چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۴۰۰۳۵

وظایف شورای عالی امنیت ملی چیست؟ (+ تاریخچه)

شورای عالی امنیت ملی,اعضای شورای عالی امنیت ملی,فعالیت های شورای عالی امنیت ملیشورای عالی امنیت ملی درواقع فرزند شورای عالی دفاع است
کاربردی ترین و مهمترین وزنه تصمیم گیری در سیاست خارجی و امور دفاعی و امنیتی کشور، شورای عالی امنیت ملی می باشد. مقامات عالی رتبه سیاسی، نظامی و اطلاعاتی ایران تشکیل دهنده ی اعضای این شورا می باشند.

شورای عالی امنیت ملی

شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران یا شعام( شورای عالی امنیت ملی)، به شورایی گفته میشود که قصد دارد منافع ملّی و پاسداری را از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران تامین کند. این شورا به ریاست رئیس جمهور تشکیل می شود.

رئیس جمهور کشور بطور مستقیم دبیر شورا را برای شورای عالی امنیت ملی انتخاب میکند. از وظایف دبیر شورا می توان به ادارهٔ دبیرخانه و نظارت بر اجرای صحیح تصمیمات و مصوبات شورا و امور اداری و اجرایی شورا اشاره کرد. با این که حق رأی به او داده نمیشود، ولی در اغلب موارد طبق روال مرسوم، بعداز انتخاب دبیر از سوی رییس جمهور، همزمان رهبر، او را در شورا به نمایندگی رهبری منصوب می کند تا حق رأی به وی داده شود.

تاریخچه شورای عالی امنیت ملی

شورای عالی امنیت ملی درواقع فرزند شورای عالی دفاع است چون در زمان جنگ با حضور رییس جمهور و نخست وزیر، فرماندهان ارشد نظامی و دو مشاور رهبری با موضوع دفاع مقدس برای اتخاذ تصمیمات مهم حکومتی تشکیل می شد که این شورا در امور سیاسی با وجود نشست سران قوا یا بعدتر تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام، نقش چندانی نداشت. در سال ۱۳۶۸ با بازنگری در قانون اساسی که اصلاح اصل ۱۷۶ یکی از این موارد به شمار می رفت، شورای عالی دفاع جایگاهش را به شورای عالی امنیت ملی داد.

وظایف شورای عالی امنیت ملی

شورای عالی امنیت ملی با وظایف زیر برای تأمین‏ منافع ملی‏ و پاسداری‏ از انقلاب‏ اسلامی‏ و تمامیت‏ ارضی‏ و حاکمیت‏ ملی‏ به‏ ریاست‏ رئیس‏ جمهور تشکیل‏ می‏ شود:

 ‎‎‎‎‎‎> مقام‏ رهبری‏ در محدوده‏ سیاستهای‏ کلی‏ تعیین‏ شده‏، سیاستهای‏ دفاعی‏- امنیتی‏ کشور را تعیین میکند.

شورای عالی امنیت ملی چیست,وظایف شورای عالی امنیت ملی,شورای عالی امنیت ملی کشوررئیس جمهور کشور بطور مستقیم دبیر شورا را برای شورای عالی امنیت ملی انتخاب میکند

> ‏ فعالیت‏ های‏ سیاسی‏، اطلاعاتی‏، اجتماعی‏، فرهنگی‏ و اقتصادی‏ را در مورد تدابیر کلی‏ دفاعی‏- امنیتی‏ هماهنگ کند.

> برای‏ مقابله‏ با تهدیدهای‏ داخلی‏ و خارجی‏ از امکانات‏ مادی‏ و معنوی‏ کشور بهره‏ بگیرد.

وظایف شورای عالی امنیت ملی در قانون اساسی به صراحت مشخص شده است. برای این که امور اجرایی پیگیری شود در شورای عالی امنیت ملی یک دبیرخانه بوجود آمده است. رییس شورای عالی امنیت ملی طبق قانون اساسی رییس جمهور است. دبیرخانه هر نهادی باید ذیل ریاست آن نهاد کار کند و دبیرخانه ساختار جدا و منفکی از ریاست هیچ نهادی به شمار نمی رود.

اعضای شورای عالی امنیت ملی

از اعضای‏ شورای عالی امنیت ملی می توان به اعضای زیر اشاره کرد :

- رؤسای‏ قوای‏ سه‏ گانه‏

- رئیس‏ ستاد فرماندهی‏ کل‏ نیروهای‏ مسلح‏

- مسئول‏ امور برنامه‏ و بودجه‏- دو

- نماینده‏ به‏ انتخاب‏ مقام‏ رهبری‏

- وزرای‏ امور خارجه‏، کشور، اطلاعات‏

- حسب‏ مورد وزیر مربوط و عالیترین‏ مقام‏ ارتش‏ و سپاه‏

 مصوبات شورای عالی امنیت ملی

شورای عالی امنیت ملی باتوجه به وظایفش، باید به تشکیل شورا های فرعی نظیر شورای دفاع و شورای امنیت کشور بپردازد. رئیس‏ جمهور یا یکی‏ از اعضای‏ شورای‏ عالی، ریاست‏ هر یک‏ از شوراهای‏ فرعی‏ را برعهده دارد‏ که‏‏ رئیس‏ جمهور آن را تعیین‏ می‏ کند. قانون تعیین کننده ی حدود اختیارات‏ و وظایف‏ شوراهای‏ فرعی‏ میباشد و تشکیلات‏ آن ها توسط‏‏ شورای‏ عالی تصویب ‏ می‏ شود. پس‏ از این که مقام‏ رهبری مصوبات‏ شورای‏ عالی‏ امنیت‏ ملی‏ را تائید کرد، آن مصوبات‏ قابل‏ اجراست‏.

مبانی قانونی شورا های فرعی

شورای عالی امنیت ملی به استناد اصل ۱۷۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، که ریاست آن برعهده رئیس جمهور یا فردی که توسط رئیس جمهور انتخاب شده ، دارای شورا های فرعی می باشد. اینک شورای فرعی دیگری به جز شورای امنیت کشور، از طرف شورای عالی امنیت ملی تشکیل نشده است. وزیر اطلاعات  که ریاست شورای هماهنگی اطلاعات را برعهده دارد بر اساس قانون تأسیس وزارت اطلاعات تشکیل میشود و به عنوان هماهنگ کننده دستگاه های اطلاعاتی( جامعه اطلاعاتی کشور) و تحت نظارت شورای عالی امنیت ملی قرار دارد، که فعالیت آن در چارچوب سیاست ها و تصمیمات شورای عالی امنیت ملی میباشد و نقش بازوی اطلاعاتی شورای عالی امنیت ملی را دارد.

,فعالیت های شورای عالی امنیت ملیوظایف شورای عالی امنیت ملی در قانون اساسی به صراحت مشخص شده است

تحولات شورا در گذر زمان

در مرداد ماه سال ۶۸، سه ماه پس از همه پرسی قانون اساسی بازنگری شده و پس از فوت امام خمینی( ره) و انتخاب آیت‌الله خامنه ای به رهبری جمهوری اسلامی ایران، وی حسن روحانی را که آن زمان رییس کمیسیون دفاعی مجلس سوم بود در حکمی  به همراه سیداحمد خمینی که همواره در زمان رهبری امام خمینی( ره) در جلسات سران قوا نیز حضور داشت برای سه سال در شورای عالی امنیت ملی بعنوان نمایندگان خود انتخاب کرد و هاشمی رفسنجانی  نیز حسن روحانی را به عنوان دبیری شورا که وظایفش مسئولیت دبیرخانه و امور اداری و اجرایی شورا بود، منصوب کرد.

در این زمان مهمترین اقدام دبیرخانه شورا  این بود که اجرای قطعنامه ۵۹۸ و مسأله آزادی اسرا را بررسی کند. این حکم در تاریخ ۲۱ دی ماه ۱۳۷۱ برای سید احمد خمینی و حسن روحانی بمدت سه سال دیگر تمدید شد در حالی که احمد خمینی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام شده و حسن روحانی در مجلس چهارم بعنوان نایب رئیس ناطق نوری بود و هم چنان در سمت دبیری شورا از سوی هاشمی رفسنجانی باقی ماند. در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۳ احمد خمینی فوت کرد و یکی از کرسی های نمایندگی رهبری با فوت او در شورای عالی امنیت ملی خالی ماند تا این که در ۱۳ دی سال بعد، رهبر جمهوری اسلامی، علی لاریجانی را که چند ماهی به عنوان ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شده بود هم زمان با تمدید دو ساله حکم حسن روحانی، برای دوره ای دو ساله در شورا بعنوان دومین نماینده خود انتخاب کرد. حسن روحانی با حکم وی در این دوره با وجود برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب مجدد هاشمی رفسنجانی به این سمت، همچنان بعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی مشغول بکار شد. 

با برگزاری هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری،  محمد خاتمی در تاریخ دوم خرداد ۷۶ برای این سمت انتخاب شد و او نیز مانند ۸ سال پیش از آن، حسن روحانی را که آن زمان به عنوان نائب رییس ناطق نوری در مجلس پنجم بود برای سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی انتخاب کرد. روحانی و لاریجانی هنوز در این دوره نمایندگان رهبری در شورا بودند.

شورای عالی امنیت ملی,فعالیت های شورای عالی امنیت ملی,شورای عالی امنیت ملی کشوررییس شورای عالی امنیت ملی طبق قانون اساسی رییس جمهور است

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش