مدتهاست که وضعیت روشنایی و الگوی نوری عجیب ستاره تابی دانشمندان را سردرگم کرده است. اکنون گروهی از ستارهشناسان موفق به ارائه توضیحی دقیقتر شدهاند.
تیمی از محققان از دانشگاه کلمبیا به رهبری ماریو سوسرکویا (Mario Sucerquia)، یک توضیح پیشنهادی جدید را برای تغییرات نامنظم و الگوی نوری عجیب ستاره تابی (KIC 8462852) ارائه کردند؛ چرا که این ستاره اخیرا رفتارهای نامنظم پیشین را از سر گرفته است.
به عقیده دانشمندان، این تغییرات اسرارآمیز در روشنایی ستاره تابی میتواند به علت ساختار یکی از سیارههای آن باشد. به طور دقیقتر دانشمندان بر این باورند که احتمالا این سیاره فراخورشیدی ، ساختاری مشابه با سیاره زحل در منظومه شمسی دارد.
محققان در این باره میگویند:
نتایج این مطالعات حاکی از آن است که رفتارهای نامنظم روشنایی این ستاره را میتوان به حلقههای یک سیاره فرازمینی نسبت داد.
تیمی از ستارهشناسان دانشگاه ییل (Yale University) به رهبری تابیتا بویاجیان (Tabetha Boyajian)، برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ موفق شدند که الگوی نوری عجیب ستاره تابی را تشخیص دهند. به طور معمول نور ستارههای مشاهده شده از زمین در هنگام عبور سیارات فرازمینی از مقابل آنان، دچار چنین تغییر و تحولاتی میشود.
اما شرایط در مورد ستاره تابی کاملا متفاوت بود؛ چرا که حتی برخی از دانشمندان معتقد بودند ساخت یک سازه عظیم بیگانه توسط موجودات فضایی میتواند علت اصلی الگوی نوری عجیب ستاره تابی باشد. برخی دیگر از ستارهشناسان عبور ستارههای دنبالهدار را به عنوان علت وقوع چنین تغییرات نامنظمی پیشنهاد میکردند. اما با این حال به نظر میرسید که هنوز توضیحی منطقی برای ستاره تابی وجود ندارد.
ماریو سوسرکویا و همکارانش برای اثبات ایده خود، به شبیهسازیهای کامپیوتری روی آوردند و وضعیت خمیدگی نور به هنگام عبور این سیاره از مقابل سیاره مادری خود را مورد بررسی قرار دادند.
یک سیاره مشابه به زحل در هنگام عبور از مقابل ستاره خود، تغییرات نامنظمی از روشنایی آن ستاره را برای ناظرین ایجاد میکند. به واقع عبور حلقههای این سیاره از مقابل ستاره تابی را میتوان به عنوان یک توضیح منطقی جدید برای رفتار اسرارآمیز ستاره تابی به شمار آورد.
این گذرها هیچ الگوی واضح و یا دقیقی را ایجاد نمیکنند، چرا که هر حلقه میتواند با زاویه منحصر به فرد خود تغییرات متفاوتی را رقم بزند.
علاوه بر این، شبیهسازی کامپیوتری نشان داد که جاذبه این ستاره میتواند بر حلقههای سیارات نیز تاثیر بگذارد و به ذرات آن الگوی نامنظمی را بخشد. همین امر نیز میتواند نامنظم بودن نور این ستاره را به خودی خود تشریح کند.
محققان در این باره میگویند:
ما متوجه شدیم که ساختارهای نامنظم در حلقهها موجب بروز تغییراتی لحظهای در شکل و جهت آنان میشود که در هنگام عبور از مقابل ستاره مادر، تغییراتی چشمگیر را ایجاد میکند.
دانشمندان همچنین با اندازهگیریهای دقیقتر متوجه یک الگوی زمانی دقیق برای وقوع چنین تغییراتی در ستاره تابی شدند که به عقیده آنان فقط یک سیاره دارای حلقه میتواند چنین پدیدهای را ایجاد کند.
هدف اصلی تیم تحقیقاتی مربوط به این مطالعه، این بود که نشان دهند مکانیسمهایی وجود دارند که قادر به ایجاد تغییر در پرتوهای نوری هستند.
با وجود اینکه توضیح جدید دانشمندان تنها احتمال موجود برای الگوی نوری عجیب ستاره تابی نیست، گروههای مختلفی از ستارهشناسان در سراسر جهان به مطالعات خود ادامه میدهند.
- 9
- 5