دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۰۴ - ۱۴ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۳۵۷۲
نجوم و فضا

ماجراجویی فضاپیمای کهن سال وویجر ۱، خارج از منظومه شمسی

وویجر 1,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
شروعی دوباره برای وویجر ۱ (Voyager 1)؛ کاوشگر وویجر ۱ با روشن کردن دوباره موتورهای پیشران، ماجراجویی خود در خارج از منظومه شمسی را ادامه می‌دهد!

در فضای سرد و تاریک بین ستاره‌ای و در مسیری فراتر از کمربند کوئیپر (Kuiper Belt)، فضاپیمای کهن ساز بشر به ماجراجویی خود ادامه می‌دهد. این کاوشگر لحظه لحظه از زمین فاصله بیشتری می‌گیرد و اکنون که شما در حال خواندن این مطلب هستید، وویجر ۱ حدودا ۲۰ میلیارد کیلومتر از زمین فاصله دارد؛ برای درک صحیح‌تر این مسافت، کافی‌ست که فاصله زمین تا خورشید را ۱۴۰ برابر کنید!

 

خبر خوب درباره وویجر ۱ این است که ما همچنان می‌توانیم با آن ارتباط برقرار کنیم. هفته گذشته، تیم کنترل این ماموریت در آژانس فضایی ناسا (NASA) بعد از یک وقفه ۳۷ ساله، فرمان تازه‌ای را برای فعال‌سازی موتورهای پشتیبان ارسال کرده و شروعی دوباره برای وویجر ۱ رقم زدند! نتیجه موفقیت‌آمیز این فرمان، با ۱۹ ساعت و ۳۵ دقیقه تاخیر به اطلاع دانشمندان رسید. تاد باربر (Todd Barber) به عنوان یکی از مهندسین بخش پیش‌رانش جت (JPL) در ناسا گفت:

هربار که وویجر موفقیت تازه‌ای را پشت سر می‌گذارد، اعضای این تیم بسیار هیجان‌زده می‌شوند. آزمون اخیر، یک اطمینان خاطر برای ما و تمامی دوست‌داران وویجر ۱ را به همراه داشت.

 

در ۴ دهه گذشته و از زمان آغاز ماموریت وویجر ۱ در ۵ سپتامبر ۱۹۷۷، تنها وظیفه موتورهای اصلی این بود که وضعیت قرارگیری این فضاپیما را کنترل کنند.

 

فضا یک محیط خلاء است که برای حرکت در آن، نیازی به نیروی محرکه نیست. اما به منظور حفظ ارتباط موجود، لازم است که همواره آنتن‌های کاوشگر به طرف زمین قرار داشته باشند تا از قطعی ارتباط جلوگیری شود.

 

وظیفه اصلی موتورها در فضاپیمای وویجر ۱ نیز همین است! این موتورها با پالس‌های کوتاه و چند میلی‌ثانیه‌ای، کاوشگر ناسا را در شرایط مناسب تنظیم می‌کنند. ولی با گذشته چند دهه از این ماموریت، موتورها به نقطه‌ای رسیده‌اند که برای تنظیم صحیح آنتن‌ها ، به پالس‌های بیشتری نیاز است.

 

اگر این موتورها نتوانند به درستی وویجر ۱ را هم‌تراز با سیاره زمین قرار دهند، تقریبا ادامه این ماموریت امری بیهوده خواهد بود. به منظور جلوگیری از وقوع چنین رویدادی، این کاوشگر به ۱۶ موتور کنترل‌کننده هیدرازین MR-103 (هشت موتور اصلی و هشت موتور پشتیبان) ساخت شرکت «راکت داین ایروجت» (Aerojet Rocketdyne) تجهیز شده است. به بیان دیگر، دانشمندان تعدادی از موتورهای پشتیبان را در وویجر ۱ تعبیه کرده‌اند که در هنگام بروز خطا، می‌توان از آنان به عنوان یک راهکار جایگزین استفاده کرد. هدف از کارگذاری این موتورها، تصحیح مسیر حرکتی فضاپیما در شرایط این‌چنینی است.

 

شروعی دوباره برای وویجر ۱ ؛ عملکرد موتورهای پشتیبان

 

وویجر 1,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

 

این موتورها در حین اجرای مانورهای پیچیده و حساس، نقشی حیاتی داشتند. به خصوص در هنگام حرکت وویجر ۱ از فضای بین سیارات مشتری و زحل، این موتورها دو نقش مهم را ایفا می‌کردند:

افزایش سرعت وویجر ۱ برای رسیدن به هدف بعدی

 

تنظیم آنتن‌های آن در امتداد با زمین

 

همزمان با فرا رسیدن سومین سال ماموریت وویجر ۱، دانشمندان ناسا به منظور جلوگیری از اتلاف انرژی، دستور خاموش کردن این موتورها را ارسال کردند. اکنون با توجه به گذشت چند دهه از فعالیت موتورهای اصلی، عملکرد آنان کاهش یافته و انرژی کمتری را تولید می‌کنند. اما این بار با آغاز فعالیت موتورهای جایگزین، شروعی دوباره برای وویجر ۱ رقم خواهد خورد!

 

موتورهای جایگزین که موسوم به «مانور تصحیح مسیر» یا تی‌سی‌ام (TCM) هستند، بنابر دلایل مذکور از سال ۱۹۸۰ تاکنون به حالت خاموش درآمده بودند. به همین سبب لازم بود که این گروه از دانشمندان ناسا، از صحت کارکرد آنان اطمینان حاصل کنند.

 

دانشمندان حاضر در تیم پرواز وویجر، با بررسی داده‌های چند دهه قبل و بازنگری نرم افزارهای قدیمی که به زبان اسمبلی نوشته شده بود، فرآیند تست دوباره این موتورها را امکان‌سنجی کرده و در نهایت به نتایج مثبتی دست پیدا کردند.

 

موتورهای TCM، از نظر اندازه و عملکرد درست مشابه با موتورهای تنظیم وضعیت هستند؛ با این تفاوت که در قسمت عقب این فضاپیما قرار گرفته‌ و نحوه کنترل و عملکرد آن‌ها را کمی تغییر می‌دهد.

 

وویجر 1,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

 

این موتورها به جای اعمال پالس‌های کوتاه، به طور دائم عمل می‌کردند. پیش از این، موتورهای تی‌سی‌ام آخرین بار در تاریخ ۸ نوامبر ۱۹۸۰ و در هنگام عبور وویجر ۱ از نزدیکی سیاره زحل روشن شده‌ بود. بدین منظور، لازم بود که دانشمندان ناسا موتورهای پشتیبان را به نحوی مورد استفاده قرار دهند که پیش‌تر با این هدف طراحی نشده بود.

 

با روشن شدن موتورهای مذکور، شروعی دوباره برای وویجر ۱ رقم خورد. ضمن اینکه فعالیت اولیه این موتورها نشان می‌دهد که هیچ تفاوتی در عملکرد آن‌ها وجود نداشته و آنتن‌های وویجر ۱ به خوبی در امتداد سیاره زمین تنظیم شده و به مسیر خود ادامه می‌دهند.

 

موتورهای TCM به مدت ۳۷ سال بلا استفاده در این ماجراجویی، فضاپیمای وویجر ۱ را همراهی می‌کردند. اکنون دانشمندان ناسا امیدوارند که با آغاز به کار دوباره این موتورها، عمر وویجر ۱ بین ۲ الی ۳ سال افزایش پیدا کند.

 

سوخت موتورهای وویجر ۱ توسط هیدرازین تامین شده و عملکرد آن را تا سال ۲۰۴۰ هم تضمین می‌کند. اما مشکل اساسی این است که خیلی زودتر از این زمان، سرانجام ارتباط خود را با این فضاپیما از دست خواهیم داد.

 

کاوشگر وویجر ۱ از نوعی پیل هسته‌ای تحت عنوان ترمو الکتریک با بهره‌گیری از پلوتونیم ۲۳۸ (متمایز از ایزوتوپ ۲۳۹ مورد استفاده در سلاح‌های هسته‌ای) انرژی مورد نیاز خود را تامین می‌کند. با آغاز به کار دوباره موتورهای پشتیبان، شروعی دوباره برای وویجر ۱ رقم خورد و دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند که تولید انرژی مورد نیاز برای این فضاپیما نهایتا تا سال ۲۰۲۳ ادامه پیدا کند.

 

در همین حال، از آنجا که آزمایشات مربوط به وویجر ۱ به خوبی مراحل موفقیت را پشت سر گذاشته‌اند، دانشمندان ناسا در انتظار ورود تاریخی فضاپیمای وویجر ۲ (Voyager 2) به فضای در میان ستاره‌ای هستند.

آرش صابری

 

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش