سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۸:۰۲ - ۰۵ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۴۴۷
نجوم و فضا

تبدیل ۹۸ درصد عرق و ادرار فضانوردان به آب آشامیدنی توسط ناسا

آب در فضا,تبدیل ۹۸ درصد عرق و ادرار فضانوردان به آب آشامیدنی
ناسا ۹۸ درصد ادرار و عرق بدن فضانوردان ایستگاه فضایی بین‌المللی را به آب آشامیدنی تبدیل می‌کند.

ناسا اعلام کرده که در بازیافت عرق و ادرار فضانوردان برای تامین آب مورد نیاز، به موفقیت ۹۸ درصدی رسیده است.

به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، فضانوردان در «ایستگاه فضایی بین المللی» (ISS) به نرخ بازیافت ۹۸ درصدی آب دست یافته اند ولی این کار را با روشی انجام داده اند که امکان دارد کمی خجالت آور باشد زیرا آن ها به اوج بازیافت ادرار فضانوردان رسیده اند.

دستاورد بازیافت آب، یک نقطه عطف مهم برای ماموریت های فضایی در مدار پائین زمین به شمار میرود که هدف از آن، تامین کردن نیازهای اولیه فضانوردان بدون مأموریت های تامین مجدد است. این دستاورد به معنای بازیافت چیزهایی مانند غذا، هوا و آب است.

فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی، هر روز به حدود یک گالن آب برای نوشیدن، تهیه غذا و کارهای بهداشتی مانند مسواک زدن نیاز دارند. هدف ایده آل در مورد آب، بازیابی ۹۸ درصدی آب اولیه است که خدمه در آغاز ماموریت های طولانی‌تر با خود به فضا می برند.

«کریستوفر براون» (Christopher Brown) از اعضای گروه «مرکز فضایی جانسون» (JSC) که سیستم های پشتیبانی حیات را در ایستگاه فضایی بین المللی مدیریت می کند، گفت: این یک گام بسیار مهم در تکامل سیستم های پشتیبانی حیات است. فرض کنید با ۱۰۰ پوند آب به فضا پرتاب می شوید. دو درصد آنرا از دست می دهید و ۹۸ درصد دیگر بازیافت می شود. حفظ کردن این روند، یک دستاورد بسیار عالی است.

نقطه عطف بازیافت آب توسط «سیستم کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی» (ECLSS) با کمک «بخش پردازشگر ادرار» (UPA) به دست آمد که آب را از ادرار استخراج می کند.

سیستم کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی، ترکیبی از سخت افزارهایی مانند سیستم بازیافت آب است که فاضلاب را جمع آوری می کند و رطوبت گیرهای پیشرفته که رطوبت حاصل از تنفس و عرق خدمه ایستگاه فضایی بین المللی را جذب می کند. رطوبت جمع آوری شده به «بخش پردازشگر آب» (WPA) فرستاده می شود تا آب آشامیدنی از آن به دست بیاید.

بخش پردازشگر ادرار در سیستم کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی، ادرار را تقطیر می کند اما آب نمک به عنوان محصول جانبی این فرآیند تولید می شود و همچنان حاوی مقداری آب استفاده نشده است. در این آزمایش، «بخش پردازشگر آب نمک» (BPA) برای استخراج مقادیر به جا مانده، به بخش پردازشگر ادرار اضافه شد. بخش پردازشگر آب نمک، به عملیات خود در محیط ریزگرانش فضا ادامه داد و سیستم کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی را به هدف ۹۸ درصد رساند.

«جیل ویلیامسون» (Jill Williamson) مدیر زیرسیستم های آب در بخش کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی گفت: پیش از به کار گرفتن بخش پردازشگر آب نمک، کل بازیابی آب ما بین ۹۳ تا ۹۴ درصد بود. ما اکنون نشان داده ایم که به لطف پردازنده آب نمک می توانیم به بازیابی کلی ۹۸ درصد برسیم.

بخش پردازشگر آب نمک، آب نمک ایجاد شده توسط بخش پردازشگر ادرار را می گیرد و آنرا از میان یک مجموعه غشاهای ویژه عبور می دهد تا محتوای آب آن تبخیر شود. این کار به ایجاد هوای مرطوب منجر می شود که به فرآیند تنفس خدمه ایستگاه فضایی بین المللی بی شباهت نیست. رطوبت به دست آمده را می توان با رطوبت گیرهای بخش کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی جمع آوری کرد.

مانند سایر فاضلاب های جمع آوری شده، فاضلاب ناشی از این آب نیز با فیلترهای تخصصی و یک رآکتور کاتالیزوری در بخش پردازشگر آب تصفیه می شود و هر گونه آلودگی را که امکان دارد باقی بماند، تجزیه می کند. سپس، حسگرها خلوص آب را با آبی مقایسه می کنند که با استانداردهای پردازش مجدد مطابقت ندارد. برای جلوگیری از رشد میکروب ها، ید به آب قابل قبول اضافه می شود و سپس، آب برای خدمه ذخیره می شود تا بعدا مورد استفاده قرار بگیرد.

اگر چنین روشی، این پرسش را ایجاد کند که آیا فضانوردان ما در فضا ادرار می نوشند، پاسخ روشن است؛ قطعاً پاسخ مثبت نیست. این گروه پژوهشی خاطر نشان کردند که در واقع آب تولید شده در ایستگاه فضایی بین المللی، نسبت به آنچه سیستم های آب شهری روی زمین تولید می کنند، بهتر است.

ویلیامسون گفت:این روش پردازش اساسا مشابه بعضی از سیستم های توزیع آب زمینی است و فقط در شرایط ریزگرانش انجام می شود. خدمه ایستگاه فضایی، ادرار نمی نوشند، بلکه از آب آشامیدنی استفاده می کنند که بازیافت، تصفیه و تمیز شده است؛ به طوری که تمیزتر از آبی است که ما روی زمین می نوشیم.

او ادامه داد: ما فرآیندهای زیادی را در اختیار داریم و آزمایش های زيادي را انجام می دهیم تا اطمینان حاصل کنیم که آب تمیز و آشامیدنی تولید می شود.

سیستم های بخش کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی، به دقت آزمایش میشوند تا اطمینان حاصل شود که طبق برنامه عمل می کنند و نشان می‌دهند که هر عنصر میتواند در بلندمدت بدون نیاز به تعمیر و نگهداری یا قطعات یدکی جایگزین کار کند.

نقطه عطف ۹۸ درصدی، یک نقطه عطف برای ماموریت های فضایی آینده است که کمک می کند تا فضانوردان در طول اقامت بلندمدت در سطح ماه و مأموریت های سرنشین دار به مریخ (Mars)، زمان بیشتری را در فضا بگذرانند.

ویلیامسون گفت: با فراتر رفتن از مدار پایین زمین، سیستم های احیاکننده بخش کنترل محیطی و پشتیبانی از زندگی، اهمیت بیشتری پیدا می کنند. ناتوانی در تامین مجدد طی روند اکتشاف به این معناست که ما باید بتوانیم همه منابع مورد نیاز خدمه را در این ماموریت ها بازیافت کنیم. در اختیار داشتن سیستم های احیاکننده قابل اعتماد و قوی به این معناست که خدمه دیگر مجبور نیستند نگران منابع باشند و می توانند بر هدف واقعی ماموریت خود تمرکز کنند.

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش