دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۵۰۰۰۷۴

ایدئولوژی چیست؟| ویژگی های ایدئولوژی و تاریخچه آن

ایدئولوژی,ایدئولوژی چیست,نظریه ایدئولوژیایدئولوژی سیستمی از ایده ها و قضاوتهاست
ایدئولوژی از جمله اصطلاحات و واژه هایی است که در طول زمان، مفهوم و بار معنایی آن دچار دگرگونی های فراوانی شده است. این سیستم با الهام، تأثير پذیری شدید ارزشها، جهت یابی معین و مشخصی را برای کنش های اجتماعی آن گروه یا جامعه پیشنهاد می نماید و ارائه می دهد.

واژه ی ایدئولوژی

ایدیولوژی از نظر ساخت لغوی واژه ‏ای است مرکب از دو جزء «ایده» و «لوژی» که ایده به معنی اندیشه، تصور، عقیده، نظر، آگاهی و... آمده است و لوژی که به صورت پسوند امروزه معمولاً به معنی دانش و شناسایی به کار می‏رود و معرف علم است مثل سوسیولوژی (جامعه شناسی)، پسیکولوژی (روانشناسی) و... بدین ترتیب ایدئولوژی از نظر ساختمان لغوی هم معنا با دانش و شناخت عقیده یا بطور خلاصه عقیده شناسی است.

ایدئولوژی چیست؟

ایدئولوژی نوعی خودآگاهی است یا بعبارتی ایدئولوژی را سیستمی از ایده ها و قضاوتهای روشن و واضح و عموماً سازمان یافته ای بدانیم که موقعیت یک گروه، یا جامعه را توجیه و تفسیر و تشریح می نماید. ایدئولوژی نوعی نظام اعتقادی ذات گرایانه است که در آن انسان مکلف به تحقق اهداف مقرر و متعین است. ذات انگاری آن نوع از تلقی است که مدعی دستیابی انحصاری به واقعیت است. حقیقتی که وظایف مشخصی برای انسان تعریف و برای تحقق آن بایدها و نبایدهای ثابت و انعطاف ناپذیری را دیکته می کند.

حکومتهای ایدئولوژیک، مشروعیت خود را از یک نظام اعتقادی کسب می کنند که آن نظام تکلیف ها و وظایف مشخصی را در برنامه کاری خود دارد. وظایفی که خارج از اراده و حاکمیت مردم تعیین و همگی موظف به انجام آن هستند. در نظام های اعتقادی همه چیز در خدمت به اهداف آرمانی تعریف می شود و قدرت هم در ابتدا مانند دیگر منابع برای پیشبرد اهداف مصرف می شود.

ایدئولوژی در تاریخ قرن بیستم نقش اساسی دارد. رشد ملی گرایی، لیبرالیسم، ایجاد انقلاب های متعدد و ایجاد حکومت های تمامیت خواه راست گرا (نازی) و چپ گرا (کمونیست) از نتایج شکل گیری ایدئولوژی های گوناگون در سطح جامعه بشری است. تمام انقلاب های مهم برپایه یک ایدئولوژی شکل گرفته است که این ایدئولوژی به مردم نشان می دهد، روابط انسانها چطور است، چطور ممکن است باشد و چطور باید باشد. این چطور باید بودن موتور محرک انقلاب ها و تحولات مهم قرن بیستم بوده است.

تاریخچه ایدئولوژی

کلمه ایدئولوژی اولین بار در سال ۱۷۹۶ میلادی توسط آنتوان دو تراسی فیلسوف و اشراف زاده فرانسوی دوران روشنگری به کار رفت.

ویژگی های ایدئولوژی

پژوهشگران غربی برای ایدئولوژی کارکردها و اوصاف خاصی را ذکر کرده اند. به بیان دیگر در پاسخ به این سؤال که «ایدئولوژی» چه فایده و ضرورتی دارد، برای آن نقشهایی را ذکر کرده اند. به عنوان مثال موریس دوورژه دو نقش برای ایدئولوژی قایل است:

- ایدئولوژی بوجود آورنده پدیده ای جمعی به نام (ما) است، به این ترتیب که مردم را به گردهم آئی در یک مجمع می خواند، یعنی جائیکه افراد میتوانند یکدیگر را شناخته و دارای روحیه و احساسی قوی شوند. در این جا (ما) میتواند یک طبقه اجتماعی، یک حزب سیاسی، یک ملت و یا یک نهضت اجتماعی و یا پدیده دیگری از این قبیل باشد. (ما) در ایدئولوژی اکثراً آنچنان ساده و مشخص شده است که افراد میتوانند با آن و یا آنچه ارائه می دهد وحدت یابند و حالات اضطرابی و یا تهاجمی درونی را تحمل نمایند.

- ایدئولوژی بر مبنای جهان بینی است. جهان بینی نظر در مورد جهان است آنچنان که هست (دیدگاه توصیفی) و ایدئوژی نظر در مورد انسان است آنچنان که باید باشد. (دیدگاه هنجاری یا دستوری)

ایدئولوژی یعنی,ایدئولوژی,ایدئولوژی غرب و شرقتمام انقلاب های مهم برپایه یک ایدئولوژی شکل گرفته است

- با توجه به این مسئله که ایدئولوژی سیستمی از ایده ها و قضاوتهاست، با منافع شخصی و جمعی افراد در رابطه قرار می گیرد یعنی منافع افرادی که می خواهند از پایگاه و موقعیت خود محافظت و نگهداری کنند و یا افرادی که می خواهند موقعیت خویش را بهتر سازند و به این ترتیب ایدئولوژی برطبق منافعی که برای افراد در بردارد، موقعیت های موجود را تائید می نماید و یا مورد انتقاد قرار می دهد.

- ایدئولوژی پذیرفتنی و جذب شدنی است نه گردن نهادنی.  ایدئولوژی مبتنی بر ایمان است و ایمان حقیقتی است که با زور و بخاطر مصلحت امکان پذیر نیست؛ بدین ترتیب ایدئولوژی نیز با زور و اجبار محقق نمی شود. احتمالا انسان به اجبار به مطلبی گردن نهد ولی ایدئولوژی گردن نهادنی نیست.

- از آن جا که ایدئولوژی ها توانایی دگرگونی حقیقت را ندارند، می کوشند تا اندیشه را با روشهای برهانی از قید تجربه آزاد سازند. تفکر ایدئولوژیک واقعیات را در یک نظام منطقی و ذهنی سامان می دهد و برای نیل به این مقصود همه چیز را از یک قضیه اصلی بدیهی و مسلم شروع می کند.

- ایدئولوژی با منافع در رابطه است. بر این اساس با حالاتی روانی که اغلب فراگیر است ولی به چشم نمی خورد مرتبط می گردد این حالات روانی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: اول آنکه امکان دارد این حالات، حالاتی اضطراب آمیز و نگران کننده باشند که معمولاً در اثر نا امنی و تردید ناشی از تغییرات احتمالی بوجود می آید. حالات اضطراب ممکن است شدید باشد و به صورت نوعی ترس شدید و دلهره در آیند. حالات مذکور فوق معمولاً ایدئولوژی از نوع محافظه کارانه یا ارتجاعی را ایجاد می کند. حالات روانی میتواند به صورت تهاجمی و خشن ظاهر شود که ثمره دوره ای طولانی از محرومیت فردی و جمعی باشد. این حالات تهاجمی بر خلاف حالات اضطرابی سبب به وجود آمدن ایدئولوژی از نوع انقلابی یا اصلاح طلب می گردد.

ویژگی های ایدئولوژی,ایدئولوژی های سیاسی اجتماعی,ایدئولوژیایدئولوژی برحسب منافعی که برای افراد در بردارد، موقعیت های موجود را تائید می نماید

- گذشته از این که انسان در شرایط گوناگون به ایدئولوژی های متعدد نیازمند نیست، خود ایدئولوژی نیز با تکامل و تحول جامعه دگرگون نمی شود. در فرهنگ اسلامی آنچه در بستر تغییرات زمانی و مکانی و شرایط فرهنگی تحول و تکامل می پذیرد اجتهاد اسلامی است نه ایدئولوژی اسلامی.

- ایدئولوژی مکان پیدائی ارزشهای جدید می گردد، به این ترتیب که این ارزشهای نوین که اکثراً منتشر ولی در وضعیتی پنهان و خفته بسر می برند، سرانجام در قالب یک طرح ایدئولوژی قابل توجیه ظاهر میشوند. گاهی نیز آنچه را که تحت عنوان ارزشهای نوظهور یا جدید می نامیم در واقع همان ارزشهای قدیمی یا ارزشهای موجود هستند که ایدئولوژی در قالب جدیدی به تعریف دوباره آن می پردازد و یا این که به آن ارزشها مفهومی خاص می دهد که قبلاً هم به صورت ضمنی وجود داشته است.

ایدئولوژی بر پایه عقل

ایدئولوژی اسلام از گذر بیان عقل مدارانه و هدفمند معارف اسلامی، که بر فطرت انسانی استوارند، در جان آدمی نهال ایمان را می نشاند و وی را در سیر بسوی تکامل یاری می بخشد. این خصوصیت باعث می شود که اصول و ارکان ایدئولوژی اسلامی- بر خلاف ایدئولوژی های مادی- پایدار و ماندگار ماند. بدین سان، ایدئولوژی اسلامی به معنای برنامه اسلام برای رسیدن انسان به زندگی سعادتمند دنیوی و اخروی است.

ایدئولوژی,مفهوم ایدئولوژی,ایدئولوژی اسلامایدئولوژی به افراد یک جامعه این امکان را می دهد که موقعیت خود را بهتر تعریف نمایند

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش