مهمترین عناوین خبری
پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۳۸ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۰۴۸
نجوم و فضا

بارش شهابی برساوشی چگونه اتفاق می‌افتد؟

بارش شهابی,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

بارش شهابی برساوشی یکی از مهم‌ترین بارش های شهابی سالیانه است که امشب شب می‌توان آن را در ایران رصد کرد. در این مطلب با ویژگی‌ها و واقعیت‌های این شهاب باران مهم آشنا می‌شوید.

 

بارش شهابی برساوشی که نرخ ساعتی سرسویی آن حدود ۱۰۰ است،‌ از توده ذرات بر جای مانده از دنباله دار سوئیفت تاتل پی ۱۰۹ (Swift Tuttle P/109) حاصل می‌شود و معمولا از اواخر تیر تا اوایل شهریور فعال است اما اوج بارش آن در نیمه شب ۲۱ و ۲۲ مردادماه اتفاق می‌افتد.

 

این دنباله دار هر ۱۳۳ سال یک بار خورشید را دور می‌زند و آخرین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی به ملاقات خورشید آمد. کانون بارش شهابی برساوشی در صورت فلکی ذات الکرسی و در نزدیکی مرز آن با صورت فکلی برساوشی بوده و از قدیم که مکان کانون دقیق این بارش شهابی ناشناخته بود، نام برساوشی بر روی آن گذاشته شد و همچنان نیز با این نام شناخته می‌شود.

 

بارش شهابی,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

 

بارش شهابی چیست؟

در فضای میان سیاره‌ای و فراتر از جو زمین،‌ ذراتی با منشا و اندازه‌های مختلف وجود دارند که هر از گاهی با جو زمین برخورد می‌کنند و در‌ آن می‌سوزند. این اتفاق در آسمان شب به شکل ردی از نور دیده می‌شوند که آن را با نام شهاب می‌شناسیم.

 

این شهاب‌ها هر روز و در همه جا با جو زمین برخورد می‌کنند اما بسیاری از آن‌ها به طور کامل در جو زمین می‌سوزند و برخی از آن‌ها هم که بزرگ‌تر هستند و چگالی بیشتری دارند به سطح زمین می‌رسند. گاهی اوقات مجموعه‌ای از این ذرات به یک باره با جو زمین برخورد می‌کنند و در چنین مواقعی ممکن است تا چند صد شهاب در هر ساعت در آسمان شب رصد شود که به این پدیده،‌ بارش شهابی گفته می‌شود.

 

بارش شهابی برساوشی،‌ یکی از معروف‌ترین، جذاب‌ترین و پرتعدادترین بارش های شهابی سالیانه است و رصدگران در زمان اوج بارش و در شرایط به دور از آلودگی نوری می‌توانند بین ۶۰ تا ۱۰۰ شهاب را در هر ساعت مشاهده کنند. برای بهتر رصد کردن این بارش شهابی پیشنهاد می‌شود به منطقه‌ای که از آلودگی نوری و روشنایی شهرها به دور باشد بروید.

 

همچنین برای این کار به ابزار خاصی نیاز نیست اما همراه داشتن یک دوربین دو چشمی می‌تواند هیجان رصد بارش شهابی را دوچندان کند. تراکم شهاب‌ها در مناطق نزدیک به کانون بارش بیشتر بوده و بهتر است بیشتر به حوالی صورت فلکی برساوشی توجه داشته باشید. این صورت فلکی در حوالی نیمه شب از افق شمال شرقی طلوع می‌کند. طبق مطالعات انجام شده،‌ پربارترین بارش شهابی برساوشی تاریخ در روز ۱۲ آگوست ۱۹۷۲ اتفاق افتاده است.

 

بارش شهابی,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

 

واقعیت‌هایی در مورد بارش شهابی برساوشی

در ادامه این مطلب با چند واقعیت مهم و بسیار جالب در مورد بارش شهابی برساوشی آشنا می‌شویم:

 

۱. دنباله دار سوئیفت تاتل در سال ۲۱۲۶ میلادی یا ۱۵۰۵ هجری شمسی به نزدیکی خورشید باز می‌شود و بر اساس محاسبات انجام شده در آن زمان به دنباله‌داری درخشان و جذاب مانند دنباله‌دار هیل باپ تبدیل می‌شود.

 

۲. بر اساس گمانه‌زنی‌های صورت گرفته، دنباله دار سوئیفت تاتل همان دنباله داری است که در سال ۱۸۸ پس از میلاد و حتی قبل‌تر از آن در سال ۶۹ پیش از میلاد توسط چینی‌ها کشف و رصد شده بود.

 

۳. این دنباله‌دار،‌ آخرین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی یا ۱۳۷۱ هجری شمسی به نزدیک‌ترین فاصله‌اش از خورشید رسید و پس از‌ آن از چشم‌ها پنهان شد و تنها با دوچشمی‌ها و تلسکوپ‌ها قابل دیده شدن بودند.

 

۴. هنگام حرکت زمین در مدار، سمتی از جو که در جلو یا لبه‌ حمله قرار دارد با سرعت و شدت بیشتری با ذرات بر جای مانده از دنباله دارها برخورد می‌کند و به این ترتیب،‌ شهاب‌های بیشتر و درخشان‌تری در آسمان خلق می‌شود.

 

با در نظر گرفتن زاویه تابش خورشید به زمین،‌ بخشی از همان جوی که در لبه حمله قرار گرفته، در نیم سایه است و با این حساب، ساعتی پیش از سپیده دم،‌ بهترین زمان برای دیدن بارش های شهابی خواهد بود.

 

۵. بین هر یک از ذرات بر جای مانده از این دنباله دار در چگال‌ترین نقاط پیش از برخورد با زمین،‌ حدود ۹۰ تا ۱۶۰ کیلومتر فاصله وجود دارد. نوار ذرات دنباله دار سوئیفت تاتل،‌ خود از نوارهای زیادی شکل گرفته که هرکدام بیان‌گر یک عبور دنباله دار در دوره تناوب مداری‌اش یعنی هر ۱۳۰ سال است.

 

این نوار ذرات در مسیر پیشین دنباله دار به دور خورشید در حرکت هستند و به مرور زمان پراکنده می‌شوند اما در هر عبور مجدد،‌ دنباله دار، ذرات جدیدی را در راستای مدارش پخش می‌کند و نوار دوباره پر می‌شود.

 

۶. دنباله دار سوئیفت تاتل،‌ خویشاوندان زیادی در ابر اورت دارد که بسیاری از آن‌ها هرگز به بخش درونی منظومه شمسی راه پیدا نمی‌کنند، اما بعضی از آن‌ها مانند سوئیفت تاتل در نتیجه اختلال گرانشی حاصل از عبور یک ستاره،‌ مدت‌ها قبل از مدار خود خارج شده و به داخل منظومه شمسی وارد می‌شوند.

 

۷. زمانی که یکی از ذرات دنباله دار سوئیفت تاتل وارد جو زمین می‌شود،‌ فشردگی توده هوای روبرو،‌ آن را داغ می‌کند تا جایی که دمای آن تا هزار و ۶۵۰ درجه سانتی‌گراد بالا می‌رود. این دمای بسیار بالا باعث از بین رفتن شهاب واره‌ها می‌شود اما اگر دوام بیاورند و بتوانند تا ارتفاع ۹۷ کیلومتری سطح زمین پایین بیایند، دیده خواهند شد.

 

۸. هسته دنباله دار سوئیفت تاتل در گسترده‌ترین وجه، حدود ۹.۷ کیلومتر است. این دنباله دار،‌ بزرگ‌ترین جرمی است که به دلیل نزدیکی مدارش نسبت به زمین،‌ بیشترین گذر از نزدیکی زمین را تجربه کرده و در‌ آینده نیز خواهد کرد. بر اساس مطالعات انجام شده، اندازه سوئیفت تاتل با دنباله داری که میلیون‌ها سال پیش باعث انقراض نسل دایناسورها شد برابر است.

 

۹. برایان مرسدن،‌ ستاره شناس معروف انگلیسی، در سال ۱۹۹۰ حرکت مداری دنباله دار سوئیفت تاتل را زیر نظر گرفت و اعلام کرد که این دنباله دار در گذر بعدی‌اش با زمین برخورد خواهد کرد اما در نهایت با انجام بررسی‌های بیشتر، جامعه علمی این فرضیه را رد کرد.

 

۱۰. شهاب های برساوشی بسیار سریع هستند و با سرعت ۵۹ تا ۶۰ کیلومتر بر ثانیه وارد جو زمین می‌شوند. اندازه بیشتر این شهاب‌ها به مانند دانه‌های شن است و برخی از آن‌ها هم به اندازه یک نخود هستند. در چنیناندازه‌هایی،‌ بیشتر این ذرات در جو می‌سوزند و با زمین برخورد نمی‌کنند اما اگر اندازه و جرم بزرگ‌تری داشته باشند به سطح زمین می‌رسند.

 

 

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش