شورای عالی جوانان
یکی از نهادهای حکومت ایران، شورای عالی جوانان نام دارد که نظارت کننده ی آن رییس جمهورهای ایران میباشد ، به اینصورت که او موظف است امور جوانان ایران را برنامه ریزی و رسیدگی کند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدا ایدهٔ اولیه تشکیل چنین شورایی را مطرح کرد و این پیشنهاد، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی رو به رو تائید شد. شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۷۱ این شورا را تصویب کرد و در تاریخ ۶ مرداد ماه ۱۳۷۱، اساسنامهٔ این شورا در هفت ماده و یک تبصره، به تصویب رسید.
در سال ۱۳۷۶، شورای عالی جوانان به مرکز ملی جوانان تغيير نام داد و طبق قانون سوم توسعه، در سال ۱۳۷۹ به سازمان ملی جوانان تغییر نام داد تا اینکه فصل جدیدی از فعالیت این شورا با انتصاب همایون حمیدی بعنوان دبیر جدید این شورا در سال ۱۳۹۰از جانب محمود احمدی نژاد کلید خورد و تا به امروز ادامه داشته است.
وقتی که شورای عالی جوانان مجددا آغاز بکار کرد، بعضی از نمایندگان مجلس نسبت به این تصمیم اعتراض کردند و این کار را موجب موازی کاری با وزارت ورزش و جوانان و تضعیف آن دانستند. اعضای تشکیل دهنده این شورا در تمام سال های تغییر ماهیت آن، هیچوقت تغییر نکردند و همواره از یک الگو پیروی کرده اند.
اهداف شورای عالی جوانان
اهداف شورای عالی جوانان شامل موارد زیر میباشد :
> یکی از اهداف شورای عالی جوانان اینست که شخصیت جوانان بر اساس اصول، اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی بطور متعادل و همه جانبه رشد کند.
> شورای عالی جوانان قصد دارد که نیازهای فکری، اجتماعی، جسمی، روحی و تلطیف و هدایت عواطف و احساسات جوانان را تأمین کند.
> هدف شورای عالی جوانان اینست که در حیات اجتماعی و پیشبرد جامعه و دفاع از وطن ایران، زمینه های مشارکت جوانان را فراهم کند.
> از دیگر اهداف شورای عالی جوانان می توان به حفظ و تقویت شادابی جوانان به منظور عظمت و سربلندی ایران اشاره کرد.
اعضای شورای عالی جوانان
ریاست شورای عالی جوانان بر عهده ی رییس جمهور ) ودرغیاب ایشان معاون اول رییس جمهور ( میباشد واعضای آن عبارتست از:
>> وزیر فرهنگ وارشاد اسالمی
>> انتخاب دبیرشورا توسط رییس شورا
>> وزیر فرهنگ وآموزش عالی
>> وزیر آموزش و پرورش
>> وزیر كار و امور اجتماعی
>> رئیس سازمان تربیت بدنی
>> وزیربهداشت، درمان وآموزش پزشكی
>> وزیركشور
>> رییس سازمان صداوسیما
>> مشاور رییس جمهوردرامور زنان
>> شورای عالی انقلاب فرهنگی موظفند که چهارنفر از زنان ومردان صاحب نظر ومتعهد را انتخاب کنند و برای یک دوره ۳ ساله با حکم رییس جمهور وقت به عضویت شورا درمی آیند.
وظایف شورای عالی جوانان
- یکی از وظایف شورای عالی جوانان، بررسی نقش وعملكرد نهادها وسازمانهاییست كه در امورجوانان مسئولیت دارند و در دستگاههائی كه وظایفشان به نحوی مربوط به مسائل جوانان است، هماهنگی ایجاد کنند.
- شورای عالی جوانان با همكاری دستگاهها وافراد ذیصالح می تواند جوانان را باحقایق ومعارف وتاریخ وتمدن اسلامی وایرانی با مطالعه ی روشهای مناسب اشنا کند.
- شورای عالی جوانان باید زمینه داوری صحیح ومنطقی نسل جوان را نسبت به تمدن وفرهنگ غرب ایجاد کند و جنبه های مثبت و منفی آن را از هم جدا کند و روحیه انحصار طلبی و ماهیت استكبار را بشناسد.
- شورای عالی جوانان باید از تحقیقاتی درباره ی خصوصیات روحی، فكری، اخلاقی وعاطفی جوانان پشتیبانی کند و به منظور استفاده از آن ها در برنامه های جوانان بکار گیرد و برای این منظور، نیروی متخصص تربیت کند.
- شورای عالی جوانان باید برای زندگی انسان و خصوصاً نسل جوان شخصیتهای متعالی را معرفی کند.
- سازمان ملی جوانان موظف است درباره ی راههای مبارزه با سنتهای ناپسند وعوامل برخورد با تحقیر جوانان مطالعه کند.
- وظیفه ی سازمان ملی جوانان اینست که برای تأسیس و توسعه كانونها و مراكز اجتماعی و فعالیت خلاق جوانان کمک کند و در زمینه ی خلاقیتهای فرهنگی و هنری و علمی و ورزشی برای جوانان حمایت کند.
- این سازمان وظیفه دارد به منظور اشتغال و ازدواج جوانان به بررسی زمینه های مناسب بپردازد و از توسعه واحدهای مشاوره ای حمایت کند.
- تعيين نوع ووظایف كمیسیونها، تصویب آیین نامه های شورای عالی جوانان و معین کردن وظایف دبیرودبیرخانه از دیگر وظایف شورای عالی جوانان به شمار می رود.
- این شورا باید اهداف، سیاستها و خط مشیهاىی که به امور فرهنگى، اجتماعى و اقتصادى جوانان مربوط میشود را تعییت کند و راهكارهاى مناسبی را برای این منظور ارائه دهد.
- شورای عالی جوانان موظف است که بین برنامه هاى دستگاههاى مرتبط با امور جوانان هماهنگی ایجاد کند.
کمیسیونهای شورای عالی جوانان
شورای عالی جوانان باتوجه به تناسب ضرورتها و اولویتها، کمیسیونهای تخصصی را برای طراحی و برنامه ریزی مسایل جوانان تشکیل میدهد که دبیرخانه بر آن ها نظارت میکند.
مرکز فعالیت های قرآنی جوانان کشور
در تاریخ ۱۷ مرداد ۱۳۸۹ شورای عالی جوانان برای این که فرهنگ و معارف قرآنی را در بین جوانان کشور توسعه دهد، مرکز فعالیت های قرآنی ویژه جوانان را تأسیس کرد. همچنین در رمضان المبارک ۱۴۳۱، وب سایت این مرکز که" ایکا" نام داشت، افتتاح شد.
ادغام شورای عالی جوانان و وزارت ورزش
در ۸ دی ماه ۱۳۸۹ نمایندگان مجلس شورای اسلامی قانونی را تصویب کردند که در اثر آن شورای عالی جوانان و سازمان تربیت بدنی با هم ادغام شدند و به نام وزارت ورزش و جوانان معروف شدند.
گردآوری: بخش سیاست سرپوش
- 19
- 2