دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۴۸ - ۲۱ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۷۹۴
نجوم و فضا

مرکز پژوهش‌های مجلس:کسی ابرهای ما را ندزدیده است!

ابر,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
تأثیر باروری ابرها توسط کشور ترکیه بر منابع آب ایران و بهره‌برداری از آب‌های گسل، موضوعی است که براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، با کمک تعدادی از کارشناسان از سازمان‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.

سیناپرس ،سازمان‌های شرکت‌کننده در انجام این پژوهش، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، وزارت نیرو، شرکت مدیریت منابع ایران، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، سازمان هواشناسی کشور، مؤسسه تحقیقات آب وزارت نیرو، سازمان زمین‌شناسی و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری هستند.

 

موضوع مورد بررسی در این پژوهش نیز این است که آیا بارورسازی ابرها در بالادست می‌تواند باعث کاهش بارش در پایین‌دست شود؟ یعنی زمانی که در ایران ابرها از سمت غرب به سمت شرق حرکت می‌کنند(چراکه عموماً جبه‌های هوای تأثیرگذار از سمت دریای مدیترانه و غرب کشور وارد ایران می‌شوند)، در جایی از غرب، مثلاً در کشور ترکیه بارور شوند و ریزش داشته باشند، این اقدام بر میزان پتانسیل بارش آن‌ها تأثیری می‌گذارد؟

 

کاهش بارش ربطی به بارورسازی ابرها ندارد

به‌طورکلی نتیجه‌ای که این گزارش گرفته این است که این کار می‌تواند تا ۱۰درصد روی میزان بارش اثرگذار باشد، اما از آن‌جایی که این اقدام هزینه گزافی به خود اختصاص می‌دهد و نیاز به سرمایه‌گذاری بسیار زیاد دارد، انجام مستمر آن چندان به‌صرفه و حتی امکان‌پذیر به نظر نمی‌رسد.

 

مطابق اطلاعات موجود در سایت سازمان جهانی هواشناسی نیز ترکیه در دو مقطع زمانی در دهه ۹۰ این اقدام را انجام داده است و بعد از آن دیگر هیچ پروژه جدیدی در این زمینه اجرا نکرده است. بنابراین مطابق ادعای این گزارش، آن‌چه که ما به‌عنوان کاهش بارش‌ها در کشور مشاهده ‌می‌کنیم، ناشی از بارور شدن ابرها در غرب کشور و  نرسیدن باران آن‌ها به کشور ما نیست.

 

نکته مهم دیگر این است که هرچند که بارورسازی ابرها می‌تواند تا ۱۰درصد از سامانه بارشی را کاهش دهد، اما چون روی هر سامانه بارشی قابل اجرا نیست درنهایت تأثیر آن در کل بارش یک سال آبی بسیار کمتر از چیزی است که ما در حال حاضر شاهد آن در کشور هستیم. چراکه ما تقریباً با ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت آن روبرو هستیم. درنتیجه می‌توان مطمئن بود که این اتفاق درنتیجه بارورسازی ابرها شکل نگرفته است.

 

بارورسازی ابرها و استحصال آب‌های ژرف، مفید یا مضر؟

بارورسازی ابرها تکنیکی است که از طریق ایجاد هسته‌های مصنوعی شکل‌گیری قطره‌ها در آب و به روش پاشیدن مواد شیمیایی روی ابرها به‌وسیله موشک یا هواپیما انجام می‌شود. این کار کمک می‌کند تا هسته‌های اولیه آب در ابر شکل بگیرد، عملیات تقطیر سریع‌تر اتفاق بیافتد و قطرات بزرگ آب درنتیجه وزن‌شان به سمت زمین سقوط کنند و بارندگی شکل بگیرد.

 

بارورسازی ابرها به‌ویژه زمانی که دمای میانگین زمین افزایش پیدا کرده است و شکل‌گیری قطره‌های آب ممکن است که با تأخیر انجام شود، می‌تواند کمک مؤثری بر افزایش میزان بارندگی باشد، اما تأثیر این کار بر کاهش میزان بارش در نواحی دیگر همان‌طور که این گزارش هم مطرح کرده، حرفی بی‌پایه و اساس است.

 

براساس پژوهش انجام‌شده، در حوزه آب‌های عمیق هم هیچ‌گونه مطالعه دقیقی انجام نگرفته است و به دقت نمی‌دانیم که میزان این آب‌ها در کشور ما چقدر است؟ یا مقادیر قابل استحصال آن‌ها چقدر است؟ خطرات ناشی از استحصال آن‌ها چه می‌تواند باشد؟ و...

 

می‌دانیم که بر اساس تجربیات کشورهای دیگر، شواهدی وجود دارد که استحصال آب‌های ژرف سبب بروز زمین‌لرزه‌هایی شده است و همان‌طور که در این گزارش نیز آمده، این حوزه در کشور ما قبل از شروع هرگونه عملیات اجرایی، نیازمند مطالعه و بررسی دقیق‌تر است.

 

اشکال کار تنها مدیریت غلط آب است

درنهایت این گزارش نشان می‌دهد که ما هیچ راهی نداریم برای فرار از این واقعیت که مشکل کشور ما «مدیریت آب» است. یعنی راهی برای دور زدن این واقعیت وجود ندارد. ما باید یک بار برای همیشه بپذیریم که مدیریت آب در کشور ما خطا بوده و راه اشتباهی را طی کرده است و نیازمند اصلاح است. هیچ باور و راه جایگزینی مثل دست‌اندازی به آب‌های ژرف (که خودش می‌تواند هزاران مشکل دیگر ایجاد کند) یا بهانه‌جویی‌هایی مثل تاثیر بارورسازی ابرها بر کاهش بارش کشور، مشکل بنیادین و بزرگ آب در ایران، یعنی مدیریت آب را برطرف نخواهد کرد.

 

بنابراین بهتر است که این گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که مرجعی قانونی و قابل استناد است، مورد توجه و استفاده دستورالعمل‌های جدید وزارت نیرو در مدیریت آب قرار گیرد و یک بار برای همیشه کمر به اصلاح مدیریت آب در کشور بسته شود.

 

 

 

  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش