹۷ تحریم کرد.
آدرس و شماره تلفن زندان اوین
تهران – اوین – خیابان شهید کچویی – تلفن ۷ – ۲۲۴۳۰۰۱۴
گردآوری: بخش سیاسی سرپوش
- 41
- 7
اشکان انصاری
۱۴۰۲/۳/۹ - ۱۹:۴۲
Permalink